Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Mourlevat a fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti

Jean-Claude Mourlevat könyveiben nem riad vissza a szokatlan vagy épp meghökkentő témaválasztástól, a Szívünk rajtában a hónap könyvének választott Putifár tanár úr visszavág is egy nyugdíjba vonult tanár bosszújáról szól. A kötet László Kinga fordításában és Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg magyarul – a fordítót a könyvről és az íróról, az illusztrátort pedig a Putifár képi világáról faggattuk. Alább az ő bejegyzéseiket olvashatjátok.

ro | 2021. november 22. |
Jean-Claude Mourlevat
Putifár tanár úr visszavág
Ford.: László Kinga, ill.: Rofusz Kinga, Vivandra, 2021, 200 oldal
-

A könyvről

Jean-Claude Mourlevat írásait 2017 óta olvasom. Jean-Philippe Arrou-Vignod (akinek mindig hálás leszek ezért) hívta fel a figyelmemet az akkor nálunk még alig ismert szerzőre. Elkezdtem Mourlevat-könyveket olvasni, egyiket a másik után, és lenyűgözött: a témák, a stílus, a játszi könnyedség, ahogy a műfajok között mozog.

-

A világhoz való viszonyulása. Ballada vagy on the road regény, fiktív történelmi tabló vagy bohózat – sodró lendületű történetei azonnal magukkal ragadnak. Hihetetlen dramaturgiai érzéke talán onnan ered, hogy sokáig színész, előadóművész volt (később rendezett is), aki képes életre kelteni, amihez hozzáér. Íróként pedig nagyon egyedi, szabad, és folyamatosan meglepni képes stílusban fejleszti tovább ugyanezt. A most megjelent Putifár tanár úr visszavág az egyik legkönnyedebb könyve, egy bohózat, tulajdonképpen játékból írta, amikor gyerekei – akiknek sokat olvasott fel – felháborodtak, mert egy idő után elfogytak a Roald Dahl-könyvek. Az angol, néha fekete humort franciás könnyedséggel elegyíti, de azért marad benne bőven meghökkentő elem. És ha jobban megnézzük, a sorok között mélységes emberismeret és empátia húzódik. Egyébként is finom, érzékeny, intelligens humor jellemzi minden írását, amit én nagyon szeretek. Egyszerűen ír, de néha pont ezt az egyszerűséget a legnehezebb visszaadni. Szerencsére egy kiváló nyelvi lektor és egy fantasztikus szerkesztő segítenek nekem, hisz' ne feledjük: egy igényes könyv megjelentetése mindig összehangolt közös munka eredménye.

-

Az íróról

Nagyon boldog voltam, amikor megtudtam, hogy idén Jean-Claude Mourlevat-nak ítélték az Astrid Lindgren Emlékdíjat. A zsűri indoklásában azt is említette, hogy „briliánsan újítja meg a mese hagyományát, miközben egyszerre mutatja be az élet megpróbáltatásait és szépségeit”. Mourlevat esetében gyakran vetődik fel a kérdés, mely korosztálynak is szólnak könyvei. Én azt mondom: mindenkinek. Személyes kedvencem, a Jakabak is több szinten olvasható. Teljesen mindegy, hogy miről szól a történet és kik a szereplői (kecskék vagy emberek, létező személyek vagy nem). Mindenkit érintő, fontos kérdéseket boncolgat: a barátságot, a szerelmet, a szabadságot, a felelősséget. Nekem olyan ez a mese, mint Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdője (ahol például a költői verseny vicces felvetései magukban hordozzák az irodalomról feltett összes fontos kérdést: mitől irodalom valami, mitől jó, fontos-e, hogy ki írta, stb.). Olvashatjuk egyszerűen a történetet, de el is gondolkozhatunk rajta, nevethetünk vagy sírhatunk, esetleg mindkettőt egyszerre. Egyszer valaki azt mondta nekem, nehogy már gyerekkönyvnek hívjam a Jakabakot, ami úgy kezdődik, hogy a főszereplő kecske szerelmét elszereti a legjobb barátja.

De Mourlevat tudja, hogy nem az életkor határozza meg a témát.

A Vivandra kiadó most egy olyan regényt tervez megjelentetni tőle, ami kamaszokról szól, akik megöröklik szüleik harcát egy totalitárius rezsim ellen, akik szembesülnek azzal, hogy szabadság és kultúra nélkül lehet ugyan élni, de méltatlan és végtelenül szomorú, és közben megélik az első szerelem euforikus érzését is. Időtlen történet egy elképzelt országban. Ahogy Mourlevat kilép a skatulyákból, úgy én sem ragasztok címkéket a regényeire. Nemes egyszerűséggel csak irodalomnak hívom őket.

-

Az illusztrációról

Mindkét Mourlevat-könyvnél (Jakabak, Putifár tanár úr visszavág) azt éreztem, hogy ez nekem egy jutalomjáték. Pont azért is, mert szeretem a humort. Pláne azt a kifinomult, sokrétegű és kíméletlenül őszinte humort, ami Mourlevat sajátja. Sokszor hallottam már, hogy én csak komoly dolgokat rajzolok, pedig azokban a „komoly” képekben is sokszor ott lapul valami kis képi vagy gondolati humor – csak nem az a gyorsan ható, kacagtató humor. Meggyőződésem, hogy lakik bennem egy kisördög, akit időnként muszáj megszellőztetnem, és ezek a könyvek nagyon jó apropót adtak erre.

-

Szeretem Mourlevat világát, mert őszinte, sokszor fájón őszinte. De ettől végtelenül hiteles. Gondolkodtam sokat, hogy ez az őszinteség mitől tud ennyire mélyen megérkezni az ember lelkébe, és mitől ennyire szerethető. Talán attól, de ez csak egy feltételezés, hogy Mourlevat túl azon, hogy milyen éles megfigyelő – már-már egy kukkoló pontosságával képes rögzíteni a finom részleteket –, talán nagyon erős önreflexióval rendelkező ember is egyben. Hiszen ezeket a nagyon érzékeny és nagyon sérülékeny pillanatokat csak úgy lehet megmutatni, ha valaki átéli, átélte és nem szégyelli megmutatni és olykor magát is megmosolyogni. Nála lehet tökéletlennek lenni, amilyenek mind vagyunk. Egyik kedvencem a Putifár tanár úr visszavágban, hogy a tanár nem tudja a szorzótáblát!!! Hát, ez olyan szép... Ezzel a kis momentummal annyi üzenetet kapunk: mindenki életében van valami, amit nem tud, amit utál, vagy éppen szeret vagy fél tőle… Attól még lehet valaki csodás ember és pedagógus, ha nem tudja a szorzótáblát, de tud ezer mást. Mourlevat olyan természetesen tanít nekünk egy csomó fontos dolgot, hogy nem is tud róla. És ez rám is nagyon felszabadítóan hatott, amikor a képeket rajzoltam a könyvhöz. Azt éreztem, hogy benne vagyok egy hatvanas évekbeli fekete-fehér francia filmben, és egymás után rajzolom le a képkockákat, közben pedig nagyon élveztem nézni ezt a filmet.

-

Amikor először elolvastam a szöveget, volt egy nagyon erős belső vízióm, ami leginkább grafittal megrajzolható, és azt próbáltam visszaadni. Csakhogy én olyan szempontból nem vagyok rendes illusztrátor, hogy nem tudok jól rajzolni, grafittal meg nagyjából soha nem rajzoltam. De a vízióm ceruzarajzra hasonlított leginkább, így először grafitceruzákat vásároltam és egy ideig csak gyakoroltam, hogy valahogy ráálljon a kezem és megtaláljam magam ebben a műfajban. Amikor ez meglett, onnantól kezdve nagyon élveztem a munkát. Eredetileg jóval kevesebb kép került volna a könyvbe, de a szöveg tele volt jobbnál jobb jelenetekkel, amiket muszáj volt lerajzolni.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a díjnyertes Mourlevat gyerekregénye lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: novemberben Jean-Claude Mourlevat Putifár tanár úr visszavág című kötete lett a hónap könyve.

...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]