Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia
ro

Ötven könyv, amelyet minden gyereknek el kellene olvasnia

lista olvasás gyerekirodalom bookline_kids

Nagy-Britanniában egy magazin és egy jótékonysági szervezet összefogott és létrehozott egy ötven könyvből álló listát, amely életkorra lebontva ajánl minden korosztálynak olvasnivalót.

A Könyvesnél eléggé szeretjük a listákat, nemcsak készíteni, hanem olvasni is, hiszen mindig izgalmas végignézni, hogy mások miket tartanak fontosnak. Legutóbb a Good Housekeeping nevű életmódmagazin szedte össze, mi az az ötven könyv, amelyet szerintük minden gyereknek el kellene olvasnia. A teljes képhez tartozik, hogy a National Literacy Trust nevű jótékonysági szervezet (utóbbi iskolákkal és egyéb közösségekkel együttműködve azon dolgozik, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek írni-olvasni tudása is fejlődhessen) úgy találta, hogy

majdnem minden ötödik 5-8 év közötti brit gyereknek nincs otthon saját könyve.

A járvány előtti számokhoz képest ez 11,4 százalékos növekedést jelent, a helyzetet pedig csak rontja, hogy az Egyesült Királyságban minden hetedik általános iskolában nincs könyvtár. A Good Housekeeping és a National Literacy Trust így aztán összefogott, és szakértőik - életkorra lebontva - összeállítottak egy ötvenes listát, csupa olyan könyvvel, amiket szerintük minden gyereknek el kellene olvasnia. A listán szinte kizárólag angolszász könyvek szerepelnek, ettől függetlenül érdemes végigböngészni, már csak azért is, mert sok olyan kötet található rajta, ami már nálunk is megjelent.

Az öt év alattiaknak szóló ajánlásban például a 2021-ben elhunyt Eric Carle A telhetetlen hernyócska című könyve, Maurice Sendak klasszikusa (Ahol a vadak várnak), amelyet annak idején a szerző idegesítő rokonai ihlettek, valamint Lauren Child Sohadesoha nem eszem paradicsomot című könyve is szerepel. Childdal pár éve interjúztunk, itt tudjátok visszaolvasni:

Lauren Child: Számomra is meglepetés, hogy gyerekkönyv-szerző lettem
Lauren Child: Számomra is meglepetés, hogy gyerekkönyv-szerző lettem
Tovább olvasok

Az 5-7 év közötti kategóriában Milne Micimackóját, Michael Bond A medve, akit Paddingtonnak hívnak című kötetét, és Jill Murphy Botcsinálta boszi című könyvét ajánlják - utóbbiba bele is olvashattok:

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?
Tovább olvasok

A 7-11 éveseknek szóló könyvek közül a szakértők egyebek között Cressida Cowell Így neveld a sárkányodat című mesekönyvét, Katherine Rundelltől a Sophie és a tetőjárók című könyvet, a legelső Harry Pottert, és Liz Pichon Tom Gates-sorozatának első könyvét adnák a gyerekek kezébe. A 11-13 éveseknek ajánlott könyvek között megtalálható R.J. Palaciótól Az igazi csoda, Phillip Pullman Északi fény című regénye (Az Úr Sötét Anyagai-trilógia), Hilary McKay Costa-díjas könyve, a Hamarosan látjuk egymást, ahogy Patrick Ness Szólít a szöny című regénye is.

Az Így neveld a sárkányodat térképmániás szerzője írói tippeket ad és kreativitásra buzdít
Az Így neveld a sárkányodat térképmániás szerzője írói tippeket ad és kreativitásra buzdít
Tovább olvasok

A listakészítők a nagyobbaknak (14-16 évesek) egyebek közöztt Az Éhezők viadalát ajánlják Suzanne Collinstól, valamint A könyvtolvajt Markus Zusaktól, de a listán megtalálható A kutya különös esete az éjszakában (Mark Haddon), a Csillagainkban a hiba (John Green), ahogy Marjane Satrapi nagyhatású képregénye, a Persepolis is.

A teljes listát ITT lehet végigpörgetni.