Az Amigos tagjai játékosan kalauzolják végig a gyerekeket a világ országain
Ruff Orsolya

Az Amigos tagjai játékosan kalauzolják végig a gyerekeket a világ országain

amigos amigos_a_gyerekekért_alapítvány gyerekirodalom bookline_kids kolibri

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány önkéntesei évek óta járják a kórházakat, hogy játékosan tanítsák az ott gyógyuló gyerekeket. A rejtvények, játékos feladatok, kultúrtörténeti érdekességek már bárki számára elérhetőek, hiszen mostantól megtalálhatóak abban a frissen megjelent könyvben, amellyel az olvasók képzeletben bejárhatják Ausztrália, Jordánia vagy éppen Olaszország vidékeit. Az Egy világraszóló felfedezés című könyvről és az alapítvány munkájáról Forgács-Fábián Sárát, az Amigos megálmodóját és kuratóriumának elnökét, valamint Sayej Petrát, az Amigos Könyv projektmenedzserét kérdeztük.

Amigos - Egy világraszóló felfedezés 1. - Nyelvi kalauz kalandoroknak
Ill.: Varsányi Orsolya, Kolibri, 2023, 190 oldal
-

A könyv első ránézésre egyszerre tűnik nyelvtanulós könyvnek, kultúrtörténeti ismertetőnek, rejtvénykönyvnek. Mi volt az eredeti cél, és egyáltalán hogyan jött az ötlet, hogy az Amigos könyvet írjon?

Forgács-Fábián Sára: Egyetemista önkénteseinkkel, az Amigókkal már nyolc éve látogatjuk a kórházban lévő beteg gyerkőcöket és segítünk nekik elsősorban a barátságunk erejével. Mikor kórházba kerül egy gyerek, a betegség mellett sok nehézséggel is szembe kell néznie, például elveszti a kontrollt (hiszen nem ő dönti el, mikor eszik, alszik, és egy darabig nem találkozhat és játszhat a barátaival).

Mi ezt a kontrollt igyekszünk nekik visszaadni

úgynevezett kórházi bevetésekkel, most már öt városban. Közel 190 egyetemista jár hetente 16 kórházi osztályra, hogy minél több gyereknek segíthessünk. Ezeken a foglalkozásokon játszunk, kézműveskedünk és barátkozunk és közben nyelvet tanulunk. Van olyan alkalom, mikor festés közben megtanuljuk a színeket, kártyázás közben a köszönéseket, de olyan is, hogy a gyermek kedvenc focistájáról esik csak szó. Ha pedig ez a focista éppen spanyol, akkor egyből ott az alkalom egy kis spanyol tanulásra.

Azért, hogy a foglalkozások minél színesebbek legyenek, rendszeresen alakulnak ki önkéntesekből álló csapatok, akik munkafüzeteket készítenek vagy játékot fejlesztenek. Egy ilyen ötleteléskor merült fel, hogy

milyen jó lenne ezt a játékos tanulást minél többeknek megmutatni.

Ekkor született meg Amigos Könyv ötlete is.

A kötet kitalálásakor mi lebegett a szemetek előtt, kiknek szántátok elsősorban a könyvet?

FFS: A könyvet elsősorban felső tagozatosoknak, kis középiskolásoknak szántuk, hogy megmutassuk számukra, mennyi különleges hely, kultúra és nyelv van a világon. Amikor nyelvtanulásra gondolunk, akkor mindig az ismétlődő listening, szövegértési feladatok, a komoly vagy kevésbé komoly fogalmazások, és a végeláthatatlan szólista-tanulás jut eszünkbe. Mi az Amigosnál abban hiszünk, hogy az országok, kultúrák megismerése, a nyitottság a világra, mind-mind a nyelvtanulásban segít minket. Az Amigos Könyvvel is ez volt a cél: hogy megmutassuk a nyelvtanulás izgalmas, új, játékos oldalát.

Bemutató.
Az Egy világraszóló felfedezés című kötetet április 25-én 19 órakor mutatják be a Mixátban. Az esemény házigazdája Teszári Nóra, a meghívottak között lesznek a könyv alkotói, az Amigók, és Varsányi Orsolya illusztrátor is. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Részletek erre>>

Az egyes országfejezetek tobzódnak a kultúrtörténeti, popkulturális érdekességekben, ami persze azzal a veszéllyel is járhat, hogy az ember írás közben elveszik a részletekben. Az egyes fejezet összeállításakor mi volt a fő szempont, mi volt az, aminek mindenképp bele kellett kerülnie, és volt-e olyan részlet, feladat, amelynek – helyhiány vagy egyéb okok miatt – búcsút kellett mondanotok?

Sayej Petra: A fejezeteket alapvetően azzal a gondolattal állítottuk össze, hogy mik lehetnek azok az információk, amik

az iskolás korosztály számára izgalmasak lehetnek.

Így került bele a nevezetességeken, történelmi személyeken túl a popkultúra és a szleng fejezet is. Az országok összeállítása egyáltalán nem volt tudatos. Amit elsősorban figyelembe vettünk az ötletelések során, hogy kinek melyik országhoz milyen személyes kötődése van, például milyen nyelveken tudunk beszélni, vagy hova látogattunk már el.  (Például Jordánia azért került bele a könyvbe, mert a családom fele kint él.) Búcsút nem mondtunk semmilyen feladatnak, mindig próbáltuk úgy átalakítani, hogy a megálmodott feladatokat, ismeretterjesztőket a könyv valamelyik részébe be tudjuk illeszteni.

A kötetnek nagyon sok szerzője van. Meséljetek róluk pár szóban, illetve arról is, hogyan alakult a közös munka!

SP: Az Egy világraszóló felfedezés I. könyvet tizenkét Amigo-társammal írtuk. Az Amigosban háttércsapatokban dolgozunk az önkéntesekkel, nem alakult máshogy az Amigos Könyv projekt sem. Hét féléven át dolgoztunk az Amigókkal, volt, aki mind a hét félévben koordinátorként dolgozott a projektben, de általánosságban az mondható el, hogy egy Amigo két-három félévig volt a csapat része. Hétről hétre meetingeket tartottunk, ahol megbeszéltük az adott heti, illetve a következő heti feladatokat. A közös munka gördülékeny volt, nagyon szerettem ezzel a csapattal együtt dolgozni.

Az Amigos tagjai már évek óta járják a kórházakat, de melyek a hosszú távú céljaitok?

FFS: Rövid távú céljaink között szerepel, hogy minden magyarországi gyermekonkológiai központban jelen legyünk, és

a zöld pulcsis Amigók minél több gyermek kórházi mindennapját szebbé tegyék,

így a következő állomás Miskolc, emellett minél több olyan gyermekklinikán is jelen szeretnénk lenni, ami egyetemi városban van. Nagyot álmodtunk, és szeretnénk, ha egy nap minden beteg gyermek mellett lenne egy Amigo, így hosszú távon a következő állomások között szerepel Szlovákia, Argentína és Bali is!

A mostani kötet egy sorozat első része – mit lehet tudni a folytatásról?

SP: A szemfüles olvasók kiszúrhatták már, hogy a könyv borítójának fülében található egy útlevél is, ahol az Egy világraszóló felfedezés II. könyv országai is megtalálhatóak már. A következő könyvben kilenc országot fogunk játékos módon bemutatni a gyerekeknek, melynek a nyersanyagai már el is készültek.