A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]
ro

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.
René Goscinny és Jean-Jacques Sempé
A kis Nicolas
Ford.: Bognár Róbert, Móra, 2021, 165 oldal
-

Már több mint hatvanéves, de szemlátomást semmit sem öregszik: a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros történeteinek hőse, Nicolas annak idején egy csapásra meghódította az olvasókat. Népszerűsége azóta is töretlen, hiszen az évek során a kis Nicolas-könyveket 45 nyelvre lefordították és világszerte 15 millió példányt értékesítettek belőlük.

Pedig a kisiskolás Nicolas-val tulajdonképpen nem történnek eget rengető dolgok (iskolába jár, focizik a haverokkal, borsot tör a tanárok orra alá), az ő elbeszélésében ugyanakkor mégis minden apró, hétköznapi mozzanat maga a nagybetűs KALAND. Ebben persze nagy szerepet játszik az a könnyed, élőbeszédszerű hang, amellyel Nicolas betekintést enged a saját és barátai világába. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk: „Nicolas legfontosabb védjegye talán a finom irónia, amellyel nemcsak a vele egykorúakat, hanem a felnőtteket is bemutatja”.

De mi a titka Goscinny és Sempé könyveinek, miről kapta a nevét Nicolas, és mit árulnak el a történetei a felnőttekről? A Bookline Kids podcastsorozatában Szeder Kata és Ruff Orsolya tárgyalják ki a könyveket, közben kiderül az is, vajon elképzelhető-e más illusztrációkkal A kis Nicolas, és természetesen kibeszéljük az adaptációkat is.