A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat
ro

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

jean-claude_mourlevat gyerekirodalom astrid_lindgren-emlékdíj

Idén összesen 262 jelölt versengett az Astrid Lindgren-emlékdíjért. Az ötmillió svéd koronával járó elismerést a svéd kormány alapította, és azoknak a gyerekirodalmi alkotóknak a munkásságát ismerik el vele, akik Lindgren szellemiségében tevékenykednek.

2021-ben a díjat a francia Jean-Claude Mourlevat nyerte, akinek magyarul több könyve is megjelent már. Jakabak című regényének, amely László Kinga fordításában és a Vivandra gondozásában jelent meg, egy kecske a főszereplője, aki sok szempontból nem egy klasszikus mesei hős, miközben mégis az: "egy olyan alak, aki tűzön-vízen átgázol a legjobb barátjáért, aki erővel-fortéllyal szembeszáll az ellenséggel, és aki a kalandok végére talán egy kicsit érettebben és tapasztaltabban szemléli a világ dolgait" (kritikánk a könyvről ITT olvasható). A kötet Magyarországon Rofusz Kinga illusztrációival jelent meg (ITT interjúztunk vele a Jakabakról), majd 2019-ben ez a könyv nyerte el az első Szívünk rajta-díjat is.

Azóta két további Mourlevat-könyv is megjelent magyarul: tavaly A visszafelé-folyó című meseregényt a Pagony adta ki Tótfalusi Ágnes fordításában és Horváth Ildi illusztrációival, a Zebulon, ​avagy bűntény a Borzoló Borzollóban című kötetet pedig a Móra, utóbbit Koszó Gréta illusztrációival és Pacskovszky Zsolt fordításában. Mourlevat-nak még egy könyve elérhető magyarul: ez a Földlakó, amely 2013-ban jelent meg a Könyvmolyképzőnél (fordító: Burján Mónika).