Susanne Abel: El a kezekkel Gretától! Central Könyvek - konyvesmagazin.hu
susanne abel
El a kezekkel Gretától!
Ford. Péntek Eszter, Central, 2024, 496 oldal
-

Susanne Abel első regénye évek óta állandó szereplője a német sikerlistáknak, méltán. Szívszorító, generációkon átívelő története azonban több mint letehetetlen romantikus bestseller: látlelet a háború sújtotta Németország elfeledett bűnéről, a „barna babákról”, egy nemzet eltitkolt szégyenét feltáró korrajz, a szembenézés regénye. A könyvet világirodalmi összeállításunkban is ajánlottuk már, most pedig elolvashatsz belőle egy részletet.

Hihetetlen szerelmi történet

A népszerű kölni híradós műsorvezető, Tom Monderath számára nem kis aggodalmat okoz nyolcvannégy éves édesanyja, Greta, akinek egyre gyakrabban hagy ki a memóriája. Amit azonban a férfi eleinte csupa bosszúságnak él meg látszólag tökéletes életében, arról hamarosan kiderül, hogy a sors váratlan ajándéka. Greta fiatal éveiről szép lassan fellebben a fátyol: egyre többet tudunk meg az asszony kelet-poroszországi gyerekkoráról, ahogy az orosz katonák elől menekült a jéghideg télben, ahogy soha nem adta fel, hogy eltűnt édesapjára rátaláljon, és a túlélésért folytatott küzdelmeiről a heidelbergi háborús feketepiacon.

Amikor viszont Tom egy sötét bőrű kislány fényképére bukkan, Greta hirtelen elhallgat.

A férfi ekkor átható kutatásba kezd, hogy anyja múltját feltárja. És nemcsak azért, hogy végre megértse a mélabút, ami az asszonyt mindig is jellemezte, hanem azért is, hogy a saját boldogságához vezető útra rátaláljon. 

Susanne Abel: El a kezekkel Gretától! (részlet)

Fordította Péntek Eszter

 

– Két perc múlva élőben jelentkezünk! – hallatszik a felvételvezető kiáltása a híradó stúdiójában.

Az operatőrök felteszik a fülhallgatójukat.

– Hol van Tom kólája? És Sabine, a nyakkendővel?

A műsorvezető, Tom Monderath elfoglalja helyét a pult mögött.

– A belügyminiszterrel még egyeztetünk – talán össze tudunk hozni egy élő kapcsolást, amit spontán kell levezetned. Majd figyeld a fülest! – szól a rendező hangja a stúdió hangszórójából. Tom bólint, nagyot húz a szívószállal, a jéghideg kólát szürcsöli, és szövegét mormolja magában:

„Országszerte megdőltek a hőmérsékleti rekordok. Viharok bénították meg ma Németország nagy részét. A hőség különösen az idősek és a betegek számára jelent veszélyt…”

– Az egyest egy kicsit közelebb, a kettest a szokásos körre – szól oda a rendező az operatőröknek, majd ismét a stúdió hangszóróin át: – Még egy kis sminket kérek.

– Még egy perc!

„…miután tegnap az év legmagasabb hőmérsékletét mérték, ma számos kórházban…”

Sabine, Tom asszisztense aznap szokatlanul nyugtalanul igazgatja a nyakkendő csomóját az inge fölött.

– Mi a baj? – kérdezi halkan a férfi, kezével letakarva a mikrofont.

– Én… az apám… meghalt az apám, és… – Sabine azonban képtelen folytatni a mondatot, a kólás pohár felborul. Barna foltok tarkítják Tom fehér ingét.

– A francba!

Asszisztense kisegíti a zakóból. A felvételvezető tör utat hozzá az operatőrök közt a tartalék inggel.

– Még harminc!

– Bocsánat – dadogja Sabine.

– Emiatt ne aggódj! Tehetek érted bármit? – kérdezi Tom, majd belebújik a friss ingbe, és a nadrágjába tűri.

– Még tizenöt, mindenki ki a képből! A zenei visszaszámláló elindul.

Sabine a fejét rázza, és megigazítja Tom nyakkendőjét.

– Utolsó bejátszás… figyelem, tíz másodperc…

– Köszönöm – mondja Tom a lány vállát simogatva, és helyet foglal.

Sabine oldalra ugrik.

– És öt, négy, három, kettő…

– Jó estét, kedves nézőink! július 5-e legfontosabb hírei következnek.

– Jó estét, kis drágám – feleli a nyolcvannégy éves Greta, kilenc kilométerrel feljebb a Rajna mentén, a tévéfoteljéből,

miközben koccintó mozdulatot tesz egy csésze borsmentateával. – Nem rossz, a nyakkendő ma kifejezetten jó. De nem tudom, minek kell ilyen rövidre nyírni a hajad. Komolyan azt hiszed, hogy ez jól áll neked? – Majd elveszi a szendvicses tányért a tálalóról, mely éppoly vén, mint ez az egész lakás, és beleharap a májkrémes kenyerébe.

„NATO-hadgyakorlatok Ukrajnában. A Nyugat számára elfogad- hatatlan az ukrajnai háború és a putyini erőfitogtatás folytatása…”

– Putyin, az a szoknyapecér – mondja egy darab uborkát piszkálva a fogai közül, miközben Hillary Clinton, amerikai elnökjelölt figyelmeztetését hallgatja a kínaiak növekvő katonai erejét illetően. Hogy Cíprasz görög miniszterelnök az őket ért károkról tárgyalásokat tervez, már egy cseppet sem érdekli, hisz mint minden este, ő csak egy dologra vár: arra a különös mondásra, amivel az esti híradó vezetője szokott búcsúzni.

„Csak aki ismeri a múltat, az értheti meg a jelent és alakíthatja a jövőt – hangzott el állítólag August Bebel szájából.

Nyugodalmas jó éjszakát kívánok önöknek.”

– Neked is, drágám. – Azzal Greta kikapcsolja a tévét, és a koszos edényeket a kocsival a konyha felé A hatvanas évek elején költözött ebbe a hatlakásos bérházba, melyet férje, Konrad épített Köln-Porzban, közvetlenül a Rajna partjára. Itt nőtt fel a fia, Thomas, és itt él most a férje csaknem tizennyolc évvel ezelőtti hirtelen halála óta, egyes-egyedül százhatvan négyzetméteren. Greta beteszi az edényeket a mosogatógépbe, és Tomra gondol, ahogy a fiát nevezi mindenki. Nem emlékszik, mikor látta utoljára személyesen. Pedig csak néhány kilométerre lakik tőle, Köln belvárosában. Jó, hát igencsak elfoglalt, rengeteget dolgozik, de ez még nem ok arra, hogy ne hívja fel hébe-hóba.

– Anya vagyok – mondja Greta Monderath, vidámságot erőltetve magára, a zöld telefonkagylóba. – Hát te még élsz? Csak gondoltam, odaszólok, ha már te nem vagy képes felhívni, te megbízhatatlan gyerek, te. Halló? – Aztán elmeséli neki a napját, hogy a hőség miatt ki sem tette a lábát otthonról. A mondat közepén azonban egy női hang szakítja félbe:

– Köszönöm, hogy hívott.

A nappali ablakán kinézve látja, hogy a Rajna felett sötét felhők gyülekeznek. Dörög és villámlik.

– Ez nem vall rá. Hetek óta semmi hír felőle.

A Rajna túlsó partján található kemping felett villámok cikáznak. Greta fejéből egyszeriben előbukkan egy emlékkép a kis Tomról, ahogy az ágy alá bújik a félelmetes vihar elől.

Mennydörgés hallatszik. Greta a rózsaszín otthonkájában és papucsban kibotorkál a lakásból, beül a mélygarázsban álló 1996-os 3-as BMW-jébe, hátramenetbe kapcsol, megfordul, és gázt ad, amint az útra ér. Fekete esőfelhők sötétítik el a nyári eget. Rákanyarodik a Kölner Strasséra, és gyorsít. Ezerszer is megtette már ezt az utat, tudja, hogy húsz perc múlva a belvárosban lesz. De nem jut el odáig, mert másfél kilométer után, az autópálya felüljárója előtt teljes útlezárás fogadja.

Két mentőautó száguld el mellette. Nyomukban egy tűzoltó-autó. Kék fények villódznak a sötétben. Özönvízszerű eső zúdul le az égből, záporozik a tetőre, és kopog a szélvédőn.

– Hát most meg mit csináljak? Itt nem tudok megfordulni.

Az ablaktörlő küzd a hatalmas víztömeggel. A többi sofőr lassan megelőzi a szemközti sávban, és balra kanyarodnak. A villódzó fény stroboszkópikus hatása az őrületbe kergeti.

Csak egy dolog érdekli: el innen.

Greta elindul, lekanyarodik, és a többi autót követi. Az előtte haladó jármű hátsó lámpái alapján tájékozódik, balra kanyarodik, ahogy az is, majd jobbra, és végül az autópályán köt ki.

– Mit csináljak? Mit csináljak? – Két kézzel szorítja a kormányt, és az autópálya-csomópont útjelző tábláját bámulja.

– Gremberg, Gremberg.

Tudja, hogy egy kijáratot kéne keresnie, hogy visszajusson Kölnbe. Egy terepjáró közeledik mögötte, rávillog, és dudál. Bekapcsolja a távolsági fényszórót, tövig nyomja a gázpedált, a kormányt azonban nem meri elengedni, hogy sebességet váltson, és elszalasztja a grembergi elágazást. Hatvannal megy, kettes fokozatban. A jármű fényszórója ekkor egy kék feliratú útjelző táblára esik: Kijárat Heumar 1000 m.

– Heumar. Itt kell lemenni! Igen!

Egy holland virágszállító teherautó hajt mellé balra, nem előzi meg, párhuzamosan halad mellette, miközben folyamatosan dudál.

Greta tágra nyílt szemmel mered előre.

Csak nehogy elhagyja a sávot és összeütközzön a teherautóval, gondolja, és elszalasztja a Kölnbe visszavezető kijáratot is.

A sávokat elválasztó fehér csík egyre csak száguld felé, és a többi jármű dudálása elhalkul. Az ablaktörlő száraz nyikorgását a szélvé- dőn meg sem hallja, lekanyarodik az A3-asra, és egyenletes hatvan km/órás sebességgel halad az éjszakában délkelet felé. Hogy vissza akart fordulni, már rég kiment a fejéből.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Fényképek, levelezőlapok, naplók – Olvass bele egy orosz család történetébe!

Marija Sztyepanova az esszé, a fikció, a memoár, az útirajz és a történetírás műfaja segítségével vakmerőn hatol a személyes és kollektív emlékezet mélyére. Olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Herendi Gábor, Divinyi Réka és Réti László akciódús thrillerébe

Az izgalmas thrillerben egy apa és lánya küzdelme őrült spirálba rántja a szereplőket. Most te is elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Beleolvasó

Érdekel a siker titka? – Olvass bele Láng Orsolya új verseskötetébe!

A Bertók László Költészeti Díjjal kitüntetett Láng Orsolya Ház, délután című kötete a Prae és a Lector gondozásában jelenik meg. Mutatunk belőle három remek verset.

Legjobb Könyvek Nőknek

Az egyik legnagyobb ajándék, amit egy nő kaphat, az olvasás élménye. A kifejezetten nők számára írt könyvek óriási forrást jelentenek az önismeret, az inspiráció és az élet különböző aspektusainak megértéséhez. A "legjobb női könyvek" kifejezés mögött olyan könyvek gazdag és változatos könyvtára húzódik meg, amelyek megérintik a női lélek mélységeit, és arra inspirálnak bennünket, hogy a önmagunk legjobb verzióját hozzuk elő.

Rengeteg mű ebben a témában például egyedülálló utazásra visz minket az identitás és az önkifejezés világába. Több könyv pedig egy olyan nő történetét mesélik el, aki a világ különböző részein újra felfedezi önmagát. A legjobb női könyvek azok, amelyek képesek bemutatni a nők tapasztalatainak sokszínűségét és összetettségét, ugyanakkor inspiráló és megnyugtató üzeneteket közvetítenek. Az ilyen könyvek lehetnek regények, memoárok, pszichológiai kötetek vagy önismereti útikönyvek, amelyek mind hozzájárulnak a nők életének mélyebb megértéséhez és gazdagításához. E könyvek olvasásával a nők sokat tanulhatnak önmagukról, kapcsolataikról és a világról. Megérthetik saját érzéseiket, vágyaikat és álmaikat, és megerősödhetnek abban a tudatban, hogy nincsenek egyedül az útjukon. A legjobb könyveket nemcsak élvezetes olvasni, hanem életünk társává válnak, és segítenek abban, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és a világból.

Életünk során számos nehézséggel és döntéssel szembesülünk, és gyakran nehéz megérteni önmagunkat és a bennünket vezérlő érzelmeket. Ezért fontos, hogy olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek jobban megismerni önmagunkat. Ezek a könyvek segíthetnek feltárni olyan belső gondolatokat, érzéseket és vágyakat, amelyeket nem mindig könnyű szavakkal kifejezni. Ha jobban megértjük önmagunkat, képessé válunk arra, hogy hatékonyabban kezeljük az élet kihívásait, erősítsük a másokkal való kapcsolatainkat, és valóban teljes életet éljünk. Ezek a könyvek lehetővé teszik számunkra, hogy mélyebb szinten kapcsolódjunk saját érzéseinkhez és tapasztalatainkhoz, így segítve, hogy valóban tartalmas és boldog életet éljünk.


Finy Petra: Akkor is

A 40 éves Sára tanárnő történetét meséli el. Két gyerek, kiszámítható munka, tökéletes házasság - legalábbis a főhősnő ezt hitte. Ám egy nap a férje összecsomagol. A főhősnő sokféle érdekeltségű nő: egy túlérzékeny anya, két koraérett gyerek, barátok, akik egyben kollégák is, egy mogorva szomszéd és egy férfi, aki kómában fekszik a kórházban, és soha nem beszélt vele, csak könyveket olvasott neki. A regény stílusa könnyed, helyenként nagyon fanyar és őszinte, annak ellenére, hogy egy nehéz sorsú nő sorsát ábrázolja. Kötelező darab a könyvespolcra!


Gurubi Ágnes: Szív utcájában

A történet a nagymama életének krónikája körül forog, de a regény narrátora nem teljesen a szerző. Ági laza határvonalat húz a valóság és a fikció között, és nemcsak saját családi történetével szembesül, hanem több generáció tükre is. A fő motívum egy zsidó család menekülése és az azt követő események, de ez nem holokausztregény, hiszen egy anya és lánya felnőtté válásának története származástól függetlenül érvényes.


Tompa Andrea: Haza

Főhőse olyan útra indul, amely nemcsak az otthon és a haza fogalmát tárja fel, hanem közelebb hozza őt önmagához is. A regény cselekmény helyett inkább a főhős belső útját írja le, amelyet életének és döntései megértése utal. A regényben egy nagyon találó gondolat is helyet kapott: „Elmenni lehet, de visszatérés nincs. Nincs visszatérés tehát, csak a kudarc tér vissza.” Ezek a szavak kiterjeszthetők az élet egészére. Az emberek nem tudják megváltoztatni múltbeli döntéseiket, ezért az elfogadás és a megbékélés az idő előrehaladtával egyre fontosabbá válik. Tompa Andrea regénye tehát nemcsak az otthon és a haza fogalmát járja körül, hanem a sors és a saját döntések elfogadását, valamint a visszafordíthatatlan idővel való megbékélést is. A főhősnő ezen utazása arra ösztönzi az olvasót, hogy elgondolkodjon saját életének kihívásain, és azon, hogyan lehet elfogadni azt, amin már nem lehet változtatni.


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utcán járva

A regényként olvasható novellagyűjtemény egy filmkritikus önismereti, kalandos, apátlan és bátor, őszinte szexualitással teli utazása. Az olvasót nem egy, hanem több útra is elviszi, helyszínek, emberek és események váltják egymást. A szövegben a stroboszkópikusan felvillanó események mögött egy fiatal nő benyomásai, reflexiói és belső monológjai állnak, értelmezve a vadul galoppozó eseményeket.


Péntek Orsolya: Hóesés Rómában

Két nő sorsa tárul fel 1951 és 2020 között. Ebben a regényben a főszereplők alig ejtenek ki egy szót. A szavak önmagukban nem elegendőek érzéseik megértéséhez vagy közvetítéséhez. A lírai képek és benyomások azonban értelmezik az eseményeket, bár nem a megszokott racionális módon. Péntek Orsolya könyvében a hallgatag és zárkózott szereplők helyett az utcák, a tájak, sőt a kanálra ragadt lekvár íze is mesél. A regény nemcsak mesél, hanem az érzelmek és benyomások kifinomult leírásán keresztül mélyen belemerül a két nő életébe és belső világába.


Virginia Woolf: Egy saját szoba

Az irodalmi világban élő nők helyzetét elemzi a 20. század elején, kifejtve, hogy mire van szüksége a nőknek a szellemi függetlenséghez és a művészi kifejezéshez. A könyv filozofikus és történelmi utalásokkal gazdagított, ráadásul üde színfoltja az akkoriban férfiak uralta irodalmi világnak.


Chimamanda Ngozi Adichie: Mindannyian feministák vagyunk

Esszéje egy rövid, mégis hatásos mű, amely a feminizmus modern értelmezését tárgyalja, arra ösztönözve olvasóit, hogy gondolkodjanak el a nemek közötti egyenlőség fontosságán és a társadalmi szerepek átalakításának szükségességén. Adichie éleslátása és közvetlen stílusa révén képes megragadni az olvasó figyelmét, és arra készteti, hogy újragondolja a nemi szerepekkel kapcsolatos saját előítéleteit.Margaret Atwood: A Szolgálólány meséje

Olyan jövőképet fest, ahol a nők szabadságát drasztikusan korlátozzák, és szinte teljesen az uralkodó rendszer kiszolgálóivá válnak. Atwood mélyreható karakterábrázolása és a társadalomkritikai elemek ötvözete izgalmas olvasmányt biztosít, amely elgondolkodtatja az olvasót a jelenkor társadalmi dinamikáiról és a szabadság értékéről.Maya Angelou: Én tudom, miért szabad a madár a kalitkában

Maya Angelou önéletrajzi műve egy erőteljes és megindító történet az önazonosság kereséséről, a rasszizmus és a nemi megkülönböztetés legyőzéséről. Angelou lírai prózája és őszinte hangvételű elbeszélése a személyes küzdelmek és győzelmek univerzális történetévé varázsolja a könyvet.


A legjobb könyvek nőknek különböző perspektívákból közelítik meg a női tapasztalatokat, és kiváló olvasmányt nyújtanak azok számára, akik mélyebb betekintést szeretnének nyerni a hölgyek életét érintő kihívásokba és győzelmekbe. Minden mű más és más stílusban és hangnemben szólal meg, de közös bennük a mély emberi érzések és társadalmi kérdések iránti elkötelezettség.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

Fra Mauro, a velencei laikus testvér az addigi történelem legrészletesebb térképét készítette el az 1450-es években. Csettintenének rá a Google Earth tervezői is.

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

A cikkben könyveket is találsz a Hintalovon ajánlásával!

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

...
Nagy

Miért hasonlítanak a roma mesék a kortárs versekre?

Hogyan mozgatnak meg egy kortárs költőt a roma mesék? Miben fedez fel hasonlóságot az archaikus történetek és generációja meghatározó irodalmi témái között? És miképpen válik a mesékből költészet? Veszprémi Szilveszter cikkében a Vijjogók munkacímű verseskötetéről mesél.

...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

6 érdekesség, amit nem tudsz a Netflix Ripley-sorozatáról

Huszonöt évvel azután, hogy Matt Damon, Jude Law és Gwyneth Paltrow főszereplésével filmre vitték Patricia Highsmith thrillerét, Mr. Ripley ismét hódít, ezúttal fekete-fehérben. Összegyűjtöttünk hat érdekességet a vadonatúj Netflix-sorozatról.

...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

Olvass!
...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!