Kerber Balázs: Az olvasás az sokszor az íráshoz is inspirációt jelent (podcast)

Kerber Balázs: Az olvasás az sokszor az íráshoz is inspirációt jelent (podcast)

sa |

Podcastsunkban a Mastercard Alkotótárs 2023-as ösztöndíjasait ismerhetitek meg közelebbről. Az hatodik epizódban Kerber Balázzsal beszélget a sorozat szerkesztő-műsorvezetője, Ott Anna.

Kerber Balázs, az olvasó mesél a podcastban arról, hogy az olvasás hogyan tud inspirálóan hatni az írásra, vagy épp hogyan lehet gátja annak. Beszél arról, szerinte miért olvasnak kevesebb verset az emberek, és arról, hogy nekik melyik kötetek lettek az elmúlt években nagy kedvencei, de József Attila és Kerouac is szóba kerül. Cikkünkben az elhangzottakból szemezgetünk.

Amikor az író olvas

Kerber gyakran olvas olyan szövegeket, amik az alkotói tevékenységéhez és az őt foglalkoztató poétikai gondolatokhoz szorosabban kapcsolódnak, de ennek az ellentéte is igaz: olyasmit is szívesen vesz kézbe, ami távol áll tőle. Utóbbiak tágíthatják azt is, hogy számára mi elképzelhető vagy megvalósítható – és akkor persze a felfedezés öröméről még nem is beszéltünk.

A versíráshoz olyanfajta tudatos kutatómunkát nem végez, hogy a konkrét témához hozzáolvasna más költészeti munkákat. Szerinte az írás- és olvasásélmény jóval spontánabbul, szervesebben kapcsolódik egymáshoz, ami látszik a végeredményen is.

Amikor bekapcsol a szerkesztői érzék

Írószemináriumokon tanult sokat arról (például Kukorelly Endrétől), hogyan és mit érdemes kivenni, húzni egy szövegből. Ez a szem néha olvasás közben is bekapcsol nála, de törekszik rá, hogy elengedje, hiszen rontja a civil olvasásélményt. 

Ahogy mindenkinél, nála is találunk olyan szerzőket, akiktől régen szeretne többet olvasni: ilyenek például a dél-amerikai írók, konkrétan például Roberto Bolaño.

Hogyan olvasunk verset?

Szerinte sokakat gátolhat a versolvasásban, hogy az irodalomról előregyártott kategóriákban gondolkodunk: hogy mik a költői képek nevei, vagy milyen hasonlatot, technikákat használt éppen a szerző.

Ez az attitűd Kerber szerint mechanikussá teszi a versolvasást, ami elidegeníti az embereket a költészettől.

Ráadásul a költők sem így írnak verset. Sőt, ez a fajta tudatosság akár annak is lehet a jele alkotóként, hogy az adott szöveg nem működött jól.

József Attila: Eszmélet

Kerber az első, aki kedvenc verset hozott magával ebbe a podcastsorozatba. Azt szereti az Eszméletben, hogyan jelenik meg benne egy teljes világkép és tág tér: nem lesz túl direkt, túl koncepciózus, hanem a versszakok az intuíció útján születnek.

A hajnaltól induló versben tettenérhető egyfajta mitikus kezdet, foglalkozik társadalmi és filozófiai kérdésekkel, majd az éjszakával zár, amiben ősi élet-halál metaforák fedezhetők fel.

Kerber mindig értékelte az irodalomban az enciklopédikus igényt, amikor a szerzők megpróbálják átfogni és egészében bemutatni, hogyan létezünk a világban. Ez az Eszméletben is nagyon tetszett neki.

Jack Kerouac: Cody látomásai

A szöveg Kerouac szerint is karaktertanulmány, Cody az Útonban még Dean Moriarty néven jelenik meg – a karaktert egyébként a beatnemzedék nagy alakja, Neal Cassady inspirálta. Ez a könyv is összefoglaló jellegű abban, ahogy Kerouac az amerikai világot mint egy költői látomást próbálja megmutatni. Kerber számára az izgalmas benne, ahogy a szöveg nagyon részletező, erős leírásai szinte szabadversszerűen követik egymást.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

Ott Anna Kerber Balázzsal és Nemes Z. Márióval beszélgetett az Alkotótárs-podcastban költészeti rokonságról, verselési szuperképességekről, valamint a magány és a közösségi lét az alkotók számára nehezen feloldható dilemmáiról.

...
Podcast

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte a harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Ott Annának ezúttal Kerber Balázs mesélt egy általános iskolában írt kalandregényről, a nyugatosok és a klasszikus kínai költők hatásáról, valamint a stratégiai játékokról is.

...
Alkotótárs

Kerber Balázs és Zilahi Anna a Mastercard – Alkotótárs 2023-as győztesei

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón