Lukács Flóra: Nagyon mást akartam írni, mint amit eddig [Alkotótárs]

Lukács Flóra: Nagyon mást akartam írni, mint amit eddig [Alkotótárs]

ro |

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az idei kiírásra közel ötven pályázat érkezett, közülük választotta ki az előzsűri a tíz legjobbat - hogy ki lesz az ösztöndíj 2023-as nyertese, az a májusi Margón derül majd ki. A Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et - ezúttal Lukács Flóra mesél az alkotófolyamatról. A korábbi interjúkat itt találod: Mohácsi Balázs, Borda RékaBöszörményi MártonZilahi AnnaKerber BalázsSeres Lili Hanna, Kovács Bálint, Kustos Júlia.

Hogyan élted meg az első könyved megjelenése előtti és utáni időszakot, melyik volt a nehezebb?

A kötet előtti időszakban nekem a várakozás jelentett kihívást, mert egyre nehezebben láttam át a már meglévő szövegeket, amiknek a rendezésében először Kőrizs Imre segített, később pedig Sirokai Mátyással és Gondos Mária Magdolnával kezdtünk dolgozni rajtuk, akik nagyon sokat segítettek abban, hogy a könyv ilyen formában megjelenhetett. A kötet utáni időszak kihívása az volt, hogy nagyon mást akartam írni, mint amit eddig. Ez megbénított, de egy idő után ezt elengedtem és

akkor organikusan elkezdtek megszületni új versek,

amik már különböztek az első kötet anyagától.

Hogyan kezdett el formálódni az új kötet terve, mi adta meg a kezdőlökést?

Két dolog adta a kezdőlökést. Az egyik, hogy mindig is érdekelt a képzőművészet, most viszont szisztematikusan elkezdtem belevetni magam különböző alkotók életműveibe, a másik, hogy a pandémia után végre megint lehetett utazni. Ezeknek a hatásai együttesen kezdtek el megjelenni a szövegekben és kezdett kirajzolódni egy új irányvonal.

Kinek a tanácsa a fontos számodra? Megmutatod-e valakinek menet közben a szövegeidet?

Viszonylag ritkán mutatok meg megjelenés előtt szöveget bárkinek. Szilágyi Ákos véleménye nekem mindig nagyon fontos, ha ő rábólint egy szövegre, úgy érzem, nem hibáztam nagyot. És Kőrizs Imréé, akit gimnazista korom óta ismerek.

Mit hozol magaddal az első köteted írásából, mi volt a legfontosabb tapasztalat, amit szereztél? Másként áll-e szerinted egy író a második könyvéhez?

Általánosságban nem tudom, hogy működik ez. Én abból a szempontból állok hozzá másképp, hogy tudatosabban dolgozok, van egy koncepció a fejemben és ezt szeretném megvalósítani. (Az előző kötet szerkesztése kapcsán pedig

a legfontosabb talán, amit megtanultam, az a húzás.

Felszabadító és hasznos dolog!)

Mit árulhatsz el a döntős pályázatodról, munkatervedről?

A kiindulópont Tatlin tornya volt, ez a monstruózus, térbe tervezett időspirál. Ez adta az ötletet, hogy festők és képzőművészek alkotásainak szempontjából fontos helyszíneket keressek fel (például Kokas Ignác Ginza-pusztáját, Tóth Menyhért Miskéjét…) képek, szobrok, városi, vidéki helyszínek és a bennem jelenleg zajló folyamatok egymásra hatásából írjak új verseket. A kötet munkacíme pedig: Önarckép helyett.

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kerber Balázs: A kötetben fontos szerepe lesz a térnek, az utazásnak és az álomnak [Alkotótárs]

A Mastercard-Alkotótárs pályázatának tíz döntőse közül ezúttal Kerber Balázs válaszolt rövid kérdéseinkre. 

...
Alkotótárs

Seres Lili Hanna: A második kötet nehezebb, vagyis máshogy nehéz meló [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Ezekben a napokban a Könyves Magazinon mutatjuk be a top10-et, és ezúttal Seres Lili Hanna mesél az alkotófolyamatról.

...
Alkotótárs

Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az előzsűri már kiválasztotta a tíz legjobbat, közülük ezúttal Zilahi Anna mesélt az alkotófolyamatról.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit