Neil Gaiman elegáns osztással reagált A hatalom gyűrűit kritizáló Elon Muskra

sa |

Elon Musknak nem tetszik az Amazon gyártásában készült A hatalom gyűrűi sorozat, ennek pedig egyre-másra hangot is ad Twitteren. Írt már például annak kapcsán, hogy sok néző szerint a sorozatban túl sok a színes bőrű karakter - Musk úgy véli, hogy aki szerint az ezt kritizálók rasszisták, az saját magát leplezi le rasszistaként. Majd legutóbb arról értekezett, hogy Tolkien forog a sírjában, mert a sorozatban minden férfi karakter gyáva, seggfej vagy mindkettő, csak Galadriel bátor és okos.

A 24.hu írt róla, hogy Twitteren most nagy sebességgel osztják Gaiman reakcióját minderre. Egy követője kérdezte meg az írótól, hogy mit szól Musk véleményéhez, mire Gaiman a rá jellemző humorral tette helyre a techzseni vállalkozót:

Elon Musk nem kéri ki a tanácsomat, hogyan bukja el a Twitter felvásárlását, és én nem fordulok hozzá filmes, tévés vagy irodalmi kritikáért.

Gaiman válaszának apropója az is, hogy augusztus elején startolt el az ikonikus képregénye, a Sandman feldolgozásának első évada. Az író pedig aktívan közreműködött az adaptációs folyamatban is.

És a történetnek még nincs vége: egy láthatóan csalódott Tolkien-rajongó - teljesen félreértve az író posztját és kihagyva a tények ellenőrzésének lépését (azaz, hogy Gaiman nem vett részt az amazonos projektben) - Gaiman szemére hányta, hogy mennyire elrontotta A hatalom gyűrűi feldolgozását, ami leginkább egy paródiaként értelmezhető, és ezzel ő, mármint Gaiman okozott neki kárt, nem Musk. Gaiman a válaszában bocsánatot kért az illetőtől, és megígérte, hogy soha többé nem készít semmilyen Gyűrűk Ura-adaptációt:

A hatalom gyűrűivel egyébként itt a Könyvesen behatóbban is foglalkozunk, mert a Magyar Tolkien Társasággal közösen ötrészes podcastsorozatot indítottunk. Ebben Tolkien-szakértőkkel beszélgetünk arról, hogy milyen az Amazon műsora tolkienita szemmel, hogy sikerült az adaptáció, és milyen mélységei vannak a cselekménynek a tolkieni mitológiában. Az első részt itt tudod meghallgatni, hamarosan pedig érkezik a második is.Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Így beszélget Neil Gaiman és George R. R. Martin a Sandmanről

A Netflix időről időre összeültet hírességeket, hogy beszélgessenek egy-egy filmről, adaptációról. Most nem mást, mint George R.R. Martint és Neil Gaimant kérték fel, hogy tárgyalják ki a Sandmant.

...
Hírek

Neil Gaiman: Amióta az eszemet tudom, író akartam lenni

Olvasásról, kedvenc könyveiről és szerzőiről, valamint íróvá válásáról is mesélt a Guardiannek Neil Gaiman, többek között a Sandman, a Csillagpor, az Amerikai istenek szerzője.

...
Szórakozás

Hallgasd meg A hatalom gyűrűi zenéjét, és már most Középföldén érezheted magad!

Az albumot megtalálod valamennyi streaming-szolgáltatónál.

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

...
Nagy

Nők vs. feminizmus: ki mondja meg, milyen a nők valósága?

Joanna Williams, a Nők vs. feminizmus című könyv szerzője is sztárvendége volt az idei Brain Barnak. Szubjektív beszámoló a feminizmus és a #metoo kritikájáról, az abból levonható tanulságokról és arról, vajon elérhető-e egy bizonyos szint, amikor azt mondhatjuk: nincs már szükség feminizmusra?

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

...
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Laborczi Dóra

Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól

Természetesen olvasok
...
Zöld

Csernobil felpörgette a levelibékák evolúcióját: feketék lettek

...
Zöld

Alig mozognak a magyarok, pedig tovább szeretnének élni

...
Zöld

Minden nyolcadik madárfajt a kipusztulás veszélye fenyegeti

...
Zöld

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Zöld

Moskát Anita: Jöjjön el a fotoszintézis országa

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Japán kutatók próbálnak megtanítani egy robotot arra, hogy jókor nevessen

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

Múlt héten debütált Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amiben egészen új perspektívából közelítette meg Erőss Zsolt eltűnését és halálát, mivel az eseményeket a hegymászó felesége, Sterczer Hilda szemszögéből látjuk. A filmet A Hópárduc felesége című interjúkötet inspirálta. 

...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]