5 irodalmi adaptáció, ami szeptemberben lázban tartja a rajongókat

A Gyűrűk Ura – A hatalom gyűrűi

-

Az idén ősszel két nagy fantasztikus világ előzménytörténete verseng a nézők figyelméért. Az egyik természetesen a Trónok harca előzménye, a Sárkányok háza, amely már a nyitóepizódjával rekordnézettséget hozott (mi ITT írtunk róla). A másik pedig minden idők egyik legdrágább sorozata, A Gyűrűk Ura - A hatalom gyűrűi, amely a tolkieni mitológia egyik izgalmas korszakába kalauzol. Több ezer évvel A Gyűrűk Ura cselekménye előtt járunk, Középfölde másodkorában, ahol feltűnnek majd a törpék bányái, a tündék lindoni és az emberek númenori királysága, illetve bemutatják a gyűrűk eredettörténetét. Az első epizódok már debütáltak az Amazon Prime-on, mi pedig ennek apropóján podcastsorozatot indítottunk a Magyar Tolkien Társasággal közösen. Az első részeket ITT és ITT tudjátok meghallgatni.

Az Amazon tündéivel nem a rövid haj a legnagyobb probléma (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 2.)
Az Amazon tündéivel nem a rövid haj a legnagyobb probléma (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 2.)
Tovább olvasok

Pinokkió

-

A 2022-es év a Pinokkió-adaptációké, ugyanis – ahogy arról korábban írtunk – két feldolgozás is készül. Az egyik a Disney élőszereplős filmje, amely már meg is érkezett a napokban a Disney+-ra, és Tom Hanks alakítja benne Gepettót (ennek az előzetesét ITT találod). A másik a Guillermo del Toro-féle változat, ő zenés animációs filmként gondolta újra Carlo Collodi klasszikusát. Utóbbi decembertől látható majd a Netflixen és az első hírek alapján nem feltétlenül a gyerekeknek fog szólni. A Disney-féle Pinokkiót Robert Zemeckis rendezte, és igazából egyfajta remake-je az 1940-ben készült Disney-rajzfilmnek. Tom Hanks mellett láthatjuk benne Cynthia Erivót és Keegan-Michael Keyt is.

A Szolgálólány meséje

-

Érdekes egybeesés, de éppen szeptember 15-én mutatják be A Szolgálólány meséjének ötödik évadát, ugyanazon a napon, amikor életbe lép Magyarországon az abortusztörvény módosítása (erről ITT írtunk), bár a rendeletet meghozók nem valószínű, hogy számoltak ezzel. Elisabeth Moss ezúttal nemcsak a főszerepet alakítja, hanem a tíz részből ötöt ő is rendezett. Az új évadban June-nak szembe kell majd néznie tettének következményeivel, miután részt vett Fred Waterford meggyilkolásában. Emellett azt is újra ki kell találnia, hogy kicsoda ő, és mit akar. Nagyobb szerepe lesz továbbá Lydia néninek, aki Gileád megreformálásán dolgozik. Margaret Atwood regényét és az adaptációt szerkesztőségi podcastben beszéltük ki, amit ITT újrahallgathattok. A napokban pedig arról is hírt adtunk, hogy Atwood Testamentumok című regényéből is sorozat lesz.

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]
Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

A Szolgálólány meséjének legújabb, negyedik évadáról és a történet sikerének titkáról beszélgettünk a Könyves Magazin legfrissebb podcastjében. Mennyire maradt hiteles a sorozat az atwoodi világhoz? Mik a főbb különbségek az Atwood-féle folytatás és a sorozat cselekménye között? Mi lesz a szerepe June-nak a Gileád és a szabad világ közt kibontakozó háborúban? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk, de szóba kerültek June nagy morális dilemmái is, illetve, hogy van-e egyáltalán esély arra, hogy egy szolgálólány erkölcsi győztesként kerüljön ki Gileádból.

Tovább olvasok

Blonde

-

A sztárság fény- és árnyoldalát is megmutatja a Joyce Carol Oates azonos című regényén alapuló film, a Blonde (magyar fordításban: Szöszi), amelynek már közzétették a rövid teaserét, valamint aztán az előzetesét is. Szeptember 28-ától látható a Netflixen a Szöszi: az Andrew Dominik által rendezett film az alkotók ígérete szerint Marilyn Monroe, a hollywoodi ikon összetett, egyszerre ismert és ismeretlen életét mutatja be. A tragikus sorsú színésznőt Ana de Armas játssza, de feltűnik még a filmben Adrian Brody is (ő Arthur Miller drámaírót alakítja). Ahogy a könyv, úgy a film is a színésznő belső életére, vívódásaira koncentrál majd.

Így darálta be Marilyn Monroe-t Hollywood - Itt a Blonde első teasere

Szeptemberben mutatja be a Netflix a Blonde című filmet, amelynek megérkezett az első teasere. A Joyce Carol Oates regényét feldolgozó film Marilyn Monroe belső vívódásait állítja fókuszba.

Tovább olvasok

Interjú a vámpírral

-

Október első napjaiban kezdik el vetíteni az Interjú a vámpírral új feldolgozását, amit már rengeteg rajongó vár. Az első előzetes alapján alaposan újragondolták a történetet. A 18. század helyett 1910-ben indul Louis de Pointe du Lac története, aki a New Orleans-i éjszakában próbálja előteremteni a megélhetését. Itt találkozik Lestattal, aki bevezeti őt a vámpírok ellenállhatatlan és destruktív világába. A nyilvánvaló változtatások mellett az 1994-es feldolgozással ellentétben arra is nagyob hangsúlyt fektettek a készítők, hogy explicitebbé tegyék Lestat és Louis kapcsolatának romantikus oldalát - ami egyébként valóban benne van az eredeti, 1976-os regényben. A sorozatban Jacob Anderson alakítja Louis-t (ő volt Szürke Féreg a Trónok harcában), Same Reid Lestatot, Bailey Bass pedig Claudiát. Az újságíró Danielt Eric Bogosian játssza.

Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice
Meghalt az Interjú a vámpírral szerzője, Anne Rice
Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Az Amazon tündéivel nem a rövid haj a legnagyobb probléma (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 2.)

Megérkezett A hatalom gyűrűi első két része a Prime-ra, mi pedig ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Itt az előzetes A szolgálólány meséjének ötödik évadához!

Elisabeth Moss nemcsak a főszerepet alakítja, hanem a tíz részből ötöt ő is rendezett.

...
Szórakozás

Így darálta be Marilyn Monroe-t Hollywood - Itt a Blonde első teasere

Szeptemberben mutatja be a Netflix a Blonde című filmet, amelynek megérkezett az első teasere. A Joyce Carol Oates regényét feldolgozó film Marilyn Monroe belső vívódásait állítja fókuszba.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...