5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat
hhz

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

Emlékszel arra a pillanatra, amikor először rájöttél, hogy a párkapcsolatod nem tökéletes? Egy friss szerelemben néha elhisszük, hogy sohasem fogunk a partnerünkkel veszekedni. Aztán eltelik pár nap, pár hét, pár hónap, lehull a rózsaszín függöny, és azon kapjuk magunkat, hogy elmosatlan bögréken és hétvégi programokon vitatkozunk. Mi a teendő ilyenkor?

Fenntartható gyengédség

Először is fontos leszögezni: a párkapcsolati konfliktus nem feltétlenül jelenti azt, hogy baj van. Ugyanakkor az sem megoldás, ha a felmerülő problémákról hallgatunk – hiszen így esélyt sem adunk annak, hogy a helyzet javuljon. A hosszú távon fenntartható gyengédséghez elengedhetetlen, hogy a partnerek megtanulják a szeretetteljes konfliktuskezelés művészetét.

Legközelebb, mikor a partnered felidegesít, tartsd szem előtt ezt az öt szabályt:

  1. Nyiss a pozitívumokkal! Sokat segíthet mindkettőtöknek, ha először azt fogalmazod meg, ami fontos számodra a kapcsolatban – és csak utána térsz rá a kritikára. Például: Nagyon szeretem, amikor együtt vacsorázunk, de nehéz elfogadnom, hogy ehhez mindig rád kell várnom.
  2. Vállalj felelősséget az érzelmeidért! Természetes, hogy csomaggal érkezel a kapcsolatba: korábbi tapasztalatok, félelmek, csalódások könnyen érzékennyé tesznek bizonyos helyzetekre. Fontos, hogy ezeket elfogadd, és képes legyél kommunikálni a partnered felé. Például: Gyakran szorongok egy új kapcsolatban, és úgy érzem, túl sok minden történik egyszerre.
  3. Légy türelmes! Adj időt a partnerednek arra, hogy válaszoljon! Ne védekezz, ne vádaskodj, és ne oktasd ki!
  4. Hallgasd meg a másikat! Amikor igazán meghallgatod a partneredet, ezzel biztosítod szeretetedről. Legyél százszázalékosan jelen, figyelj oda a másik mondanivalójára, és próbálj meg belehelyezkedni az ő helyzetébe is!
  5. Maradj önmagad! Gyakran esünk abba a hibába, hogy megpróbáljuk elfedni a valódi érzéseinket – főleg, ha egy új kapcsolatról van szó. Ilyenkor meggyőzzük magunkat, hogy a legjobb, ha felhőtlennek és lazának mutatkozunk. Valójában azonban semmi sem jobb a hitelességnél: igyekezz tehát, hogy mindig őszinte és egyenes maradj!

Ha szeretnél többet megtudni az együttérzés szerepéről a párkapcsolatokban, ezeket a könyveket ajánljuk:

Maia Szalavitz, Bruce D. Perry: Szeretni születtünk

Maia Szalavitz, Bruce d. Perry
Szeretni születtünk - Hogyan veszélyezteti modern világunk az empátiát, és miért fontos megóvni?
ford. Dudik Annamária Éva, Park, 2021, 396 oldal

A nagy sikerű szerzőpáros új könyvének központjában az empátia áll. Maia Szalavitz és Bruce D. Perry célja, hogy meggyőzze az olvasókat arról, micsoda rendkívüli dologról van szó: hiszen az empátia teszi lehetővé, hogy szeressünk, megosszuk másokkal érzelmeinket, és megértsük, mi megy végbe a másikban. A könyv megvizsgálja az empátia kialakulását és bemutatja, milyen veszélyek leselkednek erre az elengedhetetlen képességre a mai világban.

Siri Dalsmo Berge: Használati útmutatás a párkapcsolatokhoz

Siri Dalsmo Berge
Használati útmutatás a párkapcsolatokhoz - Az egészségesebb együttélés útja
ford. Patat Bence, Mind, 2024, 205 oldal

Siri Dalsmo Berge, háziorvos és kutató egyszerre nyúl szakmai és személyes tapasztalataihoz ebben a humoros és elbűvölő könyvben. A Használati útmutatás a párkapcsolatokhoz konkrét és kutatásokon alapuló tanácsokkal szolgál az erősebb párkapcsolatok létrehozásához, továbbá rámutat a kapcsolataink és az egészségünk közötti összefüggésekre is. Inspiráló és reményt ébresztő olvasmány egy egészségesebb, teljesebb életért.

Dr. Balogh Klára, Koltai Mária: A szerelemtől az érett párkapcsolatig

DR. Balogh klára, Koltai Mária
A szerelemtől az érett párkapcsolatig - Kapcsolati krízisek és megoldásuk
HVG Könyvek, 2022, 264 oldal

Senki sem indulhat tiszta lappal: minden kapcsolatunkat befolyásolja magunkról alkotott képünk, családi örökségünk, és egy seregnyi más tényező. Dr. Balogh Klára és Koltai Mária a párkapcsolatok különböző szakaszait térképezik fel a szerelembe eséstől egészen az érett kapcsolatig. Szépirodalmi idézetekkel és önismereti kérdésekkel gazdag könyvük tökéletes társ a párkapcsolati nehézségekkel folytatott küzdelemben.