Pulitzer-díj 2024 nyertesei - konyvesmagazin.hu

Martin Luther King, polgárháború, true crime – Ezek a könyvek nyerték a Pulitzer-díjat 2024-ben

Kihirdették a világ egyik legrangosabb újságírói és irodalmi elismerésének idei díjazottjait. A Pulitzert kapó kötetek között van egy monstre Martin Luther King életrajz is.

ki | 2024. május 07. |

Május 6-án a Columbia Egyetem kihirdette a 2024-es Pulitzer-díj nyerteseit. A könyv és irodalmi kategóriákban a díjazottak közül több mű foglalkozott az amerikai polgárháború, illetve a rabszolgaság különböző aspektusaival, de egy Martin Luther King életét és hatását feldolgozó kötet és egy évtizedekkel később felderített nőgyilkosság története is elismerést kapott.

Szépirodalom

Fikció kategóriában az amerikai Jayne Anne Phillips Night Watch (kb. Éjjeli őrség) című művének ítélték a Pulitzert. A történelmi regény az amerikai polgárháború utáni kaotikus időszakban, 1874-ben játszódik.

jayne anne phillips
Night Watch
Knopf Doubleday, 2024, 304
-

Egy 12 éves lány apja eltűnt a háborúban, anyja egy éve nem szólalt meg. Egy furcsa veterán katona segítségével útra kelnek, hogy nyugat-Virginia hegyeiben, egy őrültek házában keressenek menedéket és a nagy ismeretlenben kezdjenek új életet. A lány az anyja gondozójának tetteti magát, és hamarosan az intézmény életének szerves részévé válnak. Phillips majdnem hét végi dolgozott a könyvön,

a polgárháború korát „kényelmetlenül időszerűnek” találta.

„A polgárháború még mindig óriási hatást gyakorol erre az országra. Remélem, hogy az emberek képesek kézbe venni úgy a könyvet, hogy félreteszik a politikai nézeteiket, és átérzik, milyen volt az élet az akkori emberek számára” – mondta az író.

A költészeti díjat idén Brandom Som chicano-kínai amerikai költő Tripas: Poems (Belek: Versek) című kötete nyerte. A drámák között a drámaíró-színész, Eboni Booth Primary Trust (kb. Elemi bizalom) című színdarabja nyert. Főhőse egy magányos, fekete férfi, aki épp elinni készül az eszét, miután elveszíti könyvesbolti állását, ahol régóta dolgozott – de váratlan segítsége akad, hogy újra értelmet találjon az életében.

Non-fiction

Számunkra jelenleg a legérdekesebb a memoár/önéletrajz kategória díjazottja, Cristina Rivera Garza Liliana legyőzhetetlen nyara című kötete, mely a napokban magyarul is megjelent a Sonora kiadó gondozásában, Eőry Zsófia fordításában. Liliana Rivera Garzát 1990. július 16-án, Mexikóvárosban gyilkolták meg. Testvére, Cristina 29 évvel később rekonstruálja húga utolsó éveit, miközben arra keresi a választ:

miért és ki által veszítette életét Liliana egy átlagosnak tűnő nyári napon, s hogyan maradhatott büntetlenül a lány gyilkosa?

Rivera Garza nyomozása, melynek kiindulópontja egy elveszett bűnügyi akta, a bürokrácia útvesztőin, a patriarchális politikai játszmákon, a bensőséges és megfakult családi emlékeken át vezet. Állhatatos kutatásával a szerző végül nemcsak az elkövető személyére derít fényt, hanem feltárja a nőgyilkosságokkal és a párkapcsolati terrorral kapcsolatos lokális és globális problémákat. Rámutat arra, hogy a világ számos pontján megtűrt, normalizált erőszak miként roncsolja a társadalmi rendszereket, a kulturális szabályokat, a viselkedési szokásokat, sőt a hétköznapi nyelvhasználatot is.

jonathan eig
King: A Life
Simon + Schuster UK, 2023, 669 oldal
-

Az életrajzok között megosztva nyert Jonathan Eig King: A Life (King: Egy élet) című, Martin Luther Kingről szóló könyvéért és Ilyon Woo Master Slave Husband Wife: An Epic Journey from Slavery to Freedom (kb. Gazda rabszolga férj feleség: Egy hősies út a rabszolgaságból a szabadságba) című művéért. Woo egy fekete házaspár, Ellen és William Craft történetét írta meg, akik úgy szöktek meg, hogy a nő, mivel elég világos volt hozzá a bőre, álruhában gazdag, beszédképtelen ültetvényes férfinak adta ki magát, William pedig a rabszolgája szerepében kísérte. Több mint 1000 mérföldet tettek meg így.

ilyon woo
Master Slave Husband Wife – An Epic Journey from Slavery to Freedom
Bonnier Books, 2024, 419 oldal
-

Történelmi tényirodalom kategóriában Jacqueline Jones No Right to an Honest Living: The Struggles of Boston’s Black Workers in the Civil War Era (kb. A tisztességes megélhetéshez való jog nélkül: A bostoni fekete munkások küzdelmei a polgárháború idején) című könyvét díjazták. A korábban kétszer is Pulitzer-díjra jelölt szerző szerint a polgárháború rengeteg feldolgozandó témát rejt, ha nem a katonai vonatkozásaira  koncentrálunk. Őt az érdekelte, hogy 

hogyan bántak a feketékkel Bostonban, ami a korszakban a rabszolgaságellenes aktivizmus központja volt. 

Általános tényirodalom kategóriában pedig Nathan Thrall A Day in the Life of Abed Salama: Anatomy of a Jerusalem Tragedy (Egy nap Abed Szalama életéből: Egy jeruzsálemi tragédia anatómiája) című könyve nyert. Arról szól, hogyan nyomoz egy palesztin apa a kisfia után, aki egy iskolai kirándulás alatt történt buszbaleset után tűnt el. Történetükön keresztül pedig az izraeli-palesztin konfliktus mindennapjai is feltárulnak az olvasó előtt.

nathan thrall
A Day in the Life of Abed Salama
Penguin Books, 2023, 255 oldal
-

(Pulitzer, AP)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Mi köze az Utódlásnak egy Pulitzer-díjas amerikai költőhöz?

Hétfőn véget ért az utóbbi idők egyik legjobb tévésorozata, az Utódlás, amit sokan sok szempontból elemeztek már, de mintha a költészeti perspektíva eddig kimaradt volna. Pedig nagyon is van lírikus kapcsolódása a sorozatnak, egy konkrét vershez legalábbis.

...
Hírek

Hernán Díaz regénye is Pulitzer-díjat kapott

A Pulitzer-díj 2023-as nyerteseit hétfőn hirdették ki. 

...
Nagy

Alig győzöl majd válogatni a világirodalmi kötetek között 2024 tavaszán

Sodró, titkokkal terhelt szerelmi történetek, generációk életét összekuszáló traumák, az idegenség és rokonság kérdései a világ minden tájáról. Ismert írók és most debütáló szerzők hamarosan megjelenő regényei közül válogattunk. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek