Mi köze a Holt költők társaságának az új Taylor Swift-lemezhez?

Mi köze a Holt költők társaságának az új Taylor Swift-lemezhez?

Mit keres a nyitódalhoz készült klipben Ethan Hawke és Josh Charles? Illetve véletlen-e, ha Taylor Swift albumának címéről eszünkbe jut Robin Williams klasszikus filmszerepe?

vn | 2024. április 29. |

Azt követően, hogy Taylor Swift bejelentette, a legújabb lemezének The Tortured Poets Department lesz a címe, több mint 500%-kal többen írták be a böngészőjükbe a Dead Poets Society (vagyis Holt költők társasága) szókapcsolatot, mint azelőtt. Ahogy a latin mondás tartja, hasonló a hasonlónak örül, de vajon tudatos-e az áthallás, és ha igen, mi köti össze egymással a halott poétákat a megkínzott verselőkkel?

Taylor Swiftnél nincsenek véletlenek

Az előző kérdés persze csak költői volt, Taylor Swift univerzumában ugyanis nincsenek véletlenek. Az 1989-ben (vagyis az előadó születési évében) bemutatott, Robin Williams főszereplésével készült drámára való kikacsintásra egy posztban maga az énekes hívta fel a figyelmet.

A 14-szeres Grammy-díjas előadó az albumnyitó, és Swift szerint az egész lemez szellemiségét magába sűrítő Fortnite című dal videójának megjelenését a következőképpen vezette fel az  X-en (az egykori Twitteren):

„megkínzott költők, ismerjétek meg a folyosó túlfelén dolgozó kollégáitokat, a halott költőket!”

Álmodozó diákokból őrült tudósok

A klipben (a közreműködő popsztár, Post Malone mellett) az az Ethan Hawke és Josh Charles szerepel, akik emlékezetes alakítást nyújtottak a Holt költők társaságában is. A Taylor Swift rendezte videóban őrült tudósokként látjuk őket viszont.

A kisfilm első képkockái a némafilmek világát idézik és erre erősít rá, hogy a videó végig fekete-fehér, valamint a mozgókép hőskorát elevenítik fel a Frankensteinre, a King Kongra és a német expresszionizmusra utaló beállítások is.

Ez mind rendben van, csakhogy még mindig nem teljesen világos, mit keres a klipben a Taylor Swift által „a világ legklasszabb srácaiként” aposztrofált két Holt költők társasága-színész?

Felnövekedéstörténetek és a költészet ereje

Bár az új lemez címe elsősorban Swift ex-pasija, Joe Alwyn Tortured Man Clubra keresztelt csetcsoportjára utal, mégsem nehéz kapcsolatot találni a felnövekedéstörténetként is hallgatható album és a szóban forgó film között.

Peter Weir 35 évvel ezelőtti mozija elvégre azt a pillanatot ragadja meg, amikor egy osztálynyi tizenéves fiú rádöbben, hogy a költészetnek mekkora ereje van. A Holt költők társasága persze a szülői elvárásokkal és a megfelelési kényszerrel való szembenézést is árnyaltan mutatja be.

És voltaképpen a Welton Akadémia ódon falai között ugyanarra ébrednek rá a kiváltságos fiatalemberek,

amit az előadó kommunikál a dalaival és a közösségimédia-posztjaiban.

E szerint ki kell tudnunk fejezni az örömünket és a fájdalmainkat. A versbe szedett szavak ugyanis magunkat segítenek megérteni. William Keating professzor és Taylor Swift tehát lényegében ugyanazt tanítja a hallgatóinak: a költészet az önismeret egyik legmagasabb foka.

Forrás: Consequence1Consequence2

Nyitókép: X / Taylor Swift

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Kik a szenvedő költők Taylor Swift új albumán?

Összetört szívekről és világrengető sikerekről is szól a múlt pénteken megjelent The Tortured Poets Department. Ebből a cikkből megtudhatod, kiket emleget név szerint Taylor Swift az album dalszövegeiben.

...
Hírek

Taylor Swift pop-up könyvtár felállításával promózza új albumát

Pénteken jelenik meg Taylor Swift The Tortured Poets Department című tizenegyedik nagylemeze. Az előadó egy versesköteteket tartalmazó installációval harangozza be az új albumot.

...
Hírek

Taylor Swift Emily Dickinson költő távoli rokona

Körbejárta a sajtót a hír, hogy az énekes az amrikai költő leszármazottja lehet egy származásatannal foglalkozó intézet szerint.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.