Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

Máté Gábor, Sátántangó, Süsü és Friss Hús [PROGRAMAJÁNLÓ]

Ezen a héten ajánlunk programot gyereknapra, de találsz irodalomtörténeti, pszichológiai és filmes eseményeket is. 

sa | 2023. május 25. |

Megelevenedő nevek // Lesznai Anna és a Nyugat

-

Az Ady Emlékmúzeum minden hónap utolsó péntekén 17 órától megrendezésre kerülő programsorozatában az Ady-házaspár kapcsán felbukkanó nevekkel, emblematikus személyekkel foglalkozik behatóbban, s igyekszik részletgazdagon, érdekességekben bővelkedve árnyaltabb megvilágításba helyezni és közelebb hozni az érdeklődőkhöz az Ady Endrét körülvevő viszonyrendszer, kapcsolati háló jeles szereplőit.

Mikor? május 26. 17:00 Hol? Ady Emlékmúzeum
Részletek erre>>>

Süsü, a sárkány - ingyenes előadás gyermeknapra

-

Csukás István és Bergendy István zenés mesejátékát a Pesti Művész Színház előadásában nézhetik kicsik és nagyok. A díszlet és a jelmez Zeke Edit munkája, a darabot rendezte Schlanger András. Az előadásra ingyenes, helyre szóló jegyeket a jegypénztárban lehet igényelni.

Mikor? május 27. 11:00 és 16:00 Hol? Barátság Kulturális Központ
Részletek erre>>>

Open Minds - A gyógyulás útjai - Egy nap dr. Máté Gáborral és vendégeivel

-

Első alkalommal tart dr. Máté Gábor egész napos eseményt Magyarországon A gyógyulás útjai címmel: beszélgetések, workshopok és előadások sorával segíti, hogy elinduljunk a testi-lelki egészség felé vezető úton. A program három részből áll, melyek során a világhírű orvos különböző módokon mutat utat a belső változáshoz, miközben saját terápiás módszerébe is betekintést enged. Mi okozza a betegségeket valójában? Milyen hatással van a mai mérgező világ az egyénre és a társadalomra? Mit tehetünk azért, hogy elinduljunk a gyógyulás útján? A rendezvény házigazdája Al Ghaoui Hesna, az eseményen a világhírű dr. Máté Gábor egész napos jelenléte mellett előadóként részt vesz dr. Hárdi Lilla és dr. Buda László, valamint számos, a testi-lelki egészséget segítő hazai és nemzetközi szervezet. Az előadások, beszélgetések és terápiás workshopok közötti szünetekben olyan gyakorlati technikákat mutatnak be, melyek az átélt traumák feldolgozásában és gyógyító erővé formálásában segíthetnek.

Mikor? május 27. 14:00-21:45 Hol? Budapest Kongresszusi Központ
Részletek erre>>>

Sátántangó a Cirkóban

„A Sátántangó fogalom. A nyomasztó, de zseniális magyar művészfilmek és a fekete-fehér, sárral, kocsmával, árulással teli Tarr Béla-univerzum szimbóluma. Története egy összeomlott falugazdaság lakói körül forog, akik közé váratlanul visszatér a halottnak hitt Irimiás, és azzal kecsegteti őket, hogy demokratikus, emberien működő mintagazdaságot hoz velük létre – ha neki adják az összes pénzüket. A krimiszerű sztoriban álprófétánk titokzatos robbantásra készül, rendszeresen emlegetik a Steigerwald fivérek lőporát, és még kémügyi berkekbe is behatolunk: Irimiás ugyanis a hatalomnak jelentő ügynök. A Sátántangó a szíve mélyén metafizikai thriller a kisemmizettek kitörési kísérletéről, amiben elbújtatva ott rejlik egy kémsztori a mindenkit átverő besúgóról. (…) fenséges tragikomédia is egyben, amely pimasz és meghökkentő fekete humorral beszél a lepukkant világvégéről, amin többet lehet nevetni, mint a legtöbb vígjátékon.” (Soós Tamás - kortarsonline.hu)

Mikor? május 28. 13:30 Hol? Cirko-Gejzir
Részletek erre>>>

ÉS-kvartett Aradi Péter: A csend, amire vágytál

-

Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Márjánovics Diána, Puskás Panni, Zelei Dávid. A kötet a hét könyve volt nálunk (itt beleolvashatsz), kritikánkban azt írtuk róla: Dénes “kommunikációs szakemberré vált, aki a kormány üzenetein dolgozik, sok pénzért termeli újra a rendszert, ami megsemmisítette a legfontosabbat és legszemélyesebbet, a jövőképét. Kiábrándultsága régen elmúlt már, dühös: a politikai rendszerre, annak minden tagjára, a családjára és önmagára is. Dénes a rendszer része, mert ez túl van a politikai mi és ők diskurzusán, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének azok is a tagjai, akik gyűlölik.”

Mikor? május 31. 17:00 Hol? Írók Boltja
Részletek erre>>>

Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2023

-

A friss magyar és nemzetközi versenyfilmes blokkok mellett tematikus vetítésekkel, és izgalmas szakmai programokkal térünk vissza. Például idén is lesz pitchfórum, de a szakmai kerekasztal-beszélgetések és workshopok sem maradhatnak ki a kínálatunkból. A magyar és nemzetközi versenyfilmek mellett számíthatsz a már hagyománynak számító Queer Dreams, @Midnight (horror) és nemzetközi dokumentumfilmes vetítésekre, de ezeken kívül is készülünk még meglepetésekkel.

Mikor? június 1-7. Hol? Puskin Art Mozi
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Szórakozás

Még sosem volt ilyen csillámporos az embermentés – Az Atlanti-óceánon túl

Varian Fry történetét az Isten is arra teremtette, hogy film készüljön belőle. Széles körben Julie Orringer az Üldözöttek gyűjteménye című regénye tette ismertté a nevét, és ezt dolgozta fel a Netflixen jelenleg látható Az Atlanti-óceánon túl című hétrészes sorozat. Kár, hogy az alkotók nem érezték önmagában elég erősnek Fry történetét, az eredmény így aztán inkább hasonlít egy tetszetős, filteres kalandra, mint egy vérre-életre menő humanitárius magánakció krónikájára.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

...
Nagy

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

Deres Kornéliát a Késelés villával című irodalmi beszélgetésen a Könyvesen megjelent esszésorozata kapcsán kérdezték arról, hogy mi a baj a magyar irodalmi életben. Körbejárták az írók fölötti gyámkodás, az alulfizetettség, a közegben tapasztalható bántalmazás és szerhasználat problémáit, végül a gyógyulás lehetséges útjairól is szó esett. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy