A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át. Ezek között az énekes-dalszerző hosszan mesél arról is, milyen nagy hatást gyakoroltak rá Flannery O'Connor történetei.

Vass Norbert | 2023. május 24. |

A Nebraska Bruce Springsteen tán legsötétebb, de mindenképpen a legmeglepőbb lemeze. Különös, hogy éppen az 1980-ban megjelent, slágerekkel teli, a rajongók által imádott és a kritikusok által is agyondicsért The River, illetve az 1984-ben kiadott ‒ és számára az addigiaknál is nagyobb sikereket hozó ‒ Born in the U.S.A. között rögzítette a dalait. A két csúcslemez fénytörésében még inkább kitetszik, hogy a négysávos magnóval felvett hatodik album mennyire nyers, mennyire zsigeri darab. Bruce Springsteen mégis ezt tartja ma már a legfontosabb művének, amely nélkül ‒ amint arról Warren Zanesnek is mesél ‒ nem érthetjük meg őt teljesen.

A Nebraska dalai zömmel hétköznapi munkásokat állítanak elénk, akiknek különböző kihívásokkal kell szembenézniük, talajt vesztenek, de Springsteen misfitekről, bűnözőkről, valamint gyilkosokról is énekel ezen a lemezen. Nem csoda, hogy William Ruhlmann zenekritikus úgy jellemezte a Nebraskát, mint „az egyik legnehezebb albumot, amelyet egy sztár nagy lemezkiadónál valaha megjelentetett”.

Springsteen arról korábban is sokat beszélt, hogy a lemezen szereplő sztorikat részben Howard Zinn A People's History of the United States című könyve ihlette, és arról is nyilatkozott már, hogy fontosak voltak neki az album munkálatai alatt Flannery O'Connor szövegei, Warren Zanes könyvében azonban a korábbiaknál mélyrehatóbban meséli el a déli gótika egyik legfontosabb szerzőjéhez, az 1972-ben posztumusz National Book Award elismerésben részesült szerzőhöz való kötődésének részleteit.

A Nebraska pontos történelmi pillanata bizonytalan, a lemez nagy része azonban ‒ ahogy Springsteen rávilágít ‒ a saját gyermekkorában, a fekete-fehér ötvenes években játszódik. Épp úgy, mint Flannery O’Connor történeteinek java. Közösek kettejük ír gyökerei, és közös a katolicizmusuk is, amelyről O’Connor azt írja: „Manapság a keresztény hitük fényénél látó íróknak a legélesebb a szemük a groteszk, a perverz és az elfogadhatatlan iránt. A keresztény író visszataszító torzulásokat lát a modern életben, s nehézsége abból fakad, hogy ezeket ténylegesen torzulásnak tüntesse fel egy olyan közönség előtt, amely hozzá van szokva ahhoz, hogy természetesnek lássa azokat”.

Az író Minden összefut, illetve Alig akad ma egy jó ember című, magyarul is olvasható novellagyűjteményeihez nagyon hasonló, nem ritkán erőszakos karaktereket ismerhetünk meg a Nebraska dalaiban is. Springsteen arról mesél a Deliver Me from Nowhere lapjain, hogy a menedzsere, Barbara Downey adta a kezébe O’Connor Összegyűjtött történeteit, éppen azelőtt, hogy nekifogott volna a Nebraska munkálatainak. És hozzáteszi, hogy Terrence Malick Sivár vidék című filmje mellett kétségkívül a fiatalon elhunyt szerző munkái tették rá a legnagyobb hatást akkoriban. Ahogy O’Connor karakterei, úgy a Nebraskán feltűnő alakok sem túlságosan szerethetők, viszont éppen rettenetességük, gonoszságuk miatt igazán élők, plasztikusak.

Toby D'Anna úgy jellemzi Flannery O'Connor novelláit, mint „pislákoló fényeket az átható sötétség pillanataiban”. Bruce Springsteen Nebraska című lemeze nagyon hasonló sötétet jár körül líraian. És – a címével ellentétben ‒ a Reason to Believe című záródal sem túl reményteli. Ahogy O’Connor, úgy Bruce Springsteen is az amerikai élet csendes őrületéből alkotott monumentálisat. Érdemes tehát úgy újrahallgatnunk a Nebraska című albumot, hogy összeolvassuk az Alig akad ma egy jó ember novelláival.

Forrás: lithub, discogs.com

Nyitókép: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Steven Spielberg cége készíthet sorozatot Tom Stoppard legújabb drámájából

A szerző a darabról így nyilatkozott: "A Leopoldstadtnak számos személyes vonatkozása van, de egy bécsi családról írtam, hogy ne tűnjön úgy, hogy rólam szól"

...
Szórakozás

Opera készül A rózsa nevéből

A zeneszerző szerint a kompozíció szerkezete egy rózsa szirmaira fog emlékeztetni.

...
Szórakozás

Philip Roth utolsó regényéből film készül

Panamai rendező vetett szemet a Nemezisre, amely az amerikai író utolsó regénye volt.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Minden idők száz legjobb gyerekkönyve a BBC listáján

A BBC Kultúra rovata 56 ország 177 könyvszakértőjét kérdezte, hogy megtalálja minden idők legjobb gyerekkönyveit. A szakértők között magyarok is voltak: Szekeres Nikoletta és Cseri Anna Flóra. 

...
Gyerekirodalom

Vámos Miklósé az első magyar mesekönyv, amit mesterséges intelligencia illusztrált

Úgy tűnik, a képalkotó mesterséges intelligenciának még vannak meglepő korlátai.

...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből