A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át. Ezek között az énekes-dalszerző hosszan mesél arról is, milyen nagy hatást gyakoroltak rá Flannery O'Connor történetei.

Vass Norbert | 2023. május 24. |

A Nebraska Bruce Springsteen tán legsötétebb, de mindenképpen a legmeglepőbb lemeze. Különös, hogy éppen az 1980-ban megjelent, slágerekkel teli, a rajongók által imádott és a kritikusok által is agyondicsért The River, illetve az 1984-ben kiadott ‒ és számára az addigiaknál is nagyobb sikereket hozó ‒ Born in the U.S.A. között rögzítette a dalait. A két csúcslemez fénytörésében még inkább kitetszik, hogy a négysávos magnóval felvett hatodik album mennyire nyers, mennyire zsigeri darab. Bruce Springsteen mégis ezt tartja ma már a legfontosabb művének, amely nélkül ‒ amint arról Warren Zanesnek is mesél ‒ nem érthetjük meg őt teljesen.

A Nebraska dalai zömmel hétköznapi munkásokat állítanak elénk, akiknek különböző kihívásokkal kell szembenézniük, talajt vesztenek, de Springsteen misfitekről, bűnözőkről, valamint gyilkosokról is énekel ezen a lemezen. Nem csoda, hogy William Ruhlmann zenekritikus úgy jellemezte a Nebraskát, mint „az egyik legnehezebb albumot, amelyet egy sztár nagy lemezkiadónál valaha megjelentetett”.

Springsteen arról korábban is sokat beszélt, hogy a lemezen szereplő sztorikat részben Howard Zinn A People's History of the United States című könyve ihlette, és arról is nyilatkozott már, hogy fontosak voltak neki az album munkálatai alatt Flannery O'Connor szövegei, Warren Zanes könyvében azonban a korábbiaknál mélyrehatóbban meséli el a déli gótika egyik legfontosabb szerzőjéhez, az 1972-ben posztumusz National Book Award elismerésben részesült szerzőhöz való kötődésének részleteit.

A Nebraska pontos történelmi pillanata bizonytalan, a lemez nagy része azonban ‒ ahogy Springsteen rávilágít ‒ a saját gyermekkorában, a fekete-fehér ötvenes években játszódik. Épp úgy, mint Flannery O’Connor történeteinek java. Közösek kettejük ír gyökerei, és közös a katolicizmusuk is, amelyről O’Connor azt írja: „Manapság a keresztény hitük fényénél látó íróknak a legélesebb a szemük a groteszk, a perverz és az elfogadhatatlan iránt. A keresztény író visszataszító torzulásokat lát a modern életben, s nehézsége abból fakad, hogy ezeket ténylegesen torzulásnak tüntesse fel egy olyan közönség előtt, amely hozzá van szokva ahhoz, hogy természetesnek lássa azokat”.

Az író Minden összefut, illetve Alig akad ma egy jó ember című, magyarul is olvasható novellagyűjteményeihez nagyon hasonló, nem ritkán erőszakos karaktereket ismerhetünk meg a Nebraska dalaiban is. Springsteen arról mesél a Deliver Me from Nowhere lapjain, hogy a menedzsere, Barbara Downey adta a kezébe O’Connor Összegyűjtött történeteit, éppen azelőtt, hogy nekifogott volna a Nebraska munkálatainak. És hozzáteszi, hogy Terrence Malick Sivár vidék című filmje mellett kétségkívül a fiatalon elhunyt szerző munkái tették rá a legnagyobb hatást akkoriban. Ahogy O’Connor karakterei, úgy a Nebraskán feltűnő alakok sem túlságosan szerethetők, viszont éppen rettenetességük, gonoszságuk miatt igazán élők, plasztikusak.

Toby D'Anna úgy jellemzi Flannery O'Connor novelláit, mint „pislákoló fényeket az átható sötétség pillanataiban”. Bruce Springsteen Nebraska című lemeze nagyon hasonló sötétet jár körül líraian. És – a címével ellentétben ‒ a Reason to Believe című záródal sem túl reményteli. Ahogy O’Connor, úgy Bruce Springsteen is az amerikai élet csendes őrületéből alkotott monumentálisat. Érdemes tehát úgy újrahallgatnunk a Nebraska című albumot, hogy összeolvassuk az Alig akad ma egy jó ember novelláival.

Forrás: lithub, discogs.com

Nyitókép: Wikipedia

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Steven Spielberg cége készíthet sorozatot Tom Stoppard legújabb drámájából

A szerző a darabról így nyilatkozott: "A Leopoldstadtnak számos személyes vonatkozása van, de egy bécsi családról írtam, hogy ne tűnjön úgy, hogy rólam szól"

...
Szórakozás

Opera készül A rózsa nevéből

A zeneszerző szerint a kompozíció szerkezete egy rózsa szirmaira fog emlékeztetni.

...
Szórakozás

Philip Roth utolsó regényéből film készül

Panamai rendező vetett szemet a Nemezisre, amely az amerikai író utolsó regénye volt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

Bökös Borbála, a Szmirkó szerzőjének új ifjúsági fantasyregénye páratlan kalandra hív egy mágikus Erdélyben, ahol a garabonciások az általunk ismert történelmet is megváltoztatják, és a varázslat mindent átsző. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Lantos Péter gyerekkönyvének hőse érzi: ha a koncentrációs tábort túléli, mindent túlél

Az önéletrajzi vonatkozású ifjúsági regény, A fiú, aki nem akart meghalni a nonfiction gyerekkönyvek kategóriájában került a legjobbak közé. Cikkünkben annak jártunk utána, mit kell tudni a könyvről és Lantos Péterről.

...
Gyerekirodalom

Ez a 9 legjobb gyerekkönyv idén Magyarországon – innen válogass gyereknapra!

Kilencedik alkalommal osztotta ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést, a független szakmai zsűri döntése alapján. Mutatjuk a 2023-as év legjobb gyerekkönyveit.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik