Visky András, Cseh Tamás, Bereményi és pöttyös meg csíkos könyvek [PROGRAMAJÁNLÓ]

A programajánlóban Visky András beszélgetése mellett találsz török művészfilmet, gyerekkönyvbemutatót Vadadi Adriennel és Vészits Andreával, Cseh Tamás-kiállításának finisszázsát és olvasókört, ahol Bereményi Géza regényével foglalkoznak majd.

Nagy Kreatív KultNap

-

Harmadjára rendezik meg a Nagy Kreatív KultNapot, ahol a kultúra és a kommunikációs szakma kérdéseivel foglalkoznak. A konferenciát azért szerveztük, hogy a területen dolgozók, alkotók és kommunikátorok – legyenek akár zenei, képzőművészeti, színházi, táncos, irodalmi, kortárs vagy független projektekben – találkozhassanak és ami még fontosabb: tanulhassanak egymástól. Szó lesz mélytanulásról, turizmusról, a színház brandesítéséről, kulturális tartalomkészítésről, podcastekről. A Gyors randi program keretében kisebb csoportban beszélgethettek konkrét projektekről is, az egyik állomáson a Könyves lapigazgatójával és a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezőjével, Valuska Lászlóval. A Könyves Magazin olvasói kedvezménnyel válthatnak jegyet az egyet fizet kettőt kap KONYVES2024 kuponkóddal. 

Mikor? április 23. 9-16:00 Hol? Telekom Székház
Részletek erre>>>

Elszáradt füvekről

Nuri Bilge Ceylan a kortárs európai mozi egyik legjelentősebb alkotója. A török rendezőóriás filmjei rendszeresen a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütálnak, ahol sorra nyerik a díjakat – például kiérdemelte a Zsűri Nagydíját (Messze, 2003, Once Upon a Time in Anatolia, 2011), a legjobb rendezés díját (Három majom, 2008), a FIPRESCI-díjat, valamint egyenesen a fesztivál legrangosabb díját, az Arany Pálmát (Téli álom, 2014).
Legújabb, Elszáradt füvekről című, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket. Az Elszáradt füvekről Ceylantól megszokott módon az emberi lélek legmélyére ás, miközben sokakat foglalkoztató kérdésekhez nyúl rendkívül érzékenyen.

Mikor? április 18-tól Hol? mozik

PesText Tavasz

-

2024 áprilisában folytatódik a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál programjainak sora. A kétnapos, PesText Tavasz fesztivál vendége lesz a portugál David Machado, az Európai Unió Irodalmi Díjával jutalmazott Boldogságmutató szerzője, Giulia Caminito, A tó vize sohasem édes című regény alkotója, Oya Baydar, Törökország egyik legnépszerűbb és legelismertebb írója, valamint a képeskönyvek és képregények alkotójaként ismert Davide Calì.
Fellép továbbá Luca Novelli olasz karikaturista és író, valamint a holland Milo Van Bokkum, aki az országokat elválasztó határok különleges jelentéséről és jelentőségéről írt népszerű könyvet. Velük olyan ismert és kedvelt magyar írók, újságírók, műfordítók beszélgetnek, mint Bánki Éva, Czakó Zsófia, Puskár Krisztián, Szél Dávid, Szűcs Péter és Urbán Bálint. 
Mikor? április 26-28 Hol? Három Holló

Részletek erre >>>

Képírók - A műélvezet védelmében

-

Folytatódik a Kertész Imre Intézet új, ingyenes művészettörténeti programsorozata, amelyben dr. Bellák Gábor művészettörténész, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa tart előadást egy-egy olyan jelentős magyar képzőművész munkásságáról, aki kapcsolódik az Intézet irodalmi hagyatékaihoz, alkotóihoz. Az előadás témáját adó képet minden alkalommal kiállítja az Intézet. A 2024. április 18-ai, A műélvezet védelmében című előadás Kertész Imre azon megállapításával vitatkozik majd, amely szerint a műélvezet „erkölcstelen”, mert a közönség nem elszenvedi a művet, hanem gyönyörködik benne. Az esten az újabb kori művészet történetének néhány „nagy” és „szép”-nek méltán mondható alkotása lesz a középpontban Turnertől, Vincent van Gogh-on át Losonczy Tamásig. Az előadás ideje alatt Korniss Dezső Allegro Barbaro című alkotását állítjuk ki.

Mikor? április 18. 18 óra Hol? Kertész Imre Intézet

Budapesti nők olvasókör - Bereményi Géza: Vadnai bébi

-

Budapesti nők elnevezésű olvasókörünkben egy-egy klasszikus vagy kortárs művön keresztül vizsgáljuk meg a nők és a főváros kapcsolatát.
Kik voltak azok a nők, akik rajta hagyták kéznyomukat a városon? Melyek a tipikus női terek, milyen szabályok voltak sokáig érvényesek a nőkre, és hogyan próbálták az évek folyamán ezeket a szabályrendszereket szétfeszíteni, lazítani? Kik voltak a mindennapi élet láthatatlan mozgatói, meghatározó női művészei, alkotói, a város valós és fiktív femme fatale-jai, és nagyon is látható hősei? Beszélhetünk-e nők közötti szolidaritásról az elmúlt 150 év történelmi és társadalmi változásainak tükrében? Ilyen és ehhez hasonló kérdések is szóba kerülnek a Budapesti nők című olvasókörben, ahol a következő hónapokban mindig más könyvvel merülünk alá a város és a benne élő nők történetében. Negyedik olvasmányunk Bereményi Géza Vadnai Bébi című regénye lesz. Az olvasókört vezeti: Ruff Orsolya és Szeder Kata.
Mikor? április 23., 18:30 Hol? Tompa 17 Kávézó
Részletek erre >>>

Kitelepítés: Egy osztrák-magyar család a román gulágon - Visky András íróval Ott Anna beszélget

-
A Batthyány Lajos Alapítvány eseményén múltról és jövőről, alkotásról és családról, színházról és írásról, sikerről és annak megéléséről beszélget Visky András íróval Ott AnnaVisky András szakmai életének legnagyobb részét színházi emberként, dramaturgként, drámaíróként töltötte, majd verseskötetei jelentek meg. Kitelepítés című regényének megjelenése 2022-ben az irodalmi élet egyik legnagyobb szenzációja volt. A kritika és az olvasók is egyaránt ünnepelték, sikere azóta is töretlen. Munkái szerteágazóak és sokszínűek, elmondása szerint azonban egész életében a szülei történetén dolgozott, melynek kiteljesedése első regénye, munkásságáért idén Kossuth-díjat kapott
Mikor? április 18., 18 óra Hol? Lónyay-Hatvany Villa

Páros könyvbemutató: Vadadi Adrienn és Vészits Andrea

-
Izgalmas, páros könyvbemutatóra készülünk két frissen megjelent könyvünk kapcsán. Hallgasd meg a beszélgetést, találkozz a szerzőkkel, dedikáltasd a könyved és merülj el két új, 9-12 éveseknek szóló regényünkben! A beszélgetést Fodor Andrea, a Pagony munkatársa, biblioterapeuta vezeti.
Vadadi Adrienn: Az Örökkön Örökké Fa - Szille kilencéves, és nem érzi jól magát a bőrében. Sejti, hogy a családjában valami súlyos titok lappang... Még szeretett nagypapája is, aki olyan szépeket mesél Valaholról, elhallgat előle valamit. Dió Valaholban él, a lelkek hazájában, de sehogy sem találja a helyét. Nem olyan, mint a többiek, vad és dühös. Nem érti, miért lóg ki mindenhonnan. A két gyerek világát az Örökkön Örökké Fa köti össze. Vajon megtalálják a választ a kérdéseikre? Találkoznak valaha?
Vészits Andrea: Agáta és a jegenyenyár - Agáta folyton bajba keveredik, de határtalan képzelőerejének hála a legkülönösebb helyzetekben is feltalálja magát. Kutyusával, Mázlival együtt fedezik fel a közeli erdők, rétek varázslatos világát, így azt is észreveszik, hogy a szomszédba egy Agátával egyidős fiú költözött. Nyár Jakab meglehetősen furcsán viselkedik, Agáta azonban elhatározza, hogy összebarátkozik vele.Végül közösen megbirkóznak a gonosz boszorkánnyal, a tetovált varázslóval, és még a sötét lúdvércekkel is. És ami a legfontosabb: eközben megmentik a fákat is!
A részvétel ingyenes.
Mikor? április 26., 17 óra Hol? Pagony Café - Dió
Részletek erre >>>

Helyzetjelentések - Cseh Tamás 80 - Finisszázs

-
Búcsúztassuk együtt a HELYZETJELENTÉSEK – CSEH TAMÁS 80 kiállítást április 24-én! „Egész életemben veled akarok játszani” – mondta Cseh Tamás Másik Jánosnak 1975-ben, amikor Novák János barátjánál egy közös zenélés során először találkoztak. A Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80 kiállítás utolsó rendhagyó tárlatvezetését Csengey Balázs kurátor mellett Másik János zeneszerző, énekes, előadóművész, Cseh Tamás alkotótársa fogja tartani. A Cseh-Másik-Bereményi alkotói hármas nevéhez fűződik az emblematikus Levél nővéremnek című műsor, amely lemezen 1977-ben jelent meg, és amelyet aztán további két Levél is követett. rendhagyó tárlatvezetés. A Helyzetjelentések – Cseh Tamás 80 kiállítás aznap 19:30-ig megtekinthető.
Koncertvetítés: JÓSLAT (80 perc) A finisszázs alkalmából egy kuriózumnak számító 1985-ös archív koncertfelvételt vetítünk: a Cseh-Bereményi szerzőpáros Jóslat című estjét. A felvétel Pécsen, a DOZSO-ban (Doktor Sándor Zsolnay Művelődési Központ) készült 1985. március 16-án. Az anyag Losonczi Gábor jóvoltából került a Cseh Tamás Archívum gyűjteményébe. Bevezetőt tart: Csengey Balázs, a PIM–Cseh Tamás Archívum munkatársa.
Mikor? éprilis 24., 18 óra Hol? PIM
Részletek erre >>>

Reisz Gábor: Nem beszélve arról, hogy...

-
Amikor a valóság fikcióvá válik. Nem beszélve arról, hogy… ez fordítva is megtörténhet! Mégis hol vannak a határok? És mi hol vagyunk? Az alkotás folyamata, egy csoportos kreatív foglalkozás, amiben mindenki benne van és amiben most te is részt vehetsz. Úton vagyunk. Mindannyian. Sokszor egyedül, magányosan, segítség nélkül. Pedig együtt is lehet. És hirtelen lehetővé válik a lehetetlen. A KV Társulat és a Proton Színház? Vajon mit csinálnak? Veled együtt létrehoznak egy estét. Bemutató. LIVE. Together we are strong. Reisz Gábor / KV Társulat / Proton Színház.
Mikor? április 22., 19 óra Hol? Fischer Iván Lakásszínháza, Andrássy út 27.
Részletek erre >>>

„Pöttyös és csíkos” - konferencia a Móra Könyvkiadó sorozatairól

-
A 20. század második felének két népszerű sorozata generációk meghatározó olvasmányélményét jelentette. A konferencia célja, hogy a magyar irodalomtörténet-írás, ezen belül a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom kutatóinak figyelmét ezekre a sorozatokra irányítsa.
A konferencia témái közé tartoznak az 1960‒90-es évek írói stratégiáinak lehetőségei a fennálló intézményi keretek és ideológiai elvárások rendszerében, valamint a politikai szempontból irányított könyvkiadás és a kezdeményező, bizonyos önállósággal rendelkező irodalmi intézményrendszer gyakorlata közötti viszonyok feltérképezése. A Móra Kiadó kultikussá vált, lányoknak címzett sorozatainak tárgyalása olyan jövőbeli alapkutatások elindítója kíván lenni, amelyek egyes művek és műcsoportok szisztematikus feldolgozását végzik el, hozzájárulnak bizonyos „elfeledett” alkotók biográfiájának, hagyatékának feltárásához, megkísérlik feltérképezni az intézményi kereteket, továbbá alkotói csoportok, hálózatok működését írják le. A konferencia olyan nyitott kérdésekre keresi a válaszokat, amelyek lehetőséget adnak a két „sorozat mint fenomén” esztétikai, szociális, pedagógiai funkcióinak vizsgálatára, valamint a sorozatok egyes darabjainak kontextuális és mentalitástörténeti elemzésére.
Mikor? április 25-26. Hol? KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Károlyi–Csekonics Palota
Részletek erre >>>
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Visky András Kossuth-díjat kapott

Visky András Kossuth-díjat vehetett ma át a Pesti Vigadóban. Az idei József Attila-díjasok: Bálint Tamás, Bánki Éva, Goretity József, Hafner Zoltán, Kötter Tamás, Mirtse Zsuzsa, Szávai Géza és Vincze Ferenc, a Gérecz Attila-díjat március 15. alkalmából Gál János kapta.  

...
Nagy

Visky András: Nincs magyarázat arra, hogyan szakad be egy ember lelke

Visky András és Jánossy Lajos beszélgetésére még a Kitelepítés megjelenése után bő egy évvel is sokan voltak kíváncsiak hétfőn este a MÜPA Literárium-sorozatának eseményén. Beszámoló. 

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Polc

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!