Animációs filmfesztivál, zenés irodalmi est, Éhség [PROGRAMAJÁNLÓ]

Két izgalmas filmfesztivált, színházi előadásokat, egy zenés irodalmi estet és egy online konferenciát is ajánlunk friss programajánlónkban. 

fk | 2022. február 03. |

Best of KAFF 2021 - Válogatás a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből

- A Kecskemétfilm és a Cinema MOM együttműködésében egy különleges válogatásprogramot láthatnak az animációs műfaj kedvelői: 2022. február 3. és 9. között minden nap 19:00 órakor a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) díjnyertes alkotásait bemutató, 90 perces összeállítást láthatnak a nézők. A vetítésekre a belépés díjtalan, helyre szóló regisztrációs jegy online foglalható a mozi honlapján. Részletek ITT. 

Az összeállításban szereplő rövidfilmek:

 • Rofusz Kinga: Otthon 7' (Legjobb rövidfilm, megosztva)
 • Darabos Éva: Pá kis panelom! 9' (Legjobb rövidfilm, megosztva, Magyar filmkritikusok dicsérete)
 • Horváth Mária: Cigánymesék: Valaha madarak voltunk 8' (Legjobb televíziós sorozat 1. díj)
 • Glaser Kati: Városi legendák - Családi ökörség 3' (Legjobb televíziós sorozat 2. díj)
 • Pataki Szandra: Jonathan Safran Foer - Globális öngyilkosság trailer 1' (Legjobb alkalmazott animáció díja)
 • Gyarmati Lejla: Mostanában nagyon 5' (Legjobb diákfilm)
 • Osztós Zsófia: Akárhová 7' (Dicsérő oklevél, diákfilm, legjobb első film különdíja)
 • Wator Ádám Patrik: Sunshower 9' (Dicsérő oklevél, diákfilm)
 • Szóllősi Anna: Helfer 10' (A legszínvonalasabb képi formanyelv különdíj)
 • Ulrich Gábor: Dűne 3' (A legjobb animációs munka, különdíj, Magyar filmkritikusok díja)
 • Horesnyi Máté: A kisebbik rossz 10' (Magyar filmkritikusok dicsérete)
 • Nagy Ervin: Cserebogarak - Papp Laci 8' (A junior zsűri díja)
 • Ducki Tomek: Plantarium 7' (Az Országos Diákzsűri díja)

Facebook-esemény ITT.

ISA PUR - Zenés ONLINE irodalmi est

-

A Bergeni Irodalmi Ház (Norvégia) 2022. február 5-én hatórás online irodalmi estet rendez 12 ország, köztük Magyarország részvételével. Ennek alkalmából a szervezők, a Magyar Fordítóház Alapítvány és a Magyar Műfordítók Egyesülete ISA PUR címen zenés irodalmi minifesztivált tartanak a Magvető Caféban, este hét órától. Ennek első, angol nyelvű félóráját közvetítik a nemzetközi fesztivál keretében, ami később youtube-on is visszanézhető lesz.

Fellépnek: Gyukics Gábor, Ágoston Béla, Tóth Kinga, Závada Péter, Nádasdy Ádám, Schein Gábor, Spiró György és a HANEM zenekar. Moderátor: Orbán Eszter.

A magyar nyelvű folytatást a Magvető Café streameli. Számos író és műfordító felolvasását követően a HANEM zenekar ad koncertet. A 2. (magyar nyelvű) rész fellépői: Bán Zsófia, Dobos Éva, Dragomán György, Erdős Virág, G. István László, Halasi Zoltán, Hetényi Zsuzsa, Kúnos László, Mesterházi Mónika, Parti Nagy Lajos, Rácz Péter, Schein Gábor, Szabó T. Anna, Vörös István

A stream jelképes, 1.000 ft-os jegy megvásárlásával követhető. Facebook-esemény ITT.

Freeszfe Egyesület produkciója - A KRÉTAKÖR

-

“Segíts a segítségre szorulónak, segítségre szoruló.” Gruse egy egyszerű konyhalány, akit nem különleges jósága választ ki, hanem maga a cselekvés, egy vészhelyzetben meghozott döntés. Kezébe adnak egy gyereket, a kormányzóné gyerekét, akit a lázadók keresni fognak. Gruse lerakja, aztán felveszi és menekül - egy gyerekért, aki nem az övé.

Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című drámája alapján készült tantermi előadás a segítségnyújtás identitásformáló erejének, a döntés felelősségének kérdését járja körbe. Gruse az örökbefogadás érzelmi és fizikai útján, a szeretet küzdelmén - lemondások és áldozatok során keresztül - megy végig. A jóért vállalt kockázat és felelősség súlyának útja az övé, egy felnövés-történet. A krétakör többezer éves története epikus dialektikával négy színészre, roncsolt grúz népzenére, iskolai terekre.

Mikor? február 10-én, 20:00-kor. Hol? Marcibányi Téri Művelődési Központ. Facebook-esemény ITT.

Konferencia a társadalmi nemek egyenlőtlenségeinek aktuális kérdéseiről

-

Az ELTE online konferenciáján a társadalmi nemek aktuális kérdéseit járják körül. A témák közt lesz a nyelvhasználat, a munkaerőpiaci helyzet, a nemi erőszak és feminizmus is. A konferenciát Zoomon keresztül tartják meg. Szó esik majd a gender és a nyelv kapcsolatáról, a nemi viszonyokról a nyilvános terekben, valamint a nők munkavállalásáról és a tudományos életben való érvényesüléséről is. Részletes program ITT.

Fordítsunk! – A Paradicsomkert topográfiája

-

Horváth Viktor beszél John Milton Paradise Lost című eposzának fordítástechnikai kérdéseiről és kultúratörténeti összefüggéseiről.

Ajánló Daniel Stoopendaal 1730-as világtérképével: A szépség nem a tökéletes rendben van, hanem a rend és a káosz határterületein. A térkép mint fraktál tökéletlen, de Milton korának felfedezéseivel, kereskedelmével, csillagászatával, társadalmi, ipari, vallási és tudományos forradalmaival maga a szépség; leképezi az Elveszett Paradicsom hasonlatainak és katalógusainak hatalmas, skálafüggetlen rendjét. A térkép lerajzolja a Kozmosz ókori és újkori modelljét, sőt titokban a Teremtés előtti világot – ahogy Milton Elveszett Paradicsoma is –, így megismerhetjük a Mennyek hegy- és vízrajzát, birodalmi intézményeit, kormányzatát és hadszervezetét; a Pokol államformáját és külpolitikájának irányelveit, a Sátán lélektanát, a Paradicsomkert népességének szociodinamikáját, az emberpár és az angyalok gender-körülményeit, gasztrokultúráját, jövőképét, és ennek az egésznek a viszonyát a barokk angol és a mai magyar nyelv találkozásához.
Mi köze mindennek az életünkhöz?

Mikor? február 10-én 18:00-kor. Hol? Magvető Café. Facebook-esemény ITT.

Sándor Júlia - Nagy Péter István: Éhség (Knut Hamsun regénye alapján)

Knut Hamsun, norvég író. Koszorús nemzeti költő és náci-kollaboráns hazaáruló. 30 évesen megírja Éhség című regényét, 60 évesen irodalmi Nobel-díjat kap. 85 évesen nekrológot ír a halott Hitlerről.

1888-ban egy fiatal író rója a norvég főváros, Kristiania utcáit. Napról napra él, kilakoltatják, éhezik. Ételre. Szeretetre. Szerelemre. A társadalom jóllakató elismerésére. Művészi identitáskeresése és zaklatott, kiúttalan bolyongása Kristiania utcáin élesen rajzolja meg az alkotás egyszerre felszabadító és kegyetlen mivoltát.

Hamsun önéletrajzi ihletésű pszichológiai regénye és az író időskori alakjának vitatott megítélése egy álomszerű, önmagával is sokrétegű polémiát folytató előadásban ütközik egymással. Az előadás problémafelvetése – a pályakezdő fiatal alkotás iránti olthatatlan vágya és a művész társadalmi felelőssége – ugyanakkor túlmutat a hamsuni életmű kontextusán, reflexióra készteti az előadás alkotóit és nézőit is.

Mikor? február 8-án 20:00-kor. Hol? Trafó. Részletek ITT.

Online Japán Filmfesztivál 2022

-

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén is online formában rendezi meg a JFF Online Japán Filmfesztivált. 2022. február 14. és 27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, ingyenes nézhetünk meg 20 japán alkotást, melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt. Az idei kínálatban szerepel többek között Kurosawa Akira A vihar kapujában című klasszikusa, a díjnyertes Awake című kortárs alkotás és Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmje.

További részletek és Facebook-esemény ITT. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Holtszezon néven kortárs irodalmi fesztivált szerveznek Veszprémben

A Fesztivál összművészeti esemény, így ott lesz a fellépők között a Platon Karataev, Grecsó Krisztián, Ohnody, Nyáry Krisztián, Bobeck, Vecsei H. Miklós, Cserna Szabó András és még sokan mások.

...
Szórakozás

Hercule Poirot februártól a Níluson nyomoz

Február 17-től vetítik a magyar mozik a Halál a Níluson című Agatha Christie-klasszikusból forgatott krimit, aminek megérkezett az új előzetese.

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

Január utolsó napjaira koncertfilmet és koncertet, könyvbemutatót és kiállítást is gyűjtöttünk programajánlónkban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

...
Gyerekirodalom

„Nem is kifli. Nem is kukac. Nem is bab, de nem is kavics” - Idén tízévesek a kuflik

A kuflik jöttek, láttak - és immáron tíz éve, hogy velünk vannak. A kis kukacszerű lények népszerűsége töretlen, amit jól mutat, hogy a szülinapra megjelent a 20. könyv, és még egy új tematikus játszótér is nyílt Budapesten.

...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.