Petőfi szabadnap, Saját halál, Képek és könyvek [Programajánló]

Petőfi szabadnap, Saját halál, Képek és könyvek [Programajánló]

Az új év első programajánlójában találtok filmpremiert, felolvasószínházi előadást, beszélgetést a képeskönyvek létjogosultságáról.

ro | 2023. január 12. |

Héjanász – Ady. Léda. Párizs.

-

Mikor? Január 12-én
Hol? KuglerArt Szalon Gallery and Shop

A felolvasószínházi előadás a költő életének azt a kilenc évét (1903–1912) öleli fel, amely során múzsájával, Lédával levelek révén is kapcsolatban álltak. Ebben az időszakban skandalumokkal tarkított idillben éltek Párizsban, a Riviérán, Budapesten és Nagyváradon, és talán észre sem vették, hogy mindeközben milyen jelentős költői életmű született meg.

Ady Endre: Bárnai Péter, Diósyné Brüll Adél, Léda: Pokorny Lia, Narrátor: Surányi András. Írta és rendezte: Szederkényi Olga. Társrendező: Surányi András.

Részletek erre>>

Petőfi szabadnap \\ Egész napos programok az új Petőfi-kiállításban

-

Mikor? Január 14-én
Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású, új állandó kiállítással köszönti névadóját a Petőfi Irodalmi Múzeum. A kiállítással együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeum udvara is megnyílik a látogatók előtt, valamint egész napos, változatos programsorozattal készül az intézmény a velük ünneplők számára. A programokra a helyszínen lehet regisztrálni. Az új kiállítás és a programok aznap ingyenesen látogathatók.

Részletek erre>>

Nádas Péter: Saját halál

-

Mikor? Január 14-én
Hol? FILC - Fischer Iván Lakásszínháza

Nádas Péter 1993-as klinikai halálélményének katartikus beszámolója azt vizsgálja: valójában ki hal meg, amikor meghalunk. Van-e saját halálunk? A kérdésen keresztül, hogy kivel történik meg a halál, éppen ahhoz juthatunk el, hogy mi is vár ránk majd akkor.

Felolvasószínházi előadás Dömötör András rendezésében Nádas Péter műve alapján. Közreműködik: Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza, Ötvös András, Vranik Krisztián (hang).

Részletek erre>>

Az ember, akit Ottónak hívnak

Otto (Tom Hanks) a lakópark réme. Pedig nem hangos, nem rendetlen, nem szabálytalan. Sőt, az ellenkezője. Épp az a baj vele, hogy szuperrendes, őrülten visszafogott, és mániákusan ragaszkodik a szabályok betartásához. És ha meglátja, hogy valaki eltér az elveitől, azt nem fél figyelmeztetni. Sosem unja meg a szabálytalanul pisiltető kutyasétáltatók, a rossz helyen parkoló postások és biciklijével súlyos kihágásokra vetemedő lapkihordók leckéztetését. De a szomszédjába költözik egy Dél-Amerikából érkezett család, amelyik kicsit másképpen áll hozzá az élethez. Kicsit hangosabbak. Kicsit szabálytalanabbak. Kicsit közvetlenebbek. És hiába próbálja Otto meggyőzni őket, hogy a lakópark minél több szabályra vágyik, ők inkább úgy gondolják, hogy a szeretet a lényeg. Még ha az egy kis ricsajjal is jár. A film Fredrik Backman sikerkönyvét dolgozza fel (a 2023-as adaptációkról szóló cikkünket ITT találod).

Mozis bemutató: január 12.

Pagony Szalon: Képek és könyvek

-

Mikor? Január 26-án 18 órakor

Hol? Pagony Cafe – Dió

A tavaly év végén indult el Pagony Kiadó programsorozata, amelynek idei első eseményére január 26-án kerül sor a Pagony Cafe – Dióban, a Bakáts Pagony mellett. Az elsősorban felnőtteknek, szülőknek, alkotóknak, valamint a gyerek- és ifjúsági irodalom iránt érdeklődőknek szóló, havonta megrendezésre kerülő Pagony Szalon közös beszélgetés keretén belül lehetőséget biztosít arra is, hogy a közönség személyesen találkozzon a kiadó szerzőivel, illusztrátoraival. Az első találkozó témái: a képeskönyvek, a képeskönyvek létjogosultsága, kép és szöveg viszonya, a műfaj itthoni viszonylagos mostoha sorsa.

Meghívott beszélgetők: Agócs Írisz, Dániel András, Harcos Bálint, Marék Veronika, Pásztohy Panka; a beszélgetés háziasszonya: Bagossy Laura, a Tabán Pagony üzletvezetője.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Szórakozás

Bret Easton Ellis duplázott a stílusos filmek listáján, amely hemzseg az irodalmi adaptációktól

A filmeket (akárcsak a könyveket) sokféleképpen lehet osztályozni, egy brit magazin szerkesztői pedig most arra vállalkoztak, hogy ötvenes listába szedjék a legstílusosabb filmeket, ami ez esetben nemcsak a megjelenést vagy a ruhákat jelenti, hanem a világépítést is. A lista tele van irodalmi feldolgozásokkal.

...
Szórakozás

Spielbergé a legjobb filmdráma, ő lett a legjobb rendező is a Golden Globe-on

Nyolcvanadik alkalommal rendezték meg Los Angelesben a Golden Globe-díjátadót, az eseményen videóüzenetben Vlodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszédet mondott.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

„Bemegy a próbafülkébe. Levetkőzik, belebújik a farmerruhába. Tetszik magának” ‒ Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Tulajdonképpen egyszerre lettünk írók és szülők

Ott Anna új podcastjában írókkal, alkotókkal beszélget a szülővé válás örömeiről, nehézségeiről és az alkotással való összefüggéseiről. A hatodik epizód vendégei Szabó T. Anna és Dragomán György.

Hírek
...
Szórakozás

Jake Gyllenhaal szerepelhetett volna A Gyűrűk Urában, ha nem szúrja el ennyire a castingot

...
Hírek

Taylor Swift pop-up könyvtár felállításával promózza új albumát

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

...
Nagy

Ezt a 3 könyvet olvasd, ha tetszett A siló Rebecca Fergusonnal

...
Zöld

Az endometriózis egy új szuperhős fő ellensége, de legyőzi-e?

...
Zöld

Bíró Ada a köztévé új bemondója, csak épp nem ember

...
Hírek

A virágokért rajongó Emily Dickinson már gyerekként profi herbáriumot készített – nézegesd meg!

...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel? Ebben a regényben már ébredezik a gonosz

...
Alkotótárs

Zilahi Anna: Ebben a civilizációban az elnyomás kulturálisan kódolt a hatalmi viszonyokban