Bret Easton Ellis duplázott a stílusos filmek listáján, amely hemzseg az irodalmi adaptációktól

A filmeket (akárcsak a könyveket) sokféleképpen lehet osztályozni, a GQ szerkesztői pedig most arra vállalkoztak, hogy ötvenes listába szedjék a legstílusosabb filmeket, ami ez esetben nemcsak a megjelenést vagy a ruhákat jelenti, hanem a világépítést is. Az efféle listák legtöbbször csak arra jók (de arra nagyon), hogy egy kiadósat vitatkozhasson rajta az ismerőseivel az ember, viszont a GQ listája azért is érdekes, mert meglepően sok rajta az irodalmi adaptáció. Kapásból az 1. helyen indít a Nullánál is kevesebb (a főbb szerepekben Andrew McCarthyval és Robert Downey Jr-ral), ami egyből visszahozza a nyolcvanas évek jólfésült kiábrándultságát. Bret Easton Ellis ráadásul nemcsak ezzel az egyetlen könyvvel szerepel az összeállításban: egészen a 43. helyig kell legörgetni, ahol az Amerikai psycho tanyázik, amelyben Patrick Batemant Christian Bale alakította igencsak emlékezetesen.

A kilencvenes évek kultfilmje volt Danny Boyle Trainspottingja (Mark Renton és lúzer haverjai a stíluslista 6. helyére futottak be), amely Irvine Welsh azonos című regényét dolgozta fel, és szintén a kilencvenes évek nagy dobása volt a Baz Luhrmann-féle Rómeó és Júlia (39. hely), amelyben Leonardo DiCaprio és Claire Danes kéz a kézben robognak a végzet felé. A popkulturális merítésben a kilencvenes évek kimondottan erősnek számít: ekkor mutatták be például a Spinédzsereket (a listán a 10.), amely Jane Austen Emmájának egy újragondolt feldolgozása, és ekkor volt a premierje a David Fincher rendezte és a listán a 42. helyen landoló Harcosok klubjának, amelynek alapjait Chuck Palahniuk azonos című regényében kell keresni. A Harcosok klubjához hasonlóan 1999-es évjáratú az Anthony Minghella rendezte és Patricia Highsmith 1955-ös regényét feldolgozó A tehetséges Mr. Ripley, amely a gazdagok és szépek sötét tikokkal teli világában navigálja el a nézőt (a listán a 41. helyig jutott).

Az újabb adaptációk között található a Szólíts a neveden (írójával, André Acimannal pár éve Skype-on interjúztunk), amit a szerkesztők a 7. helyre tettek a sztilós filmek listáján. És ugyancsak a 2010-es években mutatták be az első Kingsman-filmet, amely Mark Millar és Dave Gibbons képregényén alapul (stílusban 48. helyezést kapott a film). A listát mindenképp érdemes átböngészni, hiszen akad rajta maffiafilm (Keresztapa 2.), kosztümös dráma (Barry Lyndon), Habsburg-mozi (Mayerling) - és ezek tényleg még csak a feldolgozások. Hogy egy ilyen listának mennyire van értelme, arról is alaposan el lehet vitatkozni, arra mindenesetre jó, hogy egy csomó film újranézéséhez meghozza az ember kedvét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.