Bret Easton Ellis duplázott a stílusos filmek listáján, amely hemzseg az irodalmi adaptációktól

A filmeket (akárcsak a könyveket) sokféleképpen lehet osztályozni, a GQ szerkesztői pedig most arra vállalkoztak, hogy ötvenes listába szedjék a legstílusosabb filmeket, ami ez esetben nemcsak a megjelenést vagy a ruhákat jelenti, hanem a világépítést is. Az efféle listák legtöbbször csak arra jók (de arra nagyon), hogy egy kiadósat vitatkozhasson rajta az ismerőseivel az ember, viszont a GQ listája azért is érdekes, mert meglepően sok rajta az irodalmi adaptáció. Kapásból az 1. helyen indít a Nullánál is kevesebb (a főbb szerepekben Andrew McCarthyval és Robert Downey Jr-ral), ami egyből visszahozza a nyolcvanas évek jólfésült kiábrándultságát. Bret Easton Ellis ráadásul nemcsak ezzel az egyetlen könyvvel szerepel az összeállításban: egészen a 43. helyig kell legörgetni, ahol az Amerikai psycho tanyázik, amelyben Patrick Batemant Christian Bale alakította igencsak emlékezetesen.

A kilencvenes évek kultfilmje volt Danny Boyle Trainspottingja (Mark Renton és lúzer haverjai a stíluslista 6. helyére futottak be), amely Irvine Welsh azonos című regényét dolgozta fel, és szintén a kilencvenes évek nagy dobása volt a Baz Luhrmann-féle Rómeó és Júlia (39. hely), amelyben Leonardo DiCaprio és Claire Danes kéz a kézben robognak a végzet felé. A popkulturális merítésben a kilencvenes évek kimondottan erősnek számít: ekkor mutatták be például a Spinédzsereket (a listán a 10.), amely Jane Austen Emmájának egy újragondolt feldolgozása, és ekkor volt a premierje a David Fincher rendezte és a listán a 42. helyen landoló Harcosok klubjának, amelynek alapjait Chuck Palahniuk azonos című regényében kell keresni. A Harcosok klubjához hasonlóan 1999-es évjáratú az Anthony Minghella rendezte és Patricia Highsmith 1955-ös regényét feldolgozó A tehetséges Mr. Ripley, amely a gazdagok és szépek sötét tikokkal teli világában navigálja el a nézőt (a listán a 41. helyig jutott).

Az újabb adaptációk között található a Szólíts a neveden (írójával, André Acimannal pár éve Skype-on interjúztunk), amit a szerkesztők a 7. helyre tettek a sztilós filmek listáján. És ugyancsak a 2010-es években mutatták be az első Kingsman-filmet, amely Mark Millar és Dave Gibbons képregényén alapul (stílusban 48. helyezést kapott a film). A listát mindenképp érdemes átböngészni, hiszen akad rajta maffiafilm (Keresztapa 2.), kosztümös dráma (Barry Lyndon), Habsburg-mozi (Mayerling) - és ezek tényleg még csak a feldolgozások. Hogy egy ilyen listának mennyire van értelme, arról is alaposan el lehet vitatkozni, arra mindenesetre jó, hogy egy csomó film újranézéséhez meghozza az ember kedvét.