Nádas Péter, PesText Nordic, pszichoanalízis és az állatok [PROGRAMAJÁNLÓ]

Nádas Péter, PesText Nordic, pszichoanalízis és az állatok [PROGRAMAJÁNLÓ]

Ezen a héten ajánlunk olyan filmet, amit Nádas Péter Saját halál című írása inspirált és egy olyat is, amit egy Franciaországban megtörtént eset. Emellett érkeznek északi írók, és tartanak kerekasztal-beszélgetéseket a pszichoanalízisről, illetve a kapitalizmusról és az irodalomtörténetről.

sa | 2023. május 18. |

A „saját halál” saját nyelvei // filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés

-

Nádas Péter műveinek hatása, továbbgondolása és feldolgozása nemcsak az irodalomban, de a társművészetekben is tetten érhető, így a kortárs film- és színházművészetben is. Ezek közül kiemelkedik Forgács Péter Saját halál című filmje (2007), amely saját mozgóképes nyelvet talált a "saját halálról" saját szépirodalmi nyelven beszámoló Nádas-mű adaptációjához. Az író egyik legérzékenyebb olvasója és értelmezője, Forgách András pedig színházi közegbe fordította át a "saját halálát" túlélő Nádas Párhuzamos történetek című regényének (2005) egyik fejezetét. Van tehát Nádas kapcsán miről beszélgetnie a két testvérnek. A beszélgetést követően levetítjük Forgács Péter Saját halál című filmjét. Résztvevők Forgách András író, drámaíró, műfordító; Forgács Péter képzőművész, filmrendező; a beszélgetést vezeti Bazsányi Sándor irodalomkritikus.

Mikor? május 18. 17:00 Hol? Petőfi Irodalmi Múzeum
Részletek erre>>>

Járatlan utakon

A sikeres író, Pierre egész életében extrém élmények és különleges utazások során kereste önmagát. Mindig is a saját útját járta és a saját feltételei szerint alakította sorsát – azzal, akit ő választott, és úgy, ahogyan neki épp megfelelt. Amikor úgy érezte, valaki vagy valami veszélyezteti a szabadságát, egyszerűen továbblépett. Egy végzetes este azonban mindent megváltoztat az életében. Ittasan felmászik egy épület tetejére, több emelet magasról lezuhan, és a baleset miatt mély kómába esik. Amikor magához tér, alig tud lábra állni. Bár a környezetében lévők óva intik, a tanácsaik ellenére úgy dönt, hogy nagy utazásra indul: Provence-tól egészen a Mont-Saint-Michel-szigetig gyalogol. Elfeledett ösvényeken vezet az útja Franciaország legbarátságtalanabb és legszebb vidékein át… A valós eseményeken alapuló történet a természettel való kapcsolódásról, önmagunk megtalálásáról, az akaraterőről, a gyógyulásról és az újrakezdésről szól.

Mikor? május 18-tól Hol? mozik

PesText Nordic

-

A PesText idei első nagy dobása egy, a Skandináv Házzal közösen szervezett kétnapos tavaszi fesztivál, a PesText Nordic. A Skandináv Ház idén ünnepli húszéves fennállását, ennek apropójából született meg a május 19-20-án a Három Hollóban zajló programsorozat ötlete. A PesText Nordic a skandináv irodalom számos ismert és izgalmas képviselőjét hozza Budapestre.

Mikor? május 19-20 Hol? Három Holló / Drei Raben
Részletek erre>>>

Imágó-est: Pszichoanalízis és az állatok

-

Az Imágó Budapest legújabb száma az állatok szerepét járja körül a pszichoanalízis szempontjából. Az állatok és a pszichoanalízis kapcsolódása meglehetősen sokrétű – vizsgálható többek között az analitikusok háziállatai, a páciensek pszichés tünetei, az analitikus elméletek, a terápiás módszerek vagy az állatvilággal kapcsolatos ökológiai jelenségek és erre adott reakciók felől. Számunkban minderre találunk példát: szóba kerül az állat mint átmeneti tárgy, az állatok szerepe a kötődéselméletekben, a poszthumán feminizmus, a "kihalástanulmányok", Freud kutyái és Gyömrői Edit cicái is. A cikkek elérhetők itt. Az est résztvevői a szerkesztők, Borgos Anna és Kőváry Zoltán, valamint a szám két szerzője, Nemes László és Vukov Johanna. Moderátor: Gyimesi Júlia

Mikor? május 22. 18:00 Hol? Kelet Kávézó és Galéria
Részletek erre>>>

Késelés Villával: Kapitalizmus és irodalomtörténet

-

Tavaly év végén jelent meg a Reciti kiadásában a Kapitalizmus és irodalomtörténet című kötet. A kötet ismertetője a reciti.hu-n: a kötet az MTA Len­dü­let Ku­ta­tó­cso­port „A 19. szá­za­di ma­gyar iro­da­lom po­li­ti­kai gaz­da­ság­ta­na" címmel 2021 nya­rán Pé­csett tar­tott kon­fe­ren­ci­á­já­nak elő­adá­sa­i­ból szü­le­tett ta­nul­má­nyo­kat te­szi köz­zé. A szer­zők kö­zött ta­lál­ni iro­da­lom­tör­té­nészt, fi­lo­zó­fust, esz­té­tát, esz­me­tör­té­nészt és köz­gaz­dászt. Írá­sa­ik szer­te­ága­zó te­rü­le­te­ken és kor­sza­kok­ban vizs­gá­lód­nak, de egy­aránt amel­lett ér­vel­nek, hogy a ka­pi­ta­liz­mus meg­ke­rül­he­tet­len prob­lé­má­ja a mo­dern kul­tú­rá­ról való gondolkodásnak. A kötet szerkesztőjével és szerzőjével, Hites Sándorral, valamint a kötet egy másik szerzőjével, Seregi Tamással beszélgetünk. A kötet letölthető innen. Az est házigazdái Bocsik Balázs és Vida Kamilla.

Mikor? május 31. 19:00 Hol? Nyitott Műhely
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Nádas Péter öngyilkosságról és szerelemről is beszél a róla szóló új filmben

A Saját erdő című dokumentumfilmet Kárpáti György Mór rendezte, március végén mutatják be a mozikban. 

...
Hírek

A Narnia írója és Freud elképzelt beszélgetése elevenedik meg egy új adaptációban

Anthony Hopkins főszereplésével készül film a Freud’s Last Session című színdarabból, amelyben a pszichoanalízis atyja, Sigmund Freud és a híres fantasy író, C.S. Lewis elképzelt beszélgetésének lehetünk tanúi.

...
Nagy

Freud öröksége: ahol Kosztolányi és Stephen King találkozik

Sigmund Freud születésének 165. évfordulóján körüljárjuk, hányféle izgalmas módon hatott a pszichoanalízis atyja az irodalomra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz

A romantikus bestseller készülő adaptációjáról árult el részleteket a főszereplő, Blake Lively és a szerző.

...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza