Múzeumok Éjszakája 2024 - konyvesmagazin.hu

Június 22-én ismét Múzeumok Éjszakája. Ajánlottuk már külön a PIM eseményeit, ahol fotósunkkal, Valuska Gáborral is lesz beszélgetés írók dolgozószobáiról. Mivel azonban hihetetlenül széles a választék, kiválogattuk még 13 kedvenc irodalmi programunkat.

Nők a Csikágóból a századelőn

 -

Róth Miksa sikeres üvegművész neje, Walla Jozefin 1911-ben költözött a Nefelejcs utcába a családjával: az utca másik oldalán már épültek a munkáslakások, a Garay téren fáradhatatlanul nyelvelő kofaasszonyok árulták portékáikat, a Keleti pályaudvaron pedig a nagyváros forgatagán álmélkodó, szolgálni érkező cselédlányok cihelődtek le a vonatokról. Miben különbözött az épülő villájukba üvegablakot rendelő nagypolgári feleség vagy éppen maga Róthné élete a műhely és a ház körül kavargó nagyvárosi létben helytálló dolgozó nőkétől? Milyen életutat jártak és járhattak be? Erről szól Szécsi Noémi író, művelődéstörténész egyórás tárlatvezetése.

Hol? Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény Mikor? Június 22. 19 óra Részletek.

Idő és irodalom

Az idő fogalma a kortárs irodalomban címmel Bánki Éva író, költő, irodalomtörténész és Thimár Attila irodalomtörténész, szerkesztő, a Kortárs folyóirat főszerkesztője beszélgetnek majd.

Hol? Ludwig Múzeum Mikor? Június 22. 18 óra Részletek.

Harry Potter tudományos szemmel

A Mitikus lények, legendás állatok című múzeumi óra célja a Harry Potter-történet tudományos és mitológiai hátterének feltárása. Olyan motívumok nyomába eredhetnek a 8-14 éves gyerekek, mint a bölcsek köve, az életelixír és a kvintesszencia; megismerhetik a mandragórát, és olyan legendás lényekről beszélgethetnek, mint az unikornis, a kígyó és a sárkány. Sőt, egy igazi bezoárt is láthatnak. 

Kiderül majd az is, hogy az alkímia és az orvostudomány hogyan hatott a regény szövegére. A Patikamúzeum érdekessége az ún. „alkimista műhely”, amely akár Piton professzor bájitalórájának helyszíne is lehetne.

Hol? Patikamúzeum Mikor? Június 22. 16 óra Részletek.

Erotika a magyar irodalomban

-

Karafiáth Orsolya író mesél arról, hogy az erotika hogyan jelent meg és milyen szerepet kapott a magyar irodalomban egykor és ma, óbudai és nem óbudai irodalmi alkotásokban... akár a saját írásaiban is.

Hol? Óbudai Múzeum Mikor? Június 22. 23 óra Részletek.

Mit olvastak déd- és ükszüleink falun?

A dualizmus évtizedei alatt jelentősen megnőtt az olvasni tudók aránya Magyarországon, falun is teret hódítottak a különböző olcsó nyomtatványok, kalendáriumok, krajcáros ponyvafüzetek. De vajon miről olvashattak ezekben a korabeli parasztemberek, milyen szövegek voltak hatással történelmi ismereteikre, világképükre vagy akár a szájhagyományra? Ezekről is szó lesz a tárlatvezetésen, ahol a könyvtárban őrzött ponyvanyomtatványokat, népies olvasmányokat mutatja be Labancz Edit.

Hol? Néprajzi Múzeum Mikor? Június 22. 17:30, 19:30 óra Részletek.

Benedek Miklós életrajzának bemutatója

Május elején jelent meg a januárban elhunyt színész-rendező, Benedek Miklós (ön)életrajza, a Maradok tisztelettel, Benedek Miklós (itt beleolvashatsz). Alkotótársa régi barátja, Vajda Katalin író volt, akinek köszönhetően egy megrendítő és őszinte vallomást olvashatunk. 

Megannyi sikeres szerep után ugyanis Benedek élete végefelé még egy nagy kihívással birkózott meg: a saját életéről mesélt. A gyerekkortól induló történetben minden szóba kerül: a sikerek, a mindennapi örömök mellett a kudarcok és a tragédiák is. Együtt sírhatunk és nevethetünk a pályatársakkal, az idősebb és a fiatalabb kollégákkal, a barátokkal és a családtagokkal. Olvashatunk a két Benedek Tibor korai haláláról is: az édesapa öngyilkosságáról és a fiú szörnyű betegségéről. A bemutatón Hirtling István színész közreműködik.

Hol? Bajor Gizi Színészmúzeum Mikor? Június 22. 18 óra Részletek.

Ady és a nők

Ady Endre kapcsán az irodalomtörténetbe bevonult – Léda és Csinszka – nagy szerelem mellett több, ám kevésbé ismert asszony alakja sejlik fel, sokszor nehezen azonosíthatóan, becenevek mögé bújtatva. Tehát jelenleg is folyó kutatás tárgya e kérdéskör, Borbás Andrea irodalomtörténész, a PIM muzeológusa ennek eredményeibe enged bepillantást előadásában.

Hol? Ady Emlékmúzeum Mikor? Június 22. 20 óra Részletek.

Kassák x Kassák

-

Az Anima Sound System együttes sokoldalú vezetője, Prieger Zsolt (író, előadó, zenész, producer) számos magyar író és költő mellett az örök kívülálló, egyszemélyes intézményként működő Kassák Lajosról is összeállított egy rendhagyó zenés-irodalmi estet, amely itt hallható először.

A Kassák verseiből és prózai írásaiból vett részletek egy markáns személyiséget és alkotót keltenek életre, akinek sorai máig nem veszítettek aktualitásukból. Priger Zsolt és Magyari Bori szövegmontázsát a korai elektronikát idéző, Kraftwerket, Cabaret Voltaire-t szerepeltető mix-zene kerekíti ki.  

Hol? Kassák Múzeum Mikor? Június 22. 18 óra szletek.

Nyomdatöri

Balla Loránd történész avat be a fővárosi nyomdászat 19-20. századi történetébe, látható a Landerer és Heckenast Nyomdából származó Columbia-nyomdagép is, amivel a 12 pontot és Nemzeti dalt nyomtattákt. 

A nyomdaipar ebben az időszakban komoly átalakuláson ment át az első műhelyek megjelenésétől a nagy nyomdaipari vállalatok létrejöttéig. A nyomtatás összetett folyamatai emellett speciális szaktudást igényeltek, ezáltal a nyomdász szakma társadalomtörténeti szempontból is rendkívül izgalmas, művelt csoportot alkottak a munkásságon belül. A pest-budai nyomdák tulajdonosai és szakmunkásai nagyrészt német nyelvterületről származtak, közvetítésükkel pedig újfajta gondolkodásmód honosodott meg Magyarországon.

Hol? Kiscelli Múzeum Mikor? Június 22. 18 óra Részletek.

Az én (b)irodalma

Az irodalomterápiás alkalom Fehér Renátó költő egyik verse köré épül és a költő közreműködésével valósul meg. A foglalkozást Juhász István, az OSZK egyik munkatársa, irodalomterapeuta tartja.

Hol? Országos Széchenyi Könyvtár Mikor? Június 22. 19 óra Részletek.

Dévanágari

-

A te neved hogy néz ki ősi betűkkel? A dévanágarí írás a 10. századra alakult ki a történeti Indiában, de előzményei már az 1. századi feliratokon megtalálhatóak. Ezt az írást használják a hindi és szanszkrit nyelvekben, módosított változatát több indiai nyelvben is, illetve ebből alakult ki a nepáli írás. A dévanágarí név a szanszkrit déva (isten), és nágarí (városi) szavak összetételéből származik, szó szerinti jelentése: „isteni városi írás”. A szanszkrit nyelvű szent szövegeket dévanágari írással jegyezték le. A történetük mellett meg is lehet próbálni, hogyan lehet ezeket papírra vetni.

Hol? Vasarely Múzeum Mikor? Június 22. 18 órától folyamatosan Részletek.

Hogyan restaurálják a régi könyveket?

A papíröntés és a könyvfűzés technikájából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők a könyvtár restaurátorának vezetésével. A vendégek emellett megismerkedhetnek a könyvfertőtlenítés folyamatával és a régi könyvkötészeti eljárásokkal is.

Hol? ELTE Egyetemi Könyvtár Mikor? Június 22. 19:30, 20:30, 21:30, 22:30, 23:30 Részletek.

Mesék és mítoszok ásványokról

Zalka Csenge Virág író és mesemondó külön gyerekeknek és felnőtteknek is mesél. A kicsik a világ minden tájáról gyűjtött népmeséket hallhatnak, amelyekben ásványok, drágakövek szerepelnek: jádetündérek, fluoritsárkányok, türkizteknősök birodalmában. 

A felnőttek pedig 2024 év ásványának, a korundnak a színes változataival, a rubinnal és a zafírral ismerkedhetnek meg meséken, legendákon, mítoszokon keresztül. 

Hol? ELTE Természetrajzi Múzeum Mikor? Június 22. 16 óra és 18 óra Részletek.

Fotók: Múzeumok Éjszakája

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Hol dolgoznak az írók? 5 író asztala - Valuska Gábor ezekről mesél a Múzeumok Éjszakáján

A június 22-i Múzeumok Éjszakáján a jelenkor legégetőbb problémáit tematizálja a Petőfi Irodalmi Múzeum a kiállításain és az irodalmon keresztül. 

...
Könyvtavasz

Ki az a nő, aki rászoktatta a morfiumra Adyt? – Olvass bele a levelezésükről szóló könyvbe

Léda és Csinszka mellett Ady más nőkkel is levelezett. Közéjük tartozik Sándor Lászlóné, azaz „Nyanyuci”. Borbás Andrea és Csiszár Gábor Oh, furcsa élet című kötetből megismerhetjük a kettejük között románc titkait.  

...
Beleolvasó

Mi köze az óvónők megőrülésének a házasságon kívüli gyermekekhez? Olvass bele Szécsi Noémi új könyvébe!

Legújabb nőtörténeti kötetében Szécsi Noémi azt járja körül, milyen lehetőségei voltak a nőknek a századforduló magyar társadalmában, ha a boldoguláshoz nem akartak/tudtak kizárólag a házasságra hagyatkozni. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból