Hol dolgoznak az írók? 5 író asztala - Valuska Gábor ezekről mesél a Múzeumok Éjszakáján

Hol dolgoznak az írók? 5 író asztala - Valuska Gábor ezekről mesél a Múzeumok Éjszakáján

A június 22-i Múzeumok Éjszakáján a jelenkor legégetőbb problémáit tematizálja a Petőfi Irodalmi Múzeum a kiállításain és az irodalmon keresztül. Például a Könyves Magazin fotósának, Valuska Gábornak a sorozatát, amit a print kiadványainkba készített az írók dolgozószobáiról. Ezekből a képekből mutatunk párat, hogy kedvet csináljunk a beszélgetéshez.

vl | 2024. június 20. |

A legjobb projekt volt a Könyves Magazin print kiadványának indulásakor, hogy minden lapszámban duplaoldalon közreadtuk egy-egy író legtitkosabb terét: az íróasztalát. Valakiről kiderült, hogy fekve szeret dolgozni, mást fontos tárgyak vesznek körül, valakinek nagy tér kell, másnak meg rend. Minden fotóhoz egy csomó információt adtunk, lehetett böngészni a képeket. Ezekről mesél a Múzeumok Éjszakáján Valuska Gábor, fotós (és az öcsém is! - vl). 

23 órától Grisnik Petra kérdezi, sőt remélem, faggatja, kérdéseivel provokálja a vendéget! Itt az eseménylink!

Csukás Istvántól Tompa Andreáig: még több dolgozószoba a Múzeumok Éjszakáján!

-

Tompa Andrea

-

Agócs Írisz

-

Konrád György

-

Dániel András

-

Csukás István

Az ember tragédia, meg a klímaváltozás is - További programok a PIM-ben

Szombaton 16 órától Pogátsa Zoltán és Kolozsi Pál Péter közgazdászok beszélgetésével kezdődik a PIM programsorozata, ahol Az álom vége? - klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma időszaki kiállítás által felvetett ökológiai válság témakörét járják körbe gazdasági szempontból.

18 órától Csalár Bence divatszakértő, divatújságíró, a Fenntartható divat kézikönyvének szerzője tart előadást a PIM dísztermében Szépvilág - Divat és kultúra a reformkori Pesten új időszaki kiállításhoz kapcsolódóan.  

Fesztbaum Béla előadásában 21 órától a New York kávéház mindent látó, mindent halló főpincére elevenedik meg, akinek a szókimondó meséiben pletykák, anekdoták, legendák vonulnak fel a kávéház leghíresebb irodalmi vendégeiről.

Platon Karataev, Qualitons és más zenei programok

A PIM udvarán felállított színpadon zenei programokkal és felolvasószínházzal várják a múzeumba látogatókat. 16 órától a Platon Karataev duo lép színpadra a legutóbbi albumuk, a Partért kiáltó dalaival, de elhangzanak korábbi szerzemények és a készülő negyedik lemezbe is bepillantást engednek. 17:30-tól Jankovics Péter és Adorjáni Bálint felolvasószínházi előadásában Závada Péter és Tandori Dezső szövegei kerülnek párbeszédbe egymással. Ezt követi 20 órától az újra együtt zenélő The Qualitons koncertje, akik az új albumuk és a régebbi korszak dalaival készülnek. 22 órától Regős Simon ritmikus felolvasóestjén Weöres Sándor szövegein keresztül egy belső utazásra indulhatnak el a résztvevők a fák lombjai és a csillagos ég alatt.

Minden időszaki és az állandó Petőfi-kiállításban kurátori tárlatvezetéseken merülhetnek el az érdeklődők az adott kiállítás által megidézett világban, legyen az a divat a reformkorban, a klímaváltozás, írók gyűjteményei, az íróportré-fotózás története, Kormos István és nemzedékének irodalmi élete vagy maga Petőfi és korszaka. 

9 másodpercnél többet bírsz egy múzeumban?

A kutatások szerint a múzeumlátogatók átlagosan 9 másodpercet töltenek egy kiállítási tárgy előtt. Erre reagálva a Múzeumok Éjszakáján 16 és 17 órától slow tárlatvezetéseket is indít a PIM, ahol arra invitálják a résztvevőket, hogy bátran időzzenek el hosszasan egy-egy tárgy előtt, engedjék át magukat a lassú szemlélődés örömének. 

Június 22-én nyitja meg kapuit a PIM új közösségi tere, a Szélfogó a volt Károlyi étterem terében. Itt lehetőség lesz megpihenni, de készülnek egész napos könyvcserével és múzeumi turkálóval is, a korábbi kiállítások bontott anyagai között lehet majd kincsekre vadászni. Emellett lesz irodalmi chillszoba vetítéssel, a Kisképzős diákok recycled képzőművészeti pop-up kiállítása és upcycled ruhavásár is.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Általános cikkek

Tárgyalás: Grecsó Krisztián

...
Hírek

Fotósunk, Valuska Gábor Magyar Sajtófotó-díjas!

...
Nagy

Így néz ki Dragomán György dolgozószobája

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Listák&könyvek
...
Nagy

4 új, vérfagyasztó krimi a forró nyári napokra

...
Nagy

4 új romantikus regény, amit még szerezz be augusztusra

...
Nagy

8 könyv, ami a legmelegebb napot is elviselhetővé teszi

Kiemeltek
...
Nagy

Olvasnál egy parkban 40 másik emberrel? Irány az Olvasópiknik

Márciusban indult és sikerrel működik a Kastner Kommunity Olvasóbulija, ami a nyári hónapokra a kávézó mellett található parkba költözik. Papp Virággal, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

...
Nagy

A 10 kedvenc idézetünk Jón Kalman Stefánssontól

Szeptemberben, a Könyvfesztivál vendégeként ismét Magyarországra érkezik Jón Kalman Stefánsson. Mutatjuk a kedvenc idézeteinket az izlandi írótól.

...
Nagy

Nietzsche a saját filozófiájába őrült bele vagy egyszerűen beteg volt?

Az egyik legmegosztóbb filozófus, Friedrich Nietzsche tragikus életének utolsó részét vegetatív állapotban töltötte. De mi okozhatta korai összeomlását?

...

Szabályok szövevényes hálózatában telt az úrinő élete [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]