Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

vn | 2024. június 17. |

A Párizsban élő, magyar származású Pierre Földes Vak fűzfa, alvó nő című filmje hat Murakami-novellán alapul. A 2022-ben elkészült animációt júliusban mutatják be a japán mozik, de szombaton az egykor Murakami által látogatott Vaszeda Egyetemen tartottak egy díszbemutatót, amin részt vett az író és a rendező is.

Élő animáció

A Vak fűzfa, alvó nő szinopszisa szerint egy elveszett macska, egy hatalmas, beszélő béka és egy cunami segítenek egy banki ügyintézőnek, csalódott nejének és egy skizofrén könyvelőnek megmenteni a földrengéstől Tokiót. Ez a mondat elsőre talán nehezen követhető, viszont aki olvasott már valaha Murakamit,

egyből felfedezi benne az író világának jellemző motívumait.

A magyar apától és brit anyától az Egyesült Államokban született Pierre Földes fiatalon színházi színészként dolgozott, később pedig reklámfilmekhez komponált zenét. A Vak fűzfa, alvó nő az első nagyjátékfilmje. Egy speciális technika felhasználásával forgatta el, amelyet „élő animációnak” nevez. Ez azt jelenti, hogy először színészekkel vették fel a jeleneteket, aztán az ő mozdulataikat, mimikájukat használták inspirációként az animátorok.

Pierre Földes régóta kedveli Murakami írásait, és mint elmondta, a tudatosság helyett inkább ösztönszerűen válogatta ki azt a hat novellát, ami a filmje alapanyaga lett. A forgatókönyv alakulását úgy írta le, hogy apránként lettek világosak számára a történetek közötti kapcsolatok, és úgy készült el a Vak fűzfa, alvó nő sztorija,

mintha „különböző növények nőttek volna össze”.

Adaptált Murakamik

Pierre Földes filmje ugyan az első animációs feldolgozása Murakami műveinek, viszont korábban több írásából készült adaptációt láthattunk már a moziban. Állítólag Sofia Coppola Elveszett jelentése is részben az ő írásain alapul, ahogy az ő novellája ihlette a dél-koreai Chang-dong Lee Gyújtogatók című misztikus thrillerét is. Illetve az Oscar-díjas Vezess helyettem is Murakami-adaptáció.

Ez utóbbi, a Férfiak nők nélkül című szövegen alapuló filmről ezt írtuk kritikánkban: „Murakami szövegeinek működését nem elemezzük most ki, de általánosságban az írói márka erősen épít a képiségre és a főszereplő világát meghatározó melankolikus hangulatra, valamint arra a közöttiségre, aminek ez a film is jó példája: folyamatosan úton vagyunk fizikálisan, érzelmileg és mentálisan is. Nincsenek végleges pontok az életben, csak megállók. A Vezess helyettem férfi főszereplője a szerelemből a gyászon át az elengedésbe tart, világát egyszerre határozza meg a japán nagyváros és kultúra, valamint az európai színjátszás, mivel alszövegként a Ványa bácsi játszik fontos szerepet.”

A trailere alapján mintha épp ezt a bizonytalanságot és közöttiséget ragadná meg Pierre Földes filmje is.

Forrás: NFI, The Seattle Times

Nyitókép: NFI

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Macskák, telefonszex és spagetti [Murakami75]

Murakami ötvözi a nyugati kultúrával hazája hagyományait. A legfontosabb ihletforrásai közé tartozik a dzsessz, a mágikus realizmusból elrugaszkodó, a science fiction zsánerelemeit sem mellőző írásainak pedig visszatérő témái az elidegenedés, a magány, a vágyódás és a szerelem. Portré.

...
Nagy

Murakami Haruki a regényírásról és még 7 világirodalmi kötet a Könyvhéten

Esszékötet írói műhelytitkokról, francia elbeszélések, baljós dél-amerikai regény – íme világirodalmi ajánlónk 2. része a Könyvhétre készülve.

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

A pár nappal ezelőtt, Tokióban tartott felolvasóesten a jó ideje az irodalmi Nobel várományosaként számon tartott szerző elmondta: fontosak számára a rémtörténetek, a Svéd Akadémia elismerésével kapcsolatos esélyeiről azonban nem beszélt.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból