Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

A pár nappal ezelőtt, Tokióban tartott felolvasóesten a jó ideje az irodalmi Nobel várományosaként számon tartott szerző elmondta: fontosak számára a rémtörténetek, a Svéd Akadémia elismerésével kapcsolatos esélyeiről azonban nem beszélt.

Nyitókép: Andersen Award

vn | 2023. október 02. |

A rendezvényen a 18. századi Eső és hold meséi című gyűjteményből hangzott el egy kísértetsztori, amely gyermekkora óta foglalkoztatja Murakamit, és amelyről köztudott, hogy inspirálta a munkásságát.

Murakami Haruki éjszaka a konyhaasztalnál írta meg az első regényeit

Idén augusztusban újra kiadták angolul Murakami Haruki első szövegeit, a kötet a Hallgasd a szél dalát! és a Flipper, 1973 című kisregényt tartalmazza, amelyek magyarul is olvashatók. A japán sztáríró az új fordítás örömére egy előszóban mesélte el, hogyan is indult az írói karrierje. Az írását angolul teljes egészében ITT lehet elolvasni, mi pedig összefoglaltuk, mit is lehet megtudni belőle Murakami pályájának kezdeti nehézségeiről.  

Tovább olvasok

Az Ueda Akinari által írt, japánul Ugecu monogatari címet viselő, először 1776-ban publikált klasszikus kötet a valóságos és a szürreális közötti elmosódó határvonalat vizsgálja. A határok és a falak márpedig fontos motívumok Murakami írásaiban is. Történeteinek főhősei gyakran utaznak át falakon vagy éppen két világ között, és találkoznak titokzatos, egzotikus figurákkal. Bár Murakami rendszerint azt nyilatkozza, főleg nyugati regényeken nőtt fel,

egyes szakértők Ueda történeteinek hatását is felfedezték a művein.

Ahogy azt nemrég megírtuk, Murakamit már több mint egy évtizede az irodalmi Nobel-díj esélyesei között emlegetik. Ha nyer, Óe Kenzaburó 1994-es kitüntetése óta ő lesz az első japán író, akit Nobel-díjjal ismernek el.

A japán média – írja az AP ‒ az elmúlt években Ogava Jokóval és Tavada Jokóval is lehetséges jelöltként számol (utóbbi angol átírásban Yoko Tawada, akitől magyarul az Egy jegesmedve emlékiratai és a Tokió utolsó gyermekei olvashatók),

míg a nemzetközi lapok a kínai Can Xue és az amerikai Thomas Pynchon lehetséges győzelmét is felvetik.

A néhány napja, Tokióban rendezett szellemtörténet-felolvasóesten nem került szóba a Nobel-díj. A kísértetmese-monológjairól ismert színésznő, Sirajsi Kajoko A Kibicu üst című művet adta elő, amely egy meggondolatlan férfiról szól, aki annak ellenére veszi feleségül egy pap lányát, hogy egy jövendőmondó rossz előjeleket lát a házassággal kapcsolatban. A főhős elárulja feleségét, és egy prostituált kegyeit keresi, majd pedig ‒ miután a nő bosszúálló szellemmé változik ‒ kísérteni kezdi a hűtlen férfit. Hogy mindez vajon jó ómen volt-e Murakaminak a Nobel-díj szempontjából,

az október 5-én kiderül.

Forrás: AP

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

Október 5-én kiderül, ki kapja a 2023-as irodalmi Nobel-díjat, és mint minden évben, most is találgatások övezik a leendő díjazott személyét. Megnéztük, mi látható a bejelentés előtt egy héttel a fogadóirodák listáin. 

...
Hírek

A Nobel-reakciója áll a Beckett-film középpontjában

Az Oscar-díjas James Marsh rendezte Dance Firstben Gabriel Byrne alakítja az ír szerzőt.

...
Hírek

Murakami Haruki kapta idén a spanyol Nobelt

Az Asztúria hercegnője-díj zsűrije méltatásában a 74 éves japán szerzőt a kortárs irodalom hosszútávfutójának nevezte, akinek hangja nagyon különböző generációkhoz jutott el.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré