Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Két könyvvel is jelentkezik nyár végén Kerékgyártó István: a Szeretett gazdám egy disztopikus elemeket is magán viselő kelet-európai fejlődésregény, de a szerzőnek megjelent az első gyerekeknek szánt könyve is: a Márk, aki hatévesen megmentette a világot című kötet egy űrkalandot ígér.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 28. |

Ritka az olyan felállás, amikor egy sokkötetes szerző ismét elsőkönyvesnek számít, márpedig lényegében ez történik most, hiszen Kerékgyártó István, aki az elmúlt években olyan könyveket jegyzett, mint például a Trüffel Milán, avagy egy kalandor élete, a Rükverc vagy a Hurok, nyár végén gyerekkönyves szerzőként debütált.

Kerékgyártó István
Márk, aki hatévesen megmentette a világot
Ill.: Metzing Eszter, Pozsonyi Pagony, 2020, 71 oldal

A Pozsonyi Pagonynál megjelent meseregényében nem kisebb a tét, mint a világ megmentése, erre a feladatra pedig a hatéves Márk tűnik a legalkalmasabb jelöltnek, hiszen ő az egyetlen, aki a Világ Tudósai szerint a sikeres akcióhoz elengedhetetlen összes kritériumnak megfelel. Az űrkalandokat Metzing Eszter illusztrálta.

Kerékgyártó István
Szeretett Gazdám – avagy Egy vezér ifjúkora
Kalligram, 2020, 352 oldal

A Kalligramnál közben megjelent Kerékgyártó legújabb regénye, amely a kiadó ígérete szerint egy rendhagyó kelet-európai fejlődésregény: a Szeretett Gazdám – avagy Egy vezér ifjúkora a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek elejéig követi hősét, aki szegény sorból küzdi föl magát a politika felső régióiba. A történet valahol Kelet-Európában játszódik, de nincs pontosan meghatározva az ország, a kötet ugyanakkor egy különös narrátorral és sok párbeszéddel tárja elénk a rendszerváltás ellentmondásosságát.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Magyarországon mindenki lefelé tapos

...
Nagy

Nem a pénz, hanem az emberek feletti hatalom izgatott

...
Nagy

Bennfentesek az irodalomban: Kerékgyártó István és Kötter Tamás

...

Háy János: A körülöttünk lévő világ morálisan, ideológiailag be van árazva [PODCAST]

...

Jászberényi: A varjakhoz köthető, hogy megtanultam, ölni sosem egyszerű [PODCAST]

...

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

...

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]

A hét könyve
Kritika
Atwoodnál a lányok barátságból teszik pokollá egymás életét
...
Nagy

Ferenc pápa: A koronavírus a mi Noé-pillanatunk

Ferenc pápa új könyve, az Álmodjunk együtt a koronavírus okozta válságban nyújt iránymutatást. A kötetet tegnap mutatták be egy nemzetközi online webinaron, ahol a pápa szerzőtársa mesélt arról, hogyan született meg a könyv.

Olvass!
...
Beleolvasó

Mikor jön el az a nap, amikor a kukák világgá mennek?

Az Amikor a kukák világgá mentek című antológiában kortárs szerzők örökítik meg, hogy ők miként gondolkodnak a környezetvédelemről, és mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról.

...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!