Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Két könyvvel is jelentkezik nyár végén Kerékgyártó István: a Szeretett gazdám egy disztopikus elemeket is magán viselő kelet-európai fejlődésregény, de a szerzőnek megjelent az első gyerekeknek szánt könyve is: a Márk, aki hatévesen megmentette a világot című kötet egy űrkalandot ígér.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 28. |

Ritka az olyan felállás, amikor egy sokkötetes szerző ismét elsőkönyvesnek számít, márpedig lényegében ez történik most, hiszen Kerékgyártó István, aki az elmúlt években olyan könyveket jegyzett, mint például a Trüffel Milán, avagy egy kalandor élete, a Rükverc vagy a Hurok, nyár végén gyerekkönyves szerzőként debütált.

Kerékgyártó István
Márk, aki hatévesen megmentette a világot
Ill.: Metzing Eszter, Pozsonyi Pagony, 2020, 71 oldal

A Pozsonyi Pagonynál megjelent meseregényében nem kisebb a tét, mint a világ megmentése, erre a feladatra pedig a hatéves Márk tűnik a legalkalmasabb jelöltnek, hiszen ő az egyetlen, aki a Világ Tudósai szerint a sikeres akcióhoz elengedhetetlen összes kritériumnak megfelel. Az űrkalandokat Metzing Eszter illusztrálta.

Kerékgyártó István
Szeretett Gazdám – avagy Egy vezér ifjúkora
Kalligram, 2020, 352 oldal

A Kalligramnál közben megjelent Kerékgyártó legújabb regénye, amely a kiadó ígérete szerint egy rendhagyó kelet-európai fejlődésregény: a Szeretett Gazdám – avagy Egy vezér ifjúkora a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek elejéig követi hősét, aki szegény sorból küzdi föl magát a politika felső régióiba. A történet valahol Kelet-Európában játszódik, de nincs pontosan meghatározva az ország, a kötet ugyanakkor egy különös narrátorral és sok párbeszéddel tárja elénk a rendszerváltás ellentmondásosságát.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Magyarországon mindenki lefelé tapos

...
Nagy

Nem a pénz, hanem az emberek feletti hatalom izgatott

...
Nagy

Bennfentesek az irodalomban: Kerékgyártó István és Kötter Tamás

...

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

A hét könyve
Kritika
A rózsák sem gyógyítják meg a lelket és a farkat
...
Kritika

„Nem annyira magamat – a létezést kell kihallgatnom” [Pilinszky 100]

Száz évvel ezelőtt született Pilinszky János, a 20. század egyik legjelentősebb magyar költője. A centenáriumra megjelent életének egyik legérdekesebb irodalmi kísérlete, az Önéletrajzaim, amelyet ő „vertikális regényként” emlegetett, és amelyben nem a saját életének konkrét történéseit, hanem „figyelme önéletrajzát” akarta megírni. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!