Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Két könyvvel is jelentkezik nyár végén Kerékgyártó István: a Szeretett gazdám egy disztopikus elemeket is magán viselő kelet-európai fejlődésregény, de a szerzőnek megjelent az első gyerekeknek szánt könyve is: a Márk, aki hatévesen megmentette a világot című kötet egy űrkalandot ígér.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 28. |

Ritka az olyan felállás, amikor egy sokkötetes szerző ismét elsőkönyvesnek számít, márpedig lényegében ez történik most, hiszen Kerékgyártó István, aki az elmúlt években olyan könyveket jegyzett, mint például a Trüffel Milán, avagy egy kalandor élete, a Rükverc vagy a Hurok, nyár végén gyerekkönyves szerzőként debütált.

Kerékgyártó István
Márk, aki hatévesen megmentette a világot
Ill.: Metzing Eszter, Pozsonyi Pagony, 2020, 71 oldal
-

A Pozsonyi Pagonynál megjelent meseregényében nem kisebb a tét, mint a világ megmentése, erre a feladatra pedig a hatéves Márk tűnik a legalkalmasabb jelöltnek, hiszen ő az egyetlen, aki a Világ Tudósai szerint a sikeres akcióhoz elengedhetetlen összes kritériumnak megfelel. Az űrkalandokat Metzing Eszter illusztrálta.

Kerékgyártó István
Szeretett Gazdám – avagy Egy vezér ifjúkora
Kalligram, 2020, 352 oldal
-

A Kalligramnál közben megjelent Kerékgyártó legújabb regénye, amely a kiadó ígérete szerint egy rendhagyó kelet-európai fejlődésregény: a Szeretett Gazdám – avagy Egy vezér ifjúkora a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek elejéig követi hősét, aki szegény sorból küzdi föl magát a politika felső régióiba. A történet valahol Kelet-Európában játszódik, de nincs pontosan meghatározva az ország, a kötet ugyanakkor egy különös narrátorral és sok párbeszéddel tárja elénk a rendszerváltás ellentmondásosságát.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Magyarországon mindenki lefelé tapos

...
Nagy

Nem a pénz, hanem az emberek feletti hatalom izgatott

...
Nagy

Bennfentesek az irodalomban: Kerékgyártó István és Kötter Tamás

...

Vékony, de súlyos Spiró új esszékötete

...

PODCAST: Margó Extra Orvos-Tóth Noémivel

...

Láng Zsolt: Szinte mindenkinek volt valamilyen elmélete arról, hogy hogyan kell ezt a regényt megírni

...

Szabó T. Anna: Óriási dolog a szégyenből kilépni

A hét könyve
Kritika
Mégis minden félbemaradt - Térey János 50
...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

Olvass!
...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Jo Nesbø új regényében sötét családi titkok után nyúl

Egy bonyolult családi kapcsolat áll a legújabb Jo Nesbø-krimi középpontjában - mutatunk egy részt A birodalomból!

...
Beleolvasó

Egy kutatócsoport matematikai módszerrel bizonyítja Isten létezését

Vajon tudna-e mit kezdeni a mai világ egy megváltóval, és tudna-e mit kezdeni a megváltó ezzel a világgal? Bódi Attila filozófiai és teológiai gondolatokat, a mágikus realizmus és a disztópia elemeit vegyíti új regényében - olvass bele a Paxba!

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.