Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Két könyvvel is jelentkezik nyár végén Kerékgyártó István: a Szeretett gazdám egy disztopikus elemeket is magán viselő kelet-európai fejlődésregény, de a szerzőnek megjelent az első gyerekeknek szánt könyve is: a Márk, aki hatévesen megmentette a világot című kötet egy űrkalandot ígér.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 28. |

Ritka az olyan felállás, amikor egy sokkötetes szerző ismét elsőkönyvesnek számít, márpedig lényegében ez történik most, hiszen Kerékgyártó István, aki az elmúlt években olyan könyveket jegyzett, mint például a Trüffel Milán, avagy egy kalandor élete, a Rükverc vagy a Hurok, nyár végén gyerekkönyves szerzőként debütált.

Kerékgyártó István
Márk, aki hatévesen megmentette a világot
Ill.: Metzing Eszter, Pozsonyi Pagony, 2020, 71 oldal

A Pozsonyi Pagonynál megjelent meseregényében nem kisebb a tét, mint a világ megmentése, erre a feladatra pedig a hatéves Márk tűnik a legalkalmasabb jelöltnek, hiszen ő az egyetlen, aki a Világ Tudósai szerint a sikeres akcióhoz elengedhetetlen összes kritériumnak megfelel. Az űrkalandokat Metzing Eszter illusztrálta.

Kerékgyártó István
Szeretett Gazdám – avagy Egy vezér ifjúkora
Kalligram, 2020, 352 oldal

A Kalligramnál közben megjelent Kerékgyártó legújabb regénye, amely a kiadó ígérete szerint egy rendhagyó kelet-európai fejlődésregény: a Szeretett Gazdám – avagy Egy vezér ifjúkora a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek elejéig követi hősét, aki szegény sorból küzdi föl magát a politika felső régióiba. A történet valahol Kelet-Európában játszódik, de nincs pontosan meghatározva az ország, a kötet ugyanakkor egy különös narrátorral és sok párbeszéddel tárja elénk a rendszerváltás ellentmondásosságát.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Magyarországon mindenki lefelé tapos

...
Nagy

Nem a pénz, hanem az emberek feletti hatalom izgatott

...
Nagy

Bennfentesek az irodalomban: Kerékgyártó István és Kötter Tamás

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

Olvass!
...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!