Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Politikai fejlődésregénnyel és gyerekkönyvvel vág neki az ősznek Kerékgyártó István

Két könyvvel is jelentkezik nyár végén Kerékgyártó István: a Szeretett gazdám egy disztopikus elemeket is magán viselő kelet-európai fejlődésregény, de a szerzőnek megjelent az első gyerekeknek szánt könyve is: a Márk, aki hatévesen megmentette a világot című kötet egy űrkalandot ígér.

Könyves Magazin | 2020. augusztus 28. |

Ritka az olyan felállás, amikor egy sokkötetes szerző ismét elsőkönyvesnek számít, márpedig lényegében ez történik most, hiszen Kerékgyártó István, aki az elmúlt években olyan könyveket jegyzett, mint például a Trüffel Milán, avagy egy kalandor élete, a Rükverc vagy a Hurok, nyár végén gyerekkönyves szerzőként debütált.

Kerékgyártó István
Márk, aki hatévesen megmentette a világot
Ill.: Metzing Eszter, Pozsonyi Pagony, 2020, 71 oldal

A Pozsonyi Pagonynál megjelent meseregényében nem kisebb a tét, mint a világ megmentése, erre a feladatra pedig a hatéves Márk tűnik a legalkalmasabb jelöltnek, hiszen ő az egyetlen, aki a Világ Tudósai szerint a sikeres akcióhoz elengedhetetlen összes kritériumnak megfelel. Az űrkalandokat Metzing Eszter illusztrálta.

Kerékgyártó István
Szeretett Gazdám – avagy Egy vezér ifjúkora
Kalligram, 2020, 352 oldal

A Kalligramnál közben megjelent Kerékgyártó legújabb regénye, amely a kiadó ígérete szerint egy rendhagyó kelet-európai fejlődésregény: a Szeretett Gazdám – avagy Egy vezér ifjúkora a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek elejéig követi hősét, aki szegény sorból küzdi föl magát a politika felső régióiba. A történet valahol Kelet-Európában játszódik, de nincs pontosan meghatározva az ország, a kötet ugyanakkor egy különös narrátorral és sok párbeszéddel tárja elénk a rendszerváltás ellentmondásosságát.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Magyarországon mindenki lefelé tapos

...
Nagy

Nem a pénz, hanem az emberek feletti hatalom izgatott

...
Nagy

Bennfentesek az irodalomban: Kerékgyártó István és Kötter Tamás

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!