9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

Talán nem az első három helyen szerepelnének, de egy top10-es listán biztosan helyezést szereznének a varázsvilágot benépesítő lények, ha körbekérdeznénk, ki miért szereti a Harry Pottert.

J. K. Rowling határtalanul játékos és színes fantáziájának (és inspirációinak) gyümölcsei, a hol félelmetes, hol simán csak nagyon vicces teremtmények, amik közül párat már láthattunk a Harry Potter- és a Legendás állatok-filmekben. A készülő sorozat pedig sokkal nagyobb teret enged az alkotóknak (különösen az Utódlásból és Az Úr sötét anyagaiból ismert Francesca Gardiner showrunnernek), hogy még több izgalmas teremtményt megmutassanak. 

Sárkányok

Bár a Sárkányok házának köszönhetően most bőven van lehetőségünk gyönyörködni ezekben a rettenetes és lenyűgöző lényekben, azért a Harry Potterben is izgalmas pillanatokat köszönhettünk nekik.

A Trimágus Tusa első feladataként meg kellett szerezni egy aranytojást, amit egy-egy sárkány védelmez – köztük az egyik legveszedelmesebb, 

a magyar mennydörgő!

Egy sárkány segítségével menekült meg Harry, Ron és Hermione a Gringottsból A halál ereklyéiben. Illetve sárkány szerepel a Harry Potter egy legbájosabb mellékszálában is, amikor Hagrid egy sárkánybabát, Norbertet nevelgeti a kunyhójában.

Durrfarkú szurcsók

Ha már Hagrid, szegény feje messze földön híres (hírhedt) a veszélyes állatokért való megveszekedett rajongásáról. Ilyenek például a durrfarkú szurcsókok is, amiket Hagrid tenyésztett ki, Rita Vitrol szerint a mantikor és a tüzes rák keresztezésével. A Harry Potter és a Tűz Serlegében megjelenő állatok skorpiószerűen néznek ki, fullánkjukból tüzet lőnek, a szaguk pedig rohadó halra emlékeztet. Nincs vita: a sorozatban sok baj és humor forrásává válhatnának.

Orrontó furkász

Az orrontó furkászok pedig berobbanthatnák a cukiságfaktort is. Ezek a kis mágikus lények eddig sajnos csak a Legendás állatok-filmekben szerepeltek, pedig nagyon ígéretesek: kis bolyhos állatkák, amik szenvedélyesen gyűjtögetik a csillogó tárgyakat. Képzeld el őket, mondjuk, ahogy elszabadulnak a Gringotts bankban…

Acromantulák

Ezek az embernél is nagyobbra növő pókok a horrorvonalat erősíthetnék – hiába ábrázolták Ron pókiszonyát komikusan a filmekben, teljesen átéreztük a rettegését. Főleg, hogy a Tiltott Rengetegben lakó akromantulák zsákmányként tekintenek az emberre és csak a baziliszkusztól félnek. Vezetőjük, illetve atyjuk Aragog, aki a második könyvben szerepel először, és elárulja Harryéknek, hogy nem ő a szörny, ami a Titkok Kamrájában él.

Hippogriff

A nemes, érzékeny és büszke hippogriff a rajongók nagy kedvence lett, miután Harryt a bizalmába fogadta és repült vele. A sasfejű, lótestű hippogriffek közül Csikócsőrt ismerjük meg, akit majdnem kivégeznek a Mafoy család miatt, majd az ő hátán menekül el Sirius Black a harmadik kötetben. Csikócsőr visszatérő szereplő a regényekben, úgyhogy reméljük, a sorozatban is sokszor találkozunk majd vele.

Thesztrálok

Ismét egy lóféle, de a thesztrálok Rowling univerzumának metaforikusabb lényei közé tartoznak, hiszen Harry szoros kapcsolatára utalnak a halállal. A thesztrálokat ugyanis csak az pillanthatja meg, akik már láttak valakit meghalni. Ezekből a fekete, csontos és bőrhártyás szárnyú állatokból a Roxfortnak egész ménese van – Harry azután döbben rá, hogy az iskola fiákerei valójában nem maguktól mennek, hanem thesztrálok húzzák őket, hogy Cedric Diggory életét veszti a Trimágus Tusa labirintusában.

Házimanók

Igazságot a házimanóknak! Még több és többször szerepeljen a sorozatban, mint a filmekben! Amik ráadásul gyakorlatilag kihagyták Hermione kampányát, hogy felszabadítsa a házimanókat, pedig szórakoztató vagy elgondolkodtató mellékszál is lehetne a sorozatban.

Kentaurok

A Tiltott Rengeteg titokzatos és misztikus lakói, akik alig kaptak teret a filmekben, pedig izgalmas lenne még többet megtudni róluk. 

Arról nem is beszélve, hogy már az első könyvben egy Firenze nevű kentaur menti meg Harryt Voldemorttól. A társai később kitagadják, mert az emberek barátja lesz, jóslástant tanít a Roxfortban, majd Umbridge elbocsátja az állásából. 

Dementorok

Az Azkaban rettenetes őrei, amik kiszívják a levegőből a békét, a reményt és a boldogságot – jelenlétüket még a muglik is megérzik, hiszen a dementor közelében az emberek a legszörnyűbb emlékeiket élik át újra. Az azkabani foglyok gyakran meg is őrülnek a dementorok folyamatos közelsége miatt. A dementorcsók pedig a varázsvilág legrettegettebb büntetései közé tartozik, hiszen ekkor a dementor kiszívja az áldozat lelkét, és csupán egy élőholt testet hagy maga után.

És ha már a thesztráloknál metaforikus tartalmat emlegettünk, a dementorokra ez hatványozottan igaz: bőven el lehetne játszani a szerepeltetésükkel egy olyan korban, amiben egyre magányosabbak vagyunk, és amiben a mentális jólét kérdése ennyire hangsúlyossá vált.

Érdekel még több mágikus lény? A Könyves Magazin Harry Potter-különszámába Rátkai Kornél rajzaival készült infografika a kedvenceinkről:

Kedvenc mágikus lényeink a Harry Potterből

Az emberevő sárkánytól a lábhoz dörgölőző ötméteres pókig a Harry Potter számtalan mágikus lényt felvonultat. Íme a kedvenceink méret szerint rendezve, Rátkai Kornál rajzaival. 

Tovább olvasok

(CBR)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

J. K. Rowling elárulta, milyen az új Harry Potter-sorozat forgatókönyve

A Harry Potter könyvek szerzője fontos bejelentést tett a készülőben lévő adaptációról.

...
Hírek

21 millió forintért Harry Potter, érdekel?

A Harry Potter és a Bölcsek köve ért ennyit. De vajon mi volt az extrája?

...
Hírek

Jövőre érkezik a Harry Potter-sorozat szerzőjéről szóló életrajzi könyv

A kötet J. K. Rowling életének és karrierjének történetét meséli majd el, és arra is kitér, miként változtatta meg a Harry Potter-széria Hollywoodot és a könyvkiadást.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Polc

Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?

...

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

...

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

...

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

...
...

A jó feleség egyszerűen jó menedzser, mindent kézben tart [Budapesti nők]

...

Bojti Andrea: Transzgenerációsan gyógyulunk [Podcast]

...

Zilahi Anna: Egy regény megírásához is egy teljes falu kell

Természetesen olvasok
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

...
Zöld

A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik

...
Zöld

Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról

...
Zöld

Egy narcisztikus ember nehezíti meg az életed? Ez a könyv megtanít vele bánni

...
Zöld

5 új pszichológiai könyv júliusban, akár gyerekként, akár szülőként keresel válaszokat

...
Zöld

Alan Turing szerelmeslevél-generátora a ChatGPT elődjének is tekinthető

...
Zöld

Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?