Sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók - de mit jelent ez ránk nézve?

Sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók - de mit jelent ez ránk nézve?

Több ezer televíziós és filmes forgatókönyvíró lépett sztrájkba keddtől Hollywoodban, mert érdekképviseleti szervezeteiknek nem sikerült dűlőre jutniuk a filmstúdiókkal és streamingszolgáltatókkal, nyilatkozta az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA), ami több mint 11 ezer írót képvisel. A WGA a Twitteren bejelentette, hogy vezetősége egyhangúan döntött a sztrájk mellett. De hogyan érint ez minket, nézőket?

sa | 2023. május 05. |

"Sztrájkolok. Sztrájkolunk. Bárcsak nem ez történne éppen, bárcsak a producerek jószándékúan tárgyalnának és 100 százalékosan támogatnák a sztrájkot", írta Neil Gaiman a Facebookon a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkjához csatlakozva. A tiltakozók között Gaiman mellett például olyan hírességeket találunk, mint Cynthia Nixon (Szex és New York), Michael Schur (a The Office társírója) vagy Krista Vernoff (A Grace klinika showrunnere-írója).

A forgatókönyvírók azt akarják elérni, hogy a streaming iránt megnövekedett kereslet miatt nagyobb részesedést kapjanak a nyereségből. Eddig ugyanis munkájukért fix összeget kaptak évente.

A szakszervezet érvelése szerint az infláció és az alacsony bérek miatt a szerzők nem tudnak megélni. A stúdiók viszont arra hivatkoznak, hogy csökkenteniük kell a költségeiket.

A WGA közleménye szerint a nagy stúdiók nem vállaltak garanciát például a televíziós forgatókönyvírók heti munkaidejéért, a napi sorozatok íróinak napi díjszabásáért, és nem fogadták el a szervezet javaslatait a fizetés nélküli munka minimalizálásával és a mesterséges intelligencia felhasználásának szabályozásával kapcsolatban sem, foglalta össze a Filmtett.

A stúdiók és a streaming-szolgáltatók producerszövetségének (Alliance of Motion Picture and Television Producers / AMPTP) közleménye szerint bár a tárgyalások megegyezés nélkül zárultak, a szövetség nyitott a megegyezésre. A WGA javaslatait és az AMPTP válaszait itt találod.

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben
Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben
Tovább olvasok

A sztrájk elhúzódása a filmeket kevésbé érinti, mivel azoknak a forgatókönyve akár már hónapokkal-évekkel korábban elkészülhet(ett). A sorozatiparra viszont erőteljesen kihat majd - ezt már a 2007-es, három hónapig tartó forgatókönyvírói sztrájk is megmutatta (az a sztrájk egyébként kb. 2,1 milliárd dollárjába került Kaliforniának). Azaz csúszni fognak bizonyos évadbemutatók vagy akár el is kaszálhatnak a stúdiók fejlesztés alatt álló műsorokat, esetleg nem rendelik be az elkészült pilot alapján a műsort, és leállhatnak éppen futó forgatások, ahol a forgatókönyvírói csapat párhuzamosan dolgozik a szkripten.

A Sorozatjunkie ugyanakkor rámutatott a helyzet árnyaltságára is. A sztrájk lényege, hogy az írók nem dolgozhatnak: nem írhatnak, nem adhatnak el ötletet, nem mehetnek be a forgatásra, hogy átírjanak egy jelenetet vagy finomhangoljanak, nem vehetnek részt az utómunkákban, nem promotálhatnak. Viszont ha már elkészült a szkript, akkor forgatni vagy vágni lehet nélkülük, így

előtérbe kerülnek azok a sorozatok, ahol a showrunner a rendező vagy amik producervezéreltek

(ilyen a Marvel és egyes Star Wars-projektek). A Variety például azt írta kedden, hogy a Sárkányok háza második évadának éppen futó forgatásával nem állnak le, mivel a szkriptek már készen vannak, és az IGN értesülései szerint ez a helyzet A hatalom gyűrűi második évadának gyártásával is.

A Telex azt írja, a sztrájk következményei először az esti beszélgetős műsorokon lesznek majd érezhetőek (Saturday Night Live, Seth Meyers, Steven Colbert, Jimmy Kimmel), ezután következnek a szappanoperák. A sztrájk nagy vesztesei pedig az olyan szolgáltatók lesznek, mint a gyártás köré szerveződő mosodák, sofőrök, ácsok, marketingesek stb. 

Azzal kapcsolatban, hogy a sztrájk a magyar nézőket hogyan érinti, a Sorozatjunkie jelezte, hogy érdemes tisztázni, hogy a sorozat nem egyenlő az amerikai sorozattal: áprilisban Magyarországon streamingen 36 szkriptelt sorozatos világpremier volt, amiből 23 nem amerikai és 13 amerikai.

(MTI, Filmtett, Telex, Deadline, Sorozatjunkie, Variety, IGN)Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ai Weiwei-riportfilm, Beck Zoli, irodalmi metál és rendhagyó szigetvezetés is vár a Margón!

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át a könyvbemutatók és beszélgetések mellett exkluzív riportfilmmel, koncertekkel és sétákkal is várják az érdeklődöket. Nézd meg, mit ajánlunk a hétvégére!

...
Szórakozás

Tolkien örököseit és az Amazont is beperelte egy fanfic-szerző, mert szerinte tőle loptak

A fanfiction szerzője szerint egyértelmű jelek utalnak arra, hogy jogos a per.

...
Szórakozás

Harvey Keitellel érkezik Az auschwitzi tetováló adaptációja

Lale Sokolov egy életen át titkolta a múltját, majd idős emberként mesélte el a történetét Heather Morrisnak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Michael Fassbender elveszti az eszét – 5 tuti film, amit streamelhetsz

Adam Sandler egy kapuzárási pánik ellen harcoló hüllőnek kölcsönzi a hangját, Alexander Skarsgård alkotói válsággal küzdő írót alakit, Diane Lane és Kevin Costner pedig egy neo-westernben szolgáltatlak igazságot. Ezeket ajánljuk a frissen streamelhető filmek közül.

...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

...
Szórakozás

Maffiózók felemelkedése és Robbie Williams mélypontja ‒ 5 friss doku, amit streamelhetsz

Al Capone felemelkedése és Pablo Escobar bukása. Robbie Williams reflektorfényben leélt élete és a sztárséf Anthony Bourdain váratlan öngyilkossága. A streamingszolgáltatók kínálatába frissen bekerült dokumentumfilmek közül válogattunk.

Polc

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...
...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

...
Kolozsi Orsolya

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

...
Ruff Orsolya

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket