Sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók - de mit jelent ez ránk nézve?

Sztrájkolnak az amerikai forgatókönyvírók - de mit jelent ez ránk nézve?

Több ezer televíziós és filmes forgatókönyvíró lépett sztrájkba keddtől Hollywoodban, mert érdekképviseleti szervezeteiknek nem sikerült dűlőre jutniuk a filmstúdiókkal és streamingszolgáltatókkal, nyilatkozta az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe (WGA), ami több mint 11 ezer írót képvisel. A WGA a Twitteren bejelentette, hogy vezetősége egyhangúan döntött a sztrájk mellett. De hogyan érint ez minket, nézőket?

sa | 2023. május 05. |

"Sztrájkolok. Sztrájkolunk. Bárcsak nem ez történne éppen, bárcsak a producerek jószándékúan tárgyalnának és 100 százalékosan támogatnák a sztrájkot", írta Neil Gaiman a Facebookon a hollywoodi forgatókönyvírók sztrájkjához csatlakozva. A tiltakozók között Gaiman mellett például olyan hírességeket találunk, mint Cynthia Nixon (Szex és New York), Michael Schur (a The Office társírója) vagy Krista Vernoff (A Grace klinika showrunnere-írója).

A forgatókönyvírók azt akarják elérni, hogy a streaming iránt megnövekedett kereslet miatt nagyobb részesedést kapjanak a nyereségből. Eddig ugyanis munkájukért fix összeget kaptak évente.

A szakszervezet érvelése szerint az infláció és az alacsony bérek miatt a szerzők nem tudnak megélni. A stúdiók viszont arra hivatkoznak, hogy csökkenteniük kell a költségeiket.

A WGA közleménye szerint a nagy stúdiók nem vállaltak garanciát például a televíziós forgatókönyvírók heti munkaidejéért, a napi sorozatok íróinak napi díjszabásáért, és nem fogadták el a szervezet javaslatait a fizetés nélküli munka minimalizálásával és a mesterséges intelligencia felhasználásának szabályozásával kapcsolatban sem, foglalta össze a Filmtett.

A stúdiók és a streaming-szolgáltatók producerszövetségének (Alliance of Motion Picture and Television Producers / AMPTP) közleménye szerint bár a tárgyalások megegyezés nélkül zárultak, a szövetség nyitott a megegyezésre. A WGA javaslatait és az AMPTP válaszait itt találod.

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben
Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben
Tovább olvasok

A sztrájk elhúzódása a filmeket kevésbé érinti, mivel azoknak a forgatókönyve akár már hónapokkal-évekkel korábban elkészülhet(ett). A sorozatiparra viszont erőteljesen kihat majd - ezt már a 2007-es, három hónapig tartó forgatókönyvírói sztrájk is megmutatta (az a sztrájk egyébként kb. 2,1 milliárd dollárjába került Kaliforniának). Azaz csúszni fognak bizonyos évadbemutatók vagy akár el is kaszálhatnak a stúdiók fejlesztés alatt álló műsorokat, esetleg nem rendelik be az elkészült pilot alapján a műsort, és leállhatnak éppen futó forgatások, ahol a forgatókönyvírói csapat párhuzamosan dolgozik a szkripten.

A Sorozatjunkie ugyanakkor rámutatott a helyzet árnyaltságára is. A sztrájk lényege, hogy az írók nem dolgozhatnak: nem írhatnak, nem adhatnak el ötletet, nem mehetnek be a forgatásra, hogy átírjanak egy jelenetet vagy finomhangoljanak, nem vehetnek részt az utómunkákban, nem promotálhatnak. Viszont ha már elkészült a szkript, akkor forgatni vagy vágni lehet nélkülük, így

előtérbe kerülnek azok a sorozatok, ahol a showrunner a rendező vagy amik producervezéreltek

(ilyen a Marvel és egyes Star Wars-projektek). A Variety például azt írta kedden, hogy a Sárkányok háza második évadának éppen futó forgatásával nem állnak le, mivel a szkriptek már készen vannak, és az IGN értesülései szerint ez a helyzet A hatalom gyűrűi második évadának gyártásával is.

A Telex azt írja, a sztrájk következményei először az esti beszélgetős műsorokon lesznek majd érezhetőek (Saturday Night Live, Seth Meyers, Steven Colbert, Jimmy Kimmel), ezután következnek a szappanoperák. A sztrájk nagy vesztesei pedig az olyan szolgáltatók lesznek, mint a gyártás köré szerveződő mosodák, sofőrök, ácsok, marketingesek stb. 

Azzal kapcsolatban, hogy a sztrájk a magyar nézőket hogyan érinti, a Sorozatjunkie jelezte, hogy érdemes tisztázni, hogy a sorozat nem egyenlő az amerikai sorozattal: áprilisban Magyarországon streamingen 36 szkriptelt sorozatos világpremier volt, amiből 23 nem amerikai és 13 amerikai.

(MTI, Filmtett, Telex, Deadline, Sorozatjunkie, Variety, IGN)Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ai Weiwei-riportfilm, Beck Zoli, irodalmi metál és rendhagyó szigetvezetés is vár a Margón!

Május 11. és 13. között új helyszínen, a margitszigeti Kristály Színtérben rendezik a tavaszi Margó Irodalmi Fesztivált, ahol három napon át a könyvbemutatók és beszélgetések mellett exkluzív riportfilmmel, koncertekkel és sétákkal is várják az érdeklődöket. Nézd meg, mit ajánlunk a hétvégére!

...
Szórakozás

Tolkien örököseit és az Amazont is beperelte egy fanfic-szerző, mert szerinte tőle loptak

A fanfiction szerzője szerint egyértelmű jelek utalnak arra, hogy jogos a per.

...
Szórakozás

Harvey Keitellel érkezik Az auschwitzi tetováló adaptációja

Lale Sokolov egy életen át titkolta a múltját, majd idős emberként mesélte el a történetét Heather Morrisnak.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...
...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir