Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz második évadának szereplői

Megérkezett A Fehér Lótusz második évada, ami tavaly nemcsak az év egyik legnézettebb sorozata lett, de az idei Emmy-díjátadón tíz kategóriában is jelölést kapott és elnyerte a legjobb minisorozatnak járó elismerést. A folytatásban ezúttal egy szicíliai luxushotelben járunk, ahol ismét rendkívül furcsa, sokszínű vendégek szállnak meg. Most sincs hiány társadalomkritikából és a már jól megszokott szatirikus humorból, no meg persze könyvekből sem, ezért a Slate segítségével összegyűjtöttük, hogy mit olvasnak A Fehér Lótusz szereplői.

Simon Eszter | 2022. november 10. |

A második évadban új vendégek érkeznek a Fehér Lótuszba, akiket természetesen ismét hajóval szállítanak a hotelbe. Szép lassan kiderül, hogy az idilli helyszín továbbra sem biztosíték a felhőtlen kikapcsolódáshoz és már az első nap heves vita alakul ki a Sullivan és a Spiller házaspár között. Kiderül, hogy Daphne és Cameron, nemhogy könyveket, de még híreket sem olvasnak, ami teljesen kiakasztja Harpert és Ethant, akik jártasak a nagyvilág dolgaiban. Olyan is akad, aki azért száll meg a Fehér Lótuszban, hogy felkutassa szicíliai gyökereit. Az alkotók ismét széles társadalmi sprektumból válogatták a szereplőket, így a hotel vendégei között van egy titokzatos, kőgazdag férfi is és amikor az új nyaralók partra szállnak, egy szicíliai prostituált és a barátnője lesben állva figyeli, hogy vajon ki lesz a fizetővendég, aki már előre felbérelte az örömlányt. Felbukkan két visszatérő vendég is, Tanya és Greg, akik a hawaii hotelben ismerkedtek meg, Szicíliába pedig már friss házasként érkeznek.

Az első évadban jelentős szerepet kaptak a könyvek, amelyek sokat elárultak a vendégek személyiségéről, így a második évad apropóján ismét összegyűjtöttük, hogy mit olvasnak a szicíliai Fehér Lótusz vendégei.

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői
Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

A HBO új szatírája, A Fehér Lótusz a hawaii idillben világít rá többek között olyan társadalmi problémákra és különbségekre, amelyek a gyarmatosítás óta érzékelhetők a gazdag fehérek és a szolgáltatóiparban dolgozó, rendszerint nem fehér, marginalizált csoportok tagjai között. A sorozatban folyton felbukkannak a könyvek, ezért most a Lithub segítségével összeszedtük, miket láthatsz benne.

Tovább olvasok

Mark Manson: A ​„Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson
A "Lesz*rom" rafinált művészete 
Ford.: Sóvágó Katalin, Maxim, 2018, 206 oldal
Mark Manson: A

Ethan Spillert egykori szobatársa, Cameron invitálta a hotelbe és habár a srácok jóban voltak az egyetemi évek alatt, mára mégis homlokegyenest más irányba változtak. Ethan Mark Mansontól A ​„Lesz*rom” rafinált művészetét szorongatja a kezében, ami feltehetően még segítségére lesz a vakáció során, ugyanis amint találkozik Cameronnal, visszatérnek a régi dinaminkák és Ethannak meg kell próbálnia kitörni az elnyomott, béna barát státuszból. A címmel ellentétben a kötet nem arról szól, hogy dobjunk mindent a sarokba, inkább arra próbál rávezetni, hogyan válasszuk szét a fontos és a lényegtelen dolgokat. A ​„Lesz*rom” rafinált művészete ugyan az önsegítő könyvek kategóriájába tartozik, de egyáltalán nem hasonlít a tipikus életvezetési tanácsokat osztogató kötetekre. Egyszerű hétköznapi példákat hoz és Mark Manson már a kötet elején világossá teszi, a cél nem az, hogy közönyössé váljunk, hanem, hogy azt döntsük el, mivel kapcsolatban vagyunk azok, illetve mi legyen a prioritási listánk élén. A szerző arra biztat, hogy egy pillanatra se tévesszük szem elől a felelősségvállalást, amire úgy vezeti rá az olvasót, hogy folyamatos kihívás elé állítja. Mi is hírt adtunk róla, hogy a kötet szerzőjét tavaly megkereste a többszörös Grammy-díjas Will Smith és felkérte, hogy segítsen megírni a memoárját.

Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma

VALERIA LUISELLI
Elveszett gyerekek archívuma
Ford.: Mesterházi Mónika, Magvető, 2020, 448 oldal
Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma könyv

A megközelíthetetlennek tűnő Harper Valeria Luiselli 2019-ben Booker-díjra jelölt jelölt regényét olvassa az olaszországi vakáció alatt. A mexikói szerző első angol nyelven megjelent kötetével megnyerte a 2021-es Dublin Irodalmi Díjat. A történet fikció, de Luiselli saját életéből inspirálódott és a kötetben többször is utalást tesz más írókra és a művészetre. A regény egy család életét követi végig, akik átszelik Amerikát. A könyv első részében az anya, a másodikban a kisfiú szemszögéből ismerjük meg az életüket, miközben az apa egy apacsokról szóló projekten dolgozik. Mielőtt Harper a Fehér Lótuszba érkezik, éppen egy zaklatási és diszkriminációs peren dolgozott, az ügyvéd ezért is találja Luiselli regényét aktuálisnak a saját életében és azon töpreng, hogy lehetséges-e valaki más szenvedését művészi formájába önteni. A Spiller házaspárnak még szokatlan, hogy ők is a gazdagok táborát erősítik, miután Ethan eladta a startupját. Harper szerint ettől azonban semmi nem változott az életben és többször is megjegyzi: „Nem vagyunk materialisták”. 

Lydia Kallipoliti: The Architecture of Closed Worlds

A Fehér Lótuszban akármerre járnak a vendégek, mindenütt férfifej formájú kerámia vázák díszítik, amelyek egy szicíliai legendát szimbolizálnak. A személyzet mindenkinek elmeséli a történetet, miszerint egy fiatal lány lefejezte idősebb szerelmét, amikor megtudta, hogy nős. A sorozatban egyik férfi lelkiismerete sem tiszta, az egyetlen kérdés csak az, hogy a feleségek képesek-e szemet hunyni, vagy sem. Albie, aki azért érkezett a hotelbe, hogy a nyolcvanéves nagyapját kísérgesse, a görög építész, Lydia Kallipoliti ezoterikus tanulmányát olvassa a vakáció alatt. A szerző rávilágít, hogy sokkal több közös pont van az űrkutatásban, a tengeralattjárókban és az irodaházakban, mint gondolnánk. Szó esik a görög művészetről, de az építész hosszan értekezik a globális felmelegedésről, az újrahasznosításról és fenntarthatóságról is. Kallipoliti szerint az épületek zárt rendszere olyan, akár a házasság, amiben a felek elszigetelődnek egymástól.

Valeria Luiselli kötetébe ITT olvashatsz bele, a sorozat előző évadáról pedig ITT írtunk bővebben.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

Az HBO szatírasorozatában folyton felbukkannak a könyvek, ezért most összeszedtük, miket láthatsz benne.

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Hírek

Will Smith kiadja a memoárjait

"Ez a legelső könyvem" - írta az Oscar-díjra jelölt és többszörös Grammy-díjas színész szombaton az Instagramon. Az 52 éves hollywoodi sztár novemberre tervezi a könyv megjelenését, írja az MTI.

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Olvass!
...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.