Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz második évadának szereplői

Megérkezett A Fehér Lótusz második évada, ami tavaly nemcsak az év egyik legnézettebb sorozata lett, de az idei Emmy-díjátadón tíz kategóriában is jelölést kapott és elnyerte a legjobb minisorozatnak járó elismerést. A folytatásban ezúttal egy szicíliai luxushotelben járunk, ahol ismét rendkívül furcsa, sokszínű vendégek szállnak meg. Most sincs hiány társadalomkritikából és a már jól megszokott szatirikus humorból, no meg persze könyvekből sem, ezért a Slate segítségével összegyűjtöttük, hogy mit olvasnak A Fehér Lótusz szereplői.

Simon Eszter | 2022. november 10. |

A második évadban új vendégek érkeznek a Fehér Lótuszba, akiket természetesen ismét hajóval szállítanak a hotelbe. Szép lassan kiderül, hogy az idilli helyszín továbbra sem biztosíték a felhőtlen kikapcsolódáshoz és már az első nap heves vita alakul ki a Sullivan és a Spiller házaspár között. Kiderül, hogy Daphne és Cameron, nemhogy könyveket, de még híreket sem olvasnak, ami teljesen kiakasztja Harpert és Ethant, akik jártasak a nagyvilág dolgaiban. Olyan is akad, aki azért száll meg a Fehér Lótuszban, hogy felkutassa szicíliai gyökereit. Az alkotók ismét széles társadalmi sprektumból válogatták a szereplőket, így a hotel vendégei között van egy titokzatos, kőgazdag férfi is és amikor az új nyaralók partra szállnak, egy szicíliai prostituált és a barátnője lesben állva figyeli, hogy vajon ki lesz a fizetővendég, aki már előre felbérelte az örömlányt. Felbukkan két visszatérő vendég is, Tanya és Greg, akik a hawaii hotelben ismerkedtek meg, Szicíliába pedig már friss házasként érkeznek.

Az első évadban jelentős szerepet kaptak a könyvek, amelyek sokat elárultak a vendégek személyiségéről, így a második évad apropóján ismét összegyűjtöttük, hogy mit olvasnak a szicíliai Fehér Lótusz vendégei.

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői
Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

A HBO új szatírája, A Fehér Lótusz a hawaii idillben világít rá többek között olyan társadalmi problémákra és különbségekre, amelyek a gyarmatosítás óta érzékelhetők a gazdag fehérek és a szolgáltatóiparban dolgozó, rendszerint nem fehér, marginalizált csoportok tagjai között. A sorozatban folyton felbukkannak a könyvek, ezért most a Lithub segítségével összeszedtük, miket láthatsz benne.

Tovább olvasok

Mark Manson: A ​„Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson
A "Lesz*rom" rafinált művészete 
Ford.: Sóvágó Katalin, Maxim, 2018, 206 oldal
Mark Manson: A

Ethan Spillert egykori szobatársa, Cameron invitálta a hotelbe és habár a srácok jóban voltak az egyetemi évek alatt, mára mégis homlokegyenest más irányba változtak. Ethan Mark Mansontól A ​„Lesz*rom” rafinált művészetét szorongatja a kezében, ami feltehetően még segítségére lesz a vakáció során, ugyanis amint találkozik Cameronnal, visszatérnek a régi dinaminkák és Ethannak meg kell próbálnia kitörni az elnyomott, béna barát státuszból. A címmel ellentétben a kötet nem arról szól, hogy dobjunk mindent a sarokba, inkább arra próbál rávezetni, hogyan válasszuk szét a fontos és a lényegtelen dolgokat. A ​„Lesz*rom” rafinált művészete ugyan az önsegítő könyvek kategóriájába tartozik, de egyáltalán nem hasonlít a tipikus életvezetési tanácsokat osztogató kötetekre. Egyszerű hétköznapi példákat hoz és Mark Manson már a kötet elején világossá teszi, a cél nem az, hogy közönyössé váljunk, hanem, hogy azt döntsük el, mivel kapcsolatban vagyunk azok, illetve mi legyen a prioritási listánk élén. A szerző arra biztat, hogy egy pillanatra se tévesszük szem elől a felelősségvállalást, amire úgy vezeti rá az olvasót, hogy folyamatos kihívás elé állítja. Mi is hírt adtunk róla, hogy a kötet szerzőjét tavaly megkereste a többszörös Grammy-díjas Will Smith és felkérte, hogy segítsen megírni a memoárját.

Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma

VALERIA LUISELLI
Elveszett gyerekek archívuma
Ford.: Mesterházi Mónika, Magvető, 2020, 448 oldal
Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma könyv

A megközelíthetetlennek tűnő Harper Valeria Luiselli 2019-ben Booker-díjra jelölt jelölt regényét olvassa az olaszországi vakáció alatt. A mexikói szerző első angol nyelven megjelent kötetével megnyerte a 2021-es Dublin Irodalmi Díjat. A történet fikció, de Luiselli saját életéből inspirálódott és a kötetben többször is utalást tesz más írókra és a művészetre. A regény egy család életét követi végig, akik átszelik Amerikát. A könyv első részében az anya, a másodikban a kisfiú szemszögéből ismerjük meg az életüket, miközben az apa egy apacsokról szóló projekten dolgozik. Mielőtt Harper a Fehér Lótuszba érkezik, éppen egy zaklatási és diszkriminációs peren dolgozott, az ügyvéd ezért is találja Luiselli regényét aktuálisnak a saját életében és azon töpreng, hogy lehetséges-e valaki más szenvedését művészi formájába önteni. A Spiller házaspárnak még szokatlan, hogy ők is a gazdagok táborát erősítik, miután Ethan eladta a startupját. Harper szerint ettől azonban semmi nem változott az életben és többször is megjegyzi: „Nem vagyunk materialisták”. 

Lydia Kallipoliti: The Architecture of Closed Worlds

A Fehér Lótuszban akármerre járnak a vendégek, mindenütt férfifej formájú kerámia vázák díszítik, amelyek egy szicíliai legendát szimbolizálnak. A személyzet mindenkinek elmeséli a történetet, miszerint egy fiatal lány lefejezte idősebb szerelmét, amikor megtudta, hogy nős. A sorozatban egyik férfi lelkiismerete sem tiszta, az egyetlen kérdés csak az, hogy a feleségek képesek-e szemet hunyni, vagy sem. Albie, aki azért érkezett a hotelbe, hogy a nyolcvanéves nagyapját kísérgesse, a görög építész, Lydia Kallipoliti ezoterikus tanulmányát olvassa a vakáció alatt. A szerző rávilágít, hogy sokkal több közös pont van az űrkutatásban, a tengeralattjárókban és az irodaházakban, mint gondolnánk. Szó esik a görög művészetről, de az építész hosszan értekezik a globális felmelegedésről, az újrahasznosításról és fenntarthatóságról is. Kallipoliti szerint az épületek zárt rendszere olyan, akár a házasság, amiben a felek elszigetelődnek egymástól.

Valeria Luiselli kötetébe ITT olvashatsz bele, a sorozat előző évadáról pedig ITT írtunk bővebben.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

Az HBO szatírasorozatában folyton felbukkannak a könyvek, ezért most összeszedtük, miket láthatsz benne.

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Hírek

Will Smith kiadja a memoárjait

"Ez a legelső könyvem" - írta az Oscar-díjra jelölt és többszörös Grammy-díjas színész szombaton az Instagramon. Az 52 éves hollywoodi sztár novemberre tervezi a könyv megjelenését, írja az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

...
Kolozsi Orsolya

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

...
Kolozsi Orsolya

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

Olvass!
...
Beleolvasó

Ha a tudás meghajol a hatalom előtt, erőszak nélkül nem lehet megújulni?

Meg lehet változtatni egy nagyhatalmú intézményt belülről, vagy elkerülhetetlen az erőszak, ha forradalomról van szó? Olvass bele R.F. Kuang új könyvébe!

...
Beleolvasó

Linn Ulmann hőse kétségbeesetten próbál folytonosságot teremteni a múlt és a jelen között

Linn Ulmann új regényének elbeszélője kétségbeesett igyekezettel próbálja összerakni életének darabjait: Oslo, New York és Párizs elevenedik meg a könyv lapjain, hogy a töredékek nyers és őszinte történetté álljanak össze hatalomról, vágyról, szorongásról, testről és szégyenről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Parti Nagy habszódiája tobzódik a romantikus érzelmekben és a nehéz férfibánatban

Első megjelenésekor szerzőként Sárbogárdi Jolán neve volt feltüntetve a borítón, mára a regény a Parti Nagy Lajos-életmű szerves része, emblematikus darabja. Olvass bele A test angyalába!

Hírek
...
Nagy

A vágyak és a félelmek műfajában érzem magam otthon

...
Hírek

Bödőcs Tibor és Parti Nagy Lajos is az őszi Margó vendégei között

...
Hírek

Szeptember 28-án nyitja kapuit a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

...
Hírek

Az Anne Frank képregény miatt rúgtak ki egy texasi tanárt

...
Hírek

Különös nyomozás hét költő és hét illusztrátor munkái között

...
Hírek

Családi krízisek, identitásproblémák az idei Booker-díj rövidlistás köteteiben

...
Hírek

A „3 könyv”-szabállyal küzd az Amazon az MI generálta könyvek ellen

...
Szórakozás

Pestext, Shaxpeare, Rembrandt és Könyvfesztivál [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Antik szakácskönyvek, enciklopédiák kerülnek kalapács alá

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

A titokzatos gombáktól a krillekig [Könyvesblokk]

Szeptemberi Könyvesblokkunkban ezúttal a gyerekeknek (és szüleiknek) kedvezünk: válogatásunkban ismeretterjesztő kötetet, akciódús meseregényt és zseblámpás könyvet ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Réz András regényében egy ördögi figura mozgatja a háttérből a szálakat

A Lukrécia papucsai című ifjúsági regényben épp a legjobbak buknak meg természettudományból, a pótvizsgára készülő csapat ráadásul furcsábbnál furcsább kalandokba keveredik. És ezekben valahogy mindig a helyettesítő tanár keze van. Olvass bele!