Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz második évadának szereplői

Megérkezett A Fehér Lótusz második évada, ami tavaly nemcsak az év egyik legnézettebb sorozata lett, de az idei Emmy-díjátadón tíz kategóriában is jelölést kapott és elnyerte a legjobb minisorozatnak járó elismerést. A folytatásban ezúttal egy szicíliai luxushotelben járunk, ahol ismét rendkívül furcsa, sokszínű vendégek szállnak meg. Most sincs hiány társadalomkritikából és a már jól megszokott szatirikus humorból, no meg persze könyvekből sem, ezért a Slate segítségével összegyűjtöttük, hogy mit olvasnak A Fehér Lótusz szereplői.

Simon Eszter | 2022. november 10. |

A második évadban új vendégek érkeznek a Fehér Lótuszba, akiket természetesen ismét hajóval szállítanak a hotelbe. Szép lassan kiderül, hogy az idilli helyszín továbbra sem biztosíték a felhőtlen kikapcsolódáshoz és már az első nap heves vita alakul ki a Sullivan és a Spiller házaspár között. Kiderül, hogy Daphne és Cameron, nemhogy könyveket, de még híreket sem olvasnak, ami teljesen kiakasztja Harpert és Ethant, akik jártasak a nagyvilág dolgaiban. Olyan is akad, aki azért száll meg a Fehér Lótuszban, hogy felkutassa szicíliai gyökereit. Az alkotók ismét széles társadalmi sprektumból válogatták a szereplőket, így a hotel vendégei között van egy titokzatos, kőgazdag férfi is és amikor az új nyaralók partra szállnak, egy szicíliai prostituált és a barátnője lesben állva figyeli, hogy vajon ki lesz a fizetővendég, aki már előre felbérelte az örömlányt. Felbukkan két visszatérő vendég is, Tanya és Greg, akik a hawaii hotelben ismerkedtek meg, Szicíliába pedig már friss házasként érkeznek.

Az első évadban jelentős szerepet kaptak a könyvek, amelyek sokat elárultak a vendégek személyiségéről, így a második évad apropóján ismét összegyűjtöttük, hogy mit olvasnak a szicíliai Fehér Lótusz vendégei.

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői
Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

Az HBO szatírasorozatában folyton felbukkannak a könyvek, ezért most összeszedtük, miket láthatsz benne.

Tovább olvasok

Mark Manson: A ​„Lesz*rom” rafinált művészete

Mark Manson
A "Lesz*rom" rafinált művészete 
Ford.: Sóvágó Katalin, Maxim, 2018, 206 oldal
Mark Manson: A

Ethan Spillert egykori szobatársa, Cameron invitálta a hotelbe és habár a srácok jóban voltak az egyetemi évek alatt, mára mégis homlokegyenest más irányba változtak. Ethan Mark Mansontól A ​„Lesz*rom” rafinált művészetét szorongatja a kezében, ami feltehetően még segítségére lesz a vakáció során, ugyanis amint találkozik Cameronnal, visszatérnek a régi dinaminkák és Ethannak meg kell próbálnia kitörni az elnyomott, béna barát státuszból. A címmel ellentétben a kötet nem arról szól, hogy dobjunk mindent a sarokba, inkább arra próbál rávezetni, hogyan válasszuk szét a fontos és a lényegtelen dolgokat. A ​„Lesz*rom” rafinált művészete ugyan az önsegítő könyvek kategóriájába tartozik, de egyáltalán nem hasonlít a tipikus életvezetési tanácsokat osztogató kötetekre. Egyszerű hétköznapi példákat hoz és Mark Manson már a kötet elején világossá teszi, a cél nem az, hogy közönyössé váljunk, hanem, hogy azt döntsük el, mivel kapcsolatban vagyunk azok, illetve mi legyen a prioritási listánk élén. A szerző arra biztat, hogy egy pillanatra se tévesszük szem elől a felelősségvállalást, amire úgy vezeti rá az olvasót, hogy folyamatos kihívás elé állítja. Mi is hírt adtunk róla, hogy a kötet szerzőjét tavaly megkereste a többszörös Grammy-díjas Will Smith és felkérte, hogy segítsen megírni a memoárját.

Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma

VALERIA LUISELLI
Elveszett gyerekek archívuma
Ford.: Mesterházi Mónika, Magvető, 2020, 448 oldal
Valeria Luiselli: Elveszett gyerekek archívuma könyv

A megközelíthetetlennek tűnő Harper Valeria Luiselli 2019-ben Booker-díjra jelölt jelölt regényét olvassa az olaszországi vakáció alatt. A mexikói szerző első angol nyelven megjelent kötetével megnyerte a 2021-es Dublin Irodalmi Díjat. A történet fikció, de Luiselli saját életéből inspirálódott és a kötetben többször is utalást tesz más írókra és a művészetre. A regény egy család életét követi végig, akik átszelik Amerikát. A könyv első részében az anya, a másodikban a kisfiú szemszögéből ismerjük meg az életüket, miközben az apa egy apacsokról szóló projekten dolgozik. Mielőtt Harper a Fehér Lótuszba érkezik, éppen egy zaklatási és diszkriminációs peren dolgozott, az ügyvéd ezért is találja Luiselli regényét aktuálisnak a saját életében és azon töpreng, hogy lehetséges-e valaki más szenvedését művészi formájába önteni. A Spiller házaspárnak még szokatlan, hogy ők is a gazdagok táborát erősítik, miután Ethan eladta a startupját. Harper szerint ettől azonban semmi nem változott az életben és többször is megjegyzi: „Nem vagyunk materialisták”. 

Lydia Kallipoliti: The Architecture of Closed Worlds

A Fehér Lótuszban akármerre járnak a vendégek, mindenütt férfifej formájú kerámia vázák díszítik, amelyek egy szicíliai legendát szimbolizálnak. A személyzet mindenkinek elmeséli a történetet, miszerint egy fiatal lány lefejezte idősebb szerelmét, amikor megtudta, hogy nős. A sorozatban egyik férfi lelkiismerete sem tiszta, az egyetlen kérdés csak az, hogy a feleségek képesek-e szemet hunyni, vagy sem. Albie, aki azért érkezett a hotelbe, hogy a nyolcvanéves nagyapját kísérgesse, a görög építész, Lydia Kallipoliti ezoterikus tanulmányát olvassa a vakáció alatt. A szerző rávilágít, hogy sokkal több közös pont van az űrkutatásban, a tengeralattjárókban és az irodaházakban, mint gondolnánk. Szó esik a görög művészetről, de az építész hosszan értekezik a globális felmelegedésről, az újrahasznosításról és fenntarthatóságról is. Kallipoliti szerint az épületek zárt rendszere olyan, akár a házasság, amiben a felek elszigetelődnek egymástól.

Valeria Luiselli kötetébe ITT olvashatsz bele, a sorozat előző évadáról pedig ITT írtunk bővebben.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvassák A Fehér Lótusz szereplői

Az HBO szatírasorozatában folyton felbukkannak a könyvek, ezért most összeszedtük, miket láthatsz benne.

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Hírek

Will Smith kiadja a memoárjait

"Ez a legelső könyvem" - írta az Oscar-díjra jelölt és többszörös Grammy-díjas színész szombaton az Instagramon. Az 52 éves hollywoodi sztár novemberre tervezi a könyv megjelenését, írja az MTI.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...
Szórakozás

„Ez már hosszabb, mint egy házasság” – Megnéztük az 55 éves Kalákáról szóló filmet

Kaláka: a Kárpátoktól a Karib-tengerig nem egyszerűen a zenekar történetét meséli el, hanem egy kontinenseken átívelő út krónikása is.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

...
Horányi Hanna Zelma

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az emberi test sokféleségét illusztrálva támogatja egy gyerekkönyv az önelfogadást

Az Anybody című gyerekkönyv segít a gyerekeknek elfogadni, megérteni és megismerni a testüket. 

...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

Bökös Borbála, a Szmirkó szerzőjének új ifjúsági fantasyregénye páratlan kalandra hív egy mágikus Erdélyben, ahol a garabonciások az általunk ismert történelmet is megváltoztatják, és a varázslat mindent átsző. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Lantos Péter gyerekkönyvének hőse érzi: ha a koncentrációs tábort túléli, mindent túlél

Az önéletrajzi vonatkozású ifjúsági regény, A fiú, aki nem akart meghalni a nonfiction gyerekkönyvek kategóriájában került a legjobbak közé. Cikkünkben annak jártunk utána, mit kell tudni a könyvről és Lantos Péterről.