Valeria Luiselli hatalmas jutalommal járó irodalmi díjat nyert Dublinban

Tegnap kezdődött el az International Literature Festival Dublin, amelyen bejelentették, hogy a 2021-es Dublin Irodalmi Díjat Valeria Luiselli nyerte az Elveszett gyerekek archívuma című könyvéért.

fk | 2021. május 21. |

Az Elveszett gyerekek archívuma Valeria Luiselli első angol nyelven írt könyve. A Dublinban nyert díj nemcsak a presztízse miatt jelentős, hanem a vele járó pénzjutalom miatt is: 100000 euró jár a győztesnek, vagyis megközelítőleg 35000000 forint.

VALERIA LUISELLI
Elveszett gyerekek archívuma
Ford.: Mesterházi Mónika, Magvető, 2020, 448 oldal

Az Elveszett gyerekek archívuma a szétszakított menekült családokról mesél. A történet New Yorkból indul, a név nélküli főhősök (az apa, az anya, és a korábbi kapcsolataikból fogant fiú és lány) Arizonába tart az utolsó talpon maradt törzs, az apacsok egykori földjére. Az apát leginkább a híres törzsfőnök, Geronimo sírja izgatja, az anyát pedig a határ mentén elveszett gyerekek sorsa, és abban is reménykedik, hogy valahogy nyomára jut annak a két kislánynak, akinek az anyját a saját lánya iskolájából ismeri. A két kislány története azért is fontos, mert nem légből kapott: Luiselli valóban dolgozott egy menekült testvérpár ügyén, akiknek sok más menekült gyerekhez hasonlóan a gallérjukba varrták a már az Egyesült Államokban tartózkodó rokon telefonszámát. A két kislány azért vállalta a szökést Mexikóból, hogy végre újra együtt legyenek az anyjukkal.

Ezt írtuk a könyvről kritikánkban:

„Valeria Luiselli regénye tele van posztmodern manőverekkel, és emiatt kényesebb anyag is egy hagyományosabb szövegnél, de izgalmasabb is. A szereplők nagyon emberiek, és néha kifejezetten szórakoztatók, de egy pillanatig sem feledjük, hogy ez egy nagyon komor és vészjósló korrajz, messze tőlünk, de mégsem túl távol.”

ITT bele is lehet olvasni.

Luiselli a díj átvételekor azt mondta, könyvek nélkül, a tapasztalataink megosztása nélkül nem tudtuk volna átvészelni az elmúlt hónapokat. Ha a lelkünk meg tudott újulni, ha találtunk erőt ahhoz, hogy tovább csináljuk, ha maradt bennünk még lelkesedés az élet iránt, akkor az azoknak a világoknak köszönhető, amelyeket a könyvek adnak nekünk.

Valeria Luiselli egyébként tavaly egy másik rangos díjat, a Rathbones Folio Prize-t is elnyerte. Áprilisban írtunk róla, hogy a díjjal járó pénzjutalmát egy emailes csaló kaparintotta meg. 

Forrás: Lithub

  Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A szétszakított menekült családokról mesél az Elveszett gyerekek archívuma

A bevándorlási hivatal működését többször is testközelből figyelte a mexikói származású Valeria Luiselli. Élményeiből előbb esszét írt, később pedig első angol nyelvű regényét – ez lett a már magyarul is olvasható Elveszett gyerekek archívuma, amely most a hét könyve.

...
Hírek

Luisellinek adták ki magukat a csalók, rengeteg pénzt kaszáltak

Valeria Luiselli nyerte tavaly a tekintélyes Rathbones Folio Prize elnevezésű díjat - az azzal járó pénz viszont egy internetes csalás eredményeként nem nála landolt.

...
Beleolvasó

Az amerikai-mexikói határon illegálisan átkelő gyerekek többsége sosem ér célba

Személyes tapasztalatok ihlették Valeria Luiselli első regényét, amely a családjuktól elszakított, menekült gyerekek sorsáról mesél. Olvass bele!

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek harmadik darabját olvashatjátók most, mégpedig Czakó Zsófiától.

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
A hét könyve
Kritika
A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat
...
Nagy

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat!

Mély levegő című könyvével Halász Rita nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Az elismerést, amelynek célja a legerősebb pályakezdők bemutatása, ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon.