Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Egy botrány természetrajza: jól összerakott történet, mélységek nélkül

Ritkán fordul elő, hogy a befogadó azt érezi: egy történet megfilmesített változata jobban ül, mint a könyv, amiből készült. Az Egy botrány természetrajza (Anathomy of a Scandal) című Netflix-sorozattal alighanem ez a helyzet.

Laborczi Dóra | 2022. szeptember 15. |
Sarah Vaughan
Egy botrány természetrajza
Ford. Szabó István, General Press, 2018, 344 oldal
-

A könyvet Sarah Vaghuan írta és a történet kezdetén  egy szemtelenül jóképű és irritálóan jómódú politikust (mi több: minisztert) látunk, aki mintaotthonában tengeti mintahétköznapjait mintafeleségével és skatulyából előhúzott gyermekeivel. A mintaélet akkor borul fel, amikor James Whitehouse – aki nem elhanyagolható módon a miniszterelnök kebelbarátja is, egy őket hosszú évtizedeken át egybefűző sötét titoknak köszönhetően – egykori szeretője, munkahelyi csapatának tagja, kiteregeti a szennyest a sajtónak, és Sophie Whitehouse hirtelen azon kapja magát a saját nappalijában, hogy férje és kampányfőnöke azon vitatkoznak, hogyan reagáljanak a másnap címlapon megjelenő szaftos történetre. (És nem egy fényes szülinapi partin mosolyognak mintapárként, ahogyan az eredeti napirendjükben szerepelt.)

A nézőpont innentől kezdve főként a vád ügyvédjéé, Kate-é és Sophie-é, az állhatatos feleségé, aki a fullasztó cserbenhagyás és az ezzel járó émelygés ellenére is kézen fogva kíséri férjét a kipattant ügy megpróbáltatásain keresztül. Az egyik legnagyobb erőssége a történetnek, hogy ezzel a két narratívával játszik, és bár az elkövető és az áldozat nézőpontja is megjelenik benne, nem az övék a főszerep, hanem ez valójában az ügyvéd és a feleség története.

Nem a tettes-áldozat könnyebb utat választja a szerző, hanem az érintettekét.

Időközben arra is fény derül, hogy nemcsak egy egyszerű munkahelyi viszony miatt érdekes a kirobbant ügy, hanem azért is, mert az egykori szerető, Olivia erőszakkal is vádolja a politikust. Az eset ráadásul a Fehér Ház liftjében zajlott le. A vád és a védelem folyamatosan e körül a jelenet forog (a sorozatban sokszor a kameraállások is): erőszak volt-e? Volt-e beleegyezés vagy sem? Fekete vagy fehér-e a történet? És mi van, ha szürke? Hol van a beleegyezés határa, mikortól számít nemnek a nem? A „ne itt” az egy nem? És az esküdtszéket a politikus nem csupán pozíciójával és sármjával győzheti meg, hanem azzal is, hogy láthatóan tényleg nincsen tudatában, fel sem merült benne az, hogy erőszakot követett el. Az objektivitás, amelynek a jogi közeg teret enged és az igazság, amelyik Kate és Sophie bejárt útja végén várja a nézőt és az olvasót, végül mégis kiadja a teljes képet, ami után nem igazán maradnak bennünk kétségek.

A történet erőssége tehát, hogy nem veszik el az áldozat és az elkövető narratívájában, hanem a közeli érintettek szempontját, motivációit és jelentőségét bontja ki inkább egy egyébként klasszikusnak induló metoo-történetben. Amelyik mindemellett azt is megmutatja, hogy ha sikeres (fehér, nyugati, férfi) politikus vagy, ráadásul a miniszterelnök legjobb barátja, akkor jó eséllyel a jog előtt is egyenlőbb leszel másoknál, még egy nálunk sokkal jobban működő demokráciában is. Megmutatja azt is, hogy ennek a testvériségnek a falai azért repedezni látszanak, amennyiben az érintettek – nem csak az áldozatok – fel merik vállalni érintettségüket és dühüket, és ez előre viszi a mindenkori igazság ügyét.

És persze arra is rávilághíthat, hogy jólétben végül mindig az emberi kapcsolatok lesznek azok, amelyek a legnagyobb tragédiákat okozzák.

Mintha elkerülhetetlen lenne, hogy kihasználjunk másokat, egyedül maradjunk és egymás ellen forduljunk, ha nincs más ellenség. Emiatt nagyon emberi és remekül összerakott a történet, a sorozatban pedig tökéletesen összerakott a setting, Sophie és James outfitjein, otthonán bármeddig ellegeltetnénk a szemünket, Kate parókája és talárja olyan tekintélyt sugároz, amilyen csak egy brit bíróságon elképzelhető. Ami miatt mégis sokszor megbicsaklik a történet, az a sorozatról eddig megjelent kritikákban is feltűnő vélemény, mégpedig a párbeszédek silánysága. A könyvet olvasva azonban felmerül, hogy ez nem a sorozatkészítők hibája. Sarah Vaughan könyve ugyanis leginkább egy jó sztori, amiben bár nem sematikusak a karakterek, mégsem tudnak igazán fejlődni. Motivációik nem a tetteikből derülnek ki, nem is párbeszédekből, hanem sokszor elvágólagos gondolataikon keresztül, amit viszont nem ők fogalmaznak meg, hanem az elbeszélő.

Hiányérzete maradhat az olvasónak a szöveg minősége miatt és ezért nem tud talán a sorozat sem több lenni skatulyából előhúzott szereplők állóképénél.

Mert bár megpiszkálja a #metoo-kérdést, felrajzol értelmezési lehetőségeket, rázoomol erre vagy arra a részletre, hogy aztán három lépés távolságból megnézhessük a teljes képet; elmondhassuk, hogy a bűn végül sosem marad büntetlenül, még akkor sem, ha nem derül ki; hogy nem attól lesz valami botrány, mert megírják az újságok, hanem attól, hogy az erőszak, a visszaélés vagy az agresszió megtörtént – mélyebbre, az emberi lélek rejtelmeibe nem megyünk. A történetvezetés végül is megmarad a bulvárszalagcímek felszínén és ez valószínűleg a sorozatbeli párbeszédek minőségében is visszaköszön. Persze megeshet, hogy nem is kell mélyebbre menni, mert a felszín is épp eléggé felkavaró és egyértelmű. 

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Zöld

Fel kellene számolni azt a rendszert, amelyik a világot férfiakra és „másokra” osztja

Az ökofeminizmus képviselői szerint a nőknek és a természetnek nem csupán hátteret kellene adniuk egy erőforrások felett rendelkező, kizsákmányoló rendszernek, hanem szervesen az élet és a kultúra részévé kellene válniuk.

...
Könyvtavasz

Emily Ratajkowski könyve útkeresés a szexualitás, a hatalom és a feminizmus labirintusában

A modell, színésznő és politikai aktivista Emily Ratajkowski A testem című könyvéből megtudhatjuk, hogyan változott a gondolkodása arról, miként válnak árucikké a nők a nyugati kultúrában. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!

Hírek
...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

...
Nagy

7 történelmi könyv a Tudor-korról, ha tetszett a Shardlake

...
Könyvtavasz

Hogy nyomozol ki egy kettős gyilkosságot a háború poklában? - Olvass bele az ex-nyomozó krimijébe!

...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik