Amy Winehouse-film, L. Ritók Nóra, Visky András és a kis dínók [PROGRAMAJÁNLÓ]

A programajánlóban Amy Winehouse mellett találsz több könyvbemutatót (Kemény Lilivel, a Kovács Ikrekkel, Visky Andrással, dínókkal és medvékkel), részben ezekhez kapcsolódó gyerekprogramot, koncertet, előadást, és a Nagy Kreatív Kultnapot is.

Back to Black

A Back to Black páratlan betekintést nyújt abba, hogyan vált Amy Winehouse egy csapásra híressé, és hogyan jelentette meg úttörő albumát, a Back to Blacket. A film Amy szemszögéből láttatja kendőzetlenül a nőt a jelenség mögött, és a kapcsolatot, ami minden idők egyik leglegendásabb lemezét inspirálta. A filmet Sam Taylor-Johnson rendezte Matt Greenhalgh forgatókönyvéből, akivel korábban már sikeresen dolgoztak együtt a John Lennon - A fiatal évek című filmen. Amy Winehouse-t korunk egyik legjelentősebb művészeként tartják számon, több mint 30 millió lemezt adott el világviszonylatban, és jelenleg is több mint 80 millió streamet produkál havonta. A nagy sikerű címadó lemezével egy csapásra világsztár lett, és akkor rekordnak számító öt Grammy-díjat nyert, köztük az év lemeze címet és az év dalát a Rehab című slágerrel.
Mikor? április 11-től Hol? mozik

L. Ritók Nóra előadása: Hol a felelősség? (Társadalmi leszakadás a gondoskodáspolitika tükrében)

-

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia 2010. évben indította újra a reformkor nagy alakját felidéző, évtizedeken keresztül elmondott, majd 1944-ben megszakadt emlékbeszédeket. A tartalom persze új. A cél az, hogy méltó módon, retorikai sallangoktól mentesen emlékezzünk, és ébren tartsuk Széchenyi István szellemét. Évente egy-egy nemzetközileg elismert tudóst, művészt, területén kiemelkedő szakembert kérnek fel arra, hogy Széchenyi halálának évfordulójához (április 8.) közeli időben tartson előadást az Akadémián tetszése szerinti témáról – kapcsolódva Széchenyi István eszméihez, amelyek ma éppoly időszerűek, mint a maguk korában voltak. Az eseményre regisztráció szükséges. (Fotó: Végh László)
Mikor? április 11. 18:00 Hol? CEU Nándor Event Center
Részletek erre>>>

NEM – Kemény Lili önéletrajzi regényének bemutatója

-

„Egy harmincéves nő, Kemény Lili megírja az életét, amiben van irodalmi család, drog, szex és önmegvalósítás is, szerelmi háromszög, meg az utóbbi évek legszimbolikusabb politikai ellenállása, az SZFE elfoglalása. Kell ennél izgalmasabb és sűrűbb sztori? Kemény Lili első prózakötete, a Nem letaglózó történet, ezernyi kérdést vet fel rólunk, akik hisznek az alkotásban, a művészetben, a szövegek erejében, vagyis a másikban, a párbeszédben” – írtuk a kötetről, amikor a hét könyve volt nálunk. A szerzővel beszélget Szöllősi Barnabás és Mán-Várhegyi Réka.
Mikor? április 11. 19:00 Hol? Auróra
Részletek erre>>>

Hét nyelven beszélünk//We speak the same language

-

2023 tavaszán hat kortárs európai költő érkezett Magyarországra, hogy együtt alkossanak. A Hét nyelven beszélünk kötet első, „Balaton-abszint” című fejezete kaleidoszkópként ad az itt született versekből válogatást arról, milyenek vagyunk mi most. Minden alkotó legfrissebb verseit is adta a kötet egy-egy fejezete számára – a hat eredeti: angol, észt, francia, német, spanyol és ukrán nyelveken. A hetedik nyelv pedig, ragyogó műfordító-társaiknak köszönhetően: a magyar. Költők: Gérard Cartier, Guy Helminger, Ija Kiva, Jaan Malin, Yvonne Reddick, Antonio Rivero Taravillo. Fordítóik: L'Atelier, Imreh András, Lengyel Tóth Krisztina, Lázár Júlia, Schein Gábor, Vonnák Diána. Az esemény különlegessége, hogy a versantológia hat költője közül öten ideutaznak Európa különböző szegleteiből a bemutató kedvéért, hogy személyesen olvassák fel verseiket a közönségnek. Így a kötetbemutató legalább kettő, de lehet, hogy hét nyelven is zajlik.
Mikor? április 12. 4:30 Hol? Írók boltja
Részletek erre>>>

Ha szembejön egy medve – Könyvbemutató és gyerekprogram Kárász Eszterrel

-

Április 13-án szeretettel várunk kicsiket és nagyokat az Ø Kiadó gondozásában megjelent finnországi svéd gyerekkönyv, a Ha szembejön egy medve bemutatójára. Kárász Eszter jóvoltából várhatók interaktív medvés dalok, állatos játékok, de macis kézműves foglalkozással is készülnek. A kötetbe itt tudsz beleolvasni, az esemény ingyenes, de regisztrálni kell rá.
Mikor? április 13. 11:00 Hol? Sárkányos Könyvtár FSZEK
Részletek erre>>>

Egy verssel több lett, maradhat? / Verses piac Szentendrén

-

A piacon egy verset is a kosaradba tehetsz a finomságok mellé, amelyet otthon bármikor elővehetsz és kedvedre olvasgathatsz! A kinyomtatott versek és a verstérkép mellett Szentendre verses füzetét is a kezetekbe vehetitek, amelyben az elmúlt négy év verseinek válogatása olvasható. A vásári kikiáltó szerepét pedig egy fiatal színművész, rendező, a Színház – és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Krasznai Vilmos vállalja magára, aki több szállal is kötődik Szentendréhez.
Mikor? április 13. 9-12:00 Hol? Bükkös part
Részletek erre>>>

Trajo.Chai - Élet.Élet – világpremier a Rumbachban

-

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján Kossuth-díjas és nemzetközi hírű művészek érkeznek a Rumbach zsinagógába, hogy zenével, dallal és szöveggel adják át a 80 évvel ezelőtt történtek tanúságát a jelen kornak. Először fognak együtt fellépni ezen az emléknapon magyar roma és zsidó zenészek és előadók. A klasszikus zeneművek, valamint az autentikus roma és zsidó dallamok mellett felcsendül Cséki Kálmán csak erre az alkalomra komponált mesterműve, mely egyben a koncert címadója is. Fellépnek: Cséki Kálmán – zongora, Jávorkai Ádám – cselló, Jávorkai Sándor – hegedű, Kardos Dániel – gitár, Klein Judit – ének, Lakatos Mónika – ének, Móser Ádám – harmonika, Rostás Mihály „Mazsi” – gitár. Zenei szerkesztő és zeneszerző: Cséki Kálmán.
Mikor? április 16. 19:00 Hol? Rumbach utcai zsinagóga
Részletek erre>>>

Lesz majd minden – Kovács Dominik és Kovács Viktor könyvbemutatója

-

Kovács Dominik és Kovács Viktor 1996-ban születtek, egypetéjű ikrek, akik együtt alkotnak. Jégtorta című drámájukat Zürichben és Sepsiszentgyörgyön, a Mintapintyet pedig Debrecenben és Zalaegerszegen játszották. Legutóbbi művüket MILF címmel a Jurányi Ház színpadán mutatták be. 2023-ban megkapták a Drámaíró Kerekasztal Prológ díját. A Lesz majd minden az első regényük. A kötetben élők és holtak kísérgetik és segítik át egymást a magyar történelem 20. századi buktatóin. A Nádor vármegyei Égetthalmon tősgyökeres Balogh család tagjai számára az élet örömeire már csak gondolni is pazarlás. Lehetséges-e egy emberöltő alatt kudarcok, tragédiák nélkül kilépni az évszázados hagyományokból? A Kovács ikrek hallatlanul eleven, szárnyaló képzeletű, sziporkázóan szellemes, mesésen mágikus és a lélek mélységeibe hatoló realista regénye erre a kérdésre is választ kínál. Az esemény moderátora Pikli Natália, az ELTE BTK Angol-Amerikai Intézetének habilitált egyetemi docense.
Mikor? április 17. 17:00 Hol? ELTE Bölcsészettudományi Kar
Részletek erre>>>

Dínónap a Bartók Pagonyban – Két kis dínó a Holdon könyvbemutató

-

Új kötettel bővül a Két kis dínó-sorozat. Ráadásul már nem is ketten, hanem hárman hódítják meg a világűrt a Két kis dínó a Holdon című részben. Ennek örömére fergeteges, galaxisközi bulit terveznek! A programból: könyvbemutató a szerzővel, Berg Judittal és az illusztrátorral, Kőszeghy Csillával; három kis dínó mini színház – egy erre az eseményre írt jelenettel; csillagász előadás; űrdiszkó; kézművesfoglalkozás; bemutatkoznak és kipróbálhatóak a Pagony új társasjátékai; dedikálás. Jegyár: 1 500 Ft (gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt).
Mikor? április 20. 10:00 Hol? Bartók Pagony
Részletek erre>>>

Visky András: A test történetei – POKET könyvbemutató

-

Négy fantasztikus nő – Artemisia, Éva, Lina, Teréz. És persze Caravaggio. Négy város, négy különböző kor ér össze négy darabban. „A drámaolvasás a színház főbejáratához vezető, töredezett lépcsősor. A dráma élete a színpad, de helyesebb, ha azt mondjuk: a játék közös tere. Egy hely, ahol az életünk forog kockán, mert sehol sem szerezhetünk mélyebb tudást önmagunkról, mint éppen a színházban” – vallja Visky András legújabb drámakötetének Előszavában, mely a POKET gondozásában 2024 tavaszán jelent meg. Az eseményen Visky Andrással beszélgetnek színművekről, színpadról, színházról és legújabb POKET-kötetéről. Közreműködik Asztalos Emese és Juhász Anna.
Mikor? április 21. 1:30 Hol? Akvárium Klub
Részletek erre>>>

Nagy Kreatív KultNap

-

Harmadjára rendezik meg a Nagy Kreatív KultNapot, ahol a kultúra és a kommunikációs szakma kérdéseivel foglalkoznak. A konferenciát azért szerveztük, hogy a területen dolgozók, alkotók és kommunikátorok – legyenek akár zenei, képzőművészeti, színházi, táncos, irodalmi, kortárs vagy független projektekben – találkozhassanak és ami még fontosabb: tanulhassanak egymástól. Szó lesz mélytanulásról, turizmusról, a színház brandesítéséről, kulturális tartalomkészítésről, podcastekről. A Gyors randi program keretében kisebb csoportban beszélgethettek konkrét projektekről is, az egyik állomáson a Könyves lapigazgatójával és a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezőjével, Valuska Lászlóval. A Könyves Magazin olvasói kedvezménnyel válthatnak jegyet az egyet fizet kettőt kap KONYVES2024 kuponkóddal
Mikor? április 23. 9-16:00 Hol? Telekom Székház
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Visky András Kossuth-díjat kapott

Visky András Kossuth-díjat vehetett ma át a Pesti Vigadóban. Az idei József Attila-díjasok: Bálint Tamás, Bánki Éva, Goretity József, Hafner Zoltán, Kötter Tamás, Mirtse Zsuzsa, Szávai Géza és Vincze Ferenc, a Gérecz Attila-díjat március 15. alkalmából Gál János kapta.  

...
Hírek

Kiadják Amy Winehouse naplóit és dalszövegeinek kéziratait

Amy Winehouse naplói és dalszövegeinek kéziratai az énekesnő 40. születésnapja előtt jelennek meg. 

...
Nagy

L. Ritók Nóra: Ha egyéni sorsokon akarunk javítani, akkor a rendszer hibáit kell megoldani

Közel öt éve jelent meg L. Ritók Nóra könyve, a Láthatatlan Magyarország, amely a mélyszegénységben élő gyerekekkel folytatott munkája közben megírt blogbejegyzéseire, cikkeire épült. De mi történt azóta ezen a láthatatlan Magyarországon és mik L. Ritók Nóra tapasztalatai? Nagyinterjú. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

...
Szórakozás

5 könyvből készült film és sorozat, amit májusban nézhetsz a Netflixen

Visszatér egy igazi Netflix-kedvenc, a Bridgerton, de Jeff Bridgest is új sorozatban láthatjuk.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek