5+1 klasszikus gyerekkönyv, amely generációk kedvence

5+1 klasszikus gyerekkönyv, amely generációk kedvence

A Szívünk rajta program mindig az új megjelenésű kötetek közül válogat, de időről időre mindig bebizonyosodik, hogy vannak olyan könyvek, amelyek tényleg minden generációnak nagy kedvencei. Nem véletlen, hogy ezeket a könyveket újra és újra kiadják, az olvasótáboruk pedig egyre szélesedik. Az elmúlt hónapokban és években több ilyen kötet is matricás lett, mi pedig ezek közül válogattunk ki 5+1 régi-új klasszikust.

Könyves Magazin | 2020. május 29. |

Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Hans Christian Andersen
A vadhattyúk
Ill.: Békés Rozi, ford.: Rab Zsuzsa, Scolar, 2017, 40 oldal
-

Andersen klasszikusában minden van, amiért a meséket szeretjük: megpróbáltatás, kaland, titok és persze a mindent elsimító feloldás. A történet szerint a királylányt elűzi hazulról a gonosz mostohája, az erdőben barangolva pedig tizenegy vadhattyút pillant meg. A madarak elvarázsolt emberek, ráadásul nem mások, mint a királylány elátkozott bátyjai. A nagy kérdés, vajon képes lesz-e megmenteni őket. A vadhattyúk álomszép illusztrációiért Békés Rozi 2018-ban elnyerte a HUBBY Az év illusztrátora díját.

Maurice Sendak: Ahol a vadak várnak

Maurice Sendak
Ahol a vadak várnak
Ford.: Pék Zoltán, Kolibri, 2018, 48 oldal
-

Több mint félszázadot kellett várni arra, hogy magyarul is megjelenjen Maurice Sendak klasszikusa. A tízmondatos, impresszív képekkel kísért mese hőse egy szobafogságra ítélt fiú: a négy fal között ugyanakkor Maxot nem a végtelen unalom, hanem kalandok egész sora várja – elutazik például a vadak földjére, ahol kedvére ugrabugrálhat és fára mászhat, végül azonban semmi másra nem vágyik, minthogy ott lehessen, ahol őt mindennél jobban szeretik. Néhány éve összegyűjtöttünk tíz érdekességet a könyvről (amelynek szörnyeit Sendak például saját idegesítő rokonairól mintázta!), ITT elolvashatjátok.

Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék

Vlagyimir Szutyejev
Vidám mesék
Ford.: Gergely Erzsébet, Nikodémusz Elli, Szamek Gyula, Világhy József, Zsombor János, Móra, 2020, 160 oldal
-

A Vidám mesék is valószínűleg az a könyv, amely újra és újra megtalálja az olvasóit, és azok, akiknek gyerekként olvasták, szülőként valószínűleg szintén szívesen mutogatják majd a saját gyerekeiknek. A kötet felépítése abszolút tudatos, hiszen az egészen rövidke állatmesékkel indítunk, míg a végére eljutunk a pár oldalasokig. Ami nem változik, az a derű, amely átlengi az egész könyvet: a rajzok aranyosak, a történetek szelíden mulatságosak, nincs bennük semmi erőszakos vagy félelmetes, így nem csoda, hogy már az egészen kicsiknek is szívesen olvassák fel őket.

Csukás István: Pom Pom legújabb meséi

Csukás István
Pom Pom legújabb meséi
Ill.: Sajdik Ferenc, Könyvmolyképző, 2018, 63 oldal
-

Ha Magyarországon van olyan történet, amely láthatatlan mesefonalként köti össze az egymást követő nemzedékeket, akkor a Pom Pom biztosan közéjük tartozik. „Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismeritek?” – ezt a két mondatot valószínűleg életkortól függetlenül mindenki ismeri és folytatni is tudja. Csukás fantáziája egy olyan világot teremtett, amelyben a világ legtermészetesebb dolga, ha Önműködő Vasaló vagy Huhogó Dugó jön szembe az utcán, ebben pedig egyenrangú partnere volt Sajdik Ferenc, olyannyira, hogy Pom Pom meséjét már nem is tudnánk más rajzokkal elképzelni. Két éve interjúztunk Csukás Istvánnal, ITT megmutatjuk a dolgozószobáját, ITT pedig elárulunk róla tíz érdekességet.

Tony Wolf: Mesél az erdő - A törpékről

Tony Wolf
Mesél az erdő - A törpékről
Ford.: Todero Anna, Manó Könyvek, 2019, 88 oldal
-

Ha azt halljuk, Antonio Lupatelli, akkor valószínűleg viszonylag kevesen kapják fel a fejüket: az olasz író-illusztrátor ugyanis Tony Wolf néven lett világhírű, Mesél az erdő című sorozatával pedig generációkat vitte el abba a birodalomba, amelyet a fantáziája törpékkel, tündérekkel, óriásokkal és nem utolsósorban állatokkal népesített be. Tony Wolf rajzai tipikusan azok közé tartoznak, amelyeket órákig el tud böngészni egy gyerek: mindig van rajtuk egy-egy olyan részlet, amiért érdemes vissza-visszalapozni, így könyvei garantáltan nem porosodnak sokáig a polcokon – igazi újraolvasós kategória.

+1

Lackfi János: Kincskereső kisködmön

Lackfi János
Kincskereső kisködmön
Ill.: Rátkai Kornél, Naphegy, 2019, 96 oldal
-

Lackfi János könyve kicsit kakukktojás ebben a felsorolásban, hiszen a címe alapján itt is egy klasszikusról van szó, ráadásul egy iskolai kötelezőről, a szerző ugyanakkor újragondolta – az alcím alapján: újragombolta – Móra Ferenc művét. Bár hasonló, mégsem ugyanaz: a nyelvi humor, a szójátékok, az újszerű látásmód azoknak is meghozhatják a kedvét, akik elsőre talán nehezen boldogulnak Móra Ferenc klasszikusával, és még az is lehet, hogy Lackfi kisködmöne után – már csak az összehasonlítás miatt is – nagyobb kedvvel nyúlnak az eredeti után is.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta
A Kívánságfa különös története nagyon ismerős és töretlen is egyszerre

Májusban a Szívünk rajta szakmai és gyerekzsűrije a Kívánságfa című kötetet választotta a hónap kiemelt könyvének. Magyarósi Éva most el is meséli, hogy miért.

...
Szívünk rajta
Májusban a Kívánságfa lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban a Kívánságfa lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta
Egy gyereknek minden festmény érdekes, ami beindítja a fantáziáját

Áprilisban a Műértő lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amely játékosan, közérthetően és sok-sok képpel vezeti be a gyerekeket a művészetek világába. A kötet ajánlóját Deme Edina, a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógusa írta, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy tapasztalatai szerint milyen műalkotások hozzák leginkább lázba a gyerekeket, hogyan segíthet a szülő az alkotásban, és mit tehetünk, ha még a karantén alatt sem akarunk lemondani a művészetekről.

Hírek
...
Nagy
A sokkot nem lehet megúszni - #olvassnádast
...
Hírek
Ilyennek képzelte Pálfi György a Sömmit
...
Hírek
Ernest Hemingway kiadott művei hemzsegnek a hibáktól
...
Hírek
Magyar író nyerte rajongói kategóriában a legfontosabb fantasztikus irodalmi díjat, a Hugót!
...
Hírek
Milan Kundera a Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza archívumát
...
Nagy
5 könyv, amiben a művészeteké a főszerep
...
Hírek
850 millió forintot oszt szét az MMA járványügyi mentőcsomagjában
...
Hírek
Tisza Kata: A csönd az abúzushoz asszisztál
...
Hírek
Hilary Mantel harmadszor is megnyerheti a Booker-díjat
A hét könyve
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?

Zoltán Gábor új kötete egy borzalmas időszak lenyomata versekben, melyet egy, a kétezres évekből visszatekintő szerző értelmez, így hozva létre egy rendkívül rétegzett, sokoldalú alkotást. A Szép versek 1944 a hét könyve. 

Olvass!
...
Beleolvasó
A kiégés társadalmában élünk

A kiégés és a túlhajszoltság ma már korunk egyik népbetegségének számít, olyannyira, hogy a WHO tavaly hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette. Byung-Chul Han szerint ma a kiégés társadalmában élünk és önmagunk kizsákmányolói lettünk. Olvassatok bele a könyvébe!

...
Beleolvasó
Olvass bele a pszichoterápiás könyvbe, amelyből Eva Longoria főszereplésével készül sorozat!

Magánéleti válságok, önpusztítók, nárcisztikus személyiségek és a pszichológushoz járó terapeuta történetei sejlenek fel Lori Gottlieb könyvének lapjain, amelyből tévésorozat készül, a főszerepben Eva Longoriával.

...
Beleolvasó
Flea: Az agyam eldobom, szinte LEBEGEK, fénysugarak hatolnak át a testemen

A Red Hot Chili Peppers a világ egyik legnépszerűbb zenekara, ikonikus alakja a basszusgitáros, Flea, vagyis Michael Peter Balzary, aki LSD gyerekeknek címmel megírta önéletrajzát. Hosszú részletet olvashattok itt.

...
Beleolvasó
Kobe Bryant, a kaliforniai Szellempofa

Kobe Bryant minden idők egyik legjobb kosárlabdázója volt, 41 évesen 2020. január 26-án tragikus helikopter-balesetben hunyt el kislányával. Egy sportoló alapvetően eredményeket és emlékeket tud örökségként maga után hagyni, és csak egészen keveseknél adatik meg, hogy a sportolói karrier életfelfogássá vagy egyéni nézőponttá álljon össze. Mivel a kosárlabda az NBA népszerűsége globális játékká vált, ezért a kiemelkedő szereplői a legkomolyabb véleményvezérekké váltak, akik rengeteg fiatal számára jelentenek inspirációt. Exkluzív részletet mutatunk az önéletrajzból olasz szállal, rappeléssel és Kaliforniával.

...
Beleolvasó
Kaland és menekülés is lehet a gyászmunka minden idők egyik legjobb regényében

Háztartás az amerikai Marilynne Robinson 1980-ban megjelent első regénye, amelyet a Guardian beválogatott minden idők 100 legjobb regénye közé. Olvass bele!

...
Beleolvasó
Az emlékkezelés segít megtalálni a problámák gyökereit

Alexander Loyd legújabb könyvében radikálisan új megközelítést kínál gondolataink, tudatos és tudattalan énünk megújításához. Módszere, az emlékek újraformálása arra teszi képessé a használóit, hogy életüket magasabb szintre emeljék. Olvass bele!