5+1 klasszikus gyerekkönyv, amely generációk kedvence

5+1 klasszikus gyerekkönyv, amely generációk kedvence

A Szívünk rajta program mindig az új megjelenésű kötetek közül válogat, de időről időre mindig bebizonyosodik, hogy vannak olyan könyvek, amelyek tényleg minden generációnak nagy kedvencei. Nem véletlen, hogy ezeket a könyveket újra és újra kiadják, az olvasótáboruk pedig egyre szélesedik. Az elmúlt hónapokban és években több ilyen kötet is matricás lett, mi pedig ezek közül válogattunk ki 5+1 régi-új klasszikust.

Könyves Magazin | 2020. május 29. |

Hans Christian Andersen: A vadhattyúk

Hans Christian Andersen
A vadhattyúk
Ill.: Békés Rozi, ford.: Rab Zsuzsa, Scolar, 2017, 40 oldal

Andersen klasszikusában minden van, amiért a meséket szeretjük: megpróbáltatás, kaland, titok és persze a mindent elsimító feloldás. A történet szerint a királylányt elűzi hazulról a gonosz mostohája, az erdőben barangolva pedig tizenegy vadhattyút pillant meg. A madarak elvarázsolt emberek, ráadásul nem mások, mint a királylány elátkozott bátyjai. A nagy kérdés, vajon képes lesz-e megmenteni őket. A vadhattyúk álomszép illusztrációiért Békés Rozi 2018-ban elnyerte a HUBBY Az év illusztrátora díját.

Maurice Sendak: Ahol a vadak várnak

Maurice Sendak
Ahol a vadak várnak
Ford.: Pék Zoltán, Kolibri, 2018, 48 oldal

Több mint félszázadot kellett várni arra, hogy magyarul is megjelenjen Maurice Sendak klasszikusa. A tízmondatos, impresszív képekkel kísért mese hőse egy szobafogságra ítélt fiú: a négy fal között ugyanakkor Maxot nem a végtelen unalom, hanem kalandok egész sora várja – elutazik például a vadak földjére, ahol kedvére ugrabugrálhat és fára mászhat, végül azonban semmi másra nem vágyik, minthogy ott lehessen, ahol őt mindennél jobban szeretik. Néhány éve összegyűjtöttünk tíz érdekességet a könyvről (amelynek szörnyeit Sendak például saját idegesítő rokonairól mintázta!), ITT elolvashatjátok.

Vlagyimir Szutyejev: Vidám mesék

Vlagyimir Szutyejev
Vidám mesék
Ford.: Gergely Erzsébet, Nikodémusz Elli, Szamek Gyula, Világhy József, Zsombor János, Móra, 2020, 160 oldal

A Vidám mesék is valószínűleg az a könyv, amely újra és újra megtalálja az olvasóit, és azok, akiknek gyerekként olvasták, szülőként valószínűleg szintén szívesen mutogatják majd a saját gyerekeiknek. A kötet felépítése abszolút tudatos, hiszen az egészen rövidke állatmesékkel indítunk, míg a végére eljutunk a pár oldalasokig. Ami nem változik, az a derű, amely átlengi az egész könyvet: a rajzok aranyosak, a történetek szelíden mulatságosak, nincs bennük semmi erőszakos vagy félelmetes, így nem csoda, hogy már az egészen kicsiknek is szívesen olvassák fel őket.

Csukás István: Pom Pom legújabb meséi

Csukás István
Pom Pom legújabb meséi
Ill.: Sajdik Ferenc, Könyvmolyképző, 2018, 63 oldal

Ha Magyarországon van olyan történet, amely láthatatlan mesefonalként köti össze az egymást követő nemzedékeket, akkor a Pom Pom biztosan közéjük tartozik. „Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismeritek?” – ezt a két mondatot valószínűleg életkortól függetlenül mindenki ismeri és folytatni is tudja. Csukás fantáziája egy olyan világot teremtett, amelyben a világ legtermészetesebb dolga, ha Önműködő Vasaló vagy Huhogó Dugó jön szembe az utcán, ebben pedig egyenrangú partnere volt Sajdik Ferenc, olyannyira, hogy Pom Pom meséjét már nem is tudnánk más rajzokkal elképzelni. Két éve interjúztunk Csukás Istvánnal, ITT megmutatjuk a dolgozószobáját, ITT pedig elárulunk róla tíz érdekességet.

Tony Wolf: Mesél az erdő - A törpékről

Tony Wolf
Mesél az erdő - A törpékről
Ford.: Todero Anna, Manó Könyvek, 2019, 88 oldal

Ha azt halljuk, Antonio Lupatelli, akkor valószínűleg viszonylag kevesen kapják fel a fejüket: az olasz író-illusztrátor ugyanis Tony Wolf néven lett világhírű, Mesél az erdő című sorozatával pedig generációkat vitte el abba a birodalomba, amelyet a fantáziája törpékkel, tündérekkel, óriásokkal és nem utolsósorban állatokkal népesített be. Tony Wolf rajzai tipikusan azok közé tartoznak, amelyeket órákig el tud böngészni egy gyerek: mindig van rajtuk egy-egy olyan részlet, amiért érdemes vissza-visszalapozni, így könyvei garantáltan nem porosodnak sokáig a polcokon – igazi újraolvasós kategória.

+1

Lackfi János: Kincskereső kisködmön

Lackfi János
Kincskereső kisködmön
Ill.: Rátkai Kornél, Naphegy, 2019, 96 oldal

Lackfi János könyve kicsit kakukktojás ebben a felsorolásban, hiszen a címe alapján itt is egy klasszikusról van szó, ráadásul egy iskolai kötelezőről, a szerző ugyanakkor újragondolta – az alcím alapján: újragombolta – Móra Ferenc művét. Bár hasonló, mégsem ugyanaz: a nyelvi humor, a szójátékok, az újszerű látásmód azoknak is meghozhatják a kedvét, akik elsőre talán nehezen boldogulnak Móra Ferenc klasszikusával, és még az is lehet, hogy Lackfi kisködmöne után – már csak az összehasonlítás miatt is – nagyobb kedvvel nyúlnak az eredeti után is.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

A Kívánságfa különös története nagyon ismerős és töretlen is egyszerre

Májusban a Szívünk rajta szakmai és gyerekzsűrije a Kívánságfa című kötetet választotta a hónap kiemelt könyvének. Magyarósi Éva most el is meséli, hogy miért.

...
Szívünk rajta

Májusban a Kívánságfa lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban a Kívánságfa lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta

Egy gyereknek minden festmény érdekes, ami beindítja a fantáziáját

Áprilisban a Műértő lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amely játékosan, közérthetően és sok-sok képpel vezeti be a gyerekeket a művészetek világába. A kötet ajánlóját Deme Edina, a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógusa írta, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy tapasztalatai szerint milyen műalkotások hozzák leginkább lázba a gyerekeket, hogyan segíthet a szülő az alkotásban, és mit tehetünk, ha még a karantén alatt sem akarunk lemondani a művészetekről.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!