A Kívánságfa különös története nagyon ismerős és töretlen is egyszerre

A Kívánságfa különös története nagyon ismerős és töretlen is egyszerre

Májusban a Szívünk rajta szakmai és gyerekzsűrije a Kívánságfa című kötetet választotta a hónap kiemelt könyvének. Magyarósi Éva képzőművész most el is meséli, hogy miért.

Ruff Orsolya | 2020. május 28. |

Mi volt az, ami miatt a Kívánságfa kiemelkedett a hónap mezőnyéből, ami miatt úgy gondoltad, hogy ennek a kötetnek kell a hónap könyvének lennie?

Sok szép, izgalmas, látványos könyv érkezett hozzám az értékelésre. Szeretem ezt az első élményt, ahogy megérkezik a kartondoboz, csupa meglepetéssel: ahogy lefejtem a kartondoboz rétegeit, és előbukkanak a borítók a maguk játékos kuszaságával. A következő hónapban ezekkel a könyvekkel vagyok együtt, figyelem, nézegetem, olvasgatom őket. Ahogy közeleg az értékelések leadásának a határideje, kapcsolatom a történetekkel és az illusztrációkkal egyre intenzívebbé válik.

Katherine Applegate
Kívánságfa
Ford.: Abrudán Katalin, Maxim, 2019, 200 oldal
-

Fontos számomra a csomagban együtt érkező kötetek egymással való viszonya, és a saját maguk által megteremtett önálló energia és atmoszféra is. Noha nem ez volt az első könyv, amit elolvastam, mégis az aurájával valami különös hangulatot teremtett: ahogy kivárta a sorát, míg megérkezek hozzá, és átadhatja azt a különös történetet, ami nagyon ismerős és töretlen is egyszerre. A csendes eleganciájával, a borító kellemes tapintásával, finom nyomdatechnikai trükkjével - ami épp csak annyi, amennyinek lennie kell. Ennél a könyvnél éreztem leginkább, hogy igen, ez az a könyv, amiben a külalak és a tartalom is összhangban van, és a lehető legpontosabban meg lett teremtve minden, amit csak ki lehet hozni egy kiadványból, már csak árkategóriáját illetően is.

Hogyan jellemeznéd a kötet képi világát?

Először is, nekem van egy speciálisabb rajongásom a természettel kapcsolatos képi ábrázolással. Pihentetőleg hatnak rám a burjánzó növények, a falevelek erezete, az ágak hajlongása, egyre mélyebbre viszik a gondolkodásomat a rostok, kérgek, szövetek vizsgálata, különös összefüggések ébrednek bennem.

Az utóbbi időben az élővilág ábrázolásának van egy trendje is a mozgó- és állóképes piacon - így egy idő után egyre nagyobb fenntartásokkal és kritikával kezdtem szemlélni és kezelni a témában megjelenő vizuális áradatot. A Kívánságfa illusztrációi még ezeket a sztereotípiáimat, fenntartásaimat is lerombolta. Charles Santoso illusztrátor finom kidolgozottságú munkái számomra pontosan azt a hangulatot teremtik meg, amit a történet is valóra váltott bennem. Ezek a rajzok egyszerre intelligensek, elegánsak, és ritka pontosak úgy, hogy pluszban még átszövi egy olyan személyes humor is, amit karakteresen az illusztrátor lénye ad hozzá ráadásként a történethez. Ritka az ilyen találkozás.

Alapvetően melyik korosztálynak ajánlod ezt a könyvet?

Ha nagyon pontosan kellene megadni a korosztályi behatárolást, azt mondanám: ajánlom a 10-14 éves korosztálynak. De ez így mégsem igaz. Személy szerint úgy érzem, hogy egy olyan műről van szó, amit a fiatalabb és az idősebb, felnőtt korosztály is szívesen venne a kezébe. Örökérvényű gondolatok vannak benne - mégsem érzem ismétlésnek a tartalmat. A Kívánságfa képe valahol azonos mindannyiunk személyes élettörténetével, kollektív tudatalattijával.

A kötet középpontjában egy olyan fa áll, amelynek az ágaira kötözik az emberek a kívánságaikat. Lenne olyan kívánságod, amelyet te is erre a fára kötöznél?

Gyerekként már a népmesékben sem értettem a három kívánsággal kapcsolatos limitált lehetőségeket, és az ezekből adódó konfliktusokat. Szóval, ha kívánnom lehetne, azt hiszem ugyanahhoz a gyerekkori fortélyomhoz kanyarodnék vissza: teljesüljön minden kívánságom. Szerencsére a valóságban ilyen nincs, biztos sok bajom származna belőle.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta
Májusban a Kívánságfa lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban a Kívánságfa lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta
Egy gyereknek minden festmény érdekes, ami beindítja a fantáziáját

Áprilisban a Műértő lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amely játékosan, közérthetően és sok-sok képpel vezeti be a gyerekeket a művészetek világába. A kötet ajánlóját Deme Edina, a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógusa írta, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy tapasztalatai szerint milyen műalkotások hozzák leginkább lázba a gyerekeket, hogyan segíthet a szülő az alkotásban, és mit tehetünk, ha még a karantén alatt sem akarunk lemondani a művészetekről.

...
Szívünk rajta
Szívünk rajta: a Műértő lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban a Műértő lett a kiemelt kötet.

Hírek
...
Nagy
A sokkot nem lehet megúszni - #olvassnádast
...
Hírek
Ilyennek képzelte Pálfi György a Sömmit
...
Hírek
Ernest Hemingway kiadott művei hemzsegnek a hibáktól
...
Hírek
Magyar író nyerte rajongói kategóriában a legfontosabb fantasztikus irodalmi díjat, a Hugót!
...
Hírek
Milan Kundera a Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza archívumát
...
Nagy
5 könyv, amiben a művészeteké a főszerep
...
Hírek
850 millió forintot oszt szét az MMA járványügyi mentőcsomagjában
...
Hírek
Tisza Kata: A csönd az abúzushoz asszisztál
...
Hírek
Hilary Mantel harmadszor is megnyerheti a Booker-díjat
Olvass!
...
Beleolvasó
A kiégés társadalmában élünk

A kiégés és a túlhajszoltság ma már korunk egyik népbetegségének számít, olyannyira, hogy a WHO tavaly hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek minősítette. Byung-Chul Han szerint ma a kiégés társadalmában élünk és önmagunk kizsákmányolói lettünk. Olvassatok bele a könyvébe!

...
Beleolvasó
Olvass bele a pszichoterápiás könyvbe, amelyből Eva Longoria főszereplésével készül sorozat!

Magánéleti válságok, önpusztítók, nárcisztikus személyiségek és a pszichológushoz járó terapeuta történetei sejlenek fel Lori Gottlieb könyvének lapjain, amelyből tévésorozat készül, a főszerepben Eva Longoriával.

...
Beleolvasó
Flea: Az agyam eldobom, szinte LEBEGEK, fénysugarak hatolnak át a testemen

A Red Hot Chili Peppers a világ egyik legnépszerűbb zenekara, ikonikus alakja a basszusgitáros, Flea, vagyis Michael Peter Balzary, aki LSD gyerekeknek címmel megírta önéletrajzát. Hosszú részletet olvashattok itt.

...
Beleolvasó
Kobe Bryant, a kaliforniai Szellempofa

Kobe Bryant minden idők egyik legjobb kosárlabdázója volt, 41 évesen 2020. január 26-án tragikus helikopter-balesetben hunyt el kislányával. Egy sportoló alapvetően eredményeket és emlékeket tud örökségként maga után hagyni, és csak egészen keveseknél adatik meg, hogy a sportolói karrier életfelfogássá vagy egyéni nézőponttá álljon össze. Mivel a kosárlabda az NBA népszerűsége globális játékká vált, ezért a kiemelkedő szereplői a legkomolyabb véleményvezérekké váltak, akik rengeteg fiatal számára jelentenek inspirációt. Exkluzív részletet mutatunk az önéletrajzból olasz szállal, rappeléssel és Kaliforniával.

...
Beleolvasó
Kaland és menekülés is lehet a gyászmunka minden idők egyik legjobb regényében

Háztartás az amerikai Marilynne Robinson 1980-ban megjelent első regénye, amelyet a Guardian beválogatott minden idők 100 legjobb regénye közé. Olvass bele!

...
Beleolvasó
Az emlékkezelés segít megtalálni a problámák gyökereit

Alexander Loyd legújabb könyvében radikálisan új megközelítést kínál gondolataink, tudatos és tudattalan énünk megújításához. Módszere, az emlékek újraformálása arra teszi képessé a használóit, hogy életüket magasabb szintre emeljék. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Kritika
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?

Zoltán Gábor új kötete egy borzalmas időszak lenyomata versekben, melyet egy, a kétezres évekből visszatekintő szerző értelmez, így hozva létre egy rendkívül rétegzett, sokoldalú alkotást. A Szép versek 1944 a hét könyve.