A Kívánságfa különös története nagyon ismerős és töretlen is egyszerre

A Kívánságfa különös története nagyon ismerős és töretlen is egyszerre

Májusban a Szívünk rajta szakmai és gyerekzsűrije a Kívánságfa című kötetet választotta a hónap kiemelt könyvének. Magyarósi Éva képzőművész most el is meséli, hogy miért.

Ruff Orsolya | 2020. május 28. |

Mi volt az, ami miatt a Kívánságfa kiemelkedett a hónap mezőnyéből, ami miatt úgy gondoltad, hogy ennek a kötetnek kell a hónap könyvének lennie?

Sok szép, izgalmas, látványos könyv érkezett hozzám az értékelésre. Szeretem ezt az első élményt, ahogy megérkezik a kartondoboz, csupa meglepetéssel: ahogy lefejtem a kartondoboz rétegeit, és előbukkanak a borítók a maguk játékos kuszaságával. A következő hónapban ezekkel a könyvekkel vagyok együtt, figyelem, nézegetem, olvasgatom őket. Ahogy közeleg az értékelések leadásának a határideje, kapcsolatom a történetekkel és az illusztrációkkal egyre intenzívebbé válik.

Katherine Applegate
Kívánságfa
Ford.: Abrudán Katalin, Maxim, 2019, 200 oldal
-

Fontos számomra a csomagban együtt érkező kötetek egymással való viszonya, és a saját maguk által megteremtett önálló energia és atmoszféra is. Noha nem ez volt az első könyv, amit elolvastam, mégis az aurájával valami különös hangulatot teremtett: ahogy kivárta a sorát, míg megérkezek hozzá, és átadhatja azt a különös történetet, ami nagyon ismerős és töretlen is egyszerre. A csendes eleganciájával, a borító kellemes tapintásával, finom nyomdatechnikai trükkjével - ami épp csak annyi, amennyinek lennie kell. Ennél a könyvnél éreztem leginkább, hogy igen, ez az a könyv, amiben a külalak és a tartalom is összhangban van, és a lehető legpontosabban meg lett teremtve minden, amit csak ki lehet hozni egy kiadványból, már csak árkategóriáját illetően is.

Hogyan jellemeznéd a kötet képi világát?

Először is, nekem van egy speciálisabb rajongásom a természettel kapcsolatos képi ábrázolással. Pihentetőleg hatnak rám a burjánzó növények, a falevelek erezete, az ágak hajlongása, egyre mélyebbre viszik a gondolkodásomat a rostok, kérgek, szövetek vizsgálata, különös összefüggések ébrednek bennem.

Az utóbbi időben az élővilág ábrázolásának van egy trendje is a mozgó- és állóképes piacon - így egy idő után egyre nagyobb fenntartásokkal és kritikával kezdtem szemlélni és kezelni a témában megjelenő vizuális áradatot. A Kívánságfa illusztrációi még ezeket a sztereotípiáimat, fenntartásaimat is lerombolta. Charles Santoso illusztrátor finom kidolgozottságú munkái számomra pontosan azt a hangulatot teremtik meg, amit a történet is valóra váltott bennem. Ezek a rajzok egyszerre intelligensek, elegánsak, és ritka pontosak úgy, hogy pluszban még átszövi egy olyan személyes humor is, amit karakteresen az illusztrátor lénye ad hozzá ráadásként a történethez. Ritka az ilyen találkozás.

Alapvetően melyik korosztálynak ajánlod ezt a könyvet?

Ha nagyon pontosan kellene megadni a korosztályi behatárolást, azt mondanám: ajánlom a 10-14 éves korosztálynak. De ez így mégsem igaz. Személy szerint úgy érzem, hogy egy olyan műről van szó, amit a fiatalabb és az idősebb, felnőtt korosztály is szívesen venne a kezébe. Örökérvényű gondolatok vannak benne - mégsem érzem ismétlésnek a tartalmat. A Kívánságfa képe valahol azonos mindannyiunk személyes élettörténetével, kollektív tudatalattijával.

A kötet középpontjában egy olyan fa áll, amelynek az ágaira kötözik az emberek a kívánságaikat. Lenne olyan kívánságod, amelyet te is erre a fára kötöznél?

Gyerekként már a népmesékben sem értettem a három kívánsággal kapcsolatos limitált lehetőségeket, és az ezekből adódó konfliktusokat. Szóval, ha kívánnom lehetne, azt hiszem ugyanahhoz a gyerekkori fortélyomhoz kanyarodnék vissza: teljesüljön minden kívánságom. Szerencsére a valóságban ilyen nincs, biztos sok bajom származna belőle.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Májusban a Kívánságfa lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban a Kívánságfa lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta

Egy gyereknek minden festmény érdekes, ami beindítja a fantáziáját

Áprilisban a Műértő lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amely játékosan, közérthetően és sok-sok képpel vezeti be a gyerekeket a művészetek világába. A kötet ajánlóját Deme Edina, a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógusa írta, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy tapasztalatai szerint milyen műalkotások hozzák leginkább lázba a gyerekeket, hogyan segíthet a szülő az alkotásban, és mit tehetünk, ha még a karantén alatt sem akarunk lemondani a művészetekről.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a Műértő lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban a Műértő lett a kiemelt kötet.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Hírek
...
Hírek

Mit taníthat nekünk a Rubik-kocka pandémia idején?

...
Hírek

Olvass könyveket Jo Nesbo hősével!

...
Hírek

Baráth Katalin alternatív Magyarországán az amerikaiak lettek a megszállók

...
Hírek

A krimiíró elhagyatott háza könyvekkel és kéziratokkal van tele

...
Hírek

Szerzői jogi per vár a Netflix sikerfilmjére

...
Hírek

Szabó Magda és Tóth Krisztina a Warwick-díj hosszú listáján

Olvass!
...
Beleolvasó

A tárgyalóteremben az igazság néha különösen rossz védelem

Graham Moore egy olyan „ki tette?” típusú krimit alkotott, ami mindamellett, hogy fontos témákat boncolgat a törvény, igazságosság, lelkiismeret és rasszizmus tengelyén, veszettül szórakoztató is - írtuk kritikánkban a Bűnösökről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A régi Budaörsöt fedezi fel magának Závada Pál Wandererje

Závada Pál legújabb regényében a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Végre itt a lehetőség, hogy megmentsük Nemecsek Ernőt!

Interaktív könyv készültt Molnár Ferenc kultikus regénye nyomán. A Pál utcai küldetésben az olvasónak minden fordulópontnál lehetősége van dönteni arról, hogy miként folytatódjon a történet. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Woody Allen: Mindig utáltam a valóságot, de máshol nem lehet jó csirkeszárnyat kapni

Októberben magyarul is megjelenik Woody Allen életrajza, amelyben a rendező családról, forgatásokról, filmekről, barátokról és filmes barátokról mesél. Amerikában a könyv megjelenését kisebb botrány övezte, ti viszont már bele is olvashattok - mutatunk egy részt az Apropó nélkülből!

...
Beleolvasó

Hogyan őrizzük meg humorunkat és ép eszünket vesztegzár idején?

Mihez kezd egy nagymama, ha karanténba kerül? Pataki Éva sok humorral átszőtt regényéből ez is kiderül. Mutatunk egy részt belőle.

...
Beleolvasó

Már megjelenésekor az amerikai kortárs költészet klasszikusaként emlegették

A háború utáni amerikai és egyetemes líra legnagyobb hatású alkotóinak egyikeként tartják számon John Ashberyt, akinek végre magyarul is megjelent az Önarckép konvex tükörben című könyve.

A hét könyve
Kritika
A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót
...
Kritika

A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót

Jászberényi Sándor nemcsak Maros Dániel karakterét építi ügyesen tovább több novellában, hanem kiterjeszti elbeszélői világát, sőt egy nagyon kemény és aktuális kisregénnyel is jelentkezik. A varjúkirály a hét könyve.