A Kívánságfa különös története nagyon ismerős és töretlen is egyszerre

A Kívánságfa különös története nagyon ismerős és töretlen is egyszerre

Májusban a Szívünk rajta szakmai és gyerekzsűrije a Kívánságfa című kötetet választotta a hónap kiemelt könyvének. Magyarósi Éva képzőművész most el is meséli, hogy miért.

Ruff Orsolya | 2020. május 28. |

Mi volt az, ami miatt a Kívánságfa kiemelkedett a hónap mezőnyéből, ami miatt úgy gondoltad, hogy ennek a kötetnek kell a hónap könyvének lennie?

Sok szép, izgalmas, látványos könyv érkezett hozzám az értékelésre. Szeretem ezt az első élményt, ahogy megérkezik a kartondoboz, csupa meglepetéssel: ahogy lefejtem a kartondoboz rétegeit, és előbukkanak a borítók a maguk játékos kuszaságával. A következő hónapban ezekkel a könyvekkel vagyok együtt, figyelem, nézegetem, olvasgatom őket. Ahogy közeleg az értékelések leadásának a határideje, kapcsolatom a történetekkel és az illusztrációkkal egyre intenzívebbé válik.

Katherine Applegate
Kívánságfa
Ford.: Abrudán Katalin, Maxim, 2019, 200 oldal

Fontos számomra a csomagban együtt érkező kötetek egymással való viszonya, és a saját maguk által megteremtett önálló energia és atmoszféra is. Noha nem ez volt az első könyv, amit elolvastam, mégis az aurájával valami különös hangulatot teremtett: ahogy kivárta a sorát, míg megérkezek hozzá, és átadhatja azt a különös történetet, ami nagyon ismerős és töretlen is egyszerre. A csendes eleganciájával, a borító kellemes tapintásával, finom nyomdatechnikai trükkjével - ami épp csak annyi, amennyinek lennie kell. Ennél a könyvnél éreztem leginkább, hogy igen, ez az a könyv, amiben a külalak és a tartalom is összhangban van, és a lehető legpontosabban meg lett teremtve minden, amit csak ki lehet hozni egy kiadványból, már csak árkategóriáját illetően is.

Hogyan jellemeznéd a kötet képi világát?

Először is, nekem van egy speciálisabb rajongásom a természettel kapcsolatos képi ábrázolással. Pihentetőleg hatnak rám a burjánzó növények, a falevelek erezete, az ágak hajlongása, egyre mélyebbre viszik a gondolkodásomat a rostok, kérgek, szövetek vizsgálata, különös összefüggések ébrednek bennem.

Az utóbbi időben az élővilág ábrázolásának van egy trendje is a mozgó- és állóképes piacon - így egy idő után egyre nagyobb fenntartásokkal és kritikával kezdtem szemlélni és kezelni a témában megjelenő vizuális áradatot. A Kívánságfa illusztrációi még ezeket a sztereotípiáimat, fenntartásaimat is lerombolta. Charles Santoso illusztrátor finom kidolgozottságú munkái számomra pontosan azt a hangulatot teremtik meg, amit a történet is valóra váltott bennem. Ezek a rajzok egyszerre intelligensek, elegánsak, és ritka pontosak úgy, hogy pluszban még átszövi egy olyan személyes humor is, amit karakteresen az illusztrátor lénye ad hozzá ráadásként a történethez. Ritka az ilyen találkozás.

Alapvetően melyik korosztálynak ajánlod ezt a könyvet?

Ha nagyon pontosan kellene megadni a korosztályi behatárolást, azt mondanám: ajánlom a 10-14 éves korosztálynak. De ez így mégsem igaz. Személy szerint úgy érzem, hogy egy olyan műről van szó, amit a fiatalabb és az idősebb, felnőtt korosztály is szívesen venne a kezébe. Örökérvényű gondolatok vannak benne - mégsem érzem ismétlésnek a tartalmat. A Kívánságfa képe valahol azonos mindannyiunk személyes élettörténetével, kollektív tudatalattijával.

A kötet középpontjában egy olyan fa áll, amelynek az ágaira kötözik az emberek a kívánságaikat. Lenne olyan kívánságod, amelyet te is erre a fára kötöznél?

Gyerekként már a népmesékben sem értettem a három kívánsággal kapcsolatos limitált lehetőségeket, és az ezekből adódó konfliktusokat. Szóval, ha kívánnom lehetne, azt hiszem ugyanahhoz a gyerekkori fortélyomhoz kanyarodnék vissza: teljesüljön minden kívánságom. Szerencsére a valóságban ilyen nincs, biztos sok bajom származna belőle.

Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Májusban a Kívánságfa lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban a Kívánságfa lett a kiemelt kötet.

...
Szívünk rajta

Egy gyereknek minden festmény érdekes, ami beindítja a fantáziáját

Áprilisban a Műértő lett a Szívünk rajta kiemelt könyve, amely játékosan, közérthetően és sok-sok képpel vezeti be a gyerekeket a művészetek világába. A kötet ajánlóját Deme Edina, a Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógusa írta, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hogy tapasztalatai szerint milyen műalkotások hozzák leginkább lázba a gyerekeket, hogyan segíthet a szülő az alkotásban, és mit tehetünk, ha még a karantén alatt sem akarunk lemondani a művészetekről.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: a Műértő lett a hónap könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Ebben a hónapban a Műértő lett a kiemelt kötet.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk.