Így néz ki Csukás István dolgozószobája

Így néz ki Csukás István dolgozószobája

Forgách Kinga | 2018. július 12. |

csukas_targyalas-kozepes.jpg

Fotó: Valuska Gábor

Csukás István nem szereti, ha bárki rendet rak az íróasztalán, mert szüksége van olyan munkakörnyezetre, amit a saját igényeihez igazíthat. Állítása szerint „az alkotói rendetlenségben” mindennek megvan a pontos helye, a kéziratok is fontossági sorrendben követik egymást a kupacokban. A Süsü és a Pom Pom írója nyolcvankét évesen is aktív, minden nap kilenctől délig dolgozik óbudai lakásában, amelyet ajándék gyerekrajzok, Gombóc Artúr-figurák és Süsü-párnák népesítenek be. Műveit ma is nagy érdeklődéssel fogadják, ő pedig alig győzi megírni az ötleteit. Az utóbbi időben több színdarabját is bemutatták országszerte, a Fővárosi Állatkertben pedig épp a látogatásunk előtti napon avatták fel a Holnemvolt Várat, ahol Csukás-mesefigurákkal játszhatnak a gyerekek.

Írógép: Bár tisztában van vele, hogy kiment a divatból, ma is írógépen dolgozik. „A számítógépen egyből játszani kezdenék, és akkor nem lenne semmi a munkából.” Legalább tíz írógépe van, most épp egy német gyártmányt használ. Előnynek tartja, hogy nem kell hozzá áram, bár a szalagokat nem könnyű beszerezni, ráadásul az általa ismert írógépszerelők már nyugdíjba mentek. „Nincs más hátra, ezt a szakmát is meg kell tanulni.”

Postakürt: Azt sokan tudják róla, hogy hegedűművésznek készült, az viszont kevésbé közismert, hogy rajong a kürtökért. Szerinte nem olyan nehéz megtanulni kürtölni, de nem szokta gyakran fújni, mert akkor bizonyára összedőlne a ház. „Szép a formája, ha meglátok egy ilyet a bazárban, azonnal megveszem. Tele van ilyen lomokkal a lakás.”

Tollak: Jó nagy kupac toll van az íróasztalán, de amit látunk az csak a jéghegy csúcsa, az asztalfiókok is tele vannak íróeszközökkel. „Egyrészt kapja, másrészt lopja az ember a tollakat.” Amikor a Móra Könyvkiadóban dolgozott, mindenki rettegett a hozzá hasonló tolltolvajoktól. „Az ember megfogta és elfelejtette letenni. Az enyémeknek is mindig ez volt a sorsa.”

Kéziratok: Mindig a legfontosabb jegyzeteket tartja a keze ügyében, és pontosan tudja, hogy a papírhalmok mit rejtenek. Régebben használt különböző jeleket és rövidítéseket, de nem akar úgy járni, mint Szabó Lőrinc, akinek senki nem tudja megfejteni tréfás gyorsírásos jeleit.

Kép: Sajdik Ferencnek, a Pom Pom illusztrátorának több képe is található a lakásban. Az íróasztal melletti falon a Digitális Irodalmi Akadémia számára készített festménye van, amelyen alul Csukás látható, fölötte pedig olyan írók kaptak helyet, mint Abody Béla, Kormos István vagy Weöres Sándor. „Szerintem nagyon jó festmény, igazán karakteres. Feri leül és öt perc alatt rajzol egy ilyet.”

Szövegkönyv: Nemrég mutatták be a Keménykalap és krumpliorr színpadi változatát a Dumaszínház gyerekhajóján. A történet filmváltozata 1975-ben Hollywoodban megkapta az Év Legjobb Gyerekfilme címet, színházban viszont most először látható, ami nagy öröm Csukás számára.

Szerszámok: Szeret barkácsolni is. Szerinte nem is árt, ha az ember meg tud javítani ezt-azt a ház körül.

Gyerekrajzok: Nagyon sok gyerek küldi el neki a rajzait és festményeit ajándékba, ő pedig semmit sem dob ki, mert „ilyenkor tele van az ember szíve.”

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/2. számában jelent meg.