Hogyan nevelj könyvmolyokat?
Promóció promóció

Hogyan nevelj könyvmolyokat?

Szinte mindenki egyetért abban, hogy olvasni jó, hiszen rengeteget hozzátesz az általános műveltséghez, széles látókörhöz, kreatív gondolkodáshoz, a képzelőerő fejlődéséhez, és még egy sor készséget fejleszthetünk olvasással. Szülőként persze örülnénk neki, ha a gyerekeink is szeretnének olvasni. De vajon hogyan nevelhetünk könyvmolyokat?

Promóció |

Nem lehet elég korán elkezdeni

Egy szülő rengeteget tehet azért, hogy a gyermeke is szívesen olvasson. Az első lépés ezen az úton talán az, ha a kicsi minél előbb találkozik a mesék világával – és persze nem a televízión, hanem a könyveken keresztül.

Ez persze szép gondolat, de egy baba, egy egészen kis totyogó esetében nem biztos, hogy annyira könnyű megvalósítani: ő jó eséllyel nem fog csendben leülni, és végighallgatni a történetet, inkább kiveszi a könyvet a kezedből, ellapozgatja, megnézegeti a képeket. Akkor sem szabad azonban feladni!

Mondj fejből egy történetet, és közben hadd nézegesse a könyvet! Az sem baj, ha egy képes kiadványt lapoztok együtt végig, történet nélkül – a lényeg, hogy a könyv kapjon központi szerepet, jelentsen élményt a gyereknek, így szívesen veszi majd a kezébe.

A példamutatás fontos

Hiába papolsz arról a gyerekednek, hogy olvasni jó dolog, és próbálod olvasásra ösztönözni, ha a Te kezedben inkább a távirányítót vagy egy kütyüt lát könyv helyett. Persze ne legyünk elmaradottak, a kütyü lehet éppen e-book olvasó is, sőt, az okostelefonodon is olvashatsz könyvrészletet, vagy érdekes cikkeket. Nem árt azonban, ha a gyermeked rendszeresen lát nyomtatott könyvvel a kezedben is, nagyobb korában pedig jöhetnek a modern eszközök – szuper e-book olvasókat találhatsz például az Alza kínálatában!

Ha ugyanis rendszeresen találkozik az olvasó szülő látványával, tudat alatt épül be számára, hogy az olvasás remek kikapcsolódás, a szabadidő eltöltésének egy módja. Ezek a minták beépülnek, és maga is hajlamosabb lesz könyvet olvasni a szabadidejében.

Válasszatok együtt!

Nagyobb gyerkőc esetében sokat segíthet, ha együtt választjátok ki a könyveket, amiket szívesen olvasna, vagy olvastatna el veled. Így megtarthatod az érdeklődését, ugyanakkor egy kicsit befolyásolni is tudod, hogy miket olvas – csakis finom tanácsadással, természetesen. Lehetőséged nyílik felhívni a figyelmét olyan könyvekre, amikre magától nem figyelne fel, de érdekelné.

Ne feledd, rengeteget adhatsz a gyerekednek azzal, ha megtanítod az olvasás szeretetére!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...
...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]