Hogyan nevelj könyvmolyokat?
Promóció promóció

Hogyan nevelj könyvmolyokat?

Szinte mindenki egyetért abban, hogy olvasni jó, hiszen rengeteget hozzátesz az általános műveltséghez, széles látókörhöz, kreatív gondolkodáshoz, a képzelőerő fejlődéséhez, és még egy sor készséget fejleszthetünk olvasással. Szülőként persze örülnénk neki, ha a gyerekeink is szeretnének olvasni. De vajon hogyan nevelhetünk könyvmolyokat?

Promóció |

Nem lehet elég korán elkezdeni

Egy szülő rengeteget tehet azért, hogy a gyermeke is szívesen olvasson. Az első lépés ezen az úton talán az, ha a kicsi minél előbb találkozik a mesék világával – és persze nem a televízión, hanem a könyveken keresztül.

Ez persze szép gondolat, de egy baba, egy egészen kis totyogó esetében nem biztos, hogy annyira könnyű megvalósítani: ő jó eséllyel nem fog csendben leülni, és végighallgatni a történetet, inkább kiveszi a könyvet a kezedből, ellapozgatja, megnézegeti a képeket. Akkor sem szabad azonban feladni!

Mondj fejből egy történetet, és közben hadd nézegesse a könyvet! Az sem baj, ha egy képes kiadványt lapoztok együtt végig, történet nélkül – a lényeg, hogy a könyv kapjon központi szerepet, jelentsen élményt a gyereknek, így szívesen veszi majd a kezébe.

A példamutatás fontos

Hiába papolsz arról a gyerekednek, hogy olvasni jó dolog, és próbálod olvasásra ösztönözni, ha a Te kezedben inkább a távirányítót vagy egy kütyüt lát könyv helyett. Persze ne legyünk elmaradottak, a kütyü lehet éppen e-book olvasó is, sőt, az okostelefonodon is olvashatsz könyvrészletet, vagy érdekes cikkeket. Nem árt azonban, ha a gyermeked rendszeresen lát nyomtatott könyvvel a kezedben is, nagyobb korában pedig jöhetnek a modern eszközök – szuper e-book olvasókat találhatsz például az Alza kínálatában!

Ha ugyanis rendszeresen találkozik az olvasó szülő látványával, tudat alatt épül be számára, hogy az olvasás remek kikapcsolódás, a szabadidő eltöltésének egy módja. Ezek a minták beépülnek, és maga is hajlamosabb lesz könyvet olvasni a szabadidejében.

Válasszatok együtt!

Nagyobb gyerkőc esetében sokat segíthet, ha együtt választjátok ki a könyveket, amiket szívesen olvasna, vagy olvastatna el veled. Így megtarthatod az érdeklődését, ugyanakkor egy kicsit befolyásolni is tudod, hogy miket olvas – csakis finom tanácsadással, természetesen. Lehetőséged nyílik felhívni a figyelmét olyan könyvekre, amikre magától nem figyelne fel, de érdekelné.

Ne feledd, rengeteget adhatsz a gyerekednek azzal, ha megtanítod az olvasás szeretetére!

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

...
Szórakozás

A Meggyőző érvek egy újragondolt Fleabag, talpig empírben

A Meggyőző érveket Jane Austen legérettebb, legkiforrottabb regényeként szokták emlegetni. A legújabb netflixes feldolgozásban Dakota Johnson próbál új életet lehelni a történetbe – felemás sikerrel.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Ebben a mesében a boldogság tényleg eladó, és különböző kiszerelésekben kapható

„A boldogságot meg lehet venni?” – teszi fel a kérdést az olasz szerzőpáros képeskönyve. A boldogságárus lenyűgözően szép könyvtárgy, melyben nem a szöveg, hanem a képek dominálnak.

...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

Polc

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

...

Havas Juli regényében a Covid-osztály csak egy keret, de a szerelem univerzális

...

Tóth Krisztina kísértetiesen ismerős világot ábrázol a mindent leuraló Egység rendszeréről

...
...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel