Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?
Promóció promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Van egy nedű, aminek minden cseppje alkotás. Van egy ital, ami megannyi regényben, novellában vagy éppen versben tűnt fel. S soha nem tűnt el, még akkor sem, ha a korszakok és a stílusok változtak.

Promóció |

A fekete, ami aranyat ér?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a sokat emlegetett kortyolni való a kávé. A kávé, ami bár hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, de már nagyon régóta tart lázban milliókat. Napjainkban a darálós kávéfőző az, ami a legnagyobb élményt kínálja, már ami az ízlelés pillanatait illeti. Milyen más ez a technológia ahhoz képest, amit egykor a kávéfőzés jelentett. Évszázadokkal ezelőtt a forró vízbe beáztatott babszemek jelentették azt az ízharmóniát, amire sokan, sőt még annál is többen vágytak, viszont amit csak nagyon kevesek engedhettek meg maguknak. A nemesek, a vagyonos réteg tagjai nap, mint nap fogyasztották. Azokon a területeken, ahova hajóval juthattak csupán el a kávészemek az ellátást nem lehetett kiszámíthatónak mondani. Sőt, ha háborúk égették fel a kontinenseket, akkor akadtak olyan periódusok, amikor hónapokon át szünetelt a kereskedelem. Ekkor még azok sem fogyaszthatták kedvenc napindítójukat, akik amúgy anyagilag megtehették volna.

Ahogy telt-múlt az idő, úgy változott mindez, s jópár évtizeddel később már a kávéházak világát éltük. Elég csak belegondolni abba, hogy a magyar költészet nagyjai is kávézókban gyűltek össze, hogy hol feketét, hol valami erősebbet kortyolgatva váltsák meg a nagyvilágot. Ekkor már a társadalom széles rétege hozzájuthatott a kávészemek nyújtotta élvezethez, igaz ekkoriban a főzési technológia továbbra sem teljesített a csúcson.

Kis érdekesség, hogy az idejét múltnak számító kotyogós ma újra divatját éli! Egyre többen kapnak rá és próbálgatják, hogy mire képes ez, a sokat látott megoldás.

Friss darálás után élénkebbek az ízek?

Igen, a darálós eljárásnak vitathatatlanul ez az egyik legnagyobb előnye. Olyan ízjegyek préselhetőek ki a kávészemekből, olyan illóanyagok érzékelhetőek, amik kizárólag közvetlenül a ledarálást követően csíphetőek el.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Zöld

Lenyűgözte a tengerészeket a kenu, amit Óceánia két kis szigeténél láttak

...
Zöld

Elhunyt Clause Lorius francia kutató, a klímaváltozás egyik első felfedezője

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Zöld

A szelíd kis faliméhek lettek idén az Év Beporzói 

...
Zöld

Évtizedekre elfeledték a koponyadarabokat, mire egy paleontológus rájött, milyen szenzációsak

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.