Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?
Promóció promóció

Melyik az az ital, ami írók és költők ezreinél a múzsa csókja?

Van egy nedű, aminek minden cseppje alkotás. Van egy ital, ami megannyi regényben, novellában vagy éppen versben tűnt fel. S soha nem tűnt el, még akkor sem, ha a korszakok és a stílusok változtak.

Promóció |

A fekete, ami aranyat ér?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a sokat emlegetett kortyolni való a kávé. A kávé, ami bár hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi évtizedekben, de már nagyon régóta tart lázban milliókat. Napjainkban a darálós kávéfőző az, ami a legnagyobb élményt kínálja, már ami az ízlelés pillanatait illeti. Milyen más ez a technológia ahhoz képest, amit egykor a kávéfőzés jelentett. Évszázadokkal ezelőtt a forró vízbe beáztatott babszemek jelentették azt az ízharmóniát, amire sokan, sőt még annál is többen vágytak, viszont amit csak nagyon kevesek engedhettek meg maguknak. A nemesek, a vagyonos réteg tagjai nap, mint nap fogyasztották. Azokon a területeken, ahova hajóval juthattak csupán el a kávészemek az ellátást nem lehetett kiszámíthatónak mondani. Sőt, ha háborúk égették fel a kontinenseket, akkor akadtak olyan periódusok, amikor hónapokon át szünetelt a kereskedelem. Ekkor még azok sem fogyaszthatták kedvenc napindítójukat, akik amúgy anyagilag megtehették volna.

Ahogy telt-múlt az idő, úgy változott mindez, s jópár évtizeddel később már a kávéházak világát éltük. Elég csak belegondolni abba, hogy a magyar költészet nagyjai is kávézókban gyűltek össze, hogy hol feketét, hol valami erősebbet kortyolgatva váltsák meg a nagyvilágot. Ekkor már a társadalom széles rétege hozzájuthatott a kávészemek nyújtotta élvezethez, igaz ekkoriban a főzési technológia továbbra sem teljesített a csúcson.

Kis érdekesség, hogy az idejét múltnak számító kotyogós ma újra divatját éli! Egyre többen kapnak rá és próbálgatják, hogy mire képes ez, a sokat látott megoldás.

Friss darálás után élénkebbek az ízek?

Igen, a darálós eljárásnak vitathatatlanul ez az egyik legnagyobb előnye. Olyan ízjegyek préselhetőek ki a kávészemekből, olyan illóanyagok érzékelhetőek, amik kizárólag közvetlenül a ledarálást követően csíphetőek el.

Olvass minket e-mailben is!

  • Könyves hetilap a postaládádban
  • Kézzel válogatott tartalmak
  • A legérdekesebb, legfontosabb könyves anyagok egy helyen
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Természetesen olvasok
...

A barátságaid is lehetnek mélyebbek és bensőségesebbek – olvasd el, hogyan

...

A zöld tea szuperegészséges, de nem csodaszer – 5 könyv a teázásról

...

A gyereknevelésnek nem szükségszerű velejárója a kiabálás – így előzd meg

...

Az AI-nak már most gazdagabb a szókincse a magasan képzett emberekénél

...

Ez a könyv bebizonyítja, hogy a szívből jövő nevetéstől leszünk igazán boldogok

...

Vajon megváltoztatja-e az embert, ha napi kapcsolatban van a halállal?

...

3 könyv szülőknek, amit érdemes előjegyezni szeptemberben

...

Most éppen naponta ennyi lépést kell tenned a tudósok szerint az egészségedért + 3 könyv

...

A fantáziád segít a legtöbbet az ökológiai válság ellen - Olvass bele a Világelejébe!

Hírek
...

Megújul a Libri ösztöndíjprogramja – íme a részletek

...

„Apám egy júniusi vasárnap kora délutánján meg akarta ölni az anyámat” – jön Annie Ernaux új kötete

...

Egy költő, aki már a '70-es években előre látta az AI és a versek összefonódását

...

Nyomozós sorozat készül a Pulitzer-díjas Percival Everett krimijéből

Kiemeltek
...

Bret Easton Ellis: A regényirodalom halott

Az Amerikai psychóról, közéletről és politikáról is beszélt Bret Easton Ellis.

...

Hogyan leszünk kritikus olvasók, ha már az iskolában megmondják, mi a jó és mi a rossz? Podcast Mohácsi Balázzsal

Podcastsorozatunkban a Mastercard - Alkotótárs 2024-es ösztöndíjasait ismerhetitek meg közelebbről. 

...

Edgar Allan Poe időutazó volt? Három történet, ami biztosan meggyőz majd

Egy jó író nemcsak a történetekhez és az emberekhez ért, hanem a jósláshoz is.