Pléh Csaba Tillának mesélt arról, hogy bár tudós, sohasem vetette meg a jó bulikat

Pléh Csaba Tillának mesélt arról, hogy bár tudós, sohasem vetette meg a jó bulikat

A 2023-as májusi Margón mutatták be Pléh Csaba Árnyak című kötetét, a pszichológus és nyelvész végettségű tudóst Till Attila kérdezte. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod!

Fotó: Valuska Gábor

ko | 2023. június 19. |

A Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában tavasszal megjelent Árnyak lapjain Pléh Csaba saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól is portrékat rajzol. Saját meghatározása szerint „szubjektív, esszéisztikus tudománytörténetet” ír, de a tudomány története mellett egy kiváló tudós páratlan, a bányász ősöktől a Magyar Tudományos Akadémiáig vezető életútját is bemutatja. Recenziónkban a következőket írtuk róla: „a kötetben nemcsak a Pléh Csaba számára fontos árnyak, de ő maga is alakot ölt minden dilemmájával, sokoldalúságával, erényeivel és hibáival, élő ellentmondásaival együtt. Azonban, ha csak egyetlen tulajdonságot lehetne kiemelni róla a könyv elolvasása után, akkor egész biztosan a soha el nem fogyó kíváncsisága lenne az.”

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története
Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

Pléh Csaba pszichológus és nyelvész, az MTA rendes tagja, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapító egyetemi tanára, aki számos tudományos könyv szerzője és társszerzője, de önéletrajzi munkája eddig még nem született. A Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol. Saját meghatározása szerint „szubjektív, esszéisztikus tudománytörténetet” ír, de a tudomány története mellett egy kiváló tudós páratlan, a bányász ősöktől a Magyar Tudományos Akadémiáig vezető életútját is bemutatja.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

A könyvet bemutató beszélgetés kifejezetten kötetlen, oldott hangulatú volt, és többek között szó esett Pléh Csaba családjáról, nagyszüleiről, szüleihez való ellentmondásos viszonyáról, filozófia és pszichológia kapcsolatáról, és arról is, hogy bár jelenleg a második házasságában él boldogan, mégsem mondaná, hogy ismeri a nőket. A pszichológus-nyelvész azt is elmesélte, hogyan próbált olasz lányokat felszedni latintudásával ("Ego habeo vodka"), és arról is őszintén beszélt, hogy soha nem vetette meg a jó bulikat, de emellett nagyon nagy a munkabírása és örök optimistának is tartja magát. 

A tavaszi Margó Fesztivál utolsó napján megrendezett könyvbemutatóról beszámolót is írtunk:

Pléh Csaba: Ha író lennék, azt mondanám, hogy helyre akartam tenni az árnyakat azzal, hogy megírom őket
Pléh Csaba: Ha író lennék, azt mondanám, hogy helyre akartam tenni az árnyakat azzal, hogy megírom őket

A Margó Fesztivál utolsó napján zsúfolásig telt a Kristály terem, ahol Pléh Csaba és Till Attila beszélgetett a szerző egy hete megjelent Árnyak című kötetéről. Ez Pléh Csaba első igazán személyes írása, bár a szerző azt mondta, soha nem készült emlékiratot írni magáról. Az Árnyak azonban nemcsak róla, a családjáról és kalandos életútjáról szól, hanem azokról is, akik már nincsenek köztünk, mégis nagy hatással voltak a nyelvész-pszichológus életére.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pléh Csaba: Ha író lennék, azt mondanám, hogy helyre akartam tenni az árnyakat azzal, hogy megírom őket

A Margó Fesztivál utolsó napján zsúfolásig telt a Kristály terem, ahol Pléh Csaba és Till Attila beszélgetett a szerző Árnyak című kötetéről. Utóbbi nemcsak róla, a családjáról és kalandos életútjáról szól, hanem azokról is, akik már nincsenek köztünk, mégis nagy hatással voltak a nyelvész-pszichológus életére.

...
Podcast

Grecsó az apatörténeteihez sokáig kereste a formát, a szavakat, de főként a nyugalmat

Irodalmi és valóságos apákról, hiányokról és jelenlétekről, beavatásokról és személyes tétekről is szó esett Grecsó Krisztián Lányos apa című kötetének margós bemutatóján, amelyet most teljes egészében visszahallgathatsz.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

...

Simon Márton: A Polaroidok sikere után hirtelen más lettem, mint aki voltam [Visszapillantó]

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.