Növények, amelyekről nem is hinnéd, hogy ehetőek – Zöld könyv podcast Litkai Gergellyel

Növények, amelyekről nem is hinnéd, hogy ehetőek – Zöld könyv podcast Litkai Gergellyel

Tudtad, hogy ha a csalánt megfelelően fogod meg, nem csíp, és akár meg is eheted? Hogy a magyar erdőkben is találsz olyan növényt, amiből kávé vagy kakaó készíthető? A Zöld könyv podcast harmadik részében Litkai Gergely Bózsó Gyula erdésszel beszélgetett az Ehető erdő című könyve kapcsán, amelyben profi séfek kínálnak recepteket olyan növényekhez, amik inkább hangzanak Lázár Ervin-mesehősnek, mint főzelékalapanyagnak.

Könyves Magazin | 2025. március 07. |

Bózsó Gyula erdész és kollégái tulajdonképpen digitális kanonizálást végeztek, amikor az erdészek között évszázadok óta szájhagyomány útján öröklődő tudást összegyűjtötték és elérhetővé tették könyv formájában, illetve már az interneten is. Litkai Gergely kérdésére Bózsó Gyula hamar leszögezte, hogy a könyvben összefoglalt tudás nem az ő és szerzőtársa, Megyeri Sára „fejében volt, hanem erdészgenerációk adták át egymásnak”.

„A nagyszüleink még ismerték ezeket az erdőből származó alapanyagokat, viszont még sosem írták le. Ezt a nagyon törékeny, szinte elfelejtett tudást szerettük volna a könyvben megmenteni, akár divatba hozni” – fogalmazott. Szavai szerint úgy gyűjtögette össze az idős kollégáitól az információkat, ahogy annak idején Kodály a népdalokat.

Az Ehető erdő egyfajta előzménykötete az Erdő finom című könyvüknek, amelyben az etnobotanikát, a tiszta forrásból származó alapanyag kultúrát emelték be a magas gasztronómiába. Az alapanyagokat az erdész, a recepteket pedig a Michelin-csillagos külföldi éttermekben dolgozó séf, Várvizi Péter szolgáltatta. A népszerűségében a Covid idején tapasztalható önellátás és a természet felé fordulás divatja is a kezükre játszott. A már a negyedik kiadásánál járó könyv kapcsán merült fel, hogy az alapanyagok beszerzéséhez, azonosításához jól jönne egy külön útmutató. Ezekre az igényre reagálva született meg a mostani kötet.

„Kiegészítettük, és nemcsak egy növényhatározót állítottunk össze, hanem segítünk abban is, hogy ezekből a növényekből hogyan lehet egyszerűbb ételeket készíteni.

Olyan receptek kerültek bele, amik egy átlagember számára is megugorhatóak, például lekvár, csatni, különböző fűszersók” – világította meg a vezérelvet Bózsó.

Az erdész azt is elárulta, hogy az impozáns köteteket nem feltétlenül arra tervezték, hogy túrázás közben a hónunk alatt cipeljük, hanem inkább inspirációnak, hogy más szemmel nézzük a növényeket az erdőben járva, hogy visszataláljunk ahhoz a szemlélethez, ami alapanyagot is lát az erdő növényeiben.

Az ehető növényekről Bózsó Gyula erdei iskolában is tart foglalkozásokat, illetve túrákat is vezet, ahol a résztvevők minden érzékszervükkel megtapasztalhatják a levelek, bogyók vagy rügyek tulajdonságait. Az erdész úgy véli, ezek az élmények semmivel sem pótolhatóak: „Ha valaki egyszer megérezte a zamatos turbolya ánizsos illatát, amiről azt szoktam mondani, hogy olyan, mintha Negrót dugott volna az orrába, az utána máskor is felismeri.”

A podcastban számos, a környezetünkben megtalálható növény tulajdonságairól és felhasználásáról esik szó részletesebben, a csalántól a kánya bangitán át a podagrafűig.

Bózsó magával ragadó lelkesedéssel és könnyed szakértelemmel dobálózik olyan nevekkel, amikről inkább feltételeznénk, hogy Lázár Ervin-mesehősök, minthogy az aljnövényzet részei. Célja, hogy ne rekedjünk meg a növények ismeretében és felhasználásában a gombák, a csipke, a kökény vagy a csalán szintjén, hanem kalandozzunk új terepre: ezekhez ad új megközelítést, mint a csalán ravioli vagy a madársóska sorbet példájával. De a haladók a lucpúderrel, egy mogyorós hólyagfa humusszal is megpróbálkozhatnak.

A könyv minden erénye mellett azonban Bózsó nem tagadhatja, hogy erdészként ő a saját tapasztalatokban és a személyes élményekben hisz. „Szuper, ha ez a könyv ott van a polcon, de mégis arra biztatok mindenkit, hogy húzza fel a bakancsot, és induljon el alapanyagot gyűjteni az erdőbe!” – biztatott.

Olvass minket e-mailben is!

  • Könyves hetilap a postaládádban
  • Kézzel válogatott tartalmak
  • A legérdekesebb, legfontosabb könyves anyagok egy helyen
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...

A spiritualitás fogja megoldani az ökológiai válságot? – Zöld könyv podcast Litkai Gergellyel

A Zöld könyv podcast második részében Litkai Gergely Takács-Sánta András humánökológussal beszélgetett.

...

Ismernünk kell a Földet, hogy változtatni tudjunk – a Zöld könyv podcast könyvajánlója

Greta Thunberg könyvét ajánljuk.

...

Ezeket te is megteheted a Föld védelméért – Zöld könyv podcast Litkai Gergellyel

A Zöld könyv podcast első részében megtudhatjátok hogy miért élünk ökokataszrófában, mit tehetünk azért, hogy megállítsuk, és hogy miért kell egy szebb jövőben bíznunk.

A két Lottitól az Intermezzóig – Testvérek a regényekben

A két Lottitól az Intermezzóig – Testvérek a regényekben

Romantikustörténetek, szétszórt, vicces családok és tragikus sorsok a testvérek történeteiben. 

Szerzőink

bzs
bzs

Ezért írta egy japán szerző részben ChatGPT-vel a díjnyertes regényét

Valuska László
Valuska László

Shakespeare a teremtés fele: tömegkultúra és a 400 éves hatás

Hírek
...

Dániában eltörlik a könyvek áfáját

...

Élőben szólt be egy dühös fantasy-rajongó George R. R. Martinnak

...

És egyszer csak: Sarah Jessica Parker reagált a sorozatot ért kritikákra

...

Hogyan küzdd le az írói válságot? A Women Prize-díj győztese elárulja!

Listák&könyvek
...

Meg lehet szabadulni a múlt démonaitól? – Karin Smirnoff sorozata kötelező a skandináv irodalom rajongóinak!

...

„Ezzel küzdök. Szar ügy. Beszéljünk róla!” – 3 könyv az endometriózisról

...

Mit olvass, amíg A tűz és jég dala folytatására vársz? George R. R. Martin 10 fantasyt ajánl

...

Egy Mad Max-világ lehetséges forgatókönyv, de van remény

...

Bartók Imre: őrület, élet, halál és sakk

...

Hogyan leszünk kritikus olvasók, ha már az iskolában megmondják, mi a jó és mi a rossz? Podcast Mohácsi Balázzsal