Az Aegon Irodalmi Díjért versenyez a matematikus zseni története - Összekötve Lévai Balázzsal

Az Aegon Irodalmi Díjért versenyez a matematikus zseni története - Összekötve Lévai Balázzsal

Láng Zsolt Bolyai Jánosról írt nagyregénye 2019 különleges megjelenése volt. Kritikánkban azt írtuk, hogy "Méltatlan körülmények között, elfeledve hal meg, jeltelen sírba temetik. Élete csupa konfliktus, anyját korán elveszíti, apjával való viszonya legendásan ellentmondásos. Az egyik legnagyobb magyar tudós, a matematikában, filozófiában, zeneművészetben, de még a hadtudományokban is otthonosan mozog." És ez csak a regény egyik szála, a másik, kortárs szálon egy író keresi a fogást a témáján és az életén. A Könyves Magazin naponta jelentkező online beszélgetéssorozatában Valuska László ezúttal Lévai Balázzsal beszélgetett. A filmrendező és -producer az idei Aegon Irodalmi Díj zsűritagja. Erről, a karantenlétről, korábbi munkáiról és jövőbeli terveiről is mesélt az Összekötve hétfői adásban, ami most rögtön visszanézhető.

Fehér Adrienn | 2020. március 31. |

  • Februárban kihirdették a 2020-as Aegon Irodalmi Díj döntőseit. A már megszokott formátum idén átalakult: a nagy nemzetközi díjakhoz hasonlóan, most 5 jelöltes shortlistet állított össze a zsűri. A lista összetétele nem is lehetne izgalmasabb: Aegon-díjas író és elsőkötetes szerző egyaránt szerepel rajta, sőt a jelölt alkotások műfajban, hosszban, tematikában is nagyon változatosak.
A 2020-as Aegon Irodalmi Díjra esélyes könyvek:

Barnás Ferenc: Életünk végéig (Pesti Kalligram)

Csabai László: A vidék lelke (Magvető Könyvkiadó)

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető Könyvkiadó)

Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor Kiadó)

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető Könyvkiadó)

  • Az öt zsűritag mindegyike egy-egy döntős művet képvisel, amelyeket az Összekötve adásaiban személyesen is bemutatnak. Elsőként Lévai Balázs beszélt Láng Zsolt: Bolyai című regényéről.
Láng Zsolt
Bolyai
Jelenkor Kiadó, 2019, 456 old.
  • A Bolyai két szálon futó története nemcsak a híres matematikus életét mutatja be, hanem az elbeszélő kutatómunkáját, annak körülményeit is megismerheti az olvasó. 
  • Lévai Balázst eleinte jobban érdekelte az izgalmas, elhivatott zseni története. Bolyai munkája olyan felismerésekhez járult hozzá, mint Einstein relativitáselmélete vagy éppen a Plútó felfedezése, hiszen egyedülálló modelljén keresztül a már meglévő tudományos ismeretek hiányosságaira is fel tudta hívni a figyelmet.
  • Míg Bolyai élettörténetében a biztosnak vélt tudás fokozatosan kérdőjeleződik meg, a jelenkori elbeszélő szálán az út a bizonytalanból a konkrét tények felé vezet. A információk feltárásához vezető nyomozás fokozatosan válik egyre izgalmasabbá.
  • A beszélgetésben felidéződik többek között a mítosz, hogy Esterházy Péter akarta megírni a Bolyai-regényt,, de Lévai Balázs saját, CERN-központhoz kapcsolódó élményeit is elmeséli.
  • A rendező-producer a zsűriben ellátott feladatai mellett mostanában leginkább dokumentum- és játékfilmekkel foglalkozik. Nemrégiben Artisjus-díjat kapott legutóbbi, Like a child című filmjéért, ami a fiatalon elhunyt énekesnőről, Fábián Juliról készült. A filmkészítésnek csak töredékét teszi ki maga a forgatás, a megelőző munkálatok lényegesen hosszabbak. Mivel ezek akár otthonról is végezhetők, év végén forgatandó filmjének előkészületei most is zavartalanul folytatódnak.
  • A beszélgetés végén természetesen szóba került Lévai Balázs egyedülálló, Bestseller című interjúsorozata, amelyben olyan világhírű írókkal beszélgetett, mint például John le Carré, Philip Roth vagy Umberto Eco. Elmesélte, hogyan jutott el a személyes találkozókig, és milyen élményei voltak a kortárs irodalom legismertebb alakjaival a műsorfelvételek előtt és után: milyen volt Eco gigantikus könyvtára, milyen szivarozni Philip Roth-tal New Yorkban, miért volt ijesztő, amikor VS Naipaul felesége figyelmeztette, hogy jó legyen az első kérdése.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bolyai a mindent bevilágító értelemben bízott

...
Kritika

Bolyai akkora zseni volt, mint Einstein, mégis elfeledték

...
Hírek

Láng Zsolt regényének nagyon sok arca van [Aegon Irodalmi Díj]

Polc

A tiltott szerelem krónikájában megingathatatlan a hit, hogy az ember szabadnak született

...

Az a kenetteljes cinizmus, amivel elveszed a másik ember életét és földjét

...

Margaret Atwood megmutatja, hogyan válunk mindannyian történetekké

...

Aki túlélte a menekülést a szaúdi Gileádból

...