Láng Zsolt regényének nagyon sok arca van [Aegon Irodalmi Díj]

Forgách Kinga | 2020. március 05. |

Láng Zsolt

Fotó: Valuska Gábor

Lévai Balázs öt érvet is fel tud sorolni, hogy miért érdemes elolvasni Láng Zsolt Bolyai című regényét. Az Aegon Irodalmi Díjra jelölt könyv legelőször is szerinte olvasmányos és szórakoztató, ami nem utolsó szempont. „A történet két szálon játszódik. Az egyik szál a 19. századba visz el minket, ahol a fura, különc matematikai zseni Bolyai Jánost ismerhetjük meg az életének egy-egy kiragadott, felnagyított pillanatán keresztül. Láthatjuk, milyen csatákat vív szintén zseni apjával, Bolyai Farkassal, hogyan nyugtatja le a parasztokat, vagy hogyan boldogul a nőkkel, több-kevesebb sikerrel. A regény másik szála napjainkban játszódik, mikor az elbeszélés szerzője, egy bizonyos Láng Zsolt egy fél évet Svájcban tölt  ösztöndíjjal, ahol már a Bolyai-regényre készül.” Lévai szerint a könyv erénye az is, hogy a 19. században játszódó rész nyelvezete is jól olvasható. Plusz szerinte, ha valaki teljesen hülye a természettudományokhoz, sokat profitálhat ennek a könyvnek az elolvasásából. Hogy milyen érvekkel buzdít még a Bolyai megismerésére, az kiderül ebből a videóból: 

A Láng Zsolttal készült interjúnk ITT, a Bolyairól szóló kritikánk pedig ITT olvasható. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bolyai a mindent bevilágító értelemben bízott

...
Kritika

Bolyai akkora zseni volt, mint Einstein, mégis elfeledték

...
Nagy

Szelle, Gazan, Nógrádi, Láng – Ilyen volt a Margó utolsó napja

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.