A Heartstopper sokatmondó díjat kapott az első TikTok Book Awardson

A Heartstopper sokatmondó díjat kapott az első TikTok Book Awardson

sa | 2023. augusztus 18. |
ALICE OSEMAN
Heartstopper 1. - Szívdobbanás - Fülig beléd zúgtam 1.
Ford. Riesenberger Mónika, Könyvmolyképző, 2022, 263 oldal
-

Idén először átadták a TikTok Book Awards díjait is, írja a BBC nyomán a 24.hu, a shortlistet az irodalmi élet, a könyvszakma és a #BookTok képviselői állították össze, mások mellett olyan szerzők, mint Candice Braithwaite, Elizabeth Day, illetve a Bloomsbury és Bonnier kiadók képviselői.

Mielőtt bárki tenne egy gunyoros megjegyzést a TikTok-os olvasókra, érdemes tudni, hogy a kínai videómegosztó alkalmazás 2017-es nemzetközi debütálása óta a könyvpiacra is hatást gyakorló platform lett. Hogy mindezt számokkal is érzékeltessük, a cég adatai szerint

a #BookTok-közösség már mintegy 167 milliárd (!) posztot osztott meg.

A kötetekre az appon keresztül több ezren szavaztak, így az év könyve díját a nigériai-brit Bolu Babalola első regénye, a Honey & Spice nyerte. A könyv egy fiatal fekete nőről szól, aki ugyan elhatározza, hogy nem lesz szerelmes, de aztán találkozik egy jóképű új diákkal.

A díjak hazai vonatkozása, hogy az itthon a gyermekvédelminek nevezett homofób törvény miatt céltáblává vált Heartstopper is elhozott egyet, neki ítélték “A legjobb könyv, amit bárcsak újra először olvashatnék” elismerését. A Heartstopper két kamaszfiú szerelméről, illetve az ő és a barátaik mindennapjairól szól - a képregénysorozat egyébként külföldön és itthon is nagyon sikeres a célközönségében, a Netflix nemrég mutatta be a belőle készült sorozat második évadát. 

Magyarországon a Heartstopper akkor került a figyelem középpontjába, amikor a KDNP-s Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára május közepén dühös posztot írt róla. A Heartstopper miatt büntették júliusban 12 millió forintra a Lírát, amiért a könyvkereskedő az egyik boltjában az ifjúsági könyvek között tartotta a köteteket. Ez a magyar könyvkereskedelem eddigi legnagyobb összegű pénzbüntetése. A szerző, Alice Oseman a közösségi médiában osztotta meg, mennyire szomorú és dühös a magyarországi büntetés miatt.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Heartstopper írója dühös és szomorú, amiért Magyarországon 12 milliós bírságot szabtak ki a képregénye miatt

Alice Oseman elítéli, amiért Magyarországon bírságot szabtak ki a Lírára amiatt, hogy a boltban az ifjúsági könyvek között, illetve fólia nélkül árulták a képregényét.

...
Hírek

12 milliós bírságot kapott a Líra egy melegszerelmet ábrázoló tiniképregény miatt

 Az intézkedés okaként “a gyermekek védelmére” hivatkoztak.

...
Hírek

A Líra a magyar könyvkereskedelem történetének legnagyobb összegű büntetését kapta

Minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Kiemeltek
...
Hírek

Ez a 21. század 10 legjobb könyve a New York Times szerint

A dobogó mindhárom fokán nők állnak, ráadásul európai szerző az első. Mutatjuk az első tízet a legjobb könyvek közül.

...
Nagy

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

Mennyit tudott a kanadai irodalmi élet Alice Munro és lánya szakításának valódi okáról? Hogyan olvassuk ezek után Munro írásait a nők elfojtott érzéseiről és a családi drámákról?

...
Kritika

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

A Tom Lake, Ann Patchett csodálatos érzékenységgel megírt regénye egy nyári színházba és egy cseresznyéskertbe repíti olvasóit, hogy feltárja a főszereplő Lara fordulatokban gazdag, reményteli életét.

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.