Bookshelf wealth TikTok trend - konyvesmagazin.hu

Az új TikTok-trend: roskadozó könyvespolcok, mesés otthonok

Új trend jelent meg a TikTok világában: a könyvekkel és műtárgyakkal megpakolt otthon. A „bookshelf wealth”-ként elterjedt stílus lényege, hogy úgy hasson, mint amit hosszú évek hozzáértő gyűjtőmunkája hozott létre.

hhz | 2024. március 26. |

Úgy érzed, hogy lehasznált a lakásod? Elfelejtettél villanykörtét venni, és napok óta csak az olvasólámpád világít? Túl sok pénzt költöttél el a könyvesboltban (vagy a bolhapiacon), és le kellett mondanod a Netflix-előfizetésedet? Jó hírünk van: ha hihetünk a TikTok prófétáinak, jó úton jársz a „bookshelf wealth” (kb. könyvespolcvagyon) stílushoz. Már csak egy kétezer dolláros üvegezett könyvszekrény és egy bronz könyvtámasz hiányzik, hogy az otthonodról lakberendező magazinok írjanak. De ne feledd: a könyv nem csak dísz, az autentikus könyvespolcvagyonhoz el is kell olvasnod, amit felhalmoztál. 

Legyen meghitt és egy kicsit lelakott

A „bookshelf wealth” lakberendezési stílus 2024 nagy újdonsága: meghódította a TikTokot, majd megjelent Martha Stewart, a New York Times és az Architectural Digest oldalán is. És mielőtt bárki megijedne, hogy otthona nem ér fel ilyen neves lapok elvárásainak, megnyugtatjuk, egy kisebb könyvgyűjtemény elég hozzá, főleg, ha tartalom és nem szín alapján válogatták a könyveket.

A trend lényege a meghittség és a hanyag elegancia:

egy könyvespolcvagyonnal rendelkező ember évek óta gyűjt nagy hozzáértéssel könyveket, festményeket és szobrokat, és ezeket a ház minden szegletében tárolja. Tudatában van annak, hogy tárgyai értékesek – különben hozzájuk sem ért volna! –, ugyanakkor olyan természetes viszonyban áll velük, hogy az aranykeretes századeleji festmények, mit ad isten, néha a földre kerülnek.

Íme, egy nagy népszerűségnek örvendő TikTok-videó, ami egy percben elmagyarázza a „bookshelf wealth” alapjait. Azt is megtudhatjuk belőle, hogy legjobb megtartani a festett üvegablakokat.

@houseofhive Bookshelf Wealth, what it is and how to achieve it #greenscreen #bookshelfwealth #interiordesign #designtok #2024designtrends ♬ original sound - House of Hive Design Co

Karosszék, létra, tapéta

Mi kell tehát ahhoz, hogy otthonunk megfeleljen a könyvespolcvagyon kritériumainak? Először is, könyvek. Mint már említettük, ezek feltétlenül tartalom és nem kinézet alapján összeválogatott, ideális esetben a tulajdonos által elolvasott könyvek. Még jobb, ha a szerző vagy a téma alapján rendezzük el őket – a méret és szín mint rendezőelv bizony passzé. 

Hát még? Beépített könyvesszekrény. Kényelmes ülőalkalmatosságok, hogy bármikor lehuppanhassunk olvasni –

egy karosszék vagy egy olvasókuckó az ablaknál tökéletes választás.

A már említett műtárgy-gyűjtemény is fontos, amit a sarokban felhalmozva vagy különböző falakon (de véletlenül sem egyenes vonalban!) tárolhatunk. A vendégek kérdéseire legjobb, ha hanyagul legyintünk: „Ja, a festmények? Ó, azok csak ilyen összevásárolgatott semmiségek”.) Tapéta, faliszőnyeg és olvasólámpák. És ahogy minden Bridgerton-rajongó tudja: a könyvespolchoz tartozó létra elengedhetetlen.

(Forrás: BookRiot, fotó: Prateek Katyal / Unsplash)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Romantikus bálokba járnak a fantasyk rajongói – ez a TikTok új szenzációja

Egyre több fantasy tematikájú bált rendeznek Amerikában és Angliában. Az események népszerűsége elsősorban a TikTokon létrejött könyves közösségeknek köszönhető.

...
Hírek

A Heartstopper sokatmondó díjat kapott az első TikTok Book Awardson

A shortlistjét az irodalmi élet, a könyvszakma és a #BookTok képviselői állították össze,

...
Hírek

A YouTube fontosabb az olvasó fiataloknak, mint a TikTok?

Egy brit felmérés adatai szerint az olvasó fiatalok új könyv után kutatva előbb fordulnak a YouTube-hoz, mint a TikTokhoz. Utóbbit viszont nem kell temetni, a különbség egyelőre elhanyagolható, érdekesebb viszont, hogy egyik sem tudta még kiváltani az úgynevezett offline módszereket.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Hírek
...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

...
Hírek

Traumák hosszú sora – Készül a József Attila-film

...
Hírek

Micimackót, Tandorit és Parti Nagyot posztoltak a költészet napján a művészek

...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Hírek

Alekszej Navalnij posztumusz memoárja még idén megjelenik

...
Hírek

Mutatjuk Szép Heléna elrablását egy Pompejiben most feltárt freskón

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]