Romantikus bálokba járnak a fantasyk rajongói – ez a TikTok új szenzációja

Egyre több fantasy tematikájú bált rendeznek Amerikában és Angliában. Az események népszerűsége elsősorban a TikTokon létrejött könyves közösségeknek köszönhető.

hhz | 2024. március 22. |

Új trend hódít a fantasy-kedvelő fiatal felnőttek köreiben: az úgynevezett „könyves bál”, aminek résztvevői egy éjszakára elmerülhetnek kedvenc világuk díszletei és karakterei között. A rendezvények – amik lehetnek párórás álarcosbálok, de akár többnapos (és ezerdolláros), mesés elvonulások is – átélhetővé teszik a TikTokon népszerűvé vált romantikus fantasyk világát, egyszerre ígérve kiszakadást a mindennapokból és közösséget a részvevők számára.

Kastélyok, rózsák, sárkányok

A TikTok a covid évei alatt vált fiatal könyvmolyok számára fontos felületté: az otthon ragadt fiatalok és fiatal felnőttek itt osztották meg egymással aktuális olvasmányaikat. A közösséghez tartozó #BookTok hamar a TikTok egyik legnépszerűbb címkéje lett, és 2022-re már hatvanmilliárd videó létezett ezzel hashtaggel.

@bookboundevents 📚💫 A heartfelt thank you to all the fantasy nerds who bring the magic of reading to life at our events! Join us in creating unforgettable memories and friendships while indulging in our shared passion. 🌟 Don’t miss the chance to meet your new book besties at our Morally Grey Masquerade on April 28th in Las Vegas! 🌌 Tickets officially launch TOMORROW at 10am MT, but there’s still time to join our presale list for exclusive 1-hour early access to tickets!🕰️ Act fast – presale signups close at midnight tonight! 🚀 With high demand expected, be ready to snag your ticket as soon as sales open for the best chance of securing your spot! ✨#lasvegasevents #bookball #bookboundevents #fantasynerd #fantasyball #morallygrey #bookbesties ♬ original sound - Book Bound

A könyves közösség elsősorban lányokból és fiatal nőkből áll, és a platformon egyértelműen a romantikus fantasy vagy romantasy a legnépszerűbb műfaj. Nem egy regény, illetve regénysorozat vált a TikToknak köszönhetően világszenzációvá – ott van mindjárt  a Tüskék és rózsák udvara (Court of Thorns and Roses), amit a romantasy kategória ékköveként tartanak számon, és számtalan bál témájául szolgál. 

Sarah J. Maas
Tüskék és rózsák udvara
Ford. Hetesy Szilvia, Könyvmolyképző, 2016, 511 oldal
-

Az így kialakult romantasy-rajongás fényében nem meglepő, hogy mekkora kereslete van a könyves báloknak. Az Amerikában és Angliában megrendezett események között van, ami konkrét könyvre épül, míg másoknál egy népszerű trope (vagyis visszatérő motívum) áll a központban; van bál, aminek résztvevői kidolgozott karakterekként érkeznek, míg máshol a beöltözött színészek jelentik a fő attrakciót.

@mysticfateuk Time to become your fav fantasy character or OC for a night, dance woth a historical minuet team, try sidequests and finish off the night with a #booktok DJ. We can’t wait to see all of you in Edinburgh on the 23 & 24 March. Tickets out 15th November! Swords in this video provided by the amazing @The Knights Vault who are sponsoring the ball. #booktok #fantasyball #crownanddaggerball #royalcore #visitedinburgh #visitscotland ♬ Black Swan - Swan Lake - Pyotr Ilyich Tchaikovsky

A legelkötelezettebb rajongók számára szervez rendezvényeket az Eudantria Events. A bálok résztvevői gondosan megírt karakterekként kidolgozott történetek részesei lehetnek – 

bónuszként pedig egy teszt is rendelkezésükre áll, ami beosztja őket a személyiségüknek megfelelő fantasy világba.

Bál a klub helyett

A TikTok lehetőséget nyújt könyvszerető fiatal felnőttek számára, hogy megtalálják a saját közösségüket. A pandémia korlátozásai után pedig sokakban feltámadt a vágy, hogy mintegy bepótolva az elszalasztott éveket, minél több élményközpontú eseményen vegyenek részt. A fantasy bálok pontosan erre adnak lehetőséget: a résztvevők nem csak, hogy pár órára kiszakadhatnak a mindennapokból, de ha szerencsések, 

a TikTokon szerzett barátaikkal is találkozhatnak személyesen.

„A lányokat, akikkel mentem, mind online ismertem meg” – mesélte Holly Simone a CNN-nek. – „Elképesztő, hogy részese lehetek egy közösségnek, ami tele van pozitivitással, és nemcsak online, de személyesen is”. Hozzátette: „Könyvszerető lányként nem igazán szeretek szórakozni járni. A klub nem az én világom. Úgyhogy mi nem klubokba járunk, hanem könyves bálokba”.

(CNN)

(Címlapi kép: Gencraft)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Heartstopper sokatmondó díjat kapott az első TikTok Book Awardson

A shortlistjét az irodalmi élet, a könyvszakma és a #BookTok képviselői állították össze,

...
Hírek

A YouTube fontosabb az olvasó fiataloknak, mint a TikTok?

Egy brit felmérés adatai szerint az olvasó fiatalok új könyv után kutatva előbb fordulnak a YouTube-hoz, mint a TikTokhoz. Utóbbit viszont nem kell temetni, a különbség egyelőre elhanyagolható, érdekesebb viszont, hogy egyik sem tudta még kiváltani az úgynevezett offline módszereket.

...
Hírek

A TikTok bestseller-szerzőt csinált az elanyátlanodott elsőkönyvesből

Egyik napról a másikra az eladási listák élén találta magát az amerikai író, akinek pedig a kutya sem ment el a dedikálására. A megfejtés: TikTok.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

Szerzőink

...
Valuska László

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

...
Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

...
Ott Anna

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

Természetesen olvasok
...
Zöld

A békák tudnak sikoltani – csak mi nem halljuk őket

...
Zöld

Tudod már, mit csinálsz 10 év múlva? Olvass bele a jövőkutató könyvébe, amiről Litkai Gergely beszélget!

...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

...
Zöld

A szerzetes, aki megalkotta a középkori Google Earth-öt

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

...
Zöld

4 kérdés az AI használatáról, amit minden írónak meg kéne válaszolnia

...
Zöld

Hogyan befolyásolják a titkok az egészségünket és a kapcsolatainkat? Olvass bele!

...
Zöld

Vajon tudod a választ 3 egyszerű kérdésre a pedofíliáról és a gyerekek elleni erőszakról?

...
Zöld

4 hasznos kötet, ha te is kidobnád a szemetest [Litkai Gergely könyvajánlója]