Térey könyvein keresztül létrejön egy jelen idejű kötődés a városhoz

Térey könyvein keresztül létrejön egy jelen idejű kötődés a városhoz

Boldogh-ház, Kétmalom utca című művében Térey János nemcsak saját felnövéstörténetét írta meg, hanem Debrecen és a családja egymásba folyó kapcsolatát is - írtuk korábban a kötetről. Az egyéni városképről, az írói hang megtalálásáról és a továbbadott mintákról Harmath Artemisz irodalomtörténésszel és Dömötör András rendezővel Valuska László beszélgetett vasárnap a Margón.

Fotó: Posztós János

Ruff Orsolya | 2020. október 19. |

A BESZÉLGETÉST ITT LEHET VISSZANÉZNI

  • Térey János a Boldogh-ház, Kétmalom utca – Egy cívis vallomásai című posztumusz önéletrajzi könyvét (olvass bele) már nem tudta befejezni, de özvegye, Harmath Artemisz irodalomtörténész megerősítette, hogy férje valóban nagy erőbedobással írta ezt a könyvet, és nagyon foglalkoztatta a múltja.
Térey János
Boldogh-ház, Kétmalom utca
Jelenkor, 2020, 472 oldal
  • Szerinte a munkafolyamatban az volt az érdekes, hogy megszűntek azok a távolító eszközök, azok az elemek, amelyek egy irodalmi műben a személy és a papírra kerülő gondolatok között fennállnak. Térey ebben a könyvben nagyon szeretett volna valamit megörökíteni, és valaminek a végére járni.
  • Ezen az úton persze kísérték olyan irodalmi művek és olyan írók is, amelyek és akik közben hatottak rá, Harmath Artemisz példaként most Vida Gábor Egy dadogás története című regényét említette, valamint Karl Ove Knausgard regényfolyamát, amely más narratológiájú és célkitűzésű, Téreyre ugyanakkor felszabadítólag hatottak azok a hangok, amelyek megmutatták, hogyan lehet a személyes történetet úgy elmondani, hogy annak egy része mégis fikció marad. „Nem is tagadja a könyv végén, hogy a fantáziából is jócskán építkezik” – tette hozzá.
  • Téreynek fontos volt az is, mit adunk át a következő nemzedéknek, és otthon sokat beszéltek mintaként, példaként az emberekről. Harmath Artemisznek azért is hatalmas ajándék ez a könyv, mert már nem ismerhette személyesen a férje szüleit, így viszont sok összefüggést megismerhetett a család múltjából.

  • Szerinte Téreyt a hang megtalálása is izgatta, egész pontosan az, hogy milyen hangon lehet minderről hitelesen beszélni. Ez óriási kockázatvállalás és nagy bátorság is volt egyben.
  • Dömötör András rendező többször találkozott Téreyvel különböző munkahelyzetekben, és ami a Térey-szövegekben neki fontos volt, az a nyelvben kiütköző egyenessége, a jó értelemben vett férfiasság, illetve a kontrasztok, amikor Térey egymás mellé tett mitológiai és pop-elemeket. „Inspiráló volt, ahogy az is, hogy a gondolkodásával és a nyelven keresztül mitológiát teremt” – tette hozzá.
  • Térey műveiben Dömötör szerint megkerülhetetlen még a drámaiság is, valamint annak felvállalása.
  • Tavasszal lett volna a Katonában a Káli holtak bemutatója, de a pandémia elsöpörte, így várhatóan majd 2021 őszén mutatják be a darabot.

  • Dömötör András az utóbbi években külföldön dolgozott, de rendezőként azért is esett a választása a Káli holtakra, mert Budapestről szól, Magyarországról, és rólunk, magyarokról, mindezt pedig úgy teszi, hogy Térey képes volt ki- és túllépni a jobb- és baloldali megosztottságon. A rendező elmondta, hogy Budapesthez először Kosztolányi, Krúdy, Csáth művein keresztül tudott kapcsolódni, most viszont már Térey könyvein keresztül van egy jelen idejű kötődése is a városhoz. Harmath Artemisz ehhez hozzátette, hogy az írónak fontos volt a földrajz, sokat utazott, ám sok esetben írókhoz és művekhez kötött helyeket, ez pedig megjelenik ebben a könyvében is.
  • Az est végén Prieger Zsolt (Anima Sound System) és Törőcsik Franciska közös produkcióval tisztelgett az író emléke előtt.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Rubik Ernő: A kudarc izgalmassá teszi az eredményhez vezető utat

A magyar kiadással egy időben a világ számos más országában is megjelent A mi kockánk. Rubik Ernő vasárnap online kapcsolódott a Margó programjába, és mesélt a kocka ősmodelljéről, a sci-fi iránti szeretetéről, és megosztotta gondolatait a kudarcról is.

...
Nagy

Janikovszky Éva az utókorra kacsintva írta naplóját

Ki ne ismerné Janikovszky Éva munkásságát? Most azonban egy újdonságot mutatott be a Móra Kiadó, az író fiatalkori naplóját adták ki. A bemutatón kiderült, hogy a háború napjai alatt Janikovszky Évát jobban érdekelték a fiúk, mint a történelmi pillanatok, és hogy már gyerekként is humor és irónia szőtte át írásait.

...
Nagy

Kiss Tibor Noé: Folyamatos űzöttségben él az emberek nagy része

Kiss Tibor Noé új regénye azt mutatja be, hogyan változik meg egy baleset miatt négy ember élete. Az idei év az írónak nemcsak a könyv megjelenése miatt jelentős, hanem azért is, mert elnyerte a Hazai Attila-díjat. A Beláthatatlan táj bemutatóját tegnap tartották a Margón, ahol a szerzővel Szegő János beszélgetett.

A hét könyve
Kritika
Woody Allen fröcsögve védi életét és családi döntéseit
...
Nagy

Közös élettársunk: a szorongás

Az elmúlt hónapokban a szorongás a mindennapjaink része lett, de alapvetően miért szorongunk, mihez kezdhetünk vele, és milyen könyvekkel segíthetünk a gyerekeknek és a kamaszoknak a feldolgozásban? A Yelon és a Könyves Magazin közös cikkében erre keressük a választ.

Hírek
...
Promóció

A Tarandus Kiadó idén még három új könyvvel jelentkezik!

...
Hírek

Ulickaja: A történelemben először az egész bolygó beteg

...
Hírek

David Attenborough elhagyta az instát, marad az olvasás

...
Hírek

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is megkapta az Erzsébetvárosi irodalmi ösztöndíjat

...
Hírek

Ők voltak 2020 leginspirálóbb és legbefolyásosabb női

...
Hírek

Erdős Virág versét tanuld meg és segíts a hajléktalanokon

...
Hírek

Poketben is olvasható Molnár Ferenc karácsonyi története 

...
Hírek

Könyvekből húztak kerítést Üllőn

...
Podcast

Maros András: Elkezdett foglalkoztatni negyven pluszosan, hogy mi a harminc pluszos barátság [PODCAST]

Olvass!
...
Beleolvasó

Madison Culver három éve tűnt el, most nyolcéves lenne

Madison Culver évekkel ezelőtt eltűnt, de a szülei nem akarják feladni a keresését. Felfogadnak egy elveszett gyerekek felkutatására specializálódott magánnyomozót. Olvass bele Rene Denfeld megrázó regényébe!

...
Beleolvasó

A cégvezető a te életed könyve

Háy János új regénye egy sikeres cégvezetőről szól, aki lelép a családjától, hogy a titkárnőjével kezdjen új életet. Története a pénz hatalmáról, az értékek hiányáról, a család széteséséről és egy társadalom kisiklásáról is mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kolosi Tamás: Kádár-idézetet nem fogok a szövegbe beleilleszteni

A Tények és Tanúk sorozatban jelent meg a Kolosi Tamással készített életútinterjú, amiből egy részletet közlünk: 70-es évek, szociológia és Kádár-rendszer és a nem létező szegénység.

...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Csáth Gézát az apja alaposan lekapta a tíz körméről

Csáth Géza levelezéséből megismerhetjük a családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját. A Smaragd asztal levelei között van az is, amelyet idősebb Brenner József írt fiának.

...
Beleolvasó

Ulickaja harmincöt évesen megírta, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt

Ljudmila Ulickaja új könyve arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Olvass bele!