„A világjárvány rákényszerített minket arra, hogy kicsit megálljunk”

„A világjárvány rákényszerített minket arra, hogy kicsit megálljunk”

Idén ötödik alkalommal rendezték meg a TEDxLibertyBridgeWoment, ahol az idei szlogen, Aki lép, Aki nem, a lassan két éve tartó bizonytalan élethelyzetünkre reflektált. Vannak, akik erőt merítenek belőle és vannak, akik inkább csendben figyelik a körülöttünk zajló történéseket. Az előadók ezekre a jelenségekre reagáltak. Az eseménynek a Katona József Színház adott helyet, a TED-beszédek mellett pedig képzőművészeti, zenei és táncos produkciókkal is készültek a fellépők. Simon Márton a vers érvényességéről és a költő feladatáról, Perintfalvi Rita az egyházon belüli szexuális erőszakról, Tóth Krisztina az irodalom fontosságáról, Zalka Csenge Virág pedig a népmesék aktualitásáról mesélt.

Fotók: TedxLibertyBridgeWomen

Simon Eszter | 2021. december 03. |

Simon Márton

Simon Márton költő TED-beszédében arra kereste a választ, hogy mi egy költő feladata a  21. században. Olyan egyszerűnek tűnő, mégis nehéz kérdéseket tett fel a közönségnek, mint hogy mi a vers, hogyan határozhatjuk meg, vagy ki is pontosan a költő, és mi a dolga. 

A Világirodalmi Lexikon szerint a vers egy olyan szöveg, ami rímel és nem lapszéltől lapszélig terjed. Simon azonban ironikus humorral fűszerezve az előadást ennél sokkal egyszerűbb megoldásra jutott: vers az, amit egy költő ír. Ezután komolyra fordította a szót, és

úgy jellemezte a verset mint egyfajta keretet,

amibe belefoglalhatjuk a megfelelő szavakat. A költőnek pedig az a feladata, hogy ezeket a szavakat a megfelelő helyen és időben használja, mondatokká fűzze őket, amelyekből végül egy valóságos történet áll össze. 

Szóba került a pandémia is, hiszen az idei év szlogenje (Aki lép, Aki nem) pontosan erről szólt. A világjárvány rákényszerített minket arra, hogy kicsit megálljunk, a versek pedig segítették ezt a lelassulást. Simon Márton elmesélte, hogyan kezdett bele a karantén időszakában az online felolvasóestekbe, de tisztában volt azzal is, hogy nem tud javítani a helyzeten, csupán jobbá, elviselhetőbbé akarta tenni. A járvány egyik pozitívuma tehát, hogy visszatérhetünk a versekhez. Végezetül négy dologra kérte a közönséget. Az első, hogy legyünk empatikusak egymással, higgyünk a demokráciában és a tudományban, etessük meg azt, aki éhes, végül pedig vegyünk egy mély levegőt és álljunk meg egy pillanatra.

-

Perintfalvi Rita

A teológus-író Amire nincs bocsánat - Szexuális ragadozók az egyházban című kötete óriási sikert aratott már a nyári megjelenéskor is, beszéde közben pedig szinte megállt a levegő a teremben. Perintfalvi lebilincselő történeteket mesélt, de ezúttal nemcsak az egyházon belüli abúzusokról esett szó, hanem a másság témája is terítékre került, legyen szó akár etnikai hovatartozásról, vagy szexuális beállítottságról. Perintfalvi meggyőződése, hogy a szabadságában senkit nem lehet korlátozni. Elmesélte, hogy 2015 szeptemberében a Keleti pályaudvarról munkába indult Bécsbe, amikor különleges élményben volt része. A vonata nem a megszokott vágányon állt, azt kordonok vették körbe. Sietni kezdett, hogy elérje a szerelvényt, de másik vágányt keresve menekültek táborába botlott, akik utat engedve neki segítették elérni a vonatot. A teljes történetről szóló Facebook-poszt itt olvasható. 

A másság lehet szexuális jellegű is, folytatta Perintfalvi és elmesélte, hogy egy vidéki előadása után megkereste egy fiatalember, és megkérdezte tőle, hogy ő is meleg-e. A teológus-szerző nemmel válaszolt, majd visszakérdezett, hogy miért gondolta ezt róla. Hamar kiderült, hogy a férfi addig még nem találkozott olyan kereszténnyel, aki megértette volna a másságát, és nem bűnként tekintett rá. Perintfalvi hangsúlyozta, hogy nem lehet senkit választásra kényszeríteni Isten és a szerelem között. Végezetül arról is mesélt, hogy hatalmas hatással volt rá 2019-ben egy találkozás, amikor megismerte Zsófit, aki tizennégy éves korában egyházon belüli szexuális erőszak áldozata lett. Mivel Zsófi vallásos neveltetést kapott, úgy gondolta, a pap Isten akaratát közvetíti, ezért a kislány nem mert tiltakozni. Perintfalvi végezetül bevallotta, hogy hatalmas teher nemcsak átélni, de meghallgatni és közvetíteni is ezeket a történeteket, ugyanakkor biztosította a közönséget, hogy

nem hagy fel missziós tevékenységével és továbbra is kiáll az erőszakkal szemben.

Tóth Krisztina

Az vagy, amit olvasol - így kezdte beszédét Tóth Krisztina, aki egy utazásának története köré építette fel az előadását. Egy vidéki felolvasás után az író-költő Budapestre ment vissza, az éppen aktuális fuvarosa pedig egy kegyeleti vállalkozó volt. Tóth Krisztina bevallotta a sofőrnek - és most nekünk nézőknek is -, hogy zavarja, ha írónőnek szólítják. Úgy gondolja, még mindig létezik egy olyan sztereotípia, miszerint egy nő csak hobbiból írhat. Gyakran megkapta azt a kérdést, hogy ki vigyázott a gyerekeire, amíg ő felolvasóesteken volt, noha egy férfi szerzőt soha nem kérdőjeleznek meg. Utazás közben kiderült, hogy a látszólag két teljesen különböző szakmában mégis vannak közös pontok. A kegyeleti vállalkozó arról mesélt az írónak, hogy munkája közben olykor szinte úgy érzi magát, mintha pszichológus lenne, amikor a hozzátartozók lelkét ápolja, mire a szerző úgy reflektált, hogy

az irodalomnak is ez a feladata.

Tóth Krisztina humoros, kissé groteszk párhuzamai a két szakma között itt komoly fordulatot vettek.

“Az irodalomnak az a feladata, hogy úgy érezzük, nem vagyunk egyedül”: közös emberi történetek kötnek össze bennünket, választ adnak a traumákra és a veszteségekre. Tóth Krisztina mesélt a kezdetekről, ahogyan kamaszként írni kezdett, majd szóba kerültek életének legmeghatározóbb olvasmányélményei. Kifejtette, hogy mit jelentett számára az Antigoné, vagy Thomas Mann Tonio Kröger című kötete. Antigonéval azonosulva megtanulta, hogyan szállhat szembe a világ Kreónjaival, Kröger pedig megmutatta számára, hogy milyen az igazi művész. Tóth Krisztina bevallotta, hogy ez a két mű teljesen kifordította önmagából. Mikor ezekről mesélt sofőrjének, a férfi hosszas hallgatás után azt felelte, ő olvasás közben ki akar kapcsolni, szórakozni és elmenekülni a valóságból. Tóth ugyanakkor pont azt hangsúlyozta, hogy az irodalom a valóság lényegét tárja elénk, és szembesít minket azzal, amivel nem akarunk szembesülni. Tóth Krisztina ezután kitért a hírfogyasztásra, és arra, hogy szándékosan, sokszor irányítottan gerjesztenek bennünk érzelmeket, miközben ezek a tartalmak nem táplálják a lelkünket. A napi hírolvasást a gyorséttermekhez hasonlította, és egy olyan vágyként jellemezte, amelyből minél többet kapunk, annál többet akarunk. A valódi megtisztuláshoz és a közösséghez tartozáshoz, azonban

a szépirodalmon keresztül juthatunk el.

Tóth Krisztina az előadása végén arra kérte a nézőket, hogy minden nap olvassunk legalább két percig verseket, és engedjük meg magunknak, hogy néha, ha csak egy kis időre is, megálljunk és ne csináljunk semmit. 

-

Zalka Csenge Virág

Zalka Csenge Virág hivatásos mesemondó, aki tizenöt éve járja a világot, és népmeséket gyűjt. TED-előadásában arra a kérdésre kereste a választ, hogyan tekintsünk a népmesékre a 21. században.

Azzal kezdte, hogy rávilágított, mostanában milyen kritikák érik a népmeséket: erőszakosak, elavultak, és olyan üzeneteket tartalmaznak, amelyek miatt nem lehet hozzájuk kapcsolódni. Egyre több kérdés merül fel bennünk a mesék mondanivalójával kapcsolatban, mint például, hogy miért az a happy end, ha a királylány férjhez megy, vagy hogy Csipkerózsika vajon beleegyezett-e abba, hogy a herceg álmában megcsókolja. Zalka Csenge Virág rávilágított, hogy a népmeséknek rengeteg változata van, hiszen ezek eredetileg nem írott szövegek voltak. Minden mesélő másképp adta elő a közönségének a meséket, olykor átírva a történetet az adott hallgatóság igényeihez alakítva. A jól ismert meséinknek ugyanis vannak

olyan változatai, amiket talán nem ismerünk.

Csipkerózsikát nem kizárólag a királyfi mentheti meg, ugyanis van olyan változata is, amelyben a csók helyett úgy ébred fel az álmából, hogy kihúzzák az ujjából a tüskét. Hófehérke sincs feltétlenül a hercegre utalva, ugyanis van, aki úgy mesélte, hogy az apja menti meg, sőt a Piroskának is létezik olyan verziója, amiben a nagymamával közösen harcolnak a farkas ellen.

-

Zalka Csenge Virág kifejtette, hogy a mesék akkor fagytak meg, amikor leírták őket, de a maguk korában igenis modernek voltak. Ahogy ma is modernnek és természetesnek számít, ha egy mesében repülőn érkezik a hős. Hangsúlyozta még a kontextus fontosságát, és azt is, hogy bizony vannak olyan mesék, amiket ma már nem érdemes mesélni, mert egyáltalán nem aktuálisak, és nem tudunk belőlük releváns tanulságot levonni.

A mesélő felelőssége, hogy mit és hogyan mesél.

Zalka Csenge Virág rávilágított, hogy a jó mesélő ismeri a népmesék szimbolikáját, és azt is kiemelte, hogy a népmeséknek nincs egyetlen igaz tanulsága. Mindenki annyit vesz el a meséből, amennyit tud, és elbír. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tóth Krisztina az irodalomról, Simon Márton a költő szerepéről mesél a TEDxWomen-en

December 2-án a Katona József Színház ad otthont az idei TEDxLibertyBridgeWomen konferenciának, ahol a különleges történetek mellett táncos, zenei, filmes és fotós performanszokkal is készülnek az előadók.

...
Hírek

Susanna Clarke Piranesije nyerte meg a Women’s Prize for Fiction-díjat

Piranesi című könyvéért Susanna Clarke nyerte el a Women’s Prize for Fiction-díjat. A hollókirály írója 14 év után jelentkezett a zsánert megújító regénnyel, amely mindenkit letaglózott az atmoszférájával.

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

A versek hangzásáról, műhelytitkokról, a költészet alapanyagáról és a költőkkel kapcsolatos sztereotípiákról is szó esett tegnap a Margón Tóth Krisztina új verseskötetének bemutatóján. A Bálnadalról Szilágyi Zsófia kérdezte a költőt. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

Olvass!
...
Zöld

Az MI úttörő fejlesztője szerint a kordában tartás a kiút a technológiai cunami alól

Mustafa Suleyman egy úttörő MI-fejlesztő vállalkozás, az immár a Google alá tartozó DeepMind egyik alapítójaként közvetlen közelről láthatja a mesterséges intelligencia forradalmát. Olvass bele a könyvébe! 

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni