A Tízig aludni témáiról évtizedekkel ezelőtt nem mertünk volna beszélni

A Tízig aludni témáiról évtizedekkel ezelőtt nem mertünk volna beszélni

Négy, tinédzsereknek megjelent kötet, egy író és egy szerkesztő volt a Szevasz! című margós program főszereplője, amelyben az első olvasásélményeket, a novellák és a versek kiválasztásakor előtérbe kerülő szempontokat tárgyalták, és arról is szó volt, mi a különbség a szülő-gyermek kapcsolat ábrázolásában a kortalan és kortárs művek között.

Fotó: Valuska Gábor

Rátkai Zsófi | 2023. május 14. |

Szevasz! címmel a Margó Fesztivál szombat esti programján Vinczellér Katalin beszélgetett Péczely Dóra szerkesztővel és Czakó Zsófia íróval a Szevasz, a Tízig aludni, a Szívlapát és a Lehetnék bárki című kötetek kapcsán. A Tilos az Á Kiadó antológiái közül kettő verseket, kettő novellákat tartalmaz.   

A beszélgetés moderátora először is kezdő olvasó korukba repítette vissza vendégeit, és az első antológia-élményükről érdeklődött, kiemelve, hogy számára akkor az egy utálatos dolog, irodalomellenes műfaj volt. Czakó Zsófia azzal kezdte válaszát, hogy az írás későn érkezett meg az életébe, és nincs első sokkoló élménye az antológiák terén, de arra emlékszik, hogy a mesék voltak rá nagy hatással, például Benedek Elek művei. Hozzátette, hogy neki az antológia műfaja nehéz, nagyon kell figyelni, mert az abba kerülő művek rövidek, tömör a mondanivalójuk, és rá erős hatással vannak ezek a történetek. Péczely Dóra szintén Benedek Eleket említette, azon belül az Arany mesekönyvet a világ legszebb meséivel, mert ő így ismerte meg a keleti meséket. Valamint Illyés Gyula 77 magyar népmeséje is emlékezetes olvasményélménye volt. 

-

Ekkor a négy kötetre terelődött a szó, és azt a kérdést tette fel Vinczellér Katalin a szerkesztőnek, hogy milyen lehetőséget látott az első kötetben (Szívlapát). Az ötlet nagyon régen megvolt már, a Tilos az Á Kiadó megalakulása előtt úgy tervezték, hogy majd csinálnak egy versgyűjteményt kamaszoknak.

Folytatást nem terveztek, de a kötet sikerét látva ez másképp alakult.

A fiataloktól kapott reakciók megerősítették a szerkesztőt néhány dologban, például, hogy kifejezetten idősebbekről szóló történetek ne legyenek a kötetekben. Ez alól kivétel a Nádasdy-novella a Szevasz című kötet elején, de Péczely Dóra ott úgy érezte, hogy annyira szépen megjelenik benne a hazátlanság, az azonos neműekkel való szerelem és a kalandkeresés, hogy annál alkalmasabbat nem talált arra, hogy beletegye a válogatásba. Czakó Zsófia meglepődött, milyen kemény szövegek vannak a Tízig aludniban, például Harag Anita szövegében a megterhelt unoka, nagymama és a nő (szülő) viszonya - és ez a novella is olyan témát dolgoz fel, melyhez hasonlót ő a saját tinédzser korában nem mert volna felhozni. Vinczellér Katalin megemlítette, hogy a Szevasz novellái és a Szívlapát versei csak kortárs szerzők alkotásai, míg a Lehetnék bárki című verseskötet és a Tízig aludni című novelláskötet Péczely Dóra által kortalannak nevezett klasszikusokat és kortárs szerzők műveit ugyancsak tartalmazzák. A Lehetnék bárki verseit a szerzők 30 éves koruk előtt, a Tízig aludni novelláit pedig 35 éves koruk előtt írták. Ehhez kapcsolódóan egy állításra hívta fel a figyelmet Vinczellér Katalin, miszerint a prózára meg kell érni. Czakó Zsófia elmondta, hogy az ő novelláját évekkel ezelőtt írta. és lehet, hogy ma átírna benne bizonyos dolgokat. Úgy véli,

folyamatosan lehet érni,

mert az érés egy hosszú folyamat. A Szevaszban lettek volna fiatalabb szerzők is, de csak 25 szerző fért bele, ami a kortárs magyar prózából nagyon kevés, ezzel szemben a Tízig aludniban teret hódítottak a fiatalok.       

-

De vajon érez-e a szerkesztő kísértést arra, hogy klasszikus szerző szövegébe belenyúljon? Példaként Csáth Géza Hajnali elbeszélés című novellája merült fel, Péczely Dóra pedig elmondta, hogy szívesen beszélgetne Csáth Gézával a novellájáról, és főként a kerettörténettel van problémája, de rájött, hogy azzal mégsem tud vitatkozni, hogy ez a megrendítő történet egy bordélyházban játszódik - bár a mai világban a cselekményt nem lehetne egy bordélyházba helyezni, mert annyira megváltozott ennek az egésznek a kultúrája.  

Ezután Czakó Zsófia felolvasta a novelláját, majd elmondta, hogy a kötet írásai közül nagyon tetszett neki Moeskó Péter Pótbúcsú című novellája, és megrázónak találta Harag Anita, de még inkább Kaffka Margit novelláját. Továbbá érdekesnek tartotta, hogy mennyire más a kortalan és a kortárs novellák közötti különbség a szülő-gyermek kapcsolat terén. Előbbi nem elidegenített ugyan, de nem is teljesen őszinte, míg az utóbbiak közt kitűnik, hogy a mesélő hangja sokkal közvetlenebb. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

Adott 23 szerző, 23 kerület, egy főváros és 150 év. A Budapest Nagyregény a főváros regénye lesz. A Margó harmadik napján  a projekt három résztvevője beszélgetett nehézségekről, emlékekről, kövekről és a különleges társasjátékról, amely szeretett városunk történetét megírja.

...
Nagy

Pléh Csaba: Ha író lennék, azt mondanám, hogy helyre akartam tenni az árnyakat azzal, hogy megírom őket

A Margó Fesztivál utolsó napján zsúfolásig telt a Kristály terem, ahol Pléh Csaba és Till Attila beszélgetett a szerző Árnyak című kötetéről. Utóbbi nemcsak róla, a családjáról és kalandos életútjáról szól, hanem azokról is, akik már nincsenek köztünk, mégis nagy hatással voltak a nyelvész-pszichológus életére.

...
Panodyssey

Az igazi mentor hatalmi hierarchia helyett partnerséggel fordul a pályakezdő íróhoz

Kinek jelentett fordulópontot az orvosi váró, ki és miért tartja toxikusnak  az irodalmi közeget, és kit segített egy fotókiállítás, hogy felismerje, mi a valódi professzionalitás? A Panodyssey nagykövetei beszéltek íróvá válásról és pályakezdésről.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Olvass!
...
Beleolvasó

A halálodról szóló rémálom sem elég a jó viszonyhoz a szüleiddel - Olvass bele Rényi Ádám új kötetébe!

Rényi Ádám rövid és fordulatos novellái sokaknak szereztek vidám vagy éppen elérzékenyítő perceket az elmúlt években. Olvass bele az új kötetbe!

...
Beleolvasó

A középkori fantasyben a visszavonult arab kalóznő egy utolsó, veszélyes bevetésre indul – Olvass bele a könyvbe!

Kalózok, kincsek, veszedelmes természetfölötti erők, titkok, vakmerőség és bajtársiasság: Shannon Chakraborty új fantasyje a műfaj rajongóinak álma.

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

A Nagy Svájci című könyv főhőse, Greta terápiás ülések szövegét írja le, így mindent tud a páciensek szerelmi és szexuális életéről. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

Kiemeltek
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Hírek
...
Szórakozás

Vámos Miklóst vagy a búsképű lovag örököseit néznéd inkább a Városmajorban?

...
Hírek

Hol dolgoznak az írók? 5 író asztala - Valuska Gábor ezekről mesél a Múzeumok Éjszakáján

...
Hírek

21 millió forintért Harry Potter, érdekel?

...
Zöld

Először találtak mikroműanyagot férfiak péniszében

...
Hírek

Ez a 3500 éves egyiptomi nő pont olyan, mint Marge Simpson

...
Nagy

Tüzek és tündérek: ezekkel a könyvekkel hangolódj a nyári napfordulóra