A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

Adott 23 szerző, 23 kerület, egy főváros és 150 év. A Budapest Nagyregény a főváros regénye lesz. A Margó harmadik napján  a projekt három résztvevője beszélgetett nehézségekről, emlékekről, kövekről és a különleges társasjátékról, amely szeretett városunk történetét megírja.

Fotó: Szabó Péter

Rátkai Zsófi | 2023. május 14. |

A Budapest Nagyregény egész délelőttön átívelő programjának első beszélgetése Szeder Kata, Tasnádi István és Valuska László részvételével zajlott, ahol legelőször a november 17-én megjelenő kötet előzményeiről esett szó. Megtudhattuk, hogy a könyv elkészítésének apropója Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója. Ennek kapcsán indult el a főváros részéről a kezdeményezés, hogy szellemi emlékművet állítsanak a Budapestnek. A tartalmi jellegről elmondható, hogy 23 kortárs szerző 23 kerület történetét meséli majd el. Az alkotói folyamatot megelőzte egy helytörténeti és egy civiltörténeti kutatás, ahol a főváros lakóitól is várták a történeteket. 

Szeder Kata hangsúlyozta, hogy

ugyan regényről beszélünk, de egy város történetét nem lehet egyféleképp elmesélni, hiszen mindenkinek mást és mást jelent.

A történeteken keresztül inkább különböző Budapesteket fognak megalkotni a szerzők a nagyregény dramaturgja, Tasnádi István dráma- és forgatókönyvíró vezetésével. Ehhez kapcsolódóan Valuska Lászlótól indult a kérdés, hogy vajon meg lehet-e ezekkel a történetekkel írni a nagyregényt. Tasnádi válaszából az derült ki, hogy klasszikus értelemben nem, nem lesz nagyregény, és jelenleg alkotói oldalról inkább a vágyakról tudna beszélni. Az írókkal történt egyeztetések során számára kiderült, hogy rendkívül sokféle elképzelés létezik,  és lehet ugyan, hogy nem lehet egy Budapest Nagyregényt letenni az asztalra, viszont épp ez a nyitottság az, ami különlegessé fogja tenni a struktúrát.   

Ekkor Valuska László arról érdeklődött, hogy Tasnádi tapasztalata szerint mi az, ami esetleg elveszhet a csapatmunka során, és mi az, ami előnyös ebben a felállásban. A nagyon jó az, válaszolta Tasnádi, hogy amikor nincs semmi ötleted, akkor valaki más jön egy jó ötlettel. A rossz viszont az lehet, hogy nem biztos, hogy ugyanaz a zseniális ötlet jut eszükbe. Amikor nagyon határozott jó ötlete van több embernek, az okozhat ellentéteket, és kiemelte, hogy a 23 társszerző neki is ismeretlen terep. 

-

Valuska László ekkor megosztotta a nézőkkel a tényt, hogy a nagyregénnyel kapcsolatban eddig leginkább azok a dolgok merültek fel, amik kizárhatók, mert nem megvalósíthatóak. A kérdésre, hogy ez mennyire nehezíti meg a dolgát, a projekt dramaturgja elmondta, nem érte meglepetés, sőt még inspirálónak is tartja, hogy megtalálják-e a pici közös mezsgyét. Példaként említette, hogy amikor valaki egyedül ír, akkor is kerülhet ebbe a helyzetbe, ha csak bizonyos cselekményszálakat próbál összekapcsolni. Apró kicsi kötések lesznek, mondta, majd utalásokat, motívumokat, tárgyakat említett. Ekkor Szeder Kata elárult egy kis műhelytitkot: eszerint

társasjátékba invitálták meg a szerzőket,

ezáltal nem az zajlik, amit olvasóként megszokhattunk, hogy az író a saját maga megszabta utat követi. Ezzel szemben a történetbe különböző belépési módok vannak, és a folyamatot felügyelők az ötletelési szakaszba többször is bekapcsolódnak, hogy közösen egyeztessenek. Tasnádi Istvánhoz fordulva Szeder Kata arról érdeklődött, hogy ismerve már a szinopszisokat és látva a civil történeteket, volt-e olyan, ami őt meglepte, ami az újdonság erejével hatott.

-

Tasnádi István végtelen számú érdekességet olvasott a budapestiek által beküldött sok-sok történetben. Konkrét példaként egy zuglói ház történetét hozta fel, amely akkor épült, amikor a Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színházat lebontották, utóbbi nyílászáróit pedig beépítették az épülő házba. Szeder Kata számára, aki korábban budapesti sétákat is vezetett, mindig az volt az érdekes, hogy mik azok az ok-okozati összefüggések, amelyek beindítják a történetet. Példaként Budapest közlekedési hálózatának kialakulását mesélte el. Ugyancsak szívesen mesélt a Margó Fesztivál helyszínéről, a Kristály Színtér épületének történetéről, ami eredetileg ásványvízpalackozónak épült, ahol több ismert üdítő mellett a Bambit is palackozták. Valuska László a civil történetekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy amikor egy ilyen történet bekerül az irodalmi szövegbe, nem biztos, hogy már felismerhető. Kiderült, hogy Tasnádi István sokszor nem is tudatosan épti be ezeket a saját írásaiba, és előfordult már, hogy mások hívták fel a figyelmét arra, hogy felismerték magukat vagy a hozzátartozójukat. Zárásként Szeder Kata a történeteket a kövekhez hasonlította: ahogy például Rómában az ókori köveket újrahasznosították és beépítették később más épületekben, megadva ezzel egyfajta történelmi folytonosságot, kapcsolódást korábbi évszázadokhoz, ugyanígy rétegződnek és építkeznek egymásból saját történeteink.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pléh Csaba: Ha író lennék, azt mondanám, hogy helyre akartam tenni az árnyakat azzal, hogy megírom őket

A Margó Fesztivál utolsó napján zsúfolásig telt a Kristály terem, ahol Pléh Csaba és Till Attila beszélgetett a szerző Árnyak című kötetéről. Utóbbi nemcsak róla, a családjáról és kalandos életútjáról szól, hanem azokról is, akik már nincsenek köztünk, mégis nagy hatással voltak a nyelvész-pszichológus életére.

...
Nagy

A bántalmazottaknak az én-erejük nincs meg, a segítségnek kívülről kell jönnie

Kiss Judit Ágnes új regényének hőse egy kislány, akit a nevelőapja bántalmazott. A kötetről Mészáros Sándor szerkesztő beszélgetett a szerzővel szombaton a Margón. Szóba került az áldozatok körül lévők felelőssége, a kívülállók részéről érkező segítség, és a szerző arról is beszélt, mennyi veszélyt rejthetnek a hitközösségen belüli viszonyok.

...
Nagy

Lugosi Viktória regényéből kiderül, hogyan hatott a zsidóüldözés az áldozatok gyerekeire és unokáira

Lugosi Viktória arra keresi a választ, hogyan lehet megbocsátani egy egoista, nárcisztikus apának, a sorsnak és a politikai rendszernek. A Margó Fesztivál második napján Veiszer Alinda beszélgetett a szerzővel, a kötetből Borbély Alexandra olvasott fel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Olvass!
...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hassan Preisler: Kaméleon vagyok, és lehetek bárki, akit csak kívánsz

A barna ember terhe eredetileg vitairatnak indult az integráció témájához, ám végül egyszerre lett magával ragadó self-fiction és fergeteges társadalmi szatíra, amelyet át- meg átsző a főhős szövevényes családtörténete. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

Hírek
...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

...
Hírek

Meghalt Henry Kissinger, a hidegháború csúcsdiplomatája

...
Hírek

Megvan a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes