A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

A Budapest Nagyregény társasjátékba invitálta meg az írókat

Adott 23 szerző, 23 kerület, egy főváros és 150 év. A Budapest Nagyregény a főváros regénye lesz. A Margó harmadik napján  a projekt három résztvevője beszélgetett nehézségekről, emlékekről, kövekről és a különleges társasjátékról, amely szeretett városunk történetét megírja.

Fotó: Szabó Péter

Rátkai Zsófi | 2023. május 14. |

A Budapest Nagyregény egész délelőttön átívelő programjának első beszélgetése Szeder Kata, Tasnádi István és Valuska László részvételével zajlott, ahol legelőször a november 17-én megjelenő kötet előzményeiről esett szó. Megtudhattuk, hogy a könyv elkészítésének apropója Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója. Ennek kapcsán indult el a főváros részéről a kezdeményezés, hogy szellemi emlékművet állítsanak a Budapestnek. A tartalmi jellegről elmondható, hogy 23 kortárs szerző 23 kerület történetét meséli majd el. Az alkotói folyamatot megelőzte egy helytörténeti és egy civiltörténeti kutatás, ahol a főváros lakóitól is várták a történeteket. 

Szeder Kata hangsúlyozta, hogy

ugyan regényről beszélünk, de egy város történetét nem lehet egyféleképp elmesélni, hiszen mindenkinek mást és mást jelent.

A történeteken keresztül inkább különböző Budapesteket fognak megalkotni a szerzők a nagyregény dramaturgja, Tasnádi István dráma- és forgatókönyvíró vezetésével. Ehhez kapcsolódóan Valuska Lászlótól indult a kérdés, hogy vajon meg lehet-e ezekkel a történetekkel írni a nagyregényt. Tasnádi válaszából az derült ki, hogy klasszikus értelemben nem, nem lesz nagyregény, és jelenleg alkotói oldalról inkább a vágyakról tudna beszélni. Az írókkal történt egyeztetések során számára kiderült, hogy rendkívül sokféle elképzelés létezik,  és lehet ugyan, hogy nem lehet egy Budapest Nagyregényt letenni az asztalra, viszont épp ez a nyitottság az, ami különlegessé fogja tenni a struktúrát.   

Ekkor Valuska László arról érdeklődött, hogy Tasnádi tapasztalata szerint mi az, ami esetleg elveszhet a csapatmunka során, és mi az, ami előnyös ebben a felállásban. A nagyon jó az, válaszolta Tasnádi, hogy amikor nincs semmi ötleted, akkor valaki más jön egy jó ötlettel. A rossz viszont az lehet, hogy nem biztos, hogy ugyanaz a zseniális ötlet jut eszükbe. Amikor nagyon határozott jó ötlete van több embernek, az okozhat ellentéteket, és kiemelte, hogy a 23 társszerző neki is ismeretlen terep. 

-

Valuska László ekkor megosztotta a nézőkkel a tényt, hogy a nagyregénnyel kapcsolatban eddig leginkább azok a dolgok merültek fel, amik kizárhatók, mert nem megvalósíthatóak. A kérdésre, hogy ez mennyire nehezíti meg a dolgát, a projekt dramaturgja elmondta, nem érte meglepetés, sőt még inspirálónak is tartja, hogy megtalálják-e a pici közös mezsgyét. Példaként említette, hogy amikor valaki egyedül ír, akkor is kerülhet ebbe a helyzetbe, ha csak bizonyos cselekményszálakat próbál összekapcsolni. Apró kicsi kötések lesznek, mondta, majd utalásokat, motívumokat, tárgyakat említett. Ekkor Szeder Kata elárult egy kis műhelytitkot: eszerint

társasjátékba invitálták meg a szerzőket,

ezáltal nem az zajlik, amit olvasóként megszokhattunk, hogy az író a saját maga megszabta utat követi. Ezzel szemben a történetbe különböző belépési módok vannak, és a folyamatot felügyelők az ötletelési szakaszba többször is bekapcsolódnak, hogy közösen egyeztessenek. Tasnádi Istvánhoz fordulva Szeder Kata arról érdeklődött, hogy ismerve már a szinopszisokat és látva a civil történeteket, volt-e olyan, ami őt meglepte, ami az újdonság erejével hatott.

-

Tasnádi István végtelen számú érdekességet olvasott a budapestiek által beküldött sok-sok történetben. Konkrét példaként egy zuglói ház történetét hozta fel, amely akkor épült, amikor a Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színházat lebontották, utóbbi nyílászáróit pedig beépítették az épülő házba. Szeder Kata számára, aki korábban budapesti sétákat is vezetett, mindig az volt az érdekes, hogy mik azok az ok-okozati összefüggések, amelyek beindítják a történetet. Példaként Budapest közlekedési hálózatának kialakulását mesélte el. Ugyancsak szívesen mesélt a Margó Fesztivál helyszínéről, a Kristály Színtér épületének történetéről, ami eredetileg ásványvízpalackozónak épült, ahol több ismert üdítő mellett a Bambit is palackozták. Valuska László a civil történetekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy amikor egy ilyen történet bekerül az irodalmi szövegbe, nem biztos, hogy már felismerhető. Kiderült, hogy Tasnádi István sokszor nem is tudatosan épti be ezeket a saját írásaiba, és előfordult már, hogy mások hívták fel a figyelmét arra, hogy felismerték magukat vagy a hozzátartozójukat. Zárásként Szeder Kata a történeteket a kövekhez hasonlította: ahogy például Rómában az ókori köveket újrahasznosították és beépítették később más épületekben, megadva ezzel egyfajta történelmi folytonosságot, kapcsolódást korábbi évszázadokhoz, ugyanígy rétegződnek és építkeznek egymásból saját történeteink.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Pléh Csaba: Ha író lennék, azt mondanám, hogy helyre akartam tenni az árnyakat azzal, hogy megírom őket

A Margó Fesztivál utolsó napján zsúfolásig telt a Kristály terem, ahol Pléh Csaba és Till Attila beszélgetett a szerző Árnyak című kötetéről. Utóbbi nemcsak róla, a családjáról és kalandos életútjáról szól, hanem azokról is, akik már nincsenek köztünk, mégis nagy hatással voltak a nyelvész-pszichológus életére.

...
Nagy

A bántalmazottaknak az én-erejük nincs meg, a segítségnek kívülről kell jönnie

Kiss Judit Ágnes új regényének hőse egy kislány, akit a nevelőapja bántalmazott. A kötetről Mészáros Sándor szerkesztő beszélgetett a szerzővel szombaton a Margón. Szóba került az áldozatok körül lévők felelőssége, a kívülállók részéről érkező segítség, és a szerző arról is beszélt, mennyi veszélyt rejthetnek a hitközösségen belüli viszonyok.

...
Nagy

Lugosi Viktória regényéből kiderül, hogyan hatott a zsidóüldözés az áldozatok gyerekeire és unokáira

Lugosi Viktória arra keresi a választ, hogyan lehet megbocsátani egy egoista, nárcisztikus apának, a sorsnak és a politikai rendszernek. A Margó Fesztivál második napján Veiszer Alinda beszélgetett a szerzővel, a kötetből Borbély Alexandra olvasott fel.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa, mennyire más a mező napfényben, mint naplementében, és merre oson az esti sötétben a róka? Rachel Williams altatóverseiből kiderül - olvass bele!

...
Könyvtavasz

A németalföldi festő megtanít arra, hogy szavak nélkül is lehet beszélni

Johannes, a néma festő a homokdűnék között találkozik egy lánnyal, de milyen esélyük lehet a boldogságra a 17. századi Hollandiában? Olvass bele Mörk Leonóra új regényébe!

Szentjánosfű című regényben

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből