A tenger az igazi otthonunk, érvel Ray Nayler díjnyertes ökothrillere

A tenger az igazi otthonunk, érvel Ray Nayler díjnyertes ökothrillere

Távoli kultúrák, Shakespeare színművei és orosz sci-fik is formálták Ray Nayler bemutatkozó regényét. Az óceán szeme jóval több egy tucatthrillernél. Olvasható szemiotikai krimiként és az emberi kommunikáció határain töprengő gondolati prózaként is.
Nyitókép: Agave / Anna Kuznetsova

Vass Norbert | 2024. július 04. |

„Nemcsak azt kell megértenünk, mi hogyan rendszerezzük és érzékeljük a világot, hanem azt is, hogy a világ hogyan lát minket. Meg kell értenünk, valójában hogyan szerveződik a körülöttünk lévő világ, és hogyan érzékel minket a benne élő többi szelf” – olvassuk Ray Nayler Az óceán szeme című ökothrillerének egyik kulcsgondolatát.

És amint talán ez a rövid idézet is rámutat, a magyarul az Agave gondozásában, Sepsi László fordításában megjelent debütkötet nemcsak aktuális ökothriller és izgalmas kérdéseket pedzegető szemiotikai krimi,

hanem egyszersmind az emberi kommunikáció határain és a tudomány feladatán töprengő gondolati próza is.

Ray Nayler
Az óceán szeme
Ford. Sepsi László, Agave, 2024, 384 oldal
-

Hogy jobban értsük a Locus-díjjal kitüntetett, de Nebulára, valamint a Los Angeles Times Ray Bradbury-díjára is jelölt regényt, érdemes megtudnunk először a szerzőjéről egy keveset.

Az író, akinek a távol szerzett tapasztalatok formálták a szemléletét

A Québecben született és Kaliforniában nevelkedett Ray Nayler korábban az oktatásfejlesztés területén dolgozott, de szolgált a Békehadtestben, valamint volt az Egyesült Államok Ho Si Minh-városi konzulátusának környezetvédelmi, tudományos, technológiai és egészségügyi tisztviselője is. Tevékenykedett továbbá a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal Nemzeti Tengeri Menedékhelyek Hivatalának tanácsadójaként, jelenleg pedig a George Washington Egyetem Nemzetközi Tudományos és Technológiai Politikai Intézetének diplomáciai ösztöndíjasa.

Munkájából adódóan hosszabb időt töltött Oroszország, Türkmenisztán, Tádzsikisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Afganisztán, Azerbajdzsán és Vietnám területén, valamint Koszovóban. Franciául, angolul és oroszul anyanyelvi szinten beszél, de megtanult türkménül, albánul és vietnámiul is.

Írni reggelente, a munkaidő megkezdése előtt szokott.

Amint a fentiekből kiderül, Nayler megfigyelőként, idegen kultúrákban töltötte és tölti az ideje javát. Egy interjúban kiemeli, hogy a sajátjától eltérő társadalmakban szerzett tapasztalatai nagy mértékben meghatározzák a szemléletét, és bár ezek a helyzetek óhatatlanul magukkal hozzák, hogy az amerikai, valamint a francia-kanadai identitásától távolodik, egyszersmind hozzájárulnak ahhoz is, hogy élesebben lássa a számára fontos értékeket és vonatkoztatási pontokat. Az idegenségérzés területén szerzett jártasság, és az ebből következő empátia pedig szemmel láthatóan Nayler bemutatkozó regényében is visszaköszön.

A kolonialista tekintettől messze

Nayler az a nyugati, akit magával ragadott és elvarázsolt a kelet (ebből a szempontból Tod A távoli rokona). És ez nemcsak a kultúrára vagy a gasztronómiára, hanem az irodalomra is vonatkozik. Imádja ugyanis az orosz és a lengyel sci-fit. Bár az is igaz, hogy Stanisław Lem mellett a számára fontos szerzők sorában rendre kiemeli Isaac Asimovot, Philip K. Dicket, Ursula K. Le Guint és Theodore Sturgeont. Világépítésében pedig felfedezhető az európai drámairodalom legnagyobb klasszikusa. Nem véletlenül. A már emlegetett interjúban Nayler arról beszélt, hogy néhány éve minden más könyvet félretett, hogy végigolvashassa a Shakespeare-életművet,

mert szerinte ezekben a művekben minden benne van, amit a cselekményépítésről tudni kell.

Távoli kultúrák és városok, idegenségtapasztalat, átlag feletti kommunikációs skillek, Shakespeare és orosz sci-fi. Nayler kitűnően kerüli meg az atlanti-kolonialista tekintet korlátait.

Odalent, a víz alatt

Az óceán szeme kezdetén a Vietnámban található Con Dao-szigetvilágba érkezik a már emlegetett tengerbiológus, Dr. Ha Nguyen, és azt a feladatot kapja egy mesterséges intelligenciára szakosodott technológiai cégtől, hogy derítse ki, mi lapulhat odalent a víz alatt.

Az elszigetelt kutatóállomáson csatlakozik a tudóshoz Evrim, a nem nélküli, hiperintelligens android (aki természetesen A viharból idéz), valamint a központ háborús veterán biztonsági főnöke, egy bizonyos Altantsetseg nevű nő,

aki hatalmas kamikaze drónsereg fölött diszponál.

Nayler közeljövőben játszódó regénye felsorakoztat egy rakás találmányt, és bármennyire izgalmas és borzalmas képet fest is az előttünk álló évtizedek politikai és technológiai helyzetéről, a legizgalmasabb szereplői és szimbólumai kétségkívül a fejlábúak.

Homérosz és a polipok

Aki látta Craig Foster Oscar-díjas Tanítóm, a polip című, a dél-afrikai sekély hínárerdőben játszódó drámai dokumentumfilmjét, annak talán nem teljesen ismeretlenek ezek a furcsa, földönkívüliekre hasonlító magányos és briliáns lények.

A regényt olvasva mégis zavarba ejtenek Dr. Ha a következőhöz hasonló megállapításai: „Az óceánból származunk, és csak úgy vagyunk képesek életben maradni, ha mindig tartunk magunknál sós vizet – a vérünkben, a sejtjeinkben. A tenger az igazi otthonunk. Ezért találjuk olyan megnyugtatónak a tengerpartot:

állunk a hullámtörésben, akár a hazatérő száműzöttek.”

Apropó, hazatérés. Nayler egy ponton Odüsszeuszhoz hasonlítja a polipokat. És nem nehéz belátni, hogy míg a tenger színén a legrátermettebb kalandor természetesen a leleményes Odüsszeusz, az óceánmélyi intelligencia csúcsát a polipok képviselik.

A sokkarú lényeket különben Homérosz rokontalannak, istentelennek és hajléktalannak írja le, Dr. Ha pedig az óceán mélyén sodródó elmék kivetüléseiként képzeli el ezeket a kifinomult, antiszociális, ősi állatokat.

Polipok közt valami emberit

A tengerbiológus szerint a történetmesélés hagyománya juttatta evolúciós előnyökhöz az embereket, Nayler regénye pedig azzal a gondolattal játszik el, hogy mi lenne, ha a polipoknak is lennének az absztrakt gondolkodást lehetővé tevő mítoszaik?

Az óceán szeme a polipok közt keres valami emberit, és ezzel arra utal, hogy többre mennénk, ha ahelyett, hogy a streamingfelületekre tapadunk, megszólítanánk a másikat, és hátrahagyva a mélyben gyökerező félelmeket, eszmét cserélnénk mindarról, ami elválaszt és ami összeköt.

Ray Nayler bemutatkozó regénye tehát egyfelől afféle szemiotikai krimi, ami az elménk felépítéséről, a nyelv specifikumáról, valamint a fordítás lehetőségeiről és korlátairól elmélkedik.

Olvasható persze a posztkolonialista elméleteket a bioszféra egészére kiterjesztő ökothrillernek is.

Hogyha a szövegből nem lenne eléggé világos, a köszönetnyilvánításból egyértelműen kiderül, micsoda kutatómunkát végzett el Nayler a regény megírása előtt. Nemcsak az óceánbiológia, hanem az elmefilozófia, az agykutatás vagy a bioszemiotika területén. A legfontosabb viszont talán mégis az, hogy a kötet magunkkal szembesít, ami a szerző hite szerint meghozhatja a változást. Érdemes tehát elmerülni Az óceán szeme fejezeteiben.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Ez a díjnyertes thriller az óceán mélyére hív a bűnös világ elől

Ray ​Nayler közeljövőben játszódó thrillere az öntudat természetéről szól, miközben elképesztő alámerülésre invitálja az olvasót az emberiség örökségének kincsei és roncsai közé. Olvass bele Az óceán szemébe!

...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Zöld

Ha az élő bálnából húzunk hasznot, akkor járunk igazán jól globálisan

Az ökoszisztéma-szolgáltatás bonyolultnak tűnő kifejezés, pedig igazán logikus és egyszerű módja annak, hogy felmérjük a természeti kincseink valódi értékét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Meghalt Shelley Duvall, A ragyogás sztárja

Robert Altman egyik kedvenc színésze volt, de A ragyogás sikoltós-baltás jelenete az, ami kitörölhetetlenné tette őt a filmtörténetből.

...
Szórakozás

Michael Crichton kezdte, James Patterson fejezte be, most pedig film készül belőle

A Sony filmstúdió szerezte meg a Michael Crichton hagyatékában talált és James Patterson által befejezett Eruption (Kitörés) című regény megfilmesítési jogait.

...
Szórakozás

Bridgerton: Ezt lehet tudni most a 4. évadról

Mikor jön a Bridgerton következő évada? Kinek a története kerül fókuszba? Melyik szereplők térnek vissza biztosan?

Hírek
...
Beleolvasó

Cecelia Ahern főhőse belelát mások lelkébe, de magát nem találja – Olvass bele!

...
Beleolvasó

Budapest polgármestere vagy Horthy rúgott először focilabdába hazánkban?

...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Nagy

Márquez boncolt, most 600 oldalon mutatják be rajongását az orvoslás iránt

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson lesz a Könyvfesztivál díszvendége

...
Hírek

Letartóztatták az amerikai bestsellerírót, miután gyerekpornót talált nála a rendőrség