Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. Mindenesetre a kezdet biztató: a bukásra ítélt emberiség tudásának lángját a száműzött Alapítvány próbálja megőrizni a történelem sötétbe boruló korszakaiban. Mert a tudás nemcsak hatalom, hanem egyben az újrakezdés záloga. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz. A kérdés inkább az, hogy az ezer évet felölelő, nagyívű történet vajon nem feszíti-e szét a formátum kereteit.

Bányász Attila | 2021. szeptember 28. |
Isaac Asimov
Alapítvány - Az Alapítvány sorozat 3. kötete - Új fordítás
Ford. Sámi László, Gabo Kiadó, 2021, 368 oldal
-

Az Alapítvány sztoriját a Római Birodalom hanyatlása és bukása ihlette. Asimov tollát így egyszerre vezette az ókori történelem és a második világháború lehangoló realitása. Történetében a tizenkétezer éves Galaktikus Birodalom roggyan meg. Az emberiség kirajzott az űrbe, lakható bolygók millióit kolonizálta, látszólag béke és rend uralkodik szerte az emberlakta galaxisban. Ám a népszerű matematikus, Hari Seldon, aki a társadalom működésének modellezésével foglalkozik, rámutat a Birodalom rendszerében tátongó repedésekre. Seldon a pszichohistória tudományával képes előre meghatározni a tömeges emberi reakciók valószínűségét. Megakadályozni már nem lehet a Birodalom pusztulását, de a gazdasági, politikai és társadalmi összeomlás közepette, úgy véli, talán megőrizhető az emberiség tudása, amellyel lerövidíthető a káosz és zűrzavar időszaka. Egy Alapítvány létrehozásában látja a menekülés kulcsát, amely az emberiség minden tudását összegyűjti a Galaktikus Enciklopédiában.

Hangolódj az Alapítvány új fordításával a sorozatra - Könyves magazin

A Galaktikus Birodalom tizenkétezer éve létezik - ám egy matematikus szerint már nem sokáig. Hari Seldon minden politikai nyomás ellenére kitart amellett, hogy az általa kidolgozott új tudomány - a pszichohistória - megjósolta a civilizáció bukását. Az új Birodalom felemelkedését megelőző zűrzavar évezredei azonban lerövidíthetők, ha létrehozzák az emberi tudás tárházát egy távoli bolygón: az Alapítványt. Olvass bele az új fordításba!

„Az emberek hazudnak. A számok soha.”

Az Alapítvány valójában a száműzött tudósok csoportjának a történelmi áramlatokon való lavírozásáról szól, akik a tudomány, a vallás, a gazdaság és a kereskedelem révén kerekednek felül az őket elnyomni vágyókon. Eszközeik a diplomácia és a fifika.

Már a trilógia első része is emberöltőnyi bakugrásokkal halad végig a történeten, a közösséget érintő válságokra, és azok leleményes megoldására helyezve a hangsúlyt.

Ehhez képest a televíziós sorozat visszafogja a tempót. A pilot terminusi nyitánya ugyan jókorát ugrik előre az időben, megmutatva a száműzetés rideg helyét és körülményeit – nem beszélve Salvor Hardin alakjáról –, de aztán ráérős építkezésbe kezd: az ifjú Gaal Dornicknak a Birodalom központjába, Trantorba való érkezésével látszólag hűen követi a regény eredeti cselekményét, ugyanakkor az Alapítvány előzményeire, az Alapítvány előtt és az Előjáték az Alapítványhoz történetekre támaszkodva citál elő és próbál elmélyíteni karaktereket.

Kifejezetten izgalmassá teszi a sorozatot a feminin megközelítése,

miszerint a regény eredetileg főbb férfi karaktereit, mint Dornick, Hardin vagy Demerzel, színésznőkre osztották.

-

Gaal Dornick (Lou Llobell) Hari Seldon meghívására útra kel Fotó: Apple TV Plus

Nagyobb hangsúlyt kap a császári rend bemutatása, ahol Cleon nemcsak az első ezen a néven, de az egyetlen uralkodó is a jövőben. Arroganciájáról tanúskodik, hogy nem engedi át másnak a trónt: a klónozás istenné tesz, az Atya, a Fiú és a Szent Császár nevében.

„A matematika több egy csomó számnál. Rossz kezekben fegyver. Jó kezekben megváltás.”

Ezek után nem csoda, hogy I. Cleonnak nagyon nem tetszik, amikor Seldon az örökkévaló Birodalmának végéről papol. A tudós embernek hallatlan tanaiért a meghurcoltatás, sőt, a halálbüntetés is kijár, mégsem jut eszébe senkinek, hogy ha igaza van, és teazacc helyett a számokból kiolvasva előre látja a jövőt, akkor esetleg most is mindenkit dróton rángat. A klónozás viszont nagyon nagy ötlet a készítők részéről: így nincs akadálya, hogy a színész Lee Pace a császár bőrébe bújva akár egy évezreden át uralkodhasson.

-

Hadd mutassam be I. Cleont, I. Cleont és I. Cleont, azaz a Hajnalt (Cooper Carter), a Napot (Lee Pace) és az Alkonyatot (Terrence Mann) Fotó: Apple TV Plus

A látványvilág egyszerűen elképesztő. Az Apple nem garasoskodott,

Dornick a képernyőn rövid ideig szereplő szülőbolygója is éppolyan lenyűgöző, mint a birodalmi központ Trantor. Az űrhajók, a Csillaghídnak nevezett gigantikus űrlift és a hiperűrugrás pazar kivitelezésétől garantáltan összefolyik a nyál minden hard sci-fi rajongó szájában. A Terminuson pedig mintha a Star Wars terepsiklója is feltűnne.

„A matematika nemcsak számokról szól. Amikor a világ hátat fordít nekünk, a matematikával írjuk le a leírhatatlant. Azt, amitől a legjobban rettegünk. Az űr határtalanságát, az idő alakját, az emberi lélek súlyát és értékét.”

Látványos előzetes és premierdátum érkezett az Alapítványhoz - Könyves magazin

Asimov klasszikusának feldolgozása szeptember 24-től látható az AppleTV-n. Az előzetesben hosszasan elidőznek a birodalom monumetális díszletein, és feltűnik a sorozat két fő szembenálló alakját megtestesítő Lee Pace és Jared Harris is.

Az adaptáció azoknak is tartogathat meglepetéseket, akik kívülről ismerik a történetet. David S. Goyer (A Sötét Lovag-trilógia) és Josh Friedman (Világok harca) forgatókönyve nem másolja szolgaian az Alapítványt, inkább csak azon alapul. Tehát 

a televíziós sorozat sikere erősen múlik azon, hogy hogyan fogadják a rajongók ezeket a dramaturgiai változtatásokat.

Valamint hogy megkapják-e azt a Machiavellit megszégyenítő politikai ármánykodást, amely mögött a Trónok harca belpolitikai történései nem többek, mint viharok a biliben.

-

Salvor Hardin (Leah Harvey) audienciára vár Fotó: Apple TV Plus

Jared Harrist Hari Seldon szerepére felkérni telitalálat volt. A színész elismertsége a Sherlock Holmes Moriarty professzora óta szerepről szerepre növekszik. Visszafogott alakításával magasan kiemelkedik színésztársai közül, akikkel pont az a gond, hogy hiába kapnak elég játékidőt és lehetőséget, mégsem sikerül igazán elérniük, hogy karaktereikkel azonosuljunk. Sajnos nem kivétel ez alól Lee Pace sem. Szerencsére még csak a sorozat elején járunk, így lesz alkalmuk ezt a csorbát kiköszörülni.

Új, hosszabb előzetes érkezett az Alapítványhoz - Könyves magazin

Asimov klasszikusából az Apple TV készített sorozatot, ami szeptember 24-én kerül adásba. Most egy majdnem három perces előzetesben villantják fel, hogyan is dolgozták fel a regényt.

Az Alapítványnak a legutóbbi világégéssel való párhuzama mellett felfedezhető egy szomorú aktualitása is: a Birodalom gőgjében és nemtörődöm arroganciájában ráismerhetünk a mai ember globális felmelegedéshez való közömbös hozzáállására. Hiába érezzük most már a saját bőrünkön is az igazságot, még mindig inkább szemet hunyunk fölötte. Az éghajlatváltozás elől azonban nincs hová menekülnünk, az egyetlen életterünket vágjuk haza, és nincs az az Alapítvány, amely erre alternatívát nyújthatna nekünk. Ne legyünk olyan ostobák, mint a birodalmiak. Igenis képesek vagyunk megváltoztatni a dolgok menetét. És ehhez még csak pszichohistóriára sincsen szükség. 

Péntekenként új részek az Apple TV Plus műsorán!

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Hangolódj az Alapítvány új fordításával a sorozatra

Hari Seldon minden politikai nyomás ellenére kitart amellett, hogy az általa kidolgozott új tudomány - a pszichohistória - megjósolta a civilizáció bukását. Az új Birodalom felemelkedését megelőző zűrzavar évezredei azonban lerövidíthetők, ha létrehozzák az emberi tudás tárházát egy távoli bolygón: az Alapítványt. Olvass bele az új fordításba!

...
Hírek

Új, hosszabb előzetes érkezett az Alapítványhoz

Asimov klasszikusából az Amazon készített sorozatot, ami szeptember 24-én kerül adásba. Most egy majdnem három perces előzetesben villantják fel, hogyan is dolgozták fel a  regényt.

...
Hírek

Látványos előzetes és premierdátum érkezett az Alapítványhoz

Asimov klasszikusának feldolgozása szeptember 24-től látható az AppleTV-n. Az előzetesben hosszasan elidőznek a birodalom monumetális díszletein, és feltűnik a sorozat két fő szembenálló alakját megtestesítő Lee Pace és Jared Harris is.

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...
SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.