Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. Mindenesetre a kezdet biztató: a bukásra ítélt emberiség tudásának lángját a száműzött Alapítvány próbálja megőrizni a történelem sötétbe boruló korszakaiban. Mert a tudás nemcsak hatalom, hanem egyben az újrakezdés záloga. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz. A kérdés inkább az, hogy az ezer évet felölelő, nagyívű történet vajon nem feszíti-e szét a formátum kereteit.

Bányász Attila | 2021. szeptember 28. |
Isaac Asimov
Alapítvány - Az Alapítvány sorozat 3. kötete - Új fordítás
Ford. Sámi László, Gabo Kiadó, 2021, 368 oldal
-

Az Alapítvány sztoriját a Római Birodalom hanyatlása és bukása ihlette. Asimov tollát így egyszerre vezette az ókori történelem és a második világháború lehangoló realitása. Történetében a tizenkétezer éves Galaktikus Birodalom roggyan meg. Az emberiség kirajzott az űrbe, lakható bolygók millióit kolonizálta, látszólag béke és rend uralkodik szerte az emberlakta galaxisban. Ám a népszerű matematikus, Hari Seldon, aki a társadalom működésének modellezésével foglalkozik, rámutat a Birodalom rendszerében tátongó repedésekre. Seldon a pszichohistória tudományával képes előre meghatározni a tömeges emberi reakciók valószínűségét. Megakadályozni már nem lehet a Birodalom pusztulását, de a gazdasági, politikai és társadalmi összeomlás közepette, úgy véli, talán megőrizhető az emberiség tudása, amellyel lerövidíthető a káosz és zűrzavar időszaka. Egy Alapítvány létrehozásában látja a menekülés kulcsát, amely az emberiség minden tudását összegyűjti a Galaktikus Enciklopédiában.

Hangolódj az Alapítvány új fordításával a sorozatra - Könyves magazin

A Galaktikus Birodalom tizenkétezer éve létezik - ám egy matematikus szerint már nem sokáig. Hari Seldon minden politikai nyomás ellenére kitart amellett, hogy az általa kidolgozott új tudomány - a pszichohistória - megjósolta a civilizáció bukását. Az új Birodalom felemelkedését megelőző zűrzavar évezredei azonban lerövidíthetők, ha létrehozzák az emberi tudás tárházát egy távoli bolygón: az Alapítványt. Olvass bele az új fordításba!

„Az emberek hazudnak. A számok soha.”

Az Alapítvány valójában a száműzött tudósok csoportjának a történelmi áramlatokon való lavírozásáról szól, akik a tudomány, a vallás, a gazdaság és a kereskedelem révén kerekednek felül az őket elnyomni vágyókon. Eszközeik a diplomácia és a fifika.

Már a trilógia első része is emberöltőnyi bakugrásokkal halad végig a történeten, a közösséget érintő válságokra, és azok leleményes megoldására helyezve a hangsúlyt.

Ehhez képest a televíziós sorozat visszafogja a tempót. A pilot terminusi nyitánya ugyan jókorát ugrik előre az időben, megmutatva a száműzetés rideg helyét és körülményeit – nem beszélve Salvor Hardin alakjáról –, de aztán ráérős építkezésbe kezd: az ifjú Gaal Dornicknak a Birodalom központjába, Trantorba való érkezésével látszólag hűen követi a regény eredeti cselekményét, ugyanakkor az Alapítvány előzményeire, az Alapítvány előtt és az Előjáték az Alapítványhoz történetekre támaszkodva citál elő és próbál elmélyíteni karaktereket.

Kifejezetten izgalmassá teszi a sorozatot a feminin megközelítése,

miszerint a regény eredetileg főbb férfi karaktereit, mint Dornick, Hardin vagy Demerzel, színésznőkre osztották.

-

Gaal Dornick (Lou Llobell) Hari Seldon meghívására útra kel Fotó: Apple TV Plus

Nagyobb hangsúlyt kap a császári rend bemutatása, ahol Cleon nemcsak az első ezen a néven, de az egyetlen uralkodó is a jövőben. Arroganciájáról tanúskodik, hogy nem engedi át másnak a trónt: a klónozás istenné tesz, az Atya, a Fiú és a Szent Császár nevében.

„A matematika több egy csomó számnál. Rossz kezekben fegyver. Jó kezekben megváltás.”

Ezek után nem csoda, hogy I. Cleonnak nagyon nem tetszik, amikor Seldon az örökkévaló Birodalmának végéről papol. A tudós embernek hallatlan tanaiért a meghurcoltatás, sőt, a halálbüntetés is kijár, mégsem jut eszébe senkinek, hogy ha igaza van, és teazacc helyett a számokból kiolvasva előre látja a jövőt, akkor esetleg most is mindenkit dróton rángat. A klónozás viszont nagyon nagy ötlet a készítők részéről: így nincs akadálya, hogy a színész Lee Pace a császár bőrébe bújva akár egy évezreden át uralkodhasson.

-

Hadd mutassam be I. Cleont, I. Cleont és I. Cleont, azaz a Hajnalt (Cooper Carter), a Napot (Lee Pace) és az Alkonyatot (Terrence Mann) Fotó: Apple TV Plus

A látványvilág egyszerűen elképesztő. Az Apple nem garasoskodott,

Dornick a képernyőn rövid ideig szereplő szülőbolygója is éppolyan lenyűgöző, mint a birodalmi központ Trantor. Az űrhajók, a Csillaghídnak nevezett gigantikus űrlift és a hiperűrugrás pazar kivitelezésétől garantáltan összefolyik a nyál minden hard sci-fi rajongó szájában. A Terminuson pedig mintha a Star Wars terepsiklója is feltűnne.

„A matematika nemcsak számokról szól. Amikor a világ hátat fordít nekünk, a matematikával írjuk le a leírhatatlant. Azt, amitől a legjobban rettegünk. Az űr határtalanságát, az idő alakját, az emberi lélek súlyát és értékét.”

Látványos előzetes és premierdátum érkezett az Alapítványhoz - Könyves magazin

Asimov klasszikusának feldolgozása szeptember 24-től látható az AppleTV-n. Az előzetesben hosszasan elidőznek a birodalom monumetális díszletein, és feltűnik a sorozat két fő szembenálló alakját megtestesítő Lee Pace és Jared Harris is.

Az adaptáció azoknak is tartogathat meglepetéseket, akik kívülről ismerik a történetet. David S. Goyer (A Sötét Lovag-trilógia) és Josh Friedman (Világok harca) forgatókönyve nem másolja szolgaian az Alapítványt, inkább csak azon alapul. Tehát 

a televíziós sorozat sikere erősen múlik azon, hogy hogyan fogadják a rajongók ezeket a dramaturgiai változtatásokat.

Valamint hogy megkapják-e azt a Machiavellit megszégyenítő politikai ármánykodást, amely mögött a Trónok harca belpolitikai történései nem többek, mint viharok a biliben.

-

Salvor Hardin (Leah Harvey) audienciára vár Fotó: Apple TV Plus

Jared Harrist Hari Seldon szerepére felkérni telitalálat volt. A színész elismertsége a Sherlock Holmes Moriarty professzora óta szerepről szerepre növekszik. Visszafogott alakításával magasan kiemelkedik színésztársai közül, akikkel pont az a gond, hogy hiába kapnak elég játékidőt és lehetőséget, mégsem sikerül igazán elérniük, hogy karaktereikkel azonosuljunk. Sajnos nem kivétel ez alól Lee Pace sem. Szerencsére még csak a sorozat elején járunk, így lesz alkalmuk ezt a csorbát kiköszörülni.

Új, hosszabb előzetes érkezett az Alapítványhoz - Könyves magazin

Asimov klasszikusából az Apple TV készített sorozatot, ami szeptember 24-én kerül adásba. Most egy majdnem három perces előzetesben villantják fel, hogyan is dolgozták fel a regényt.

Az Alapítványnak a legutóbbi világégéssel való párhuzama mellett felfedezhető egy szomorú aktualitása is: a Birodalom gőgjében és nemtörődöm arroganciájában ráismerhetünk a mai ember globális felmelegedéshez való közömbös hozzáállására. Hiába érezzük most már a saját bőrünkön is az igazságot, még mindig inkább szemet hunyunk fölötte. Az éghajlatváltozás elől azonban nincs hová menekülnünk, az egyetlen életterünket vágjuk haza, és nincs az az Alapítvány, amely erre alternatívát nyújthatna nekünk. Ne legyünk olyan ostobák, mint a birodalmiak. Igenis képesek vagyunk megváltoztatni a dolgok menetét. És ehhez még csak pszichohistóriára sincsen szükség. 

Péntekenként új részek az Apple TV Plus műsorán!

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Hangolódj az Alapítvány új fordításával a sorozatra

Hari Seldon minden politikai nyomás ellenére kitart amellett, hogy az általa kidolgozott új tudomány - a pszichohistória - megjósolta a civilizáció bukását. Az új Birodalom felemelkedését megelőző zűrzavar évezredei azonban lerövidíthetők, ha létrehozzák az emberi tudás tárházát egy távoli bolygón: az Alapítványt. Olvass bele az új fordításba!

...
Hírek

Új, hosszabb előzetes érkezett az Alapítványhoz

Asimov klasszikusából az Amazon készített sorozatot, ami szeptember 24-én kerül adásba. Most egy majdnem három perces előzetesben villantják fel, hogyan is dolgozták fel a  regényt.

...
Hírek

Látványos előzetes és premierdátum érkezett az Alapítványhoz

Asimov klasszikusának feldolgozása szeptember 24-től látható az AppleTV-n. Az előzetesben hosszasan elidőznek a birodalom monumetális díszletein, és feltűnik a sorozat két fő szembenálló alakját megtestesítő Lee Pace és Jared Harris is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...
SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkozó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.