Shakespeare majdnem kétezer szóval gazdagította az angol nyelvet

Shakespeare majdnem kétezer szóval gazdagította az angol nyelvet

Tudtad, hogy William Shakespeare több, mint 1700 új szót honosított meg az angolban? Ezek egy része pedig teljes egészében az ő invenciója volt?

ko | 2023. február 21. |

A reneszánsz angol irodalom legkiemelkedőbb alakja több, mint húszezer szót használt 38 színdarabjában és 150 versében, miközben bőségesen gyarapította is a szótárak anyagát. De miért és hogyan alkotott új szavakat? Az Erzsébet-kori irodalommal foglalkozó tudósok három fontosabb módszert jelöltek meg.

Shakespeare általában jambikus pentameterben írt, ez azt jelenti, hogy a drámák egyes sorai tíz szótagosak voltak. Ha át akart adni egy gondolatot, de semmilyen szóvariációval nem jöttek ki a verslábak, akkor saját kifejezéseket, szavakat alkotott.

Ezt néha úgy oldotta meg, hogy elő- vagy utótagokat illesztett már meglévő szavakhoz. Ez lehetővé tette a közönség számára, hogy megértse, miről van szó, hiszen a szó töve ismerős lehetett mindenki számára.

De más módokon is alkotott új szavakat: az Erzsébet-korban a költők nagyon szerették az összetett szavakat, amikor a már meglévő szókészletből alkottak újat. Shakespeare is előszeretettel használta ezt a szókincs bővítésére alkalmas módszert.

A harmadik eljárása az volt, hogy mivel jól beszélt idegen nyelveket, olykor a szereplői angol megszólalásaiba is beillesztett egy-egy idegen kifejezést. Ezeket azután más szerzők is elkezdték használni, így az angol irodalom és a nyelv részévé vált.

(Itt van néhány szó, melyet a kutatások szerint Shakespeare használt először: alligator, bedroom, downstairs, eyeball, inaudible, puppy dog)

 

Forrás: Sapulpa Herald

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az összes Shakespeare-drámát illusztrálta egy mesterséges intelligencia

A szoftver szöveg alapján készít képeket.

...
Kritika

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

A Hamnetet egyértelműen Shakespeare neve adja el, pedig a regény legérdekesebb figurája nem is ő, és még csak nem is a 11 éves korában elhunyt fia, akiről a kötet a címét kapta, sokkal inkább a drámaíró felesége, aki az író, Maggie O’Farrell értelmezésében nagyban hatott a páratlan életmű alakulására is.

...
Hírek

Ritka Shakespeare-könyveket árvereztet el egy angliai iskola

Háromszáz könyvritkaság kerül novemberben kalapács alá Angliában - a bevételből egy bentlakásos intézmény diákjait támogatják.

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

Polc

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

...